BİR ANADOLU LİSESİ NEDEN KAPATILIR.?

Rize Anadolu Lisesinin Kapanacağı Haberleri Üzerine Yazmaya Karar Verdim. Eğitimle Bu Kadar Oynanmaz, Bu Gidiş Nereye.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BİR ANADOLU LİSESİ NEDEN KAPATILIR.?

Rize Anadolu Lisesinin Kapanacağı Haberleri Üzerine Yazmaya Karar Verdim. Eğitimle Bu Kadar Oynanmaz, Bu Gidiş Nereye.? 

Gün geçmiyor eğitimle ilgili bir kara haber önümüze düşmesin. Pazar Fen Lisesinde yaşanan facianın ağıtları dinmeden Bursa’dan iki liseli gencimize ağıtlar eklendi.  

12 Mayıs tarihli yerel Zümrüt Rize gazetesinde yer alan bir habere göre, Rize Anadolu Lisesinin kapatılacağı yolunda valilik tarafından yapılan açıklama üzerine öğrenciler okulun bahçesinde oturma eylemi yaptılar, kararın kaldırılması için Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve Rize Valiliğine mektupla başvuruda bulundular.

Öğrencilerin Ders Çalışmak İçin Motivasyonları Ne Haldedir Şimdi.?

Okumasınlar, çıraklık okulu seviyesine indirilen teknik liselere gitsinler, ya da Özel Temel Lise dedikleri yarım yamalak okullara... Bunu istiyor tepedekiler.

Hani bizi küreselleşen dünyanın montaj ülkesi olma sepetine atmıştı ABD hegemonları ya, işte eğitimimiz de buna göre şekillendiriliyor. Velilerimize soran yok. Tavşan sürek avında, bir yere doğru çekiliyor veliler. Ya Özel Temel Liseye, ya çırak bile olunmayan teknik liseye. Kamunun kendine ait değerli bir şeyi olmamalı, piyasanın önü açılmalı...

Bizde bu hep böyle oldu. Bizi normal yollarla piyasaya ikna edemedikleri zaman darbeler yapılır, kimse gıkını çıkaramaz hale getirilirken yeni bir piyasa alanı açılır.

Hatırlarım, liberal ekonomiye geçişi hızlandırmak için yapılan 1980 darbesinde ben dahil binlerce öğretmen işsiz bırakıldık, kanırta kanırta, bizleri buna mecbur ederek dersane piyasası bizlerle kuruldu.

Şu anda dur durak bilmeyen işten atılmalar var. Şu veya bu soruşturma adı altında, dikkatle bakın hepsi devlet kurumlarındandır. Ben bu filmi daha önce gördüm, adı başkaydı, devlet küçültülüyor, devletin kamucu vasfı eritiliyor. Kanırta kanırta hem de. Ben inanmıyorum, bu kadar Fetöcü suçlaması bana çok abartılı geliyor. İnandırıcılığını kaybetmeye başladı.

Eğitime döneceğim. Nerde eskinin ortaokul mezunları... Bir devlet dairesinde müdür olmaya yetiyordu. Devlet de kendini yönetecek daire müdürünü ona göre yetiştiriyordu. Eğer devleti yönetenler idarei maslahatçı müdürler olsun istiyorsa okulları da ona göre idarei maslahat okullarına çevirir, aynen böyle oluyor. Çok üzülüyorum.

Mayana Haberleri:

Son kitabım Rize Türküleri Deyince’ye 23 Nisan’da Rize’de Mayana Kültür evinde, 6 Mayıs’ta İstanbul RİMER’de imza günü düzenledik. Gönül sohbet ister çay bahane, biz de kitap imzalamayı bahane ettik, eski dostlukları tazeledik, Tahtacıların Müzeyyen ile kız kardeşi Taliha ile birlikte mızıka çala çala Haldoz horonu oynadık, türkücü Ahmet Çakar’la türkü atıştık...

Bu etkinlikler sırasında kitabın yeni baskısına ekleyeceğim bilgiler edindim.

Şimdi yeri geldi, “Atatürk Rize’ye geldiğinde konu eğitimdi” diye başlık açtığım bölüme eklemem gereken bir bilgi edindim. 1924’de Rize’yi ziyaretinde Atatürk’ün İkizdere eşrafından insanlarla görüşerek verdiği kararla 15 köyden çocukların gelebileceği bir kavşak noktası tespit edildi, Papes denilen bu yerde bir ilkokul ve ortaokul yapıldı. Bu ortaokuldan mezun olanların hepsi çok önemli görevlerde başarılı yönetici olmalarıyla Papes’i de meşhur ettiler. Mezunlarından eski Rize Özel İdaresi müdürü Behlül Baysal, kendini anlatırken “Ben Papes üniversitesi mezunuyum” diye övünürmüş. Ortaokulu Papes’de okuyup da Deniz Kuvvetlerinde amiralliğe yükselen hemşerilerimiz de var.

İkizdere’nin bir de Çağıran kayalı mızıkacı ablası vardı. 1970’lere kadar yaşamış, onsuz düğün olmazmış; Paşali’nin kızı Kıyafet Ramazanoğlu Gün. Yeni baskıya mutlaka koyacağım, saygıyla anıyorum.

Nerde o eski okullar, nerde o ders kitapları, nerde o eski mızıkacı ablalar...

Bir de çok yeni 1947 basımı Ortaokul-1 Tarih kitabı elime geçti, inanılır gibi değil. Hemen taramaya verdim, haftaya DVD Eğitim Seti kayıtlarıma onu ekleyeceğim. Tırnaklarımla eşeleyerek ulaştığım antik dönemlere ait pek çok bilgi orda ayan beyan var... Mesela, Büyük Kuruş’un Perslerle Medleri birleştirirken (Güneş ile Hilal) Med imparatorunun kızıyla evlendiğini yazıyor. Yani Rize Gelinkaya’da rölyefi vardı diye anlatmaya çalıştığım Semiramis’in Med prensesi olduğunu yazıyor. Oğlu Serhaz’ın Atina seferini anlatıyor. Sezar’la savaşan bizim Mitridate bile var içinde. Meğer MÖ.550’lerde Rize Medlerin başkentiymiş.

Bu arada. İstanbul’a kitap imzalamaya gittiğimde Bengü Türk TV’de 10 Mayıs tarihli Tarihten Bir Tutam programına Prof.Akif Poroy ile birlikte konuk oldum. Konumuz Akif Poroy’un Ön Türkler/ Proto Türkler kitabıydı. Ben daha çok mızıka çalan Amazonları anlattım. Programdan sonra çok arayan oldu, demek halkımız böyle tarih programlarına ilgi duyuyor.

Teşekkür:

İstanbul’daki imza gününe sesi ve uduyla onur veren yeğenim İsmail Hakkı Fencioğlu’na, Prof.Emin Gürses’e, tarihçi İbrahim Balcı ağabeyimize, Suna Morgül ablama, artık aramızda olmayan Zehra Orhon ablamızın oğullarına ve torunlarına, 16 Mayıs tarihiyle bugün Bandırma Vapurunun kutlu yolcularından Miralay Mehmet Arif Finci dedemizin torunlarından Figen Polatay’a ve Rimer dernek başkanı sevgili Recep Ali Aksoylu’ya özellikle teşekkür ediyorum.

Bu koşturma yoğunluk içerisinde Zümrüt Rize’nin 68.Yaş Günü 5 Mayıs için kutlama mesajı gönderemedim, gecikmiş olarak sevgili Faik Bakoğlu’nu gazeteyi bugünlere getirdiği için tebrik ediyorum ve gazetemizin kurucusu teyzeoğlum Mustafa Ardal ağabeyimizi saygıyla anıyorum.

Geldi 19 Mayıs, Kutlu Geldi Hoş Geldi...

Bu 19 Mayıs daha bir coşkulu katılımlı olacak, öyle görüyorum. Ben de Anıtkabir’de olacağım. Anadolu’dan gelenler eli boş dönmesinler, onlara bin tane bildiri hazırladım, eski ders kitaplarıyla Fizik Matematik Kimya Geometri çalışmak isteyen gençlere internet erişim adresini dağıtacağım, Gençlik Bayramını onlarla böyle kutlayacağım.

Ulus Gençliğinin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun.!

 

Mahiye Morgül, 16.mayıs.2017

Mahiye Morgül, Ankara Mayıs.2017 -–- mahiye@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb ----–------ E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Mahiye Morgül, Ankara Mayıs.2017 -–- mahiye@gmail.com,

Diğer Haberler

  • GELENEKSEL PERPA ŞİİR GÜNLERİ
  • DÜNYA ANADİL GÜNÜ & BİLİNMEYEN DİL KOMEDİSİ
  • GÖNLÜMDE AÇAN AKÇİĞDEM
  • SERKAN BAYER RESİM SEVERLERLE BULUŞUYOR.!
  • 100.YIL PLATFORMU *CUMHURİYET VE KADIN* ETKİNLİĞİ
  • 100.YIL PLATFORMU ÖĞRETMEN KONFERANSI
  • DOKUN ve BAK
  • DARÜŞŞAFAKA ÖĞRENCİLERİ “J.U.C. AWARDS” dan 13 ÖDÜL ALDI
  • CAHİT ARF ve YAPAY ZEKÂ
  • EHLİBEYT VAKFI İFTARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP