ŞEHZADELER ŞEHRİ TRABZON’UM

EYVAH!ŞEHZADELER ŞEHRİ TRABZON’UM EYVAH! Öyle bir Trabzon düşünün ki, 1840'lı yıllarda Marsilya ile arasında direkt gemi seferleri olan, Aynı dönemde Trabzon'da ABD'nin, İngiltere'nin, Fransa'nın, İtalya'nın başkonsolosluğu bulunan bir şehirdi Trabzon. Bugünkü durum nedir.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

EYVAH!

ŞEHZADELER ŞEHRİ TRABZON’UM

EYVAH!

 

Merhaba değerli dostlar.

Şehzadenin sözlük anlamı: Padişahların ve oğullarının erkek çocuklarına verilen san.

Trabzon: Bahçelerinde şehzadelerin dolaştığı ve Dünyaya hükmetmiş olan “Hanların” yetiştiği, İstanbul ve Roma kadar geçmişe dayalı şehrin adıdır Trabzon.

 

Öyle bir Trabzon düşünün ki, 1840'lı yıllarda Marsilya ile arasında direkt gemi seferleri olan, Aynı dönemde Trabzon'da ABD'nin, İngiltere'nin, Fransa'nın, İtalya'nın başkonsolosluğu bulunan bir şehirdi Trabzon.  Bugünkü durum nedir.?

 

Evliya Çelebi'ye göre; temiz giyimli, okumuş ve bilgili insanların yaşadığı şehirdir Trabzon. Ya bugün nasıl.?

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında Trabzon’da çıkan süreli yayınların sayısı 57 idi (Bu sayı Rize'de 1, Gümüşhane'de 1, Giresun'da 14, Ordu'da 11, Samsun'da 17'dir).

 

Yine aynı yıllarda Trabzon'da opera, tiyatro binaları bulunmakta, sinemalarda sessiz filmler ve Kurtuluş Savaşı belgeselleri gösterilmekte, ana meydandaki restoranlarda piyano resitalleri verilmekteydi.

 

ÇOK YAZIK ÇOK

Felsefi ve dini konularda ulemaların olduğu, kısacası ilim irfan yuvasıydı Trabzon.

Günümüzde ise; uyuşturucu madde tüketim yaşı 14 e inmiş, yaylalarında kolcuların (eşkıyaların) dolaştığı, otellerinin çoğunluğunda fuhuş’un yaşandığı bir şehir görünümünü almış Trabzon.

Tarihi ve coğrafi güzelliklerini görmek için şehre gelen misafirlere aşırı derecede kaba davranan insanların gün geçtikçe sayısının arttığına ve birkaç günlüğüne gittiğim memleketim Trabzon’da, sokak kabadayılığın yaygınlaştığına ve bir kısım insan görünümündeki mahlûkların yüzünden emniyet güçlerinin görev yapmaktan imtina ettiğine şahit olduğum.

 

Doğu Karadeniz yöresinde turizmin yokluğundan söz edilmekte. Turist; ilgi, alaka ve güler yüzlü insanların olduğu yerleri tercih eder.

 

Ne kadar doğal güzelliğiniz olursa olsun; bozuk paranız yok diye alış veriş yaptığınız işyerinden azar işitiyorsanız, değil o mekânı terk etmek o mekânın olduğu bölgeye de gitmezsiniz. Benim çocukluğumun geçtiği Trabzon böyle değildi. Sizinki nasıldı.?

 

Sevgi saygı ve hoşgörünün egemen olduğu bir şehirdi Trabzon.      

 

Oysa şimdi; kültür, örf ve adetlerinden koparılmak için, medeniyetin, bir takım insanlık dışı hal ve hareketlerle elde edileceği mantığı yerleştirilmek istenmekte bu asil şehrin insanına. Biliniyor ki; bu asil şehir Türkiye’nin çimentosu rolünü üstlenmiş insanlardan oluşmaktadır.

 

Ve bu asil kültürü yok etmek için; Şavşat, Yusufeli, Pazar ve cevre kırsal kesimlerde İsrailli Yahudiler,

Maçka, Çaykara ve Tonya’nın köylerinde, Yunanlı Rumlar misyonerlik çalışmaları yapmaktalar. Duyan, Gören, Bilen, İlgilenen var mı.?

 

Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Doğu Karadeniz bölgesinde, özellikle Trabzon’da bölücülük faaliyetleri farklı bir boyutta, dış güçler tarafından sinsice sürdürülmekte. Bunları İzleyen var mı.?  

KÜLTÜR KANDIRMACASI VE OYALAMACASI

Yalnızlığına, cehaletine ve kaderine terk edilmiş bu insanlara, kemençe çalmak ve horon oynamaktan ibaret algılatılmış kültür.

 

Son günlerde şiddeti konu alan kolbastı oyunu da bunların en belirgin örneğidir.

 

 “Lütfen” ibaresinin ne anlama geldiği unutturulmuş, sevgi ve saygıdan söz eden gençlerin sayısı azalmakta gün geçtikçe bu güzel şehirde.

Sivil toplum kuruluşlarımızı, kanaat önderlerimizi, bu konu üzerine daha duyarlı olmaya çağırıyorum.

 

Ayrıca yüreğinde insan sevgisi olan, eli öpülecek hemşerilerimi de tenzih ediyorum. 

Şen ve esen kalmanız dileğimle.

Fuat ŞENGÜL - 08.08.2009

 

 

  

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP