ASELSAN’A ABD ŞANTAJI

Zeytin Dalı Harekâtı ile bölgesinde dizayn edilmeye çalışılan senaryoyu boşa çıkaran Türkiye’ye gözdağı verme girişimlerine dün bir yenisi eklendi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ASELSAN’A ABD ŞANTAJI

Zeytin Dalı Harekâtı ile bölgesinde dizayn edilmeye çalışılan senaryoyu boşa çıkaran Türkiye’ye gözdağı verme girişimlerine dün bir yenisi eklendi.

Ekonomi ve siyasi saldırılara rağmen küresel güç olma yolunda ilerleyen, Fırat Kalkanı’nın ardından şimdi de Zeytin Dalı Harekâtı ile bölgesinde dizayn edilmeye çalışılan senaryoyu boşa çıkaran Türkiye’ye gözdağı verme girişimlerine dün bir yenisi eklendi.

Savunma sanayisinde yerlilik oranının yüzde 60’lara çıkmasının öncü kuruluşu olan ve Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek yedinci şirket konumunda bulunan Aselsan’ın planlanan ikinci halka arzına, başını ABD’lilerin çektiği uluslararası bankalar danışmanlık için teklif vermedi.

Teklif vermeyen bankalar arasında Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Credit Suisse, Citigroup, Morgan Stanley ve JPMorgan yer alıyor. Analistler, ABD bankalarının isteksiz davranmasında, Türk savunma sanayisini finanse etmeme isteği, Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 füze anlaşması ve iki ülke arasındaki politik sorunların etkili olduğunu kaydetti.

1 MİLYAR DOLAR GELİR HEDEFİ

Son bir yılda borsada en fazla yükselen şirketlerden olan Aselsan’ın ikincil halka arz büyüklüğünün en az 1 milyar dolar olması ve yüzde 15 oranında hissenin halka açılması bekleniyor. Aselsan’ın ikincil halka arzı 2013’te Türkiye’nin NATO üyesi olmayan Çin ile gerçekleştirdiği füze görüşmeleri dolayısıyla ertelenmişti.

SİZDEN GELEN YORUMLAR…

yurt dışında yaşıyorum. en iyi yapabileceğimiz yardım. ASELSAN hisseleri almak olacak. bir yardımcı olunsa iyi olur

Sizde bu bankaların borsadaki usulsüzlüklerini Türkiye'deki çalışmalarını gözden geçirin yoksa ileride telafisi imkansız zararlar acarlar

kendilerini yırtsalar da kinlerinden geberseler de Türkiye büyüyecek önemli olan birlik ve beraberliğimiz bozulmasın

yeni kanun çıkmalı silah satışları yapılırken kesinlikle yabancı bankalar kullanılmamışı şartı gelmeli, bu bankalarda hesabi olanlar üzerinde işlem yapılsın bu bankaların Türkiye faaliyetlerini durdurun gerekçe ise bankacılık faaliyetlerinden kaçmaları olarak yazın gitsin…

Amerika her safhasında Türk düşmanlığını gösteriyor. Ama nafile hevesleri kursaklarında kalacak.

ABD güneşi balçıkla sıvayacağını zanneden aciz bir devletçiktir. Her zaman ark niyetli, barış dan yoksun, insanlıktan uzak ve savaşarak kan dökerek geçimini sürdürmeye çalışan sıfatlandırmakta zorlandığım bir millet ve topluluktan ibarettir

Allah bizimle beraber o bize yeter ASELSAN bizim yüz akımız gururumuz

wwwturkozelharek - Ocak 25, 2018

 

ASELSAN ABD'YE GEREKLİ CEVABI VERDİ.

Üzgünüm ama başaramadılar... Aselsan yönetimi, Afrin Harekâtı'ndan sonra ekonomik şantaja başlayan ABD'ye gerekli cevabı verdi. Halka arz  sürecinden çekilen  ABD'li aracı kurumların yerine yerli şirketlerle yola devam edeceğiniaçıkladı. Benim de gündeme getirdiğim 'yerli aracı kurum' önerisini dikkatealdıkları için yönetim kurulu başkanı İbrahim Özkol ve genel müdür Faik Eken'i yürekten kutluyorum.


BUNDAN SONRA NE OLUR?
Edindiğim bilgiye göre, önümüzdeki hafta halka arz sürecine davet edilen yerli aracı kurumlar Aselsan yönetimiyle toplantı yapacak. Akabinde aracı kurumlar yabancı yatırımcılar için 'road show'a çıkacak. Mayısta halka arz çalışmasının tamamlanması  öngörülüyor. İskontolu fiyat, halka arz öncesi hissenin borsadaki değerine göre belirlendiği için şu anda o konuda bir şey söylemek için erken... Ama öyle görünüyor ki, 28-32 TL arasında belirlenme olasılığı yüksek... Şunu da söyleyeyim... Bugünlerde Aselsan hisselerinin borsada yaşadığı düşüşe aldanmayın. Zira, iskonto yapılacağı için yatırımcılar ellerindeki hisseyi satıp iskontolu fiyattan tekrar alma derdinde. Bu da her hisse senedindeki gibi olağan bir süreç...


TALEP NASIL OLUR DERSENİZ...
Bu yıl ocaktan bu yana 6 şirket halka arz edildi. Yerli yatırımcılar bu şirketlerin hisselerine kendilerine ayrılan payın 18 katı talep gösterdiler.
Keza yabancılar da... Yani 'halka arzı yabancı aracı kurum yapmadı' diye Türkiye piyasasına gelmemezlik etmediler. 

Mesela, Enerjisa'nın halka arzını yerli bir aracı kurum yaptı. Yabancı yatırımcılar hisseye adeta akın etti. Halka arz edilen bölümün yüzde 76.5'ini aldılar. MLP Sağlık'ta da halka arzı yerli aracı kurum yaptı. Hisselerin yüzde 83'lük bölümünü yabancı yatırımcılar kaptı.
Türk savunma sanayisinin gözbebeği Aselsan'da farklı bir tablo beklenebilir mi.?
Bana göre, yerlisi de yabancısı da bu hisse senedi için birbiriyle yarışır. Yerli yatırımcının Aselsan'ın halka arzını milli bir görev olarak göreceğini düşünüyorum. Düşünsenize, dolar 1 senedir aynı seviyelerde dolaşıyor. Benim tezim, döviz mevduatı olanların dahi Aselsan hissesi için sıraya gireceği yönünde... Yabancı yatırımcının da böyle bir potansiyele seyirci kalmayacağını biliyorum.

SAVUNMA SANAYİ KAPILARINI VATANDAŞLARA AÇIYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) 30. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla vakfa bağlı ortaklıklardan ASELSAN ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) kapılarını vatandaşlara açacak.

Kara, deniz ve hava kuvvetlerini güçlendirme vakıflarının birleştirilmesiyle 26 Eylül 1987'de kurulan TSKGV, 30. kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

Vakıf, kutlamalar çerçevesinde yüksek teknoloji ürünü makine ve teçhizatla donatılmış modern tesisleri halkın ziyaretine açacak. Bu kapsamda, ASELSAN ve TUSAŞ tesislerine vatandaşlar kabul edilecek. ASELSAN'ın 25 Eylül'de, TUSAŞ'ın ise 27 Eylül'de halkın ziyaretine açılması planlanıyor. Şirketlerin faaliyetleri hakkında uzmanlardan bilgi alacak ziyaretçiler, rehberler eşliğinde tesisleri gezerek merak ettikleri sorulara yanıt bulacak.

SAVUNMANIN BEL KEMİĞİNİ OLUŞTURDULAR

Türkiye'deki savunma sanayisinin gelişiminde 1974 Kıbrıs Barış Harekatı önemli bir dönüm noktası oldu. Harekat sonrasında karşılaşılan silah ambargosunun olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla savunma ihtiyaçlarının yerli imkanlarla karşılanmasının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Modern milli savunma sanayisinin ilk adımları atılarak kara, deniz ve hava kuvvetlerini güçlendirme vakıfları kuruldu.

Söz konusu vakıflar, Türk milleti ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arasında manevi bir bağ oluşturmak suretiyle sağlanacak bağışlarla savunma şirketleri kurmak amacıyla faaliyet gösterdi. Bu şirketler tarafından TSK'nın silah ve sistemlerinin yenilenmesi veya modernizasyon açısından ihtiyaç duyduğu milli ve kritik teknolojilerin geliştirilerek sistem, alt sistem, ürün ve malzemelerin karşılanması hedeflendi. Vakıflar 1987'ye kadar başarıyla faaliyet gösterdi.

TSKGV, kara, deniz ve hava kuvvetlerini güçlendirme vakıflarının birleştirilmesiyle 26 Eylül 1987'de kuruldu.

Vakfın kuruluş amacı, "Milli harp sanayisinin geliştirilmesi, yeni harp sanayisi dallarının kurulması ve harp silah araç ve gereçlerinin satın alınması suretiyle TSK'nın savaş gücünün artırılmasına katkıda bulunmak üzere milletin maddi ve manevi desteğini sağlamak" olarak belirlendi.

Vakıf, başlangıç sermayesini oluşturan bağışlarla her biri savunma sanayisinin farklı alt sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler kurdu ve geliştirdi. TSKGV, ana sermayedarı olduğu 6 bağlı ortaklık, 6 iştirak ve 2 dolaylı bağlı ortaklık olmak üzere, doğrudan ve dolaylı 14 şirketi "şirketler grubu" anlayışıyla yönetiyor.

TSKGV'nin bağlı ortaklıkları ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, İŞBİR ve ASPİLSAN, zamanla Türk savunma sanayisinin bel kemiğini oluşturdu.

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Mayıs.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,



Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP