TÜRKİYE’DE BRADLEY FAKTÖRÜ KAÇ PUAN.?

Tüm anket firmaları ve muhalefet nerede yanıldı.? Çünkü hiçbiri Türkiye için Bradley faktörünü hesaba koymadılar.! Nedir bu Bradley faktörü.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TÜRKİYE’DE BRADLEY FAKTÖRÜ KAÇ PUAN.?

Türkiye için hayati öneme sahip 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri kaybedildi. Muhalefet ve CHP seçim yenilgisinin nedenlerini tartışması yapmadan, tahlillerini yapmadan, eleştiri ve özeleştiri sistemini çalıştırmadan lider değişim tartışmalarına başladı.

Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu seçim öncesinde tüm anketlerde 8-10 puan (%54-56) önde gözüküyordu ama seçim sonunda 4 puan fark yedi.

Tüm anket firmaları ve muhalefet nerede yanıldı.? Çünkü hiçbiri Türkiye için Bradley faktörünü hesaba koymadılar.!

NEDİR BU BRADLEY FAKTÖRÜ.?

1970 lerde Bradley adında zenci Kaliforniya valiliğine aday oluyor.  Seçim öncesinde büyün anketlerde 10 puan önde. 

Sandıkta oy kullananlar arasında yapılan ankette bile herkes "Ben  Bradley"e oy verdim diyor. Fakat Bradley açık farkla kaybediyor.

Çünkü Amerika’da insanlar “Bir zenci adaya oy verir misiniz.?” sorusunu  “Siz ırkçı mısınız.?” sorusu olarak algılıyorlar ve bu soruya “Hayır, oy  vermem” cevabı vermelerinin “Evet, ben ırkçıyım” anlamına geldiğini  düşünüyorlar; o yüzden de anketlerde yalan söylüyorlar.

Onun için  zenci aday söz konusu olduğunda orada hep bir Bradley  faktörüne ihtiyat payı bırakmak gerekiyor. Obama seçildiğinde bu oran 3-4 puana düşmüştü.

Kemal Kılıçdaroğlu aday olduğunda da, Türkiye’de adayın alevi olduğunda gerekli olan Bradley faktörünü hesaba katılması gerekirdi.

Hiç kimse alevi- Sünni kardeşliğinden, adayın alevi olmasının sonuca etki etmediğinden bahsedemez.

Alevinin kestiği hayvanın etini yemeyenleri, Alevi’ye kız vermeyenleri, Madımak'ı, Çorum’u, Maraş'ı hesaba katmadan bu ülkede siyaset yapamazsın. 

CHP ve Kılıçdaroğlunun oy aldığı illerin haritasına da bakarsanız bu faktörün etkisini görürsünüz.

Erdoğan'nın "Alevi olduğunu söylemiyor" vb. kışkırtmaları karşısında alevi olduğunu açıklaması bu yetmezmiş gibi bazı çevrelerce peygamber soyundan geldiği, seyit, dede olduğu söylenerek dindarlık  yarıştırılmasının olumsuz etkileri de oldu.

 

TÜRKİYE’NİN ZENCİSİ KEMAL KILIÇDAROĞLU MU.?

Saadet partisinin, Gelecek partisinin, Deva partisinin seçmen tabanının  tam katılımlı olarak Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verdiğini kim söyleyebilir.

Davutoğlu halasını bile Kılıçdaroğlu’na oy vermeyi ikna edemediğini itiraf etmedi mi.?

Seçimden önce Kemal Kılıçdaroğlu 5-6 puan önde gözüktüğüne ve seçim sonucu 4 puan fark ile seçimi kaybettiğine göre demek ki bu ülkede de anketlere en az 10 puanlık Bradley *Alevi* faktörü koymak gerekiyormuş.

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı kadar Saadet, Gelecek, Deva partililerin CHP listelerinde milletvekili aday gösterilmesi de en büyük hatalardan biridir.

Bu partilerin tabanı hayatlarında hiçbir zaman CHP ye oy vermemiş, vermesi mümkün olmayan seçmen gurubu.

Bu seçmen seçimde kendi partisini ve liderini oy pusulasında görmeyince, Cumhur ittifakında kendisine en yakın partiye ve lidere oy vermiştir. Cumhur ittifakı üyesi Yeniden Refah Partisi ve MHP'nin aldığı oylar incelendiğinde bu gerçek görülebilir.

Ortak listede seçime girme simülasyonunu-benzetimi yapan ve bunu Millet İttifakına dayatan sorumluların bunun hesabını vermesi gerekir.

 

Türkiye’de seçmen o kadar ayrıştırıldı ki (konsolide oldu -pekiştirildi).? Geçirgenlik de yok oldu. AKP'den vazgeçen bir seçmeni Deva, Gelecek ve Saadet partisine oy verdirebilirsin ama onun CHP'ye oy verdiremezsin.

Çünkü onların gözünde CHP din düşmanı, kuranı yasaklayan, camiler ahır yapan bir parti.

Siyasi partilerin, siyasi liderlerin toplumun kutsal değerleri üzerinden toplumu ayrıştırmaktan ve diğer partileri düşmanlaştırmaktan vazgeçmesi gerekir.

Millet ittifakı gibi bir cepheyi örgütleyebilen aklın Cumhurbaşkanı adayı ve Milletvekili listeleri konusunda bu kadar acemice davranması affedilmez bir hata.

Osman Gölcük osman@telmar.net

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP