MUSTAFA AKGÜN ve KAÇAR SOKAK SAKİNLERİ RÖPORTAJI

Beşiktaş, Akatlar, Karanfilköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı İçerisinde Kalan Kaçar Sokak Sakinleriyle Yapılan Röportaj

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş


Kaçar Sokağını Projeden Kaçırdılar.!

Akatlar'da "Yerinde" Dönüşüm Karmaşası.

Yerinde Dönüşüm, Keyfe Göre mi Oluyor.?

Yerinde Değil, Rantsal Dönüşüm.!

 

YERİNDE DEĞİL RANTSAL DÖNÜŞÜM.!

KAÇAR SOKAĞINI PROJEDEN KAÇIRDILAR.!

Seksen yılı aşkın bir süredir, Beşiktaş Akatlar Karanfilköy Kaçar sokakta oturan yurttaşlar, TEM Otoyolu'nun kenarında bulunan Türkiye’nin önemli kentsel dönüşüm alanlarından birisi olan 200 bin metrekarelik alanda 1361 konut ve 132 ticari birim olmak üzere 1493 bağımsız birimden oluşan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi olarak adlandırılan projenin içinde yer alacakları sırada, nedensiz bir şekilde plan dışı bırakılıyor. 26 haneden oluşan Kaçar Sokak sakinleri, mağduriyet yaşadıklarını öne sürerek bir takım girişimlerde bulunmaya başlıyor.

Beşiktaş Karanfilköy Kaçar Sokak sakinleri mağdur edildiklerini, bu nedenle Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Müdürlüğüne başvuruda bulunmuş ve haklarını aramışlar. Buradan aldıkları cevap, yaşadıkları alanın Rezerv Yapı Alanı ilan edildiği bilgisi olmuş.  2019da imar barışı yapılmış, 2020’de Satın alma dilekçeleri alınmış olmasına rağmen halen dilekçelere yanıt verilmemiş, bu dönemde 2022 kararı olan Rezerv alan ilanı yanıtı verilmesi akıl alır gibi değil.

2017’den buyana yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için uğraşan mahalleliler ile konuyu kamuoyuna taşıyan ve TBMM soru önergesi veren DEVA Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Beşiktaş DEVA Partisi İlçe Başkanı Mustafa Akgün ile görüştük.

KENTİM GAZETESİ: Sayın Mustafa Akgün, söz konusu Akatlar, Karanfilköy, Kaçar sokak sakinleri size nasıl ulaştılar, yerinde dönüşüm mağduru olan Kaçar sokak sakinlerinin sorunlarını kamuoyuna duyurma noktasında neler söyleyeceksiniz?

MUSTAFA AKGÜN: DEVA Partisi İlçe Başkanı olarak atandığımız zaman, öncelikle ilçe halkının sorunları neler, nerede ne sıkıntı var? Muhtarlarımızdan başlayarak, yerelde çözülemeyen, merkezi yönetimin çözmesi gereken problemleri ilçede ve ilçe dışında araştırmaya başladık.

Partimizin üyesi olan o bölgede oturan arkadaşlar ilçemize gelerek bize Karanfilköy’de yaşanılan mağduriyeti anlattılar. Biz de konuyu değerlendirmeye aldık. Beşiktaş Belediyesi’nde ilgililerle temasa geçtik. Fakat yeterli ve doğru bilgi alamadık. Kendi çabalarımızla araştırdık, bunun üzerine Akatlar, Karanfilköy Kaçar sokak sakinlerine gittik, yerinde görerek inceleme yaptık. Bu alanın hak sahipleri 30 Kasım 2023 tarihinden itibaren İstanbul 2.Bölge AKP ve CHP Milletvekillerine mailler atmaya başlayıp desteklerini zaten istemiş olduklarını da öğrendik.

Gördük ki; gerçekten bir mağduriyet var. Burada kuşaklar boyu yaşayan aileler; anne, baba, çoluk çocuk, diğer aile büyükleriyle birlikte doğal yaşantıları içerisindeler ve yerlerini, arsalarını, evlerini kendilerine yetecek şekilde ihtiyaçlarına göre yapmışlar. Ticari amaç düşünmemişler çok katlı veya bahçe içerisinde ikinci, üçüncü bina yapmamışlar ve satmamışlar, yerlerini ranta dönüştürmemişler, iki nesil, üç nesil ailece yaşayarak, insani olarak temel barınma ihtiyaçlarını karşılayarak bugünlere gelmişler.

Sizin de mahallede, kaçar sokakta gördüğünüz gibi, birbirlerine bitişik bahçe içerisinde, köpekleri, kedileri, tavuklarıyla mutlu bir şekilde yaşayan mahalleliler, kentsel yerinde dönüşüm teklifiyle karşılaşınca; yenilenme ve modernleşmenin iyi olacağını düşünerek razı olmuşlar, memnun olmuşlar. Söz konusu Yerinde kentsel dönüşüm teklifine evet demişler.

Sonradan bir baktık ki ne yerinde dönüşüm, ne kentsel dönüşüm, burası resmen rantsal dönüşüm olmuş.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde mevcut sorunu çözememişsin şimdi İBB Belediye Başkan adayı olarak mı çözeceksin.? diye soruyorum.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kiptaş bu yeri ihaleye açıyor. Mülk sahipleri ihaleye giren firmanın kendilerine de yer vereceğini düşünerek razı oluyor.  650 kadar bağımsız mülkün bulunduğu yerin ihalesi Mesa Mesken A.Ş’ ne veriliyor. Fakat daha sonra ne olduysa,  Kaçar Sokak devamı olan bu alan 18/1 parsel sakinlerinin olduğu 28 hane genel proje içerisinden ayrı tutuluyor. Emlak konut ihalesine giren Mesa sıralamada 5. Sırada kalırken Yiğit Enerji ihaleyi alıyor.

İnşaat Firması 26 Haneyi Tehdit Etti.

Yiğit İnşaat Firması, 600 den fazla hanenin yerini yapan MESA’nın yapım şartlarının dışında ve mağduriyet oluşturan önerilerle halkın karşısına dikiliyor.

Biz de halkımız adına soruyoruz, bu 28 hanenin bulunduğu sokak ve sakinlerine ait olan bölgenin neden yapımına devam edilmedi, hangi nedenle burası hazineye devrediliyor.

Devamında başka bir ihale ile başka bir inşaat firmasına veriliyor, bu yeni firma 28 haneden sadece iki tanesini ikna edip anlaşarak, yangından mal kaçırır gibi bir gece yarısı o iki haneyi elektrik, su ve doğalgazını kestirmeden yıkıyor, kalan 26 hane halkına da evlerinizden çıkın, çıkmazsanız, taşınmazsanız, elektriğinizi, suyunuzu, yolunuzu keseceğiz diye tehdit ediyor.

Biz buradan soruyoruz, halk soruyor, cevap istiyoruz, kim yetkiliyse, belediye başkanına, bu ayrıştırmayı kim yaptıysa ona soruyoruz, niye bizi bu sokağın sakinlerini genel projenin içinden ayırdınız, inşaat firması olarak siz kimsiniz? Ne hakla bizi buradan çıkarmaya, çalışıyorsunuz?

Mustafa Akgün, “Dünya 5’ten büyükse, İstanbul’da 5’liden büyüktür.!”

İBB ve kuruluşu Kiptaş, bir inşaat firmasıyla halkını nasıl yan yana getiriyor? Şimdi biz soruyoruz, siz devletin bir kurumu olarak nasıl bir inşaat firmasıyla halkı karşı karşıya bırakıyor ve mağdur ediyorsunuz?

Yine vatandaş ve biz soruyoruz, aynı ihaleye aynı şartları yerine getireceğini bilerek ve belirterek giren iki firma arasında ne fark var da Yiğit İnşaat, Mesa Mesken firmasının yaptığı gibi yapamam, biz Mesa kadar büyük değiliz ve taleplerinizi veremeyiz diyerek vatandaşı mağdur ediyor, neyine ve kime güvenerek bu vatandaşlarımıza başka yere gitmelerini isteyebiliyor? MESA kadar büyük olmadığını iddia eden firma ihalede MESA’yı 5.sırada bırakarak ihaleyi alıyor.

Bu ihaleyi alan firma, inşaatı yapamıyor ve MESA gibi daire veremiyorsa bıraksın ihaleyi çekilsin.! Yapmasın, gitsin.!

Biz burada bu iki firmanın hangi şartlarla bu ihaleye girdiklerini ve şartnameye göre yapmaları gerekenleri öğrenmek istediğimizde, “Gizlilik Kararı” ile karşılaştık. Söz hakkı olan, mülk sahibi vatandaş kendisi için yapılacak işin sözleşmesini öğrenemeyecek de kim öğrenecek, böyle kapalı kutu, oldubitti iş olmaz ki! Vatandaşlar haklarını, hukuklarını aramak için mahkemelere gittiler, yürütmeyi durdurma kararları aldılar.

18/1 parselin tapusunda çokça tahsis şerhi vardı ancak bu bölgedeki iki hak sahibinin açmış olduğu davalar sonucunda tapuya tedbir kararı alınmış, karşı açılan itiraz davaları da red ile sonuçlanmıştır.

KENTİM GAZETESİ: Sayın Akgün, siz ne zaman bu konuya müdahil oldunuz.?

MUSTAFA AKGÜN: Biz, DEVA Beşiktaş İlçe Başkanlığı olarak iki aydan bu yana konuyu incelemeye başladık ve araştırmalar yaptık. Daha sonra konuyu DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcımız ve İstanbul 2. Bölge Milletvekilimiz Sayın Evrim Rızvanoğlu’na ilettik, mağdur vatandaşlarımızla bir araya getirdik. O da sağ olsun, konuyla çok ciddi olarak ilgilendi, kendisi de araştırdı ve gerçekten haksızlık, hukuksuzluk, uygunsuzluk, mağduriyet olduğunu gördü. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile görüşerek TBMM’ne konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Bu durumda biz TBMM’den olumlu bir yaklaşım ve karar bekliyoruz. Ancak kimseye söylemiyoruz ama TBMM den sanki olumlu yanıt gelmeyecekmiş gibi hissediyorum.

Karanfilköy’ün tamamı kentsel dönüşüm alanı ve ihaleye çıkarıldı, sonradan Kaçar sokağın bir bölümünü ayırdılar. Bu insanların bir kısmı burada doğmuş büyümüş, burada evlenmiş, yaşamları burada geçmiş. Elektriğini, suyunu, doğalgazını bağlatmış, kullanmış faturalarını ödemiş, vergilerini vermiş. Müracaat etmişler tapularını istemişler. Kendilerine tapunuzu vereceğiz demişler. Verilen sözler yerine getirilmemiş, tapuları verilmemiş. Şimdi bu insanları ne yapacaksınız? İroni olarak söylersek, “Kaçar sokak beşliye doğru kaçmakta!” Beşiktaş’ta Beşiktaşlıya bu mağduriyeti yaşatan bir firmanın yöneticisinin Beşiktaş gibi nadide bir kulübün yönetimine girmesi bile bizi üzmektedir.

KENTİM GAZETESİ: Beşiktaş’ın ilçe olarak en büyük problemi nedir.

MUSTAFA AKGÜN: Beşiktaş’ın ismi büyük fakat arkasında da ismi kadar büyük problemleri var. Yerel seçime giderken, seçime giren partiler bu konularda ne düşünüyorlar, bu tür sorunlarla ilgili bir planları var mı?  

Beşiktaş'ın milyon dolarlık arazisi var ama hükümet konağı yok. Beşiktaş’ın sınırları içerisinde konumu da güzel “Darphane” diye bir yerimiz var. Burası neden değerlendirilmez? Anlaşılır gibi değil. İlçemizdeki tüm kamu kurumları burada olmalı. Burası Beşiktaş’a layık çok kapsamlı ve işlevsel bir alan haline getirilebilir. İçinde Hükümet Konağı olan,  dinlenme, oyun, gezi alanları ve sağlık, sosyal, kültürel birimleriyle Beşiktaşlılar için çok önemli yaşamsal bir yer olarak düzenlenebilir.

KAÇAR SOKAK MAĞDURLARI DEVA PARTİSİ 2. BÖLGE İSTANBUL MİLLETVEKİLİ EVRİM RIZVANOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ…

DEVA Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Beşiktaş DEVA Partisi İlçe Başkanı Mustafa Akgün ile birlikte, Beşiktaş Akatlar Karanfilköy Karçar sokak, Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı mağdurlarını yerlerinde ziyaret ettik, konuyu doğrudan kendilerinden dinledik.

DEVA Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Evrim Rızvanoğlu şunları söyledi: “Buradaki ilçe başkanımız Mustafa Akgün, sağ olsun böyle bir süreçten bahsetti. Bize evrakları gönderdi, bizde baktık bir mağduriyet olduğunu anladık ve yerleşkedeki yaşayanlarla bir araya geldik.

Süreci öğrendik, gerçekten önemli bir mağduriyet var. 2017’den bu yana yaşanılan süreç herkesi çok üzmüş. Biraz analiz ettikten sonra konuyu meclise taşımaya karar verdik. Anayasanın 98. Maddesine göre 15 gün içinde soru önergelerimize cevap geliyor, soru önergemizin cevabının gelmesini bekliyoruz.

Buradaki arkadaşlarımızla birlikte önergemizin takipçisi olacağız. Ben her arkadaşımızın şu talebini fark ettim. Fazlasını değil, bizim hakkımız olanı bize versinler. Bölge Milletvekili olarak hakkı savunmak çift taraflı olarak hakkı savunmak benim de görevim. Neyse hakkımız biz onu istiyoruz diyorlar.

Kentsel dönüşüm konusu da takip ettiğim hem de mağduriyetlerin çok yüksek oranlarda olduğunu bildiğim bir konu. Ama bu kadar uzun süreli mağduriyetlerin insanların hayatına etkilerini de ayrıca araştırdığım bir konu, burası tam buna bir örnek.

1940’dan bugüne burada yaşayan bir bölge halkı var. Siz onlara şimdi diyorsunuz ki kalkın buradan sürülün. Bizde sürgüne karşı olduğumuz için şimdi buradayız.

Benim TBMM’de ilk dönemim, şuana kadar 13 soru önergesi ve bir kanun teklifi verdim. Bu sorunun çözümü için sadece bir önerge verdik, bitti olmayacak. Mecliste yapacağımız basın toplantıları ve yeni önergeler ile tekrardan bu sürecin takipçisi olacağız. Ta ki buradaki arkadaşlarımızın yüzü gülene kadar.” Dedi.

Kaçar sokak sakinleri diyor ki; "Ancak belli ki bazı yanlış anlaşılmalar olmuş, bize de doğrusunu açıklamak düşer. Bizler ilk başta avukat aracılığıyla görüşme ve yazışmalar sonrasında sonuç alınamayınca tüm hak sahipleri olarak Cimer'e başvurularımıza başladık. Cimer’den de sonuç alamayınca, İstanbul 2.Bölge AKP ve CHP milletvekillerine durumu anlatan email’lerimizi 26 Milletvekiline gönderdik ve desteklerini istedik. Bu email’lerimize tek dönüş yapan CHP listelerinden meclise giren DEVA Partisi vekili Evrim Rızvanoğlu oldu, kendisine canı gönülden teşekkür ediyoruz.” Dediler.

Temel Barınma Hakkımız Elimizden Alınamaz.!

Sayın Murat Kurum'un Beşiktaş Çarşı gezisinde, hak sahiplerimizden Yıldız Kol, Sayın Murat Kurum’un yanına gitti ve olan biten bütün dertlerimizi anlattı. Ancak bizim bu görüntülerin vardığından 1 Şubat akşamı bir hak sahibinin grupta paylaşması üzerine haberimiz oldu. Anlatmak istediğimiz bizler bizim için emek veren çabalayanların farkındayız ve onlara asla görmezden gelmeyiz.

1 Şubat akşamı sosyal medya paylaşımlarına bakarsanız göreceksiniz ki AKP İlçe Başkanı M. Yıldırım Turan hakkında Murat Kurum’un paylaşımlarına ve başka yerlere Sn. Turan’ın desteğini belirterek Sn. Kurum’dan ilçe başkanına destek olmasını isteyerek sokağımıza davet ettik. Ayrıca sosyal medyada hashtag’imizi siyasileştirmeye çalışanlara da yanıtlar verdik, açıklama yaptık, ricada bulunduk, destek istedik.

Ayrıca Beşiktaş Rizeliler Derneği Başkanı Ahmet Koçun da desteğini belirtmeden geçmek istemiyoruz.

Bizi Siyasetin İçine Çekmeyin, Biz Hakkımızın Peşindeyiz.!

Bu bizler için bir barınma hakkıdır ve 700’e yakın komşumuz gibi yerinde olmasını istememiz de takdir edersiniz ki en doğal hakkımızdır. Bizler siyasete çekilmek istemiyoruz. İçimizde her siyasi görüşten insan var, bu  noktada bizim için siyaset hiç yeri olan bir alan değil. 15 Ekim’den bu yana güzellikle, tüm muhataplarla iletişimde kalarak çözmeye çabaladık ancak gelinen noktada çaresizlik içinde kaldık, kalan diğer tüm yolları denemek zorundayız.

Bölgemizin ihalesi Kurum’un bakanlığı döneminde yapıldığı için Murat Kurum’a, İhaleyi yapan kurum olması nedeniyle Emlak Konut’a ve dönemin Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli’ye çokça sesleniyoruz. Lütfen durumunuzun başka yerlere çekilmeye çalışılmasına sizlerde müsaade etmeyin.

Biz Kaçar Sokak sakinleri olarak, sadece yerinde dönüşüm hakkımızın peşindeyiz ve 31 Mart öncesi keyifle sözleşmelerimizi yapmış olmak için çabalayan 26 hak sahibiyiz.

 

#kentseldönüşüm, #akatlar, #başiktaş, #yerindedönüşüm, #18ada1parsel, #akatlarmahallesi, #csbgovtr, #istanbul_csb, #murat_kurum, #ekgyoas, #varolkisa, #akpartiistanbul, #tcbesiktas, #gazetebeşiktaş, #istanbulgazetem, #mhpbaşiktaş, #ibb, #kiptas, #mesa, #devabesiktas,













RÖPORTAJ

Sayın Mustafa Akgün,

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Mustafa Akgün,

Sayın Mustafa Akgün, Söz konusu Akatlar, Kaçar Sokak


KAÇAR SOKAK SAKİNLERİNDEN KAMUOYUNA AÇIKLAMA.!

Deva Partisi Beşiktaş İlçe Başkanı Mustafa Akgün ile birlikte *İstanbul, Beşiktaş, Akatlar, Karanfilköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı* içerisinde kalan Kaçar Sokak mağdurlarını mahallede, kendi yerlerinde ziyaret ederek konuyu doğrudan kendilerinden dinledik.

Kaçar Sokak Sakinleri; "Başından beri mücadelemizde yanımızda olan M. Yıldırım Turan Başkanın bize desteği yadsınamaz. Bunu tüm hak sahipleriyle paylaşıyoruz. Ancak belli ki bazı yanlış anlaşılmalar olmuş, bize de doğrusunu açıklamak düşer. Bizler ilk başta avukat aracılığıyla görüşme ve yazışmalar sonrasında sonuç alınamayınca tüm hak sahipleri olarak Cimer'e başvurularımıza başladık. Cimer’den de sonuç alamayınca, İstanbul 2.Bölge AKP ve CHP milletvekillerine durumu anlatan email’lerimizi gönderdik ve desteklerini istedik. Bu email’lerimize tek dönüş yapan CHP listelerinden meclise giren Deva Partisi vekili Evrim Hanım oldu.

TEMEL BARINMA HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINAMAZ.!

Sayın Murat Kurum'un Beşiktaş Çarşı gezisi sırasında hak sahiplerinden Yıldız Kol teyzemiz Sn. Kurum’un yanına gitti ve olan biten bütün derdimizi anlattı, aynı günün akşamı bunu yaptığından bize söz etti. Ancak bizim bu görüntülerin vardığından 1 Şubat akşamı bir hak sahibinin grupta paylaşması üzerine haberimiz oldu. Anlatmak istediğimiz bizler bizim için emek veren çabalayanların farkındayız ve onlara asla hainlik yapmayız.

1 Şubat akşamı sosyal medya paylaşımlarına bakarsanız göreceksiniz ki AKP İlçe Başkanı M. Yıldırım Turan hakkında Murat Kurum’un paylaşımlarına ve başka yerlere Sn. Turan’ın desteğini belirterek Sn. Kurum’dan ilçe başkanına destek olmasını isteyerek sokağımıza davet ettik. Ayrıca sosyal medyada hashtag’imizi siyasileştirmeye çalışanlara da yanıtlar verdik, açıklama yaptık, ricada bulunduk, destek istedik.

BİZİ SİYASETİN İÇİNE ÇEKMESİNLER, BİZ HAKKIMIZIN PEŞİNDEYİZ.!

Bu bizler için bir barınma hakkıdır ve 700’e yakın komşumuz gibi yerinde olmasını istememiz de takdir edersiniz ki en doğal hakkımızdır. Bizler siyasete çekilmek istemiyoruz. İçimizde her siyasi görüşten insan var, bu noktada siyaset bizim için hiç yeri olan bir alan değildir. 15 Ekim’den bu yana güzellikle, tüm muhataplarla iletişimde kalarak çözmeye çabaladık ancak gelinen noktada çaresizlik içinde kaldık, kalan diğer tüm yolları denemek zorundayız.

Bölgemizin ihalesi Kurum’un bakanlığı döneminde yapıldığı için Murat Kurum’a, İhaleyi yapan kurum olması nedeniyle Emlak Konut’a ve dönemin Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli’ye çokça sesleniyoruz. Lütfen durumunuzun başka yerlere çekilmeye çalışılmasına sizlerde müsaade etmeyin. Biz sadece yerinde dönüşüm hakkımızın peşindeyiz ve 31 Mart öncesi keyifle sözleşmelerimizi yapmış olmak için çabalıyoruz.

Sevgiler, Kaçar Sokak sakinleri olarak 26 hak sahibi.

 

     

 

KENTİM ŞİŞLİ GAZETESİ & DEVA PARTİSİ

BAŞİKTAŞ İLÇE BAŞKANI MUSTAFA AGÜN RÖPORTAJI


      

İstanbul’da TEM Otoyolu'nun kenarında bulunan Türkiye’nin önemli kentsel dönüşüm alanlarından *Beşiktaş, Akatlar, Karanfilköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı* projesi 200 bin metrekarelik alanda 1.361 konut ve 132 ticari birim olmak üzere 1.493 bağımsız birimden oluşmaktadır.

İBB Kiptaş’ın bilgilendirme tanıtımlarında söz konusu bu kentsel dönüşüm arazisi üzerinde konforlu daireler, sosyal tesis, cami, oyun ve spor alanları, kapalı yüzme havuzu ve cadde üstü dükkânlar yer alacağı açıklanmıştı.

Yerinde dönüşüm modeliyle depreme karşı dayanıklı, yaşanılabilir yerleşim alanı üretilmesi amacıyla yapılan çalışmaların yer sahipleriyle adil, şeffaf ve uzlaşı yöntemiyle sürdürüldüğü belirtilmişti.

            

Ancak, burada bu açıklamalara uymayan bir durum söz konusudur. Görüldüğü kadarıyla *Beşiktaş, Akatlar, Karanfilköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı* olarak adlandırılan proje alanı planlanırken, bölgenin bir bölümü olan 28 haneden oluşan Kaçar Sokak genel projeden ayrı tutularak dışlanmış ve burada yaşayanlar çok daha başka yerleşim alanlarına gönderilmek istenilmiş.

Kaçar sokak sakinleri bu durumu kabul etmeyip haklarını aramak amacıyla; Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Müdürlüğüne başvuru yapmışlar fakat kendilerine Rezerv Yapı alanı ilan edildiği yanıtı verilmiş.

Bunun üzerine tüm hak sahipleri 28 haneli Kaçar Sokak sakinleri, teker teker Cimer’e başvurmuşlar fakat Cimer’den olumlu veya olumsuz bir yanıt alamamışlar.

Fakat Emlak Konut’un göndermiş olduğu belgede tüm işin bir firmaya verildiği ve artık hak sahiplerinin muhatabının yerin dönüşüm ihalesini alan firma olduğu belirtilerek Kaçar Sokak sakinleri sahipsiz bırakılmış.

            

HALK DİYOR Kİ.!

Şimdi halk soruyor, biz de soruyoruz, bu 28 hanenin bulunduğu sokak ve sakinlerine ait olan bölge yapımına neden devam edilmedi, hangi nedenle ve kim tarafından hangi yetkiyle Hazineye devredildi. 

Ve devamında başka bir ihale ile başka bir inşaat firmasına, verildi, bu yeni firma 28 haneden sadece iki tanesini ikna edip anlaşarak, yangından, gümrükten mal kaçırır gibi bir gece yarısı bu iki haneyi elektrik, su ve doğalgazını kestirmeden yıkıyor. Ve kalan 26 hane halkına da evlerinizden çıkın, çıkmazsanız, taşınmazsanız, elektriğinizi, suyunuzu, yolunuzu keseceğiz diye tehdit ediyor.

Halk şimdi *Yerinde dönüşüm bizim de hakkımız. Mağdur olmak istemiyoruz* diyorlar. Emlak Konut neden bu konuyla ve bizimle ilgilenmiyor, Neden ihale verilen firmanın insafına bırakılıyoruz. Bizim satın alma hakkımızı Emlak Konut elimizden nasıl alır.? Bu konuyu bilen, ilgilenen, çözeriz diyenler sonra neden ortadan kayboluyorlar.? 

Bu soruları sadece Kaçar Sokak sakinleri sormuyor, sakinlerin ulaştığı ve yardım istediği Deva Parti ilçe Başkanı Sayın Mustafa Akgün de soruyor.!

Mustafa Akgün, Söz konusu Akatlar, Karanfilköy, Kaçar sokak sakinleriyle bizi ve Deva Parti Milletvekili Sayın Evrim Rızvanoğlu’nu bir araya getirerek, Yerinde dönüşüm mağduru olan kaçar sokak sakinlerinin sorunlarına destek olmaya, kamuoyuna duyurulma noktasında çabalarını esirgemiyor.!


 

RÖPORTAJ

Sayın Mustafa Akgün,

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün,

Sayın Mustafa Akgün, Söz konusu Akatlar,


 

DEVA PARTİSİ BEŞİKTAŞ İLÇE BAŞKANIYLA BİRLİKTEYİZ.

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün,  Siz bu konuya nasıl müdahil oldunuz.?

Sayın Mustafa Akgün; Biz Deva Beşiktaş ilçe başkanlığı olarak iki aydan bu yana konuyu incelemeye başladık. Bu iki ayımız bunu araştırmakla geçti. Daha sonra konuyu DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcımız ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Evrim Rızvanoğlu’na ilettik ve vatandaşlarımızla bir araya getirdik. O da sağ olsun gerçekten çok ciddi olarak ilgilendi, kendisi de araştırdı ve gerçekten haksızlık, hukuksuzluk uygunsuzluk, mağduriyet olduğunu gördü ve İstanbul, Beşiktaş ilçesi Akat Mahallesi’nde vatandaşların yaşadığı kentsel dönüşüm mağduriyeti ile ilgili olarak Çevre şehircilik bakanlığı ile görüşerek TBMM’ne soru önergesi verdi. Bu durumda biz TBMM’den olumlu bir yaklaşım ve karar bekliyoruz. Kimseye söylemiyoruz ama TBMM den sanki olumlu yanıt gelmeyecekmiş gibi hissediyorum.

 

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Söz konusu Akatlar, Karanfilköy, Kaçar sokak sakinleri size nasıl ulaştılar, Yerinde dönüşüm mağduru olan kaçar sokak sakinleri için ve bunların sorunlarını kamuoyuna duyurma noktasında neler söyleyeceksiniz.?

Sayın Mustafa Akgün; Şimdi şöyle söyleyeyim, biz haddimizi biliriz. Deva partimize ilçe başkanı atandığımız zaman öncelikle ilçemiz halkının sorunları neler, nerede ne sıkıntı var.? Anlamında harekete geçerek muhtarlarımızdan başlayarak, yerelde çözülmeyen, çözülemeyen, merkezi yönetimin çözmesi gereken problemleri ilçede ve ilçe dışında araştırmaya başladık.

Partimizin üyesi olan ve o bölgede oturan arkadaşlar ilçemize gelerek bize anlattılar biz de konuyu değerlendirmeye aldık ve öncelikle Beşiktaş Belediyesinde ilgililerle temas ettik fakat yeterli ve doğru bilgi alamadık. Kendi çabalarımızla araştırdık, bunu üzerine yerinde görüş ve bilgi almak üzere Akatlar, Karanfilköy, Kaçar sokak sakinlerine giderek yerinde görerek inceleme yaptık.

Gördük ki; Burada gerçekten mağduriyet var, burada yaşayanlar ailece anne, baba, çoluk çocuk, diğer aile büyükleriyle birlikte doğal yaşantıları içerisindeler ve yerlerini, arsalarını, evlerini kendilerine yetecek şekilde ihtiyaçlarına göre yapmışlar. Ticari amaç düşünmemişler çok katlı veya bahçe içerisinde ikinci, üçüncü bina yapmamışlar ve satmamışlar, yerlerini ranta-getirime dönüştürmemişler, iki nesil, üç nesil ailece yaşayarak, İnsani olarak temel barınma ihtiyaçlarını karşılayarak bugünlere gelmişler.

Sizin de mahallede, kaçar sokakta gördüğünüz gibi, birbirlerine bitişik bahçe içerisinde, köpekleri, kedileri, tavuklarıyla mutlu bir şekilde yaşarken kentsel yerinde dönüşüm teklifiyle karşılaşınca; yenilenme ve modernleşmenin iyi olacağını düşünerek razı olmuşlar, memnun olmuşlar. Söz konusu Yerinde kentsel dönüşüm teklifine evet demişler. Sonradan bir baktık ki ne yerinde dönüşüm, ne kentsel dönüşüm, burası resmen rantsal dönüşüm olmuş.

 

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Kaçar sokak sakinleri Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum ile görüşüp dertlerini anlatmışlar. Bu süreci hızlandırır mı.?

Sayın Mustafa Akgün; Ben Deva Partisi ilçe başkanı olarak konuyu duyar duymaz arkadaşlarımla birlikte araştırdık, ben de gelip yerinde inceledim ve ilçe başkanı olarak diyorum ki; Sen devlet olarak, Devletin Çevre Şehircilik Bakanı olarak bakanlığın döneminde birçok problemi çözememişsin, geliyorsun büyük bir ilin başına Belediye Başkanı adayı oluyorsun. Bakan olarak orada çözemediğin problemleri burada Belediye Başkanı olarak nasıl çözeceksin diye soruyoruz.

 

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Kaçar Sokak sakinleri bu sıkıntılarını nasıl çözecekler ve siz nasıl destek olabileceksiniz.?

Sayın Mustafa Akgün; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kendi kuruluşu Kiptaş’a vermiş ihale ediyor,  tarafından yapılıyor ve mülk sahipleri razı olunca İhale açılarak 650 kadar bağımsız mülkün bulunduğu yer Mesa Mesken Sanayi A.Ş'ne veriliyor. Fakat daha sonra ne olduysa, bu Kaçar Sokak sakinlerinin olduğu 28 hane genel proje içerisinden ayrı tutuluyor ve mülk sahiplerine sorulmadan hazineye devrediliyor ve sonra da yine aynı önceki ihaleye giren firmalardan birine veriliyor.

Bu Yiğit inşaat firması, 600 den fazla hanenin yerini yapan MESA’nın yapım şartlarının dışında ve mağduriyet oluşturan önerilerle halkın karşısına dikiliyor.

Şimdi halk soruyor, biz de soruyoruz, bu 28 hanenin bulunduğu sokak ve sakinlerine ait olan bölge neden yapımına devam edilmedi, hangi nedenle ve kim tarafından hangi yetkiyle Hazineye devrediliyor.

Ve devamında başka bir ihale ile başka bir inşaat firmasına, veriliyor, bu yeni firma 28 haneden sadece iki tanesini ikna edip anlaşarak, yangından, gümrükten mal kaçırır gibi gece yarısı o iki haneyi elektrik, su ve doğalgazını kestirmeden yıkıyor. Ve kalan 26 hane halkına da evlerinizden çıkın, çıkmazsanız, taşınmazsanız, elektriğinizi, suyunuzu, yolunuzu keseceğiz diye tehdit ediyor.

Biz buradan soruyoruz, halk soruyor, cevap istiyoruz, kim yetkiliyse, belediye başkanına, bu ayrıştırmayı kim yaptıysa ona soruyoruz, niye bizi bu sokağın sakinlerini genel projenin içinden ayırdınız, inşaat firması olarak siz kimsiniz, ne hakla bizi buradan çıkarmaya, çalışıyorsunuz.?

DÜNYA 5’TEN BÜYÜKSE; İSTANBUL DA 5’LİDEN BÜYÜKTÜR.!

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Kaçar Sokak sakinleri kaderlerine terk mi edilecek, büyük ve yeterli bir firma yerine daha zayıf bir firmaya aktarılmalarının arkasında sizce ne olabilir.? 

Sayın Mustafa Akgün; İBB ve kuruluşu Kiptaş nasıl bir inşaat firmasıyla halkını karşı karşıya getiriyor.? Şimdi biz soruyoruz. Siz Devletin bir kurumu, Belediyesi olarak nasıl bir inşaat firmasıyla halkı karşı karşıya bırakıyor ve mağdur ediyorsunuz.?

Yine vatandaş ve biz soruyoruz, aynı ihaleye aynı şartları yerine getireceğini bilerek ve belirterek giren iki firma arasında ne fark var da Yiğit İnşaat, Mesa Mesken firmasının yaptığı gibi yapamam, biz Mesa kadar büyük değiliz ve Mesa’nın vereceklerini veremeyiz diyerek bizi mağdur ediyor, neyine ve kime ve bizden çıkıp gitmemizi isteyebiliyor.?

Yapamıyor ve Mesa gibi daire veremiyorsa bıraksın ihaleyi çekilsin yapmasın, gitsin. Bu ihaleyi zorla mı verdiler ve size kazandıracağız dedilerse o zaman açıkla biz de bilelim. Kaybedeceğiniz işi yapmayın bırakın.

Biz burada bu iki firmanın hangi şartlarda bu ihaleye girdiklerini ve şartnameye göre yapmaları gerekenleri öğrenmek istediğimize *Gizlilik Kararı* ile karşılaştık. Söz hakkı olan mülk sahibi vatandaş kendisi için yapılacak işin sözleşmesini öğrenemeyecek de kim öğrenecek, böyle kapalı kutu, oldubitti iş olmaz ki.! Vatandaşlar haklarını, hukuklarını aramak için mahkemelere gittiler, yürütmeyi durdurma kararları aldılar.

Bu 26 hane halkı mahkemeye toplu başvuru yaptıkları gibi, bireysel başvurular da yapmışlar. Neden toplu başvuru yapılmışken ayrı ayrı bireysel başvuru yaptınız, neden gerek duydunuz diye sorduğumuzda, çok ilginç bir yanıt aldık. *Dosyamız belki namuslu bir savcı, hakime denk gelir de sorunumuza çözüm bulunur.!* Dediler.

Bu durumu çok manidar gördük, vatandaş hak aramak için toplu girişim yapmış ve dosyamızın tek bir hâkimde olması halinde ve oradan da bizim lehimize bir karar çıkmayacak olursa endişesiyle, ayrı ayrı da mahkeme açalım ve iyi bir hâkime denk gelme şansımızı artıralım diye düşünmüşler. *Ülkemizin Adalet sistemimizin geldiği güvensizlik ortamı çok ilginç değil mi.?

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Bunların bulunduğu yer ile ilgili durum burada bu alanda tasarrufu nedir, neden bu insanlara verilmiyor.?

Sayın Mustafa Akgün; Buranın tamamı kentsel dönüşüm alanı ve tamamı ihaleye çıkarıldı, sonradan burasını ayırdılar. Bu insanlar, bu vatandaşlarımız, 60 yıldır burada elektriği suyu doğalgazı bağlanmış, kullanmış faturalarını ödemiş, vergilerini vermiş. İlgili birimlere müracaat etmişler tapularını istemişler. Kendilerine tapunuzu vereceğiz denilmiş. Verilen sözler yerine getirilmemiş, tapuları verilmemiş. Neden bu insanlara tapuları verilmiyor.?

Şimdi bu insanları ne yapacaksınız, Beşiktaş gibi nadide kulübün olduğu bir ilçede vatandaşa bunlar yaşatılır mı.? Diye soruyoruz ve İroni olarak söylersek, Kaçar sokak beşliye doğru kaçmakta.! Diyoruz. Ulan. Niye ayrıldık.?

Binaların oturduğu şimdi şirketlere ihale edilen, yapılaşan yer ile bunların ne farkı var.? Niye burası ki Taş Yapı’dan ayrılır. Kiptaş burayı alıyor hazineden, Beşiktaş’ı büyükşehirde dese demiştiniz? Büyükşehir Belediyesi burası bir ekip başı yani ediyor. Sonradan bu bölgeyi hazineye devrediyor.

Burada bir şey var yani, bunu biz soruyoruz işte, yani o günkü yetkili, Bakan. Bu işin başında olan insana soruyoruz niye.? Ya da bunun muhatabı kimse ona sorun. Halk soruyor kardeşim niye.? Bizi buradan ayırdınız ve burayı kime verdi? Sen devlet sen. Olaya çözüm üretecek tek merci sensen, sen nasıl bir müteahhitle ihaleyi verdiğin bir müteahhitle bu halkın taş karşıya getirir. Ben kim dedi.?

 Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Sizce Beşiktaş’ın en büyük problemi nedir.?

Sayın Mustafa Akgün; Beşiktaş’ın ismi büyük fakat bu büyüklüğün arkasında ismi kadar büyük problemleri de var. Beşiktaş’ın kaymakamlığı yok, nüfus müdürlüğü başka bir yerde, tapu müdürlüğü nerede.? Beşiktaş’ta Hükümetin yeri yok, Hükümet konağımız yok. Beşiktaş’ta bir tapu var kırk senedir bilirim, milyon dolarlık arazisi var Beşiktaş’ın ama hükümet konağı, kaymakamlık binası yok.

Beşiktaş’ın sınırları içerisinde konumu da çok güzel Darphane diye bir yerimiz var. Burası Beşiktaş’a layık çok kapsamlı ve işlevsel bir alandır. Burası neden değerlendirilmez.? Anlaşılır gibi değil. Burası Beşiktaş’a layık çok kapsamlı ve işlevsel bir alan haline getirilebilir. İçinde Hükümet Konağı olan, dinlenme, oyun, gezi alanları ve sağlık, sosyal, kültürel birimleriyle Beşiktaşlılar için çok önemli yaşamsal bir yer olarak düzenlenebilir.

Kaymakamımıza dile getirdi. Kaymakamlar da dile getiren çözüm bulamadılar. Sağ olsun Belediye Başkanı devleti oraya bir yerde ikramı etkiliyor. Beşiktaş. Kaymakamlığı Hükümet konağı yok aslında öyle diyelim, hükümet yok. Beşiktaş'ın rahmetin yeri yok. Hükümetin yeri yok. Beşiktaş'ta hükümetin yeri yok, onu yanlış anlarlar belki. Kaymakamı yok dersek de şey.? Yok, kaymakamımız hayır. Beşiktaş'tan hükümet konağımız. Beşiktaş. Hükümet konağı. Beşiktaş'ta bir kapı var. Yani 40 senedir aynı yeri bilirim. Yani Beşiktaş’ı yani milyon dolarlık yer satın.

Kapıya bir bakın, Allah’ı sever. Bana göre hiçbir güvencesi yok. Dairesinin kendine has bir gün güven verecek bölü. Beşiktaş'ın günlerde. Bakanım da sağ olsun belediye başlamalı diğer. Şimdi. Yerel seçime giderken. İktidar partilerini de. Detayları da. Muhalefet adayları da bizler de bizden bunu şimdiden dile getiriyorum. Nişanlı oğluna da bunu okurlar ve getirirler. Kaçırırlar önce de kaçınmadı. Sonucu alınan. Beşiktaş'ın kamuya ait tüm bilimleri. Diğeri toplanabilecek diğeri var biliyor mu?

Nerde şimdi darphane.? İşlerimiz bakıyorsun tarhana. Burası tarihi bir özelliği veya bir alt yapısı var mı diyeceğiz.? Olsa bile tarihi yapısı yapı olsa bile bu korunarak. Bütün birimlerini buraya toplayabilirsin buraya kendi yani orası büyük bir arazi. Ama tabii bunlar. Hazır gelmişler, Bu İnsanlar. Şimdi şöyle söyleyeyim, biz bu at bizi ilçe başkanı olarak atandığımız zaman ilk başta gittik onları problemle. Görünmez yani bugün özel. Genel Merkezi. Yine bizim partinin üyesi ol. Arkadaşlar bu konuyu orada oturan. Onu anlatan arkadaşlar bana geldiler, hepinizin üyesi. Geldiler. Bu partimizi biz bir değerlendirme.

 Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Karanfilköy, Kaçar Sokakta neler oldu.?

Sayın Mustafa Akgün; Elektriğini, suyunu kestirmeden anlaştığın binaları yıkmak ne demek yani.? Bu nasıl bir iş.? Elektrik kesilmiyor. Suyunu kesilmesin doğalgazını kestiremiyorsunuz. Gümrükten mal kaçırır gibi gece binaları yıkıyorsun. Anlaştığın 2 bina gecekonduyu yıkıyorsun. Kimsin sen neye amaçlı yapın? Sen bu insanları ben burayı elektronik keseceğim. Yolunuzu keseceğim, suyunuzu keseceğim. Tehdit nasıl ettirir yani nasıl bir mantıktır bu ya? Şimdi sen. O zaman benim aklıma şu geliyor, Söylüyorum. Ya, Beşiktaş belediye. Ve bize tam bilgi belki bilmedikleri. Bazı şeyler çekindiklerini limonu 13. Biz kendi çabalarımızla buranın geçmişiyle alakalı bir araştırma yaptık. Baktık ki burada. Bizim en çok bizi seçen, yani burada gerçekten bir mağduriyet var çeken hepsi bu, 26 kişi yani hepsi de öyle. Abi gitmemiş. Yani olarak bak. Sence burada yaşam savaşı. Bir insanın temel hakkı olan. Ranta döndüm. Oturuyorlar, yani alt yapısını oturduğunu biliyor. Burada öyle bir şey yok. Sizde var dedim zaten gerçekte. Oradaki sohbetinde gördünüz, çok da anlatmama gerek yok siz de şahitsiniz. Detaylı araştırmak. Razı olan. Yerinde dönüşüme zaten. Hani yerinde dönüşüm demek? O insanların yine. Aynı binaya girerken merhabalar. Onların daha çok hoşuna gitti. Ulan nasıl bir iş bu.?

İnsan olan ki o insan bugün İstanbul’a. Yani çok büyük olan bir büyük Belediye Başkanı olmuştu. Bu problemi çözmede. Ya da Belediye Başkanı adayı ol. Niye ayrılmışlar.? Biraların yapıldığı şimdi şirketlere ihale edilen geri yaklaşan yeri. Yerle bunların ne farkı.? Niye burası Kiptaş'tan ayrılındı.?

KİPTAŞ burayı alıyor hazine kiptaş'ın büyükşehirde değilse demiştiniz. Büyükşehir Belediyesi burasının 2 taşı ya ve bu sonradan bu bölgeyi hazineye devretmiş. Burada, yani bunu biz soruyoruz işte, yani o gün bir yetkili. Bakan bu işin başında olan insana soruyoruz niye.? Ya da bunun muhatabı kimse 10'a çıkart soru. Halk soruyor kardeşim niye? Bizi buradan ayrıldınız işte burayı kime verdiniz sen devletsin.

Sen nasıl bir müteahhitle yani verdiğin bir müteahhitle bu haftalık kaç karşıya getirdin.? Ben kimdir yani elektriğini, suyunu kesilmeden anlaştığın binaları yıkmak ne demek yani bu nasıl bir? Elektrik kesilmiyor. Suyunu kesilmesin, doğalgazını kesti. Yumurtanın alt katları gibi gece binaları yıkıyorsun anlarsın 2 bina gecekondu yıkıyorsun, kimsin sen neye amaçlı ya? Sen bu insanları ben burayı elektronik keseceğim. Yolunuzu keseceğim, suyunuzu keseceğim. Tehdit nasıl ettirir yani nasıl bir mantıktır bu ya? Şimdi sen. O zaman elim aklıma şu geliyor,

Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği bir laf var. *Dünya beşten büyüktür diye* O zaman ben de sana şunu söylüyorum, *İstanbul 5’liden büyüktür* Kendime diyorum düzeltmek gerek. Ulaştırdığı yerdeyiz. Yine bu ikinci ayrılan. Parsele mesela teklif verdi. Bu *iyi İnşaat da teklif verdi. Mesela yani biz onları söylerken yani ben izlerken vatandaş soruyor kardeşim yani mesaj şu, karşı tarafta bu adayları verebiliyor, sen nasıl veremiyor.?

Dediği laf şu çok komik ya biz mesela kadar büyük değiliz ya. Sen *Mesa İnşaat*la aynı şartlarda aynı yerde ihaleye giriyorsun. Mesa veriyor, sen neden o kadar veremiyorsun. Buralara sen geçiyorsun onu şimdi ben *Mesa İnşaat* kadar büyük müyüm.? Ben o kadar veremem diyor, veremezsen çık git kardeşim, bırak yani o zaman yap yapma kimse, sana zorla vermedi, Abi zorla verdilerse, seni bundan çok para kazandıracağım, kazandıracağız dedikleri bir senaryo onları açıkla.

Var o zaman zannettiğiniz şey niye girdin? Burası ziya bir şunu söyleyeyim, yüklenici müteahhitle TOKİ’nin yani sayıya yerinde dönüşüm merkez TOKİ ya da başka resmi kararla TOKİ var şimdi buranın. Yerlinin şartlarına nasıl bir gizli bir karar konulabilir?. Burada söz hakkı olan vatandaşın bu sözleşmeye ulaşamamak gibi bir şey olabilir mi.? İlgili sözleşmeyi öğrenecek bu mahkeme kararıyla mı olacak.?

Burada mahkemeler kararları başladı insanlara. Sen kendi ise imar affından dolayı numara var. Dün alkış şey verdim, insanlar parayı yatırdılar, insanlar bunun tapuya almak için müracaat edenler var. Mahkeme var. Bireysel olarak müracaat edip mahkemeye verip mahkeme durdurma kararı aldılar burada yürütmeyi durdurma kararı alanlar var.

Yani sen 28 kişi bunlar hastalandı desek çıkarlar mı mantığıyla gittiniz yani bu nasıl bir mantık.? Ya vatandaşa sen müteahhidinin nasıl karşı karşıya.? İnsanlar şöyle bunun tanıyor mu.? Söylemeye bir vatandaş olarak herkes bireysel de başvuru yapmış şikâyet etmiş. Toplu halde yani bütün hepsinin hakkını savunan avukatları da var. Niye dedim yani hani toplu avukatımız var zaten.? Niye.? Herkes ayrı ayrı şikâyet ediyorsunuz diye.

Ya bunu. Bilmiyorum. Nasıl yazarsınız ama yani insanlar belki şunu söylediler bana. *Belki namuslu bir hâkime denk gelir de bu işi durdurur* Böyle bir şey olabilir mi.? Türkiye Cumhuriyeti’nde verdiği, yani bir mağdurun söylediği lafa. Yani biz tek gidersek birine gider bu kime veya savcıya denk gelir de bunu durdurursa ya da bizi iyi dinler. Bunu. 2 aydan beri bu işe müdahalesi ama bu 2 ay süremiz var sadece.

Yani dosya. Oda kurulu olur. Yani artık söylemek istemiyorum. Hani 30 da herkesle şikâyet etsin de belki adaletli, namuslu, ahlaklı yani o Cumhuriyeti hak eden, Kentsel dönüşüm rezerv alanı bilen bir hâkime veya savcıya denk gelir de bunu durdurursa ya da bizi iyi dinlerse, Bunu. 2 aydan beri bu işe müdahalesi ama bu 2 ay süremiz. Sadece yani bunu araştırmakla geçti.

 

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Karanfilköy, Kaçar Sokakta yaşanan bu olayı  Meclise taşımanız çözüm olacak mı.?

Sayın Mustafa Akgün; Ondan sonra sayın vekilimiz Evrim Hanım'a anlattık bu işi, böyle böyle bir problem var, bu insanlar da onları bir araya getirdik, problemlerini dinledik ve Evrim Hanım bu tür konulara çok yakın, çok titizdir. Yani. Yanlış bir şey yapmayalım. Devleti de töhmet altına bırakmayalım. Yani burada neticede devlet var. Bu işinizi hükümetler değil bu birimler bu hükümet gider yerine başka biri değil ama devletin devlet burada bakidir.

Bunu kendileri de araştırdı, baktı ki gerçekten burada bu imkân her konuda bir mağduriyet var. Bunu meclise taşımayı görev edindi, geçen hafta da bunu Meclis'e taşıdı. Soru önergesi olarak Sayın Alakalı olan vekile, Çevre Bakanlığına sordu, cevap bekliyor. Yani bizi üzecek olan cevap şu cevap vermemesi bizi üzer. Cevap versin de şu sebeplerden dolayı desin sebebini bilelim ama.

Bunu çok da vatandaşa da söylemek istemiyoruz ama. Sanki cevap vermeyecekler gibi de bir duygu var. Bu benim değil, ben biraz daha ilerilere taksam bunu diyebiliyor ama vatandaş. Binerek. Olmasının isteği var güveninde ama sanki onlar da çok mutlu cevap verileceğini zannettik. Bulunduğu yer ile ilgili tasarruf ne olacak düşük burası her şey ala.

Bu adam da görüşü bu da burada vatandaş ne yapacaksın sen şimdi bunun. Herkes senedir deliklerini suyunu 80 senedir vermişsin. Adam müracaat etmiş tapusunu vermemiş sorabilir. Piyasa çıkan şu şunu vereceğim demiş, siz şimdi bu insanları ne yapacaksınız.? Atacaksın da başka bir yerdeki kentsel dönüşümden mağdur olan bir ya da evlerini sözde bulan insanlar.

Bunu burada bu insanlar ne yapacağını değil mi sokak? Yani sonuçta orası bir sokak yani o insanlar orada yaşamaya başladıkları tarihini de öğreniriz. Not alayım da kaçar sokak ne zaman şükür? Bir de şurada bakıyor işine de yakışır bir şey olmaya başladı herhalde kaçar sokak vatandaşın gerçek sahibinden kaçıyor.

Beşliye doğru kaçmakta kaçar. Sokak beşliye doğru kaçmakta öyle mi.? Başka ne diyeceksin yani ironi yaptık biraz belki ama tamam da, Alet etti tamamı zaten yerlere çıkıyordu buranın. Sonradan. Burasını ayırdılar. İşte onu soruyoruz işte, biz hepimiz soruyoruz. Kim niye ayrıldı.? Arkasında başka birileri mi var.? Hani kendi gençleri olmadığına göre bunu hani yani ben mesela ben sana burayı verdim, sen burayı idare et, burayı da bana devret mi denildi, onu da onu da o zaman bir şehir Belediyesi Kiptaş cevaplayacak.

 

BEŞİKTAŞLI, BEŞİKTAŞLI İÇİN BEŞİKTAŞTA BEŞ DAKKADA TOPLANIR

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Beşiktaş neden önemli, ne kadar önemlidir.?

Sayın Mustafa Akgün, Hayır, yapmaya bile güçleri yoksa ki yok demişler. O zaman orayı almalarını sağlayan bir şey var o zaman. Biz doğru söylüyorum, işin düze gelmemiş. Düz gelmemiş, bunların yaptığı işlerde özgün bir iş var işini bir de bunu şu anki Beşiktaş gibi bir ilçede böyle bir problem yaşadık. Beşiktaş adına ve Beşiktaş gibi bir nadide bir kulübü. Çünkü bunun tarihini. Herkes çok iyi bilir. Beşiktaş'ın çarşının ne demek olduğunu iyi bilir. Beşiktaşlı Beşiktaşlı için. Beşiktaşta beş dakkada toplanır.

Sonra Beşiktaş. Daha önceki isimleri de var yani yani 3.000 yıllarda da başkası gün de var benim. Şu anda altında bırakılan bunlar Barbaros Hayrettin paşa'nın olduğu yer. Kutsal olarak tanımıyorsunuz bugün? Ecem Tevfik in şiirlerini yazdığı yer. Talep etmeye gerek yok. Yani bugün baktığınız zaman Beşiktaş ters bir yer. Yani öyle herkese biat eden bir yer değil şimdi siz. Yani onların aslında benim belediye başkan biz bakıyoruz daha belediye başkanımız Beşiktaş’a yakışır birini daha bakıyoruz, daha dolu, daha etkili.

Böyle ismi ağırlığı olan, kendine göre ağırlığı olan bir şey. Bu projenin aslında kalkabilecek arkadaş bakıyor görevdir. Hizmetlerimizin görevi işlenmez, görelim. Bunu biliyorum da tavsiye ederim. Belediye Başkanı. Lütfen. Belediye. Getirdiğiniz. Sorunları bilen ya ben şunu iddia eder. Takım. Bir de var. Girmemiş ve şifresi var. Derinin aday olduğu yerler var belediye başkan adayı olduğu yerler. Yani bence şu uçuran müritleridir. Bence bu müritleri başka bir şey.

Yani bu toparlayacak olursak. Evet, Beşiktaş’ın en büyük sorununu imar sorunu dedik. Biz zaten imarla başladık. Bu elimiz sorununda başladık. Bugünlere de orta hala devamını nasıl getirir, nasıl düşüreceğiz. Ismarla başladık. En başta şeyimiz o zaten imarla bağlantısı olduğu için bu en sonunda da şeyde bitirelim. Dönemleri tek tek söyledikten sonra. Dün aracınızla satın aracılığıyla bildiriyorum. Söylediğimiz problemleri oy vereceklerse onlardan iste. Demin dediğimiz gibi yani Belediye Başkanı olacak arkadaşımız biz de acayip sızma bizim bütün seçmenlerimiz bir şeylerimizi. Her mahalleden, özellikle her mahalleden. Mahallenin ileri gelen. Büyüklerinden isim alarak. Buna inanıyoruz çünkü problemlere daha çabuk ulaşırsınız. Programlar size daha çabuk geliyor ve daha çabuk çılgınlığı. Bütün belediye başkanlarımızın da. Dikkat etmiş. Mecliste birbirini görünce sizde. Bütün insanlar tanır. Gün belki şu anda mevcut iktidarın böyle bir problemi yok. İçeride, dışarıda sözü var AKP’nin. Tamam, bu Vatandaş böyle bakmamak lazım at gözlüğünü çıkarmak lazım

 

Kentim Şişli Gazetesi; Sayın Akgün, Beşiktaş cezalandırılıyor mu.?

Sayın Mustafa Akgün, Ben Beşiktaşlı olduğum için problemleri biliyorum ama. Soruyoruz. Benim anlattığım problemleri daha önce. Halkı cezalandırılıyor. Beşiktaş halkı ceza yani filler tepişir. Konumunda. Beşiktaş 6. Dizileri. Cezalandırıyor, bunu da şu anda merkezi hükümeti. Yapması gereken. Beşiktaş. Şu anda bunların merkezinin adayları da duyar da bunları da bileceksiniz. Yani en azından. Yani o kişinin arkasındaki. Tamam. Birimler. Kaymakamımız yeni geldi, çok duyarlı bir insan. Depremi bilen bir insan deprem bölgesinden geldi kendisi. Kendisiyle sohbet ederken depremle nasıl çıktığını anlattı ve nasıl? 12 acile koşturmanın attı. Çok güzel bir insan, bir şeyler yapmak istiyor. Yumruklarını sıkmış bir insan. Elleri açık. Herkesle tokalaşan bilecek bir insan. Bu insana yol görülmesi lazım. Beşiktaş halka olarak da bunun onun yanında olmak lazım. Ben 2 kere profilime imkânım oldu. Gerçekten bir devlet adamı bir şeyler yapacağına inanıyorum ama tek başına bir şey olmaz.

Beşiktaş halkının da bu işin içine girmesini istiyor. Bunlar çok çeşitli. Mesela beşiktaş'ta öngörünün var. Arkadaş grubum var. Planlarının olduğu bölgeler var. Buna çok değişik. Hepsi ayrı ayrı ele alınması lazım şu anda ada. Şimdi sen 4 kat bodrumlu vermiyorsun? Onları vermiyorsun. Yapılmış. Şimdi sen burayı kentsel dönüşümün nasıl söz? Dükkânları yapmazsan burada kentsel dönüşüm nasıl olacak? Ne diyeceksin bu adama hadi bak işine mi gönderecek misin? Ben nasıl yapacaksın? Zaten mevcut yerleri, rezerv yerlerimi brand'la çevirdim. Sen bir işte kısaca sürede bir. Beşiktaş ranta, bu orta çok. Yani bunun tek tarifesini bir yer bir yere tutmuyor. Önü çok açık limitin olmayan. Oraya yaparsan. O adam o zaman? Milyar dolar ve bu verilerin işlendiği zaman. Güçlerine daire belki. Sen oranın imar durumu. Beşiktaş. Verir verirsen bütün insanların mağdur edersen Beşiktaş’a yeşil alanı avukatlık yasasına gerek yok.

Beşiktaş her insanın sadece Beşiktaş’ta değil. Benim eşim de yeşil alan olması lazım. Sen bu yeşil alanları gidip de Kemerburgaz ormanında kent ormanına tabi eder. Oraya yansıtıyorsa bu şehir. Şehir plancıları da. Şehre yeşil alan şehrin içinde lazım bunu. Sen ne diyorsun.? Git buradan 50 km orada kent ormanı var. Bırakın bu işte biraz daha çıktı. Hükümet. Vücut hükümetin. Beraber uyumlu olabilmesi için aynı kanaldan beslenmesi lazım mı diyeyim ya da aynı frekansta olması lazım. Ne diyeyim affettik kendileri? Doğrudur kendine göre. Ama demek ki bizim için Beşiktaş için herhalde biz yine cezalandıracağız. Söyleşimizde halkın dikkatine sunalım halk. Biraz daha. Yani bundan önce verdiği cezanın daha fazlasını versin artık biraz. Devletinin yanında demeyeyim ama. Evrim vekile şunu söyle. Evim ikimizde şunu söylüyor, ben bu işin takipçisi. Sonuna kadar sizin yanınızdayım mesajını bize verdi. Şöyle bi daha öyle bir şey bilmiyorum.

Mustafa Akgün, Deva partisi, Beşiktaş İlçe Başkanı


BASINDA ÇIKAN KARANFİLKÖY HABERLERİ:

BEŞİKTAŞ KARANFİLKÖY KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI İLAN EDİLDİ.!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Akatlar Mahallesi'nde bulunan Karanfilköy mevkisini kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Konu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda görüşüldü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı gerçekleşti.

Toplantıda, Beşiktaş Akatlar Mahallesi'ndeki Karanfilköy mevkisinin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi kararlaştırıldı. Hürriyet'te yer alan habere göre, İBB'ye ait 200 bin metrekare büyüklüğündeki alanda 628 bina, 623 konut biri, 81 iş yeri, bir cami, sağlık ocağı ve Beşiktaş Belediyesi'ne ait garaj bulunuyor.

İBB'nin hazırladığı raporda şu ifadeler yer aldı:

"Yapıların malzeme ve yapım kalitesi açısından iyi durumda olmadığı görülmektedir. Var olan yapı stokunun yenilenmesi için dönüşümün gerçekleşmesi gerektiğinden; 5393 sayılı Kanun'un 73. maddesine göre 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı' ilan edilmesi, her türlü plan, proje, tasarım benzeri çalışmaların ve uygulamaların yapılması ve yapılacak her türlü işlemlerin Müdürlüğümüzce yürütülmesi uygun görülmüştür."

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen raporda;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi'nin ortak hareket edeceği vurgulandı. Raporda, "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı ilan edilmesi, gerekli her türlü analiz, tasarım, proje, plan benzeri çalışmaların, uygulamaların yapılması, yapılacak her türlü işlemlerin ilçe belediyesince yürütülmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne havalesi hususuna onayınıza arz olunur" açıklamaları yer aldı. 

Meclis'te konuşan CHP'li Meclis Üyesi Bülent Tatar, kentsel dönüşüm planının Karanfilköy halkının kararıyla hazırlandığı ve kararın iyi bir planlama olduğunu belirtti. Nuran Aydın,  14 Eylül 2018

BEŞİKTAŞ'TA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN İLK KEPÇE VURULDU.!

İstanbul Beşiktaş’ta Akat Mahallesi, Zeytinoğlu Caddesi’nde iki binanın yıkımının başlamasıyla birlikte kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk adımı atıldı. Belediye iştiraki İmar A.Ş tarafından yapılan ilk dönüşüm yıkımında Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da yer aldı.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Beşiktaş Belediyesi, Beşiktaş Akat Mahallesi Zeytinoğlu Caddesi’nde yer alan Manolya ve Yakar Apartmanlarını yıkarak kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattı. Belediye iştiraki İmar A.Ş. tarafından yapılan ilk yıkım ile yerinde dönüşüm çalışması dün yapıldı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat dönüşüm alanında gerçekleştirdiği konuşmada önemli açıklamalar yaptı.

Rıza Akpolat yaptığı açıklamada, Beşiktaş Belediyesi açısından bugünün tarihi bir gün olduğunu dile getirerek, Beşiktaş yapı stokunun yüzde 78’lik kısmının 1980 öncesi yapılmış riskli yapılardan meydana geldiğini söyledi. Rıza Akpolat, bütün komşuların hem binalarının dönüşümüyle ilgili hem de diğer hukuki süreçlerle ilgili Beşiktaş İmar A.Ş.’ye başvurarak doğru bilgi ve belgeye ulaşabileceklerini dile getirerek, biz onların yerine dönüşüm süreçlerini baştan sona yönetmeye talip olduklarını da belirtti. Ceren Yörük,  20 Ekim 2022

 

 

İBB’NİN BEŞİKTAŞ KARANFİLKÖY’DE BAŞLATTIĞI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ SÜRÜYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ ve İmar AŞ, Beşiktaş ilçesinin Karanfilköy Mahallesi’nde kentsel dönüşüm sürecini başlattı. Bölgede, tahliye edildikten sonra asbest sökümü yapılan binaların yıkımına devam ediliyor. Yerinde dönüşüm modeliyle yaşama geçirilecek proje sayesinde hak sahipleri, eski ve depreme dayanıksız yapılar yerine, güvenilir ve çevreyle uyumlu evlere kavuşacak.

İBB Şehircilik Grubu şirketleri KİPTAŞ ve İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ tarafından kurulan ‘İstanbul Yenileniyor’ platformu kapsamında, Beşiktaş ilçesinin Karanfilköy Mahallesi’nde riskli yapıların dönüşümüne devam ediliyor. İBB Meclisi’nin 22 Kasım 2022’de yapılan toplantısında, bölgeye ait imar planları oybirliği ile kabul edilmişti. 900 hak sahibine ait 695 konut ve 79 dükkân olmak üzere toplam 774 bağımsız birimden oluşan projede, saha tespit çalışmalarının yapılmasının ardından bölgede bilgilendirme ofisi açıldı. Riskli yapıların yıkımına ise 12 Aralık 2022’de başlandı. Uzlaşma oranının yüzde 94’e ulaştığı bölgede görüşmelere devam edilirken yüzde 100 uzlaşı sağlanmasının ardından projenin temelinin atılması planlanıyor. 

Karanfilköy’de süren çalışmaları yerinde inceleyen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, 44 bağımsız yapının yıkımının başlamasıyla sürecin devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“ASBEST YOĞUNLU EN YÜKSEK BÖLGE”

“Şu anda 65 tane yapının tahliyesini tamamladık. Ruhsatlarımızı aldık. Yıkım ve tahliye süreçlerimizde asbest sökümlerini yapıyoruz. Bu zaten yasal bir zorunluluk. Olmasaydı bile yapıyorduk. Karanfilköy bölgesi, asbest yoğunluğu bakımından, şu ana kadar uzmanların bize söylediği en yoğun asbestin bulunduğu bölge. Asbest, sadece bulunduğu alana değil, çevresine de çok ciddi zararlı. O anlamda da bu dönüşüm kıymetli. İki tane bağımsız birimin yıkımı yaklaşık 3-4 dakika sürdü. Bir de yapısı, sonunda bu kadar kırılgan olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. O yüzden bu dönüşüm İstanbul için çok ama çok önemli ve örnek bir iş.” 

Yıkımdan sokak hayvanlarının etkilenmemesi için çok titiz çalıştıklarını belirten Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÇEVREYE VE SOKAK CANLILARINA SAYGILI PROJE

“Karanfilköy bölgesi gecekondulaşacak şekilde geliştiği için özellikle de sokak hayvanlarının birçoğunun barındığı bir alandı. Biz, bu hayvanlarımızı bu alandan koparmamak adına mahalledeki hayvan severler, hak sahiplerimiz, Beşiktaş Belediyemiz, Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri, KİPTAŞ ve yüklenici firma olarak ve bölgedeki bazı STK'larla bir araya geldik ve buradaki kedileri toparlattırıyoruz. Veterinerlik hizmetlerinden faydalandırıp, daha sağlıklı hale getirip hem kısırlaştırma hem çip takma süreçlerini yürütüyoruz. Bölge, baktığınızda çok ağaçlık bir bölge. Bu ağaçların bazıları korunmaya değer ağaçlar. Bunlarla ilgili de üniversiteler tarafından hazırlattığımız raporlarla buradaki ağaçların depresesiyle ilgili süreçleri yöneteceğiz. Bunu da kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Çünkü biz, tüm projelerimizde çevreye ve orada yaşayan canlılara saygılı bir süreç yönetmek istiyoruz.” Ali Kurt,  01 Ocak 2023

 

   

  

Sayın Evrim Rızvanoğlu Dikkatine

Sayın vekilim, Ben Tuğba Kabiloğlu, Akat mh. Uğur Mumcu Cd. Kaçar Sk. No:466 için imar barışına başvurmuş akabinde satın alma talebi açmıştım.

Bunlara rağmen dönüş sağlanmamış olup, Emlak konut tarafından bölge ihaleye çıkarılmış ve şimdi bizler yerlerimizden çıkarılmak istenmekteyiz.

Ben ve komşularımla ilgili kısa bilgi notu aşağıdaki gibidir.

Konuyla ilgili desteğinize ihtiyacımız vardır, lütfen bizlerin yanında olun. 

BİLGİ NOTU

İstanbul İli, Beşiktaş İlçesi, Akat Mahallesi, 18 Ada 1 Parsel. Karanfilköy Mahallesinin bir parçasıdır. 27 aile 1950’li yıllardan bu yana burada tek katlı bahçeli evlerinde oturmaktadır.

Karanfilköy’ün diğer parçası olan 16 Ada 4 Parsel, 1310 Ada 9 Parsel, 1310 Ada 10 Parselde gerçekleştirilen Karanfil Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, mülkiyetin İBB’de olması nedeniyle KİPTAŞ ve MESA ile yapılan anlaşmalar ile 630 hak sahibine aynı yerde bir daire verilmiş olup, inşaatlar başlamış ve hızla sürmektedir.

Öte yandan hemen bitişinde 18 Ada 1 parseldeki hak sahiplerine farklı bir uygulama yapılmak istenmektedir. Bu parselin mülkiyetinin Emlak Konuta geçirilmesi sebebiyle Emlak Konut ihaleye çıkmış ve ihaleyi Yiğit Enerji İnşaat San. A.Ş almıştır.

Yiğit Enerji, çok daha geniş bir alana sahip bu parselde 27 aileye yerinde konut hakkını rahatlıkla temin ederek sorunu çözebilecek iken, ne yazık ki bu çözüme yanaşmamaktadır.

Emlak Konut’un, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ iştiraki statüsünde bir kamusal kimlik taşıması,

Gerek Kentsel Dönüşüm projelerinde gerek başka modellerdeki uygulamalarda yapılaşmalar karşılığında hak sahiplerine konut tahsisinin bir anayasal görev çerçevesinde bizzat TOKİ ve diğer kamu kuruluşlarınca hayata geçirilmesi,

Deprem gerçeği ve sosyal devlet ilkesi gereğince sosyal şartlar bakımından toplumun dezavantajlı kesimlerinin durumlarını düzeltme yükümlülüğü,

Yan parseldeki emsale eşit ve benzer bir uygulama yoluna gidilmesine mani hiçbir yasal kısıtlamanın bulunmaması nedenleriyle;

O bölgede uzun yıllardır yaşayan 27 hak sahibinin yerinde konut talebini karşılayacak bir model ve esasın bu Projede de belirlenmesini ve uygulanmasını talep ediyoruz.  

Tuğba Kabiloğlu,

 


BASIN BÜLTENİ, 29.01.2024


Evrim Rızvanoğlu, Beşiktaş Akatlar’da yaşanan kentsel dönüşüm mağduriyetini TBMM gündemine taşıdı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, İstanbul’un Beşiktaş ilçesi Akat Mahallesi’nde vatandaşların yaşadığı kentsel dönüşüm mağduriyeti ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

Rızvanoğlu, “Akat Mahallesi 18 Ada 1 Parsel’de yaşananlar emsal uygulamalar, Emlak Konut’un TOKİ iştiraki olmasından doğan kamusal sorumlulukları, idari işlemlerin sürekliliği ve Anayasa’nın eşitlik ilkeleri ile çelişmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşların ‘yerinde kentsel dönüşüm’ gereğince aynı yerden konut talebi kabul edilmiyor”

Vatandaşların “yerinde kentsel dönüşüm” gereğince aynı yerden konut talebinin kabul edilmediğine vurgu yapan Evrim Rızvanoğlu;

“İstanbul’un Beşiktaş ilçesi Akat Mahallesi’nde, 18 Ada 1 Parsel’ de hak sahipleri 1940’lı yıllardan bu yana mevcut yapılaşmalarda yaşamlarını sürdürmektedir.

Bahse konu parselin mülkiyeti Hazine’den Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’ye devredilmiştir. 

Daha sonra Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi modeli ile ihaleye çıkmış ve ihaleyi özel bir şirket almıştır.

Ancak bu ihale, Yapı Kayıt Belgesi bulunan hak sahibi vatandaşların satın alma dilekçelerine dönüş yapılmadan gerçekleştirilmiştir. 

Ek olarak, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ hiçbir model ve esas belirlenmeden süreci sözleşme ile yüklenici firmaya bırakmıştır. Yüklenici firma ise vatandaşların “yerinde kentsel dönüşüm” gereğince aynı yerden konut talebini kabul etmemektedir.” dedi.

Milletvekili Evrim Rızvanoğlu,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den şu sorulara yanıt istedi:

1. Anayasa’nın eşitlik ilkesi ile bağdaşmayan aynı sokak ve bölgedeki farklı projelerde hak sahiplerine farklı uygulamalar yapılması hususunda gerekli düzeltmeler için bir çalışmanız bulunmakta mıdır.?

2. Aynı sokaktaki diğer projelerde 600’den fazla hak sahibi ile uzlaşı sağlanırken, bahse konu parselde 26 hak sahibinin mağdur edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz.?

3. Yapı kayıt belgesi başvurusunun onaylanmasından sonra yapı üzerinde tasarruf hakkı kazanan vatandaşların satın alma talebi karşılanmadan ve satın alma dilekçelerine dönüş yapılmadan ihaleye çıkılması mevzuata uygun mudur.? Ortaya çıkan mağduriyeti gidermek için bir çalışma yapacak mısınız.?

4. Yapı kayıt belgesi bulunan vatandaşlara dönüşüm için “yerinde” hak verilmemesi, “yerinde dönüşüm” ilkelerine uygun mudur? Bunun gerekçesi nedir.?

5. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin projede belirleyici bir model ve esas belirlemeksizin, süreci yüklenici firmanın keyfi uygulamalarına bırakması kamusal sorumluluklar açısından uygun mudur? Konu hakkında bir araştırmanız bulunmakta mıdır.?

 

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA,

VEKİLLERİ: Av. Ayşe Yazıcı - Av. Mükrime Tepe - Av. Hasan Alıcı

  İstiklal Cad. Küçükparmakkapı Sok Topbaşı İş Hanı No:4/19

ŞÜPHELİ: Yiğit Enerji İnşaat San ve Tic. A.Ş. yetkilileri

 Hamidiye Mah. Selçuklu Cad. Vadipark A Blok 10G Kapı No:10 Kâğıthane/İstanbul


SUÇ: İnşaat veya Yıkımla İlgili Emniyet Kurallarına Uymama Suçu, Yasal mercilerden izin alınmadan Yıkım ve Çevrenin kasten kirletilmesi ve resen soruşturulacak suçlar.

 

SUÇ TARİHİ: 18.11.2023

KONU: Yasal mercilerden izin almadan konut yıkmak suretiyle doğalgaz borusunda sızıntıya sebep verilmesi, molozların hiç bir önlem almadan ortalığa bırakılması ve bu suretle insan sağlığına zarar verilmesi nedeniyle işlenen suçlardan dolayı şüpheliler hakkında soruşturma yapılarak cezalandırılmaları amacıyla haklarında kamu davası açılması talebidir.

AÇIKLAMALAR :

1. Şüpheli Emlak Konut Gayrimenkul A.Ş.'den, müvekkillerimin hak sahibi olduğu Akat Mahallesi Kaçar sokakta konut yapma işini ihale ile almıştır. Şüpheli firmanın yetkilileri ekte sunduğumuz İstanbul Ticaret Odası Sicil Kaydından tespit edilebilir (Ek-1 Ticaret Sicil Kaydı) Akat mahallesi Kaçar sokakta oturan müvekkilerimizle hak sahipliği temelinde görüşmeleri sürdürdüğü sırada, Şüpheli Kaçar Sok No:482 Akatlar Beşiktaş adresinde(Ecevit Kubilay Yaray'ın hak sahibi olduğu ve Şerafettin Gezer ve Müjdat Gezer'in fiilen ikamet ettikleri yere ilişkin hak sahibi ile yaptıkları anlaşma sonucunda 18.11.2023 Cumartesi günü söz konusu kişilerin ikamet ettiği Kaçar Sk no:482 Akatlar Beşiktaş adresinde bulunan iki adet konutu herhangi bir çevre koruma ve güvenlik önlemi ve yıkım ruhsatı almadan, konutun elektriği, suyu ve doğalgazı kesilmeden yıkmıştır (Ek-2 Fotoğraflar).

2. Mahalle halkı tehlikeli kimyasallara maruz bırakılmış olup, yıkım sonrasında molozlar, çivi ve sair keskin yapı kesitleri, olduğu gibi orta yerde bırakılmıştır ve büyük tehlike arz etmektedir.

3. Yıkım işlemi gerçekleştirilecek binada, yıkım sırasında tehlike oluşturabilecek olan elektrik, doğalgaz ve su bağlantıları mutlaka kesilmemiş, yıkımın yapılacağı bölgeye uyarı levhaları kullanılarak kapatılmamış ve yıkım alanı herkesin girebileceği şekilde açıkta bırakılmış, yıkım için hiçbir güvenlik önlemi alınmamış ve “Risk Değerlendirme Raporu” hazırlanmamıştır. Yıkım sonrasında çıkan moloz ve inşaat atıkların nasıl toplanacağı ve nakledileceğini gösterecek hiçbir çalışma yapılmamış ve bilgi verilmemiştir. İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne aykırı davranılmıştır.

4. Söz konusu yapıların bağlı olduğu Beşiktaş belediyesinden herhangi bir yıkım ruhsatı alınmadan ve bu ruhsat ile Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bilgi verilmeden sürecin başlatılması suçtur ve cezai müeyydiye uygulanmalıdır.

5. TCK'da İnşaat veya Yıkımla İlgili Emniyet Kurallarına Uymama Suçu 176. Maddede düzenlenmiştir:

(1) İnşaat veya yıkım faaliyeti sırasında, insan hayatı veya beden bütünlüğü açısından gerekli olan tedbirleri almayan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

6. Yıkım yapılan mahallede çocuklar dışarıda oynamakta, mahalle sakinleri bu alanda yaşamını sürdürmekte ve sokak hayvanları yaşamaktadır. Bu yıkım öncesinde, sırasında ve sonrasında hiçbir önlem alınmamış olması sebebiyle, Kaçar sokakta yaşayan ve oradan geçmekte olan insan ve diğer canlıların sağlık ve güvenliğini tehlikeye atılmıştır. Halen yıkım molozları ortadadır ve risk sürmektedir. Gerekli görülmesi halinde Sayın Mahkemece yerinde keşif yapılabilir ve tanık dinlenebilir.

7. Yıkım sonrasında çevreye bırakılan molozların ve yıkımın verdiği zararın ve kirliliğin yanı sıra, yıkılan evlerden doğalgaz sızıntısı olduğu tesadüfen fark edilmiş, doğalgaz kapama işlemleri gerçekleştirilmeden yıkım yapıldığı anlaşılmış ve müvekkillerimizce İGDAŞ aranarak doğalgazın kesilmesi sağlanmıştır. Şüpheliler tarafından, doğalgaz dağıtım şirketinin izni olmadan gazlı hatta müdahale edilmiştir. Ekte sunduğumuz tutanakta da görüleceği üzere İGDAŞ yıkım yerine gelerek doğalgaz sızıntısını tutanak altına almıştır (Ek-3 Tutanak).

8. Yıkım faaliyetinde; insan sağlığını, can ve mal güvenliğini ve çevreyi korumak esastır. Şüpheli'nin hiçbir kurum ve kuruluşa bilgi vermeden, mahallede yaşayanlara bir duyuru yapmadan, komşuların güvenliğini tehlikeye atması ve atmaya devam etmesi suçtur.

9. Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelikte Yıkıma ilişkin tedbirler başlıklı madde şöyledir:

MADDE 9 – (1) Müteahhit, yıkım faaliyetine başlamadan önce, yıkım esnasında ve yıkım sonrasında, yıkımda çalışanlar ve üçüncü şahıslar için ilgili mevzuatında öngörülen güvenlik tedbirleri ile çevre koruma tedbirlerini almakla yükümlüdür. Yıkım sırasında varsa geriye kalan yapının stabilitesinin bozulmaması ve olabilecek plansız göçmelerin önlenmesi için gerekli durumlarda geçici güçlendirme yapılabilir.

(2) Fenni mesul, yıkım işlerinin yıkım ruhsatına ve yıkım planına aykırı olarak yürütülmesi halinde durumu derhal ilgili idareye bildirir. İlgili idarece, yıkım şantiyesindeki faaliyetlerin bu Yönetmelik hükümlerine veya yıkım ruhsatına ve eki yıkım planına aykırı şekilde yapıldığının tespiti hâlinde yapı güvenli bir seviyeye getirtilerek yıkım faaliyeti derhal durdurulur. Aykırılığın giderildiğinin ilgili idarece tespiti halinde yıkımın devamına izin verilir. İlgili idarelerce durdurulan yapılarda durdurma süresi ruhsat süresine ilave edilir.

10. Tüm bu nedenlerle, inşaat veya Yıkımla İlgili Emniyet Kurallarına Uymama Suçunu işleyen Şüpheliler hakkında gerekli işlemler yapılarak kamu davası açılmasını ve cezalandırılmalarını talep ederiz.

SONUÇ VE İSTEM: Tüm bu nedenlerle, inşaat veya Yıkımla İlgili Emniyet Kurallarına Uymama Suçunu işleyen Şüpheliler hakkında gerekli kovuşturma yürütülerek, haklarında kamu davası açılmasını ve cezalandırılmalarını saygılarımızla talep ederiz. 18.12.2023

AKAT MAHALLESİ 18 ADA 1 PARSEL KAÇAR SOKAK HAK SAHİPLİĞİ

01 EKİM 2023 – 2 OCAK 2024 SÜRESİNCE YAPILANLAR

Yıllardır yaşadığımız sokak Kaçar sokaktır. Kaçar sokağın bir ucu Zeytinoğlu Caddesi, diğer ucu Uğur Mumcu caddesidir.

Zeytinoğlu caddesinden başlayarak 484 numaralı eve kadar yerinde dönüşmüş ve yüzlerce hak sahibinin her biri 50 milyon tl civarında hak sahibi olmuşken, Uğur Mumcu caddesi tarafındaki sokağın devamı olan bölgedeki 28 müstakil yapı hak sahiplerine 5-8 milyon TL vererek alanı boşaltması istenmektedir.

Bu alandaki hak sahipleri olarak bizlerde bölgenin çoğunda olduğu gibi eşit şekilde hak sahipliğimizin şartlarının fazlasıyla değil aynı şartlarda yerine getirilmesini bekliyoruz.

İhale sürecinde Saim Kabiloğlu, Mehmet Yorulmaz ve

Tayyar beyin gördüğü belgede yazılı olan,

%40 Emlak Konut

%30 Hak sahipleri, yerinde dönüşüm,

%30 Yüklenici firma

Maddelerinin yazdığı sözleşmeye ulaşılmasının önemi vurgulandı.

15 Ekim 2023’te Akat Ortak Girişim A.Ş. hak sahiplerinden toplantı talep etti ve

MKM-2’de ilk toplantı avukatlarımız ve hak sahipleri olarak gerçekleşti.

Toplantıya ortaklık adına, Genel Müdürleri Ali Rıza Kılıç

Kentsel dönüşüm ve İş geliştirme sorumlusu Harun Ozan katıldı.

Bu toplantıda firma yetkilileri,

· Karanfilköy Kiptaş-Mesa projesinin örnek gösterilemeyeceğini,

· Yerinde dönüşümün kendi projelerinde mümkün olmadığını ilettiler.

Cumhurbaşkanına mektup yazıldı, Cimer iletişim Başkanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Hazine Maliye Bakanlığı da eklenerek gönderildi.

Sonraki haftalarda Avukatımız Emlak Konut’ta Bünyamin Baş ve İsmet Kubilay ile görüşme sağladı.

Öncelikli olarak sözleşme talebimiz avukatımız tarafından sözlü olarak yapıldığında gizlilik olduğu, verilemeyeceği iletildi. Alanın boşaltılması ile ilgili tüm sorumluluğunun firmada olduğu iletildi.

6 Kasım 2023 itibariyle avukatımız hak sahipliğimiz ile ilgili bilgi notu, ihale dosyası sözleşme talebi ve konunun incelenmesi konusunda yazı yazdı ve iadeli taahhütlü gönderdi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına,

Çevre Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğüne, Toplu Konut İdaresine,

Sarıyer Belediyesine, Beşiktaş Belediyesine, İstanbul Büyükşehir Belediyesine

20 Kasım 2023 itibariyle tüm hak sahipleri ve ailelerindeki reşit herkes Cimerden,

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına

Hazine ve Maliye Bakanlığına, İletişim Başkanlığına

Hak sahipliği ve yerinde dönüşüm taleplerini iletti. Ayrıca yapı kayıt belgesi başvurusu onaylandıktan sonra satın alma talebi yapan hak sahipleri satın alma dilekçelerine dönüş yapmadan nasıl ihale edildiği bilgisini talep etti.

28 Kasım 2023’te Firma ortaklığından ihbarnameler geldi ve 31.12.2023 tarihine kadar alanın boşaltılması istendi. Aksi halde elektrik, su, doğalgaz gibi enerji hizmetlerinin kesileceği belirtilmişti.

30 Kasım 2023’te tüm hak sahiplerince İstanbul 2.Bölge Milletvekillerine bilgi notu içeren yardım talebi mailleri gönderildi.

3 Aralık 2023’te belgeleri olmayan 482 numaralı ev, firma ile anlaşıp enerjiler kesilmeden firma ilgilisi Harun Ozan öncülüğünde yıkımı yapılmış olması nedeniyle gaz kaçağı sonucu mahalleyi gaz kokusu sarmış, İGDAŞ ekiplerince tutanak altına alınmış ve savcılığa avukatlarımızca suç duyurusunda bulunulmuştur.

5 Aralık 2023’te DBH şirket sahibi Çetin Atakur bizlerle iletişime geçip, yerinde dönüşümün mümkün olmadığını, yılbaşına kadar anlaşmak istediğini, bölgedeki eski yapılardan ev alabileceklerini ya da 5-8 milyon arasında ödeme yapabileceklerini iletti.

#ÖkkeşBölükbaşı, #Toplumsalmuhalefet, #medyagunebakis.com,

 


Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP