Trabzon Turistik Merkez Olur mu.?

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Gümrükçüoğlu; “Birinci önceliğimiz turizm merkezi, ikinci önceliğimiz eğitim merkezi, üçüncü önceliğimiz sağlık merkezi olmaktır.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Trabzon Turistik Merkez Olur mu.?

 

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Gümrükçüoğlu; “Birinci önceliğimiz turizm merkezi, ikinci önceliğimiz eğitim merkezi, üçüncü önceliğimiz sağlık merkezi, dördüncü önceliğimiz küçük ve orta boy sanayi üretimi merkezi, beşinci önceliğimiz ticaret merkezi olmak” Dedi.

Trabzon'a bir ay içinde ikinci kez geldim. Birincisinde bir grup arkadaşla Rize yaylalarına çıktık.

İkincisinde merkezi İstanbul’daki TİAB Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneğinin yöneticileri ve bir grup gazeteciyle Trabzon Merkez ve Uzungöl'ü gördük.

Temel konusu turizmin geliştirilmesiydi.

Önce Trabzon Belediye Başkanı Orhan Gümrükçüoğlu'ndan yaptıklarını ve vizyonunu dinledik.

Kentsel dönüşümün ilk başlatıldığı yer Trabzon. Tarihi dokusu içindeki gecekondular temizlenmiş, Zağnos Vadisi ile kent nefeslenir hale gelmiş.

Şimdi sıra Tabakhane vadesinin temizlenmesinde, sonra sayısı 383'ü bulan eski binaların onarımı tamamlanacak. Başkan "Birinci önceliğimiz turizm merkezi, ikinci önceliğimiz eğitim merkezi, üçüncü önceliğimiz sağlık merkezi, dördüncü önceliğimiz küçük ve orta boy sanayi üretimi merkezi, beşinci önceliğimiz ticaret merkezi olmak" diye özetliyor kente biçtiği vizyonunu.


DERELER BULANDI

Bu brifingin ardından yörenin turizm merkezi Uzungöl e doğru yola çıktık. Derneğin onursal başkanı ve eski Orman Bakanı Osman Pepe ve derneğin başkanı Atalay Şahinoğlu ile Uzungöl'e doğru tırmanırken doğanın tahribatını seyrediyoruz.

Şara Deresi üzerinde sık aralıklarla HES'ler inşa ediliyor. Dere artık her gün bulanık akıyor. Uzungöl e çıktımızda dere tertemiz akmaya başlıyor. Çünkü dere boyunca dizilmiş HES inşaatları geride kalıyor. Uzungöl ün tam bitimindeki HES, Trabzonspor a ait. Turizmin göbeğine hançeri dikmişler.

Yöre halkının direnişini Trabzonspor sevgisiyle aşmak istemişler sanki. Direniş olsun olmasın, dere bir alınmış, bir bırakılmış, belki 20 yerden boğulmuş. Turizm vadisi olmuş inşaat, HES ve kirlilik vadisi. Arada Karadeniz in o bitki örtüsü ve sayısı azalan yöresel mimarili evleri de olmasa, 45 dakikalık yolculuk tam bir eziyet olacak.


UZUNGÖL'DE DURUM

1974 yılında başladığı yolculukla Uzungöl'ü turizm merkezi haline getiren Dursun Ali İnan'la konuşuyoruz. "Buraya eskiden beri gelenler, bilenler tepki gösteriyor, bize dert yanıyor.

Çevreye bir çekidüzen vermezsek müşterinin bizi cezalandıracağı aşamaya da gelebiliriz" diyor ve ekliyor: "İşte o aşamada Trabzon turizmi de ciddi darbe yer. Çünkü bu ilin turizmi üçlü sacayağı üzerine kurulu. Akçabat, Sümela Manastırı ve Uzungöl. Akçabat'ta köfte ve yemek yiyor turist. Sümela'da tarihe yolculuk yapıyor, burada ise doğaya."
Uzungöl sahilden epey uzak. Gelenek ve görenekleriyle yaşayan bir belde, Turistler bu nedenle yöresel sanatçılar ve folkloru ile mutlaka karşılaşır. Bizim de orada geçen birkaç saatimiz içine yörenin kavalcısı düşüyor. 74 yaşındaki Mustafa Manavoğlu nun kavalından yöre ezgilerini dinleyip dönüş yoluna koyulduk.

FUTBOLUN DIŞINA ODAKLANIRLARSA BAŞARACAKLAR

Trabzon, bir turistik merkez olur mu.? Olur, ama Trabzon'un merkezi değil, çevresi olur. Trabzon turizmde beş şey satabilir:
Tarih turizminde Sümela Manastırı'nın yanına Santa Harabeleri, Akçaabat ve Sürmene evleri, kentin içinde yer alan 383 olarak belirlenen tarihi binaları ekleyebilirse. Santa Harabeleri'nin akibeti veya turizme açılması konusunda ise devletin pozitif kararı gerekiyor.
Doğa turizminde Uzungöl'ün yanına Maçka Vadisi ve Zigana Dağları ile Tonya'yı ekleyebilirse.
Gurme turizmine Akçaabat'ta sayıları 10'u geçen büyük turistik köfte ve balıkçı restoranına Sürmene'de pidecileri, Maçka ve Zigana'da et çeşitleri ve Hamsiköy sütlacını ekleyebilirse.

  
Yayla turizmi bir iç turizm olarak gelişti ama pekâlâ dış turizme de açılabilir. Bunun için yayla şenlikleri iyi bir fırsat. Yapılması gereken ise butik tesisler yanında folkloru yani yörenin halk oyunu horonu vitrine çıkarmak. Trabzon un turiste en iyi satabileceği ürünlerden birisi de folkloru.
Türkiye'deki ressamların yaklaşık yarısı Trabzon doğumludur. Kentte resmin tarihi bir geçmişi var. Turizmle de uyumlu. Trabzon'un satabileceği ürünler arasına resim de eklenmeli. Buna uygun bir dizayn yapılmalı. 
Bütün bunları yapmak bütüncül bir yaklaşımı ve ortak bir çabayı gerektiriyor. Bunun için de odaklanmak çok önemli. Trabzonlular, futbolun dışına da odaklandıklarında, başaracaklar. O zaman futbolda başarının ortamını veya ön şartını hazırlayacaklar.


SONUÇ: "Eğri Geminin, Doğru Seferi Olur."

Trabzon Ata Sözü

Abdurrahman Yıldırım

09 Ekim 2012 Salı, 09:31:51

ayildirim@htgazete.com.tr,

 

 

ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ekim.2012

http://www.medyagunebakis.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 
 
BOP PROJESİNDE TÜRKİYENİN ROLÜ
Emperyalistler Tarafından, Müslüman’ın Müslüman’a Kırdırıldığı Ve Bunun Taşeronluğunun Da Kendine Müslüman’ım Diyen Kendi Liderleri Aracılığıyla Yapıldığının Ve Emperyalistlerinin Esas Amacının Da Ortadoğu’da Siyonistlere Hizmet Eden Sözde Kürdistan, Gerçekte Büyük İsrail'i Kurmak Olduğunun Tüm Müslümanlar Tarafından Bütünüyle Anlaşılması Dileğimle…Ayşe Eren

 

EĞER BİR ÜLKEDE

“Hukuk Üstün Değilse, Adalet Yok Hükmündedir...”

"Türk Yargısında Kronik İşlev Bozukluğu Var"

Bağımsız Bir Millet Olan Papua Yeni Gine, 

Parlamenter Demokrasi Sistemini Kabul Etmiş

Ülkelerdendir.

"Adil Yargılamayı Etkileme Suçunun Oluşabilmesi İçin,

Öncelikle Adil Yargılamanın Olması Gerekir."

Türkiye, ‘Hukuk Devleti İlkesizlikleriyle Malul’

Ülkeler Kategorisini Oluşturan ‘Hibrit Rejimler’

Arasında 88. Sıradadır.

 

SU HAYATTIR… SU BİR HAKTIR…

SU, KAYNAK DEĞİL, DOĞAL VARLIKTIR.

SU YASASI ÇIKARILMALIDIR.!

 

TEMA Vakfı Eko Siyaset Bildirgesi:

“Salt ekonomi odaklı projeler dönemi bitmeli, Ekolojik Siyaset dönemi başlamalıdır.!”

 

GELECEĞİN TÜRKİYE’Sİ İÇİN

TEMA VAKFINDAN PARTİLERE..!

“Yaşamın sürdürülebilmesinin” ve “sürdürülebilir gelişmenin” ön koşulu “çevrenin, toprağın, suyun, ormanın, biyoçeşitliliğin” korunarak yönetilmesidir.

 

ÜLKEMİZ, TOPRAKLARIMIZ…

GÖZ GÖRE GÖRE ÇÖL OLMASIN.!

YEŞİL OLMASI İÇİN DESTEK OLUN.. 

Diğer Haberler

  • TRABZON NASIL BU HALE DÜŞTÜ.?
  • Adnan Kahveci’den İki Federasyon Meselesine...
  • MAVİ ÇIĞLIK; BAKRAÇ SANAT GALERİSİNDE.!
  • BÜYÜK SORUNUMUZ*RİCANİA SİMULANS**VAMPİR KELEBEK*
  • FAROZ; MAHALLENİN ÖTESİNDE BİR KÜLTÜR.!
  • 3.KAHRAMANMARAŞ TANITIM GÜNLERİ ANKARA'DA
  • TDF'DA SAYGISIZLIK ve HUKUKSUZLUK DEVAM
  • HÜSEYİN AYAZ; TEHDİTLERE HODRİ MEYDAN DEDİ.!
  • TOLGADIRLILAR TÜRKMEN TOYU YAPILDI
  • TRABZON’UN FETİH TARİHİ 15.Ağustos.1461, PAZAR
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP