BEYHAN AKYEL İLE RÖPORTAJ

Ben Kendime Arzuhan Doğan Sabancı, Ümit Boyner, Güler Sabancı Gibi Başarılı İş Kadını Olabilmeyi İlke Edindim

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BEYHAN AKYEL İLE RÖPORTAJ

Ben Kendime Arzuhan Doğan Sabancı, Ümit Boyner, Güler Sabancı Gibi Başarılı İş Kadını Olabilmeyi İlke Edindim

Türkiye’de küçük gelinler serüveninde ilk sıralarda yer alan, 14’üne daha doğrusu buluğ çağına ererken, dünya evine giren genç bir kızın yaşam öyküsüne ve bugünlerin başarılı iş kadınlarından Beyhan Akyel’in hayatla mücadele serüvenine ayaküstü sohbetimizle misafir olduk.

Sevgili Beyhan Akyel Sohbetimize Başlamadan Önce Kısaca Seni Tanıyabilir Miyiz?

Aslen Ordu’nun Akkuş ilçesine bağlı bir beldedenim. İstanbul da yaşamaktayım. Bir kızım, bir tane de oğlum var. Kızım evli ve dünya tatlısı bir torunum var. Aile büyüklerinin sözünü dinlemeyerek de, hayata üç sıfır yenik başlayan, ülke de küçük gelinler arasında ilk sıralarda yer alan birisiyim. Ailemin olmaz demelerine rağmen sırf belki de bir inatlaşma uğruna kızımla oğlumun babasıyla evlendim.

Neden Hayata 3 Sıfır Yenik Başladınız?

Yaşıtlarınız okula giderken,sokakta oyun oynarken sen kocanın dahi ne olduğunu bilmeden evleniyorsun..hayatın ağır yükünün altına giriyorsun.Düşün ki, evlendiğim zaman yeni buluğ çağına eriyordum. 14’ünde evlendim 15’imde anneydim. Bugünse anneanne. O zaman hayat tozpembe görünüyordu. Hal bu ki tozunu bile göremiyormuşuz. Evlendik, çocuk oldu, geçim derdiyle düştük, gurbet ele İstanbul’a. Elbette güzel günlerimiz kadar sıkıntılı günlerde yaşadık. Ama her zaman şükrettik.

Bugün Beyhan Akyel’e Baktığımız Vakit Karşımıza Başarı Grafiği Her Geçen Gün Artan Başarılı Bir Kadın Yönetici Olarak Çıkmakta.

Başarınızı Neye Borçlusunuz.? Anlatmak İster Misiniz.?

Tabii ki; öncelikle her sabah saat 10 gibi uyanır 2 saate yakın sağlam bir kahvaltı yaparım. Güne mutlaka zinde ve stresten arınmış olarak başlarım. Kahvaltı yapmadan asla dışarıya adım atmam. İş yaşantımda başarılı olmamın formülü de, iş ahlakı ve iş yerinde disiplini elden bırakmamak, çalışanlar ile bir aile olmak. Ben yöneticiliğini yaptığım kuruluşta çalışlarımızla aile gibiyimdir. Her zaman yanlarında bir alo kadar yakınlarında biriyim. Benim işletmemde çalışan personelin ben anasıyım… İş ile alakalı bir karar alacaksam mutlaka istişare ederim.

Düşünün Bugün Pazartesi.. Haftanın İlk İş Günü, Sizin İçin Nasıl Başlar.?

Bizim çalıştığımız sektör öncelikle hizmet sektörü olduğundan dolayı sürekli resmi kamu kurum ve kuruluşlarıyla çalıştığımızdan dolayı daima şık giyinen ve bakımlı biri olmak zorunda olduğumuzdan sıkı bir kahvaltı sonrası güne kuaförümle başlarım. Haftanın 3 iş gününde kendi kuaförüme gider kişisel bakım; manikür, pedikür ve saçımı yaptırırım. Şık olmak zorundayız.

Size Göre İş Yaşamında Kadın Olmanın Zorlukları Var Mıdır.?

İş hayatında kadın olmanın zor yanları olduğu kadar, güzel yanları da var. Yöneticiliğini yaptığınız kurumda anne, abla şefkati sergiliyorsunuz. Çalışanlar olsun, birlikte proje yaptığınız insanlar olsun, karşısında bir kadın olduğu için daha saygılı cümle seçiyor. Bu harekette Kadın kimliğiyle kaliteye kavuşuyor. Elbette zor yanları var. Her alanda erkek hegemonyası hâkim olduğundan dayanışma olsun, bakışlar, sözler bazen ima içerebiliyor. Ama ben Kadın olduğum kadar da delikanlı biriyim. Bırak yan gözle bakmayı, en küçük ima da dahi cevabım sert olur. Ben kimseye eyvallah etmem, söylenmesi gerekeni anında oracıkta söylerim.

İş Hayatına Atılırken Destek Gördünüz Mü.?

Çocuklarımın sonsuz özgüven ve desteğini kazandım..ve yavrularım her zaman benimle oldular.Benimde bütün çaba ve gayretlerim onlara güzel bir gelecek bırakabilmek.

Kıskanç Biri Misiniz.?

Güven duygusu hâkim bir yapıya sahibim. Karşımdakine güvenirim. Bitmesi gerekeni de uzatmam, o an bitiririm.

Beyhan Akyel Mutfağa Girer Mi? Mutfakta Hamarat Mıdır.?

Mutfakta anne Beyhan’ı görürsünüz. Karadeniz mutfağında birçok yöresel yemeği yaparım. Hatta iyi aşçı olduğum söylenir.

Karadeniz’in kadınları güzel olur ama siz güzellerden de güzel bir yüze ve diksiyonu düzgün ve kelimeleri adeta seçerek kullanıyorsunuz..

Daha Önce Sunuculuk, Programcılık Eğitimi Mi Aldınız Yoksa Program Hazırlayıp Sundunuz Mu.?

Yok. Ama inanın bu sorduğunuz soruyla son dönemlerde sıkça karşılaşmaya başladım hatta yaşam koçu ve bestekâr bir ağabeyim mutlaka seninle televizyon programı yapalım diye ısrar ediyor. Yayın sponsorları her şeyi hazır sen gel yeter ki sunarım de diye hazırda bekliyor.

Sizi Sosyal Medya Da Ve İş Yaşamınızda Takip Ettiğimizde Sürekli Takım Elbise İçerisinde Görüyoruz. Oysaki Bir Kadına Etek Ve Bluz Da, Farklı Bir Hava Katar.

Siz İse Sürekli Aynı Tip Giyinmektesiniz. Yoksa Hanım Abla’lık Mı Var Biraz.?

Takım elbise giymeyi yaşam biçimi haline getirdim. Elbette kadın, kadın gibi olmalı. Ama ben iş hayatında çok büyük sıkıntılarla karşılaşıyorum. Mecbur ağır abla imajı sergilemek zorundayım.

Sizce ülkemizde başarılı olmuş rüştünü ispatlamış kadın yönetici sayısı neden az.?

Erkeklere Baktığımızda Her Kurumun Ceo’su Neredeyse Erkek. Bunu Neye Bağlıyorsunuz Ve Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz.?

Evet, seninde dediğin gibi gerçekten az. Toplumumuzda erkeğin erk kişi olması ve hala bazı kesimlerde kadının yeri evidir mantığının hâkim düşüncede olması. Toplumda kadın okumaz, okutulmaz cahilliğiyle kadınlarımızın daha ailede önüne ulaşılması güç bir sur örülmekte.

Bildiğimiz kadarıyla sizde birçok engelleri aşarak bugün başarılı bir kadın yöneticilerimizden birisi oldunuz.

Yaşadıklarınızı, Başarıya Yürüdüğünüz Yolculuğu Bizimle Paylaşabilir Misiniz.?

Ben on dördünde evlilikle tanışan ve daha çocuk yaşta annelik duygusunu yaşayan biri olarak doğduğum beldede sadece ilkokulu okudum. İstanbul’a göç edince hayatın gerçek yüzüyle karşı karşıya kaldık. Ya hayatın zorluğuna boyun eğecektim, kocamın eline bakacaktım yâda çalışarak evime katkı da bulunacaktım. Ben hayata evlere temizliğe giderek başladım. Bir yandan ev temizliğine diğer yandan açıktan ortaokulu okudum. Ortaokul diplomam ile özel güvenlik kursuna yazıldım. Güvenlik kimlik kartı aldım. Bugünün başarıya koşana Beyhan Akyel’i iş hayatında dönüm noktasını bu hamle ile yaptı. Açık lise ve sonrası Sakarya Üniversitesinde lisans okudum. Bir güvenlik şirketinde, güvenlik elemanı olarak işe başladım. Sonrası amirliğe yükseldim, proje yöneticisi oldum, şirket yöneticisi de. Bugün saygın bir hizmet sektörü şirketinde üst düzey yöneticilik yapmaktayım.

Kariyerinizde Başarılı Olmayı Başardınız. Peki, Çalıştığınız Kurumda Hemcinslerinizin Size Karşın Bakışları Nasıl, Kıskanılıyor Musunuz.?

Evet, zor olanı başarmak kolay oldu. Fakat kolay olan, daima zor olacak. Kıskanılmak kişi yâda kişilerin alkışlamayı öğrenmek yerine, toplumun kanayan bir yarası olan hasetlik dolayısıyla arkanızdan söz etmekte. Bu kıskançlık hayatın bir vazgeçilmezi, hasetlikse eğitim gerektiren bir konu. Oysa insanlar başarılı olanı alkışlayıp başarıya ortak olsa hep birlikte mutluluğun tadını çıkarırız. 

Ülkemizde Kadın İstihdamı Ülkenin Nüfus Oranına Baktığımızda Orantı Gerçekten De Az. Sizce Kadın İstihdamı Artırılmalı mı.? Neden.?

Kadın istihdamı her iş alanında artırılmalı. Kadın, bir toplumda kalite çıtasını yükseltir. İş verimliliği artar. Kadının olduğu herhangi bir işletme de, ofis ortamında seviyeli çalışma ortamı olur. Kültürlü bir toplumun yegâne bireyidir. Bizim şirkette kadın personel sayımız ülke ortalamasının neredeyse iki katından da yüksek. Biz işimiz gereği de olsa kadın personel sayısına önem veriyoruz. En önemlisi de yöneticilerinin bir kadın yani ben olmam. Kadın bir toplulukta başarının, azmin ve zaferin adıdır.

Beyhan Akyel’in Dünü Hayat Mücadelesi, Bugünü Çalışmanın Zaferiyle Süslenirken, Yarına Dair İdealleri Nelerdir.? Örneğin 2026 Yılında Kendini Nerede Görmek İstiyor Ya da Hayal Ediyor.?

Evet, seninde söylediğin gibi dünümde hayatın zorluğuyla mücadele ettim. Hamdolsun azmimle başarmak nasip oldu. Bugün yöneticisi olduğum şirkette başarılı bir iş kadınıyım. Önümüzdeki 10 yıla bakacak olursam yüce Rabbim nasip ederse eğer kendi şirketimi kurmak ve işletmelerimizde binlerce aileye ekmek kapısı olmak istiyorum.

İş Hayatında Kendinize Örnek Aldığınız Rüştünü İspatlamış Kadın/Erkek Yönetici Var Mı.?

Kesinlikle. Ben kendime Arzuhan Doğan Sabancı, Ümit Boyner, Güler Sabancı gibi başarılı olmayı başarmış iş kadını olabilmeyi ilke edindim.

 

Biz İdeallerinizde Yer Alan İş Dünyamızın Başarılı İsimlerine Baktığımız Zaman İleri De Sizinde Şirketler Grubu, Hatta Holding Kurabilmek Olduğunu Seziyoruz. Yoksa Yanılıyor Muyuz.?

Nasip.. Kariyer hedefim daima yüksektir. Ama mamut el açar yalvarır, yakarır ve çalışır çabalar. Nihayetinde nasip edecek olan yüce Mevla’dır.

Yalan Söylemenin Sence Uygun Olduğu Durumlar Nelerdir.? Beyaz Yalan Söyler Misin, Ne Söylersin.?

Yalan söylemek iyi bir şey değildir. Kesinlikle tavsiye etmiyorum. Hatta yalana karşıyım. Beyaz da olsa yalan iyi değildir. Doğruyu söylemekten yanayım. Mesela ben şirketimizde insanların gözüne baktığımda hakikati anlarım. Çünkü kişisel gelişim, vücut dili ve kariyer eğitimleri var. Bu eğitimi alan insana yalan sökmez.

Beyhan Akyel’i En Çok Ne Kızdırıyor.?

Karşımdaki insanların sözünde durmaması, yalan konuşması ve iş ahlakından yoksun olmalarına kızarım.

Bu Kızgınlıkla Baş Edebiliyor Musun.?

Ne kadar kızgın olsam da kendime, normal halime çabuk dönerim. Ben her zaman sağduyulu davranırım. Ve Kızgınlıkla mücadele ederim.

Yakın Bir Arkadaşın Kanunsuz Bir İş Yapsa Polisi Arar Mısın.?

Kanunlara boynumuz kıldan ince.

Beyhan Hanım Sosyal Bir İnsan Mıdır.? Yurtiçi, Yurtdışı Tatile Gider Mi.?

Kesinlikle evet. Tiyatroya, sinemaya ve dostlarımla senin gibi değerli gördüğüm insanlar ile restaurantta ve türkü evlerine giderim. Misafirlerimi ağırlamak beni çok mutlu eder.

Burcunuz Nedir.?

Terazi Burcuyum, burcumun özelliklerini taşırım. Terazi kadını olarak; yeni girişimler, cesaret ve atılganlık yapmayı severim. Hatta son günlerde medya da çokça rastladığımız Çin takvimine göre de Yılan burcu kadınıyım. Çin takvimine göre burcumun özellikleri de: Bilge, mantıklı, yaratıcı, kurnaz, materyalist, güvensiz, titiz ve organize bir insan olarak adlandırmakta.

Ne Tür Müzik Dinlersiniz.?

Türk Halk müziği başta olmak üzere fantezi arabesk ve sanat müziği dinlerim.

Sevdiğiniz İçin Neleri Göze Alırsınız.?

Yaşamayı. Ama kimse kusura bakmasın ben ömrümce yaşamak isterim.

Sizi Sevenin Sizin İçin Neler Yapması Hoşunuza Gider.?

Dürüst olması benim için yeterli.

Hayatta En Çok Kıymet Verdiğin İnsan.?

Torunum, oğlum, kızım ve damadım.

Benzetildiğiniz Biri Var mı.?

Var ama beni bir kadına değil de daha çok Yılmaz Güney’e benzetirler. Bende Yılmaz Güney gibi delikanlı görünümünde ve sürekli takım elbise giyinen birisiyim.

Son Olarak Söylemek İstediğiniz Birkaç Cümle Var mı.?

Yaşamak, paylaşmakla güzeldir. Gerek iş dünyası gerekse sosyal yaşamınızda adına hayat dediğimiz pastayı dostlarınızla/dostlarımızla paylaşarak sevinçlerine, mutluluklarına hep birlikte ortak olalım. İyi düşünelim, her zaman bir olay da yaşasak, maruz kalacak olsak da o an kötümserlikten uzaklaşıp olaya iyi tarafından bakmaya çalışalım.. Ömür sınırlı tıpkı kotalı tarifler gibi.Mutlu ve güler yüzlü olalım. Art niyetli insancıklara zaten fırsat vermiyoruz,vermeyeceğiz de. Rabbim hayırlı olanla karşılaştırsın.

Bu Bilgi Odaklı Röportaj İçin Size Teşekkür Ediyoruz. İdeallerinizi düşlediğiniz hayalinizin gerçek olmasını diliyoruz. Bizi İstanbul’un muhteşem seyir teraslarından biri olan yakacık tepesinde misafir ettiğiniz için de ayrıca teşekkür ediyoruz.

Söyleşi: Kadir Havadis

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ocak.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ocak.2016 - okkesb61@gmail.com,

Metni

Diğer Haberler

  • CUMHURİYET KURTARILMAYI BEKLİYOR.!
  • İBN-İ HALDUN: 1332 - 1406
  • GEÇERKEN UĞRADIM; Özler Aykan Röportajı
  • BU; MİLLETİNE ÂŞIK BİR ADAMIN HİKÂYESİDİR.!
  • #BEN #MARİA #SUPHİ* OCAK.2021’de #KİTAPÇILARDA
  • *ERDOĞAN YARGILANSIN, CEZASIZ KURTULMASIN*
  • KAÇIŞ 1950 & İHSAN TAŞ
  • SABAH ALMANYA MUHABİRİ TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETTİ
  • ÜLKÜ TAMER'İN ARDINDAN
  • TÜRKİYE KISKAÇTA, AMBARGO BAŞLADI.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP