KİTAPSIZLAR.!.

Ehli Kitap Diye Övünenlerin Kitap Düşmanlığı Had Safhada.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

KİTAPSIZLAR.!.

“Ehli Kitap” Diye Övünenlerin

Kitap Düşmanlığı Had Safhada.!

Daha önceden verilmiş tüm toplatma kararlarını hükümsüz hale getiriyoruz... Altı aylık bir geçiş süreci içinde, yasaklı durumda bulunan 23 bin kitap özgürleşecek. Böylece Türkiye hem yargı ayıplarından hem de yargı yükünden ciddi biçimde arınmış olacak...

Demokrasi Standardımız Yükselecek, Türkiye’nin Dünyada İtibarı Artacaktır.” RTE  2013

23 Mayıs günü Manchester’de canlı bomba haberiyle uyandık. Kadınlar ve çocuklardı kurbanlar. Anılarım depreşti. ’70’lerin ortasında solcu demiyorum faşist olmayan öğrenciler, onlara biat etmeyen öğrenciler okullarına giderken, faşist çetelerin saldırılarına karşı toplu gitmek zorunda kalmıştı. 16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesinde bomba ve otomatik silahlarla toplu kıyım amaçlayan bir saldırı düzenlendi. 1 Mayıs 1977 Katliamı yaşanalı daha 10 ay olmamıştı. Bundan 6 ay sonra ise 8 Ekim tarihinde Ankara’da yine üniversite gençlerini hedef alan Bahçelievler Katliamı gerçekleştirildi. 9 ay sonra ise, Alevi halkına yönelik Maraş Katliamı yaşandı. 

Bunların failleri asla cezalandırılmadıkları gibi, ödüllendirildiler, hatta siyasal yaşam içinde yerlerini aldılar. Abdullah Çatlı Susurluk kazasında ölmese, inanın belki de şimdi bakan olmuştu!

Bu ülke katliamları asla lanetlemedi. Hep başka etiketlemeler altında “Ümmetin, vatandaşın, halkın, gençliğin tepkisi” diye meşrulaştırıldı.

Hep Katledilenler, Öldürülenler Suçlu Oldu. 

16 Mart 1978 Katliamı olduğunda, başta sözde CHP Hükümeti vardı. Demirel, Türkeş ve Erbakan’ın başını çektiği Milli Cephe Hükümeti yeni kaybetmişti iktidarı. 

Bu üçlü 1945 aralık ayında da CHP kodamanlarının çağrısı üzerine Sertellerin Tan Gazetesini, Sabahattin Ali’nin daha çıkmaya başlayalı birkaç gün olmuş Yeni Dünya gazetesini, Burhan Arpatların, Salah Birsellerin kitapevlerini, LaTurquie gazetesini yerle bir edecekti. Çağrıyı yapan İttihat-ı Terakki Fırkası artığı Hüseyin Cahit Yalçın’dı. CHP gençliği, Turancı gençlik, İslamcı gençlik kol kolaydı sol entelijansyaya yönelik programda. Ama CHP baş, ötekiler ayaktı.

Kimi daha sonraki CHP kodamanları da ilk kariyerlerini bu programda yapacaktı. Bu barbarca saldırıdan sonra hiç kimsenin şeklen bile tutuklanmadığı sözde sıkı yönetim altında bulunan İstanbul’da düzenlenen bu eylem, “Gençlik tepkisini gösterdi” diye meşrulaştırılacaktı. Üstüne üstlük gazeteleri yerle bir edilen Sertel çifti resmi makamlarca tutuklanacaktı. Serbest kalmaları uzun zaman alacaktı. 

Gazetesi yerle bir edilen Sabahattin Ali ise zaten hapisteydi ve sıkı yönetim makamlarına, gestapo mahfillerde özel işkenceli sorgu eğitimi almış, meşhur tabutlukları kurmuş siyasi şube ekibinin sorguda öldürdüğü Basri Öğretmene ilişkin suç duyurusunda bulunmakla meşguldü.

Ermenice çıkan NorOr (Yeni Gün) gazetesi bu pogromdan kurtulsa bile, “Tan’ın Başına Gelen Sizin De Başınıza Gelecek” diye tehditler aldıktan, bir yıl sonra 1946 aralığında sıkıyönetim tarafından kapatılacaktı.

Rumca gazeteler sırası ise, 6-7 Eylül pogromunda gelecek,  İstanbul Rumları 10-15 gün gazetesiz kalacaktı. Sıkıyönetimce tutuklananlar ise, İstanbul’u yerle bir edenler değil, Aziz Nesin gibi solcu yazarlar yanında Apoyevmatini gazetesinin editörü olacaktı.

Devletin A, B, C… takımından çeşitli timlerinin uyguladığı şiddetin tarihi anlatmakla bitmez. Fark, geçmişte ayak olanlar şimdi baş oldu! 30’ların ruhuna dönüp 10. Yıl marşı okumaktan yorulmayan CHP’nin bütün derdi bu. Ayaklar baş oldu!

Kim bilebilirdi ki, bir zamanlar Türkiye’de TİP öncülüğünde yükselen, parlamentoya giren TİP karşısında, “Endonezya’daki Gibi Yapacağız” diye slogan atanlardan birinin TBMM başkanı olacağını.

1995’ten bu yana düzenlenen TYB’nin Yayınlama Özgürlüğü ödüllerinin 22’ncisi verildi; Manchester kıyımı ile aynı gün.  Bu karanlık dünyaya, ışık saçtı yine. Ve 27 yıldır katılamadığım ilk tören oldu bu.

Görsel ve yazılı medyaya yönelik taarruz sırasında, basın ve yayımlama özgürlüğü önemli oranda zayiat verdi. Bunlar arasında Evrensel Yayınları da var.

OHAL kararnamelerinden birinin hedef aldığı Türkiye’nin en kaliteli kültür dergilerinden biri olan Evrensel Kültür, iki dilli Tiroj ve kuramsal Özgürlük Dünyası (Ekim 2016) ile birlikte, onlarla aynı binayı paylaşan Evrensel Basım Yayın da kapatılmış oldu.

TYB’nin bu ödülü son derece anlamlı oldu. Yazar olarak ise bu yıl Özgür Gündem köşe yazarlarından Aslı Erdoğan’a ödül verildi. Anadolu’da kitapçılık zor iştir. Geçen yıl ödül Kırşehir'de yakılan Gül Kitapevine verilmişti. Bu yıl da ödül Elazığ’da 35 yıldır devam eden direngen Batı Kitapevine verildi.

Cumhuriyet Kitap’ın Editörü Turhan Günay’a jüri özel ödül verilmesi son derece anlamlı idi. Türkiye’nin en nitelikli efsanevi Cumhuriyet Kitap ilk kez 1990 yılında çıkmaya başlamıştı. Turhan kitabı kutsal sayan erbapdandır ve hele sazına doyum olmaz. Ona saygısızlık kitaba saygısızlıktır. Ki bugün yaşadığımız zaten tam da budur.

“Öyle Kitaplar Vardır Ki, Bombadan Daha Tehlikelidir” demişti 2011 yılında RTE.

Haklı aslında. Çünkü kitap aydınlanma getirir cahiliye karşısında. Onun için engizisyon, Orta Çağ Avrupa’sında Endülüs üzerinden gelen Aristo ve diğer Yunan filozoflarının kitaplarını, taşıyanla birlikte yaktırıyordu.

Onun için, 1930’lar Almanya’sında kitap yakma ayinleri düzenleniyordu. General Pinochet Şili’si ve General Evren Türkiye’sinde askeri kışlaların ana ısınma malzemelerinden biri kitap olmuştu.

Şimdi de yayınevlerine el konuluyor. Kitapları kamyonlarla yeniden kağıt yapmak üzere yollanıyor. Üniversite kütüphanelerinin raflarından kitaplar “Temizleniyor”. Kütüphaneciler hakkında niye şu ya da bu yayınevinin kitabını aldın diye soruşturmalar  açılabiliyor.

Bakmayın “Ehli Kitap” diye övünmelerine. Kitap düşmanlığı had safhada…


Ragıp Zarakolu - 27 Mayıs 2017 04:51

 

@ Medya Günebakış

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2017 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2017 okkesb61@gmail.com,

 

TEK YOL DEVRİM.!

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM.!.

Yaşasın Halkların Kardeşliği.!.

KURTULUŞA KADAR SAVAŞ.!.

Emperyalizme ve Faşizme Geçit Yok.!.

ÜLKÜMÜZ; TAM BAĞIMSIZLIK VE

GERÇEKTEN DEMOKRATİK TÜRKİYE.!.

Metni

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP