TRAKYA’DA DOĞAL GAZ VAR MI. YOK MU.?

Türkiye'nin Trakya ve Güneydoğu havzalarında 100 yıllık Kaya Gazı Rezervi var.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TRAKYA’DA DOĞAL GAZ VAR MI. YOK MU.?

Türkiye'nin Trakya ve Güneydoğu havzalarında 100 yıllık Kaya Gazı Rezervi var.

Peki, mademki bizim 100 yıllık rezervimiz var. Biz niye dağlarda, denizlerde gaz arıyoruz da avucumuzun içindekini ABD ye veriyoruz.?

TRANSATLANTİC PETROLEUM TRAKYA’DA GAZ ÇIKARIYOR.

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde doğal gaz aranacak. Bu amaçla Temrez-2 ve Temrez-3 adında iki adet sondaj kuyusu açılacak.

Amerikan Transatlantic Petroleum şirketi, Tekirdağ’da iki adet sondaj kuyusu açarak doğal gaz arayacak.

Amerikan Transatlantic Petroleum Ltd. Şirketinin Türkiye kolu olan Transatlantic Petroleum Ham Petrol ve Doğalgaz Arama ve Üretim A.Ş. tarafından Tekirdağ İli, Hayrabolu İlçesinde doğalgaz arama ve çıkarma faaliyeti planlanıyor. 4 milyon TL değerindeki proje kapsamında Temrez-2 ve Temrez-3 adında iki adet sondaj kuyusu açılacak. 

Sondaj çalışmaları sırasında doğalgaz bulunması halinde doğalgaz çıkarılacak. Bu durumda günde 30 bin metreküp doğal gaz çıkarılması planlanıyor. İki kuyudan bir yılda çıkarılacak doğal gaz miktarı ise 21 milyon 900 bin metreküp olarak öngörülüyor. 

Tags: Transatlantic Petroleum, Tekirdağ Hayrabolu, doğal gaz

 

ABD'Lİ TRANSATLANTİC, KAYAGAZI SONDAJI

ABD'li petrol şirketi TransAtlantic,Tekirdağ Hayrabolu ilçesi Temrezli Köyü’nde kayagazı sondajına başladı.

Yeraltı sularını zehirleyerek yapılan bu doğalgaz sondajı nedeniyle bölge tehlike altında.

5 800 m2 alan içerisinde “Temrez-1” sondaj kuyusu ile Avluobası Köyü’nde yaklaşık 5 bin m2 alan içerisinde “Avlu-1” sondaj kuyusu olmak üzere toplamda 2 adet sondaj kuyusu açarak doğalgaz arayacağını bildirildi.

Proje kapsamında yeraltına 1.900 metre kadar inilerek iki sondaj kuyusu açılacak. Hidrolik kırma yöntemi ile sırayla yapılacak her bir sondaj çalışmasının toplam 127 gün sürmesi planlandığı açıklandı.

Bir kaya gazı veya kaya petrolü sondajında birçok kimyasal ve kum eklenen su, yerin 2 ila 5 bin metre altına ortalama 15-20 kez basılır.

Tek basımda ortalama 18 bin m3 (ton) su kullanılmaktadır. Bir kuyu için toplamda yaklaşık 300 bin m3 su kirletilerek yerin altına basılır ve bu yolla yeraltı suları yani akiferler tamamen kirlenirken çevresindeki yaşam da yok olur.

 

TÜRKİYE PETROLLERİ A.O,

TPAO-Türkiye Petrolleri A.O. Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesi sınırları içerisinde Fidanlık-12 sondaj kuyusu açarak doğal gaz arayacak. 

TPAO-Türkiye Petrolleri A.O. Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından Tekirdağ İli Hayrabolu ilçesi sınırları içerisinde kalan AR/TPO/K/F18-d3-1 nolu ruhsat alanında Fidanlık-12 adlı bir adet noktada Doğal Gaz Arama ve Çıkarma Faaliyeti planlanıyor. Yaklaşık 1 milyon lira değerindeki proje kapsamında, 22 bin metrekarelik alanda açılacak sondaj kuyularında 2000 metre derinliğe kadar inilecek. 

Alanda doğalgazın bulunması halinde çıkarma faaliyeti yapılacak. Sondaj noktalarında çatlatma metodu uygulanmayacak. Sondaj öncesi yapılan çalışmalar ışığında kuyudan günlük maksimum 100.000- 150.000 m3/gün üretim yapılabileceği tahmin ediliyor. 

Etiketler : TPAO, Tekirdağ, Hayrabolu, doğal gaz, doğal gaz arama, sondaj

TransAtlantic Petroleum was incorporated in 1985 under the laws of British Columbia, changed domicile to Alberta, Canada in 1997 and then to Bermuda in 2009.

In 2005, the Company explored offshore Nigeria, offshore Benin and onshore Tunisia.
From 2005 through 2007, the Company focused on the United States and divesting its Nigerian property, which was sold in 2005. TransAtlantic acquired an exploration license in Morocco, Romania, Turkey, and the UK North Sea during this time. Concurrently, the Company acquired properties in Texas, Oklahoma and Louisiana.
In 2007, the Company determined to exit its U.S. operations and focus on the development of its onshore international properties. To that end, TransAtlantic acquired additional exploration licenses in Turkey, converted a portion of its Moroccan reconnaissance license into two exploration permits, relinquished its UK North Sea licenses and sold its U.S. interests.

Corporate Office
TransAtlantic Petroleum
8115 Preston Road, Suite 800, Dallas, TX 75225
972-590-9900 Main Number

Turkey - Ankara
TransAtlantic Turkey Ltd.
Iran Cad. Karum Is Merkezi Block F, 5th Floor No. 427, Çankaya Ankara
+90 312 939 19 50 --- +90 312 939 19 98 Fax

Bulgaria
Direct Petroleum Bulgaria, LTD.
1421 Sofia, Bulgaria 46 Chervena Stena Str. 3rd Floor
Tel: +3592 963 3244 --- Fax: +3592 963 4296

 


STRATEGY

TransAtlantic has a three-part strategy to increase production and cash flow in Turkey.
First, we are executing a horizontal drilling program in the Molla area. We have had discoveries in the Mardin and Bedinan zones and believe there are fractured carbonates present across the area. Initial vertical discoveries have been enhanced with horizontal drilling and a meaningful 3D seismic shoot is underway to delineate additional opportunities in the Molla area.
Second, we are redeveloping the Selmo Field. Selmo has historically been our largest producing field in Turkey and we remodeled the field in 2013 using 3D seismic data and increased well control. We believe we have identified the undepleted fault blocks in Selmo and will redevelop the field based on our remodeling work. Initially, we plan to drill horizontal wells into the most prolific formation in the field.

 



#www.medyagunebakis.com,

#toplumsalmuhalefet,

#ökkeşbölükbaşı,

 


THRACE BASİN NATURAL GAS CO.

Amerikan şirketleri Tekirdağ’da doğalgaz arıyor, buluyor, çıkarıyor, götürüyor.!

Biz niye dağlarda, denizlerde arıyoruz da avucumuzun içindekini ABD ye veriyoruz.?

Amerikan enerji şirketi Thrace Basin Natural Gas (Türkiye) Co., Tekirdağ’da 2 milyon 700 bin lira değerinde iki sondaj kuyusu açarak doğalgaz arayacak.

Amerikan Transatlantic Petroleum’un 2010 yılında bünyesine kattığı TBNGC-Thrace Basin Natural Gas, Türkiye Co. Doğal gaz şirketi, Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesi sınırları içerisindeki 35.788 hektar AR/TGT-PIN- STT/K/F18-D1, D2, D4 numaralı ruhsat alanında Bayramşah ve Kahya köylerinde 2 noktada sondaj kuyusu açarak doğalgaz arıyor. 

2 milyon 700 bin lira değerindeki proje kapsamında açılacak olan sondaj kuyularının derinliği 5 bin metre olacak.

Kuyuda yeterli gaz emareleri görüldüğünde muhafaza boruları indirilerek çimentolama yapılacak. Çimento kuruduktan sonra uygun kuyubaşı donanımı montajı yapılacak ve Kuyu Tamamlama ekibine saha teslim edilecek. Kuyuda yeterli gaz emaresi görülmezse kuyu kapatılarak lokasyon toplama işlemleri yapılacak.

Kaynak: Amerikan şirketi Tekirdağ’da doğalgaz arayacak



 

#www.medyagunebakis.com,

#toplumsalmuhalefet,

#ökkeşbölükbaşı,

 

 

KAYA GAZI ŞİRKETLERİ BÖLGEYİ YAĞMALIYOR

Kadim tarım bölgesi olan Trakya’da kuraklık sürerken, kaya gazı şirketleri bölgeyi yağmalamaya devam ediyor.

Tekirdağ’da 10 kaya gazı sondajı daha başlarken, Rusya ile yapılan anlaşma ile Trakya enerji merkezi haline getirilerek yok oluşa bağlanmış durumda.

Türkiye’de Amed ve Trakya topraklarında yoğunlaşan kaya gazı ve Kaya petrolü sondajları 15 yıla yakın süredir genişleyerek devam ederken, son yıllarda bu süreç Tekirdağ coğrafyasında yoğunlaştı. Hollanda merkezli Corporate Resources B.V’nin Türkiye şubesi Corporate Resources Enerji A.Ş. tarafından Tekirdağ’ın Muratlı ve Süleymanpaşa ilçelerinde daha önce şirkete satılmış olan ruhsat kapsamında 35.692 hektar alanın 289.400 m2 içerisinde 10 adet kuyuda kaya gazı çıkarılma faaliyetinin gerçekleştirileceği açıklandı. Trakya’yı mesken tutmuş olan Thrace Basin Natural Gas Türkiye Corporation, Pinnacle Turkey Inc. ve Corporate Resources B.V. LTD. ŞTİ ortaklığına Tekirdağ’da onlarca işletme ruhsatı verildi. Bu süreç TransAtlantik şirketinin Türkiye’ye adım atmasıyla birlikte genişledi.

TRANSATLANTİC ŞİRKETİ

ABD Texsas merkezli çok uluslu TransAtlantic Petroleum şirketi, Türkiye’ye Avustralya merkezli Pet Exploration Mediterranean International’ın (PEMI) adlı şirketin operasyonlarını satın alarak girdi. Daha sonra Trans Atlantic Exploration Mediterranean International adını alan şirket Energy Operations Turkey (EOT) adlı firmanın lisanslarını ve operasyonlarını da devraldı.

Ayrıca TPAO ile Transatlantic arasında Amed ve Trakya’da ortak çalışma için bir mutabakat imzalanmıştı. Transatlantic Exploration Mediterranean International, Petrako Petrol Doğalgaz İnşaat Taahhüt İşleri ve Dış Tic. Ltd. Şti. ve Valeura Energy Netherlands B.V. adlı ortaklıkla, Kırklareli’nin Lüleburgaz, Edirne’nin Süloğlu ve yine Kırklareli’nin Havsa ilçelerinde başlattıkları kaya gazı sondajları, Kırklareli ve Tekirdağ’a genişleyerek aralıksız sürdürülmekte.

BİRÇOK ORTAKLIK

Thrace Basin Natural Gas Türkiye Corporation, Pinnacle Turkey Inc. Ve Corporate Resources B.V. şirketleri Tekirdağ’da kaya gazı sondaj ve üretimleri sürdürülürken, diğer yandan Türkiye Petrolleri A.O. ve Amity Oil International Pty Ltd. ortaklığı ve yine Türkiye Petrolleri A.O. ve Petronas ortaklığı Tekirdağ coğrafyasını delik deşik edip suları tüketti ve zehirleyerek kirletti. Valeura Enerji şirketi bölgedeki sondajlarını Stellar Energy Advisors Limited şirketiyle sürdürmeye başladı. Amed’de ise Schell firması ve TransAtlantic Petroleum sondaj çalışmaları ve gaz üretimi devam ederken, Çalık Grubu ile İhlas Holding kaya gazı ve kaya petrolü için ulus ötesi şirketlerle kurdukları ortaklıklarla bölgeye yerleşti.



KATAR’IN PETROKİMYA TESİSİ

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasındaki Saros Körfezi kıyısına BOTAŞ-Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ. tarafından yapımı devam eden FSRU-Saros Likit Doğalgaz Taşıma Yükleme Limanı ve Kara Boru Hattı’ tüm itirazlara rağmen inşa edilirken, bu tesisin Katar için olduğu iddia edilmişti. 2018 yılında iktidar destekçisi olan basında çarşaf çarşaf Katar’a övgüler düzülüp petrokimya tesisi kuruluyor haberine yer verilip müjdeler eşliğinde sayfalarına taşımışlardı. Çıkan haberlerde, “Türkiye merkezli Metcap Energy Investments ile Katar merkezli Fusion Dynamics tarafından, yüzde 50-50 ortaklıkla kurulan MetCap Petrochemicals, Türkiye’de 5,2 milyar dolarlık (20.8 milyar TL) yatırım yapacak. Trakya Havzası’nda kurulacak ve 4 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek Doğal Gaza Dayalı Kimya Tesisi’nin yıllık 2,6 milyon ton metanol ve 1 milyon tonluk hafif olefin üretim kapasitesine sahip olacak” diye belirtiliyordu. Saros’dan Keşan’a kadar döşenen iki adet botu hattı için ‘beyaz ürün’ ifadesi açıklamalarda yer alırken, beyaz ürün bilgisi paylaşılmadı.

KÖMÜR YAKARAK DOĞALGAZ ÜRETİMİ

YÖK-Yükseköğretim Kurulu ve EÜAŞ-Elektrik Üretim AŞ işbirliğindeki “Enerji Akademi Programı” kapsamında, jeolojik zorluklar nedeniyle madencilik yapılamayan linyitleri ekonomik değeri yüksek gazlara dönüştürmek üzere hazırlanan proje onay aldı. İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Fişne, “Trakya Havzası kömürlerinin yeraltı gazlaştırma potansiyelinin araştırılması, tek boyutlu gazlaştırma deneyleri ile sentez gaz kompozisyonunun belirlenmesi” isimli projenin dünyada giderek yaygınlaştığını iddia etti. Fişne, “Kömürü yerinde gazlaştırma yönteminin, klasik madencilikle üretilemeyecek durumdaki kömürlerin yer üstünden sondajlar açılarak yer altındayken yakılması prensibine dayanıyor” dedi.

TRAKYA KÖMÜRLERİ

Yeraltındaki kömür damarlarının kimyasal olarak tutuşturulmasını ve ardından serbest bırakılan yüzde 90’ını metan gazı olan gazların yer seviyesinden alınmasıyla elektrik santrallerini besleyebileceği iddia edilmekte.

Doç. Dr. Fişne, Türkiye’de pilot çalışmaların yapıldığını ancak yer altındayken gazlaştırma teknolojisinin ilk kez üniversite-sanayi işbirliğiyle başlattıklarını ifade etti. İTÜ yürütücülüğündeki projelerinde EÜAŞ’ın uhdesinde bulunan Trakya havzasındaki kömürlerin yerinde gazlaştırma yöntemiyle değerlendirileceğini belirten Fişne, “Normalde linyitin kalorifik değeri düşük. Kömürün yer altındayken gazlaştırılması ile katma değeri daha yüksek gazlar elde edilecek. Bu gazların ekonomik değeri de çok yüksek” derken, yaratacağı ekolojik ve yaşamsal yıkımların gündemlerinde olmaması dikkat çekici.

SİYANÜR DÂHİL AĞIR METALLER

Şimdiye kadar yürütülen farklı ‘Yeraltında Kömürün Gazlaştırılması’ (YKG) operasyonları sırasında suların kirlendiğini gösteren birçok tehlikeli kirleticinin tanımlandığını ve bazı yerlerde uzun süreli yeraltı suyu kirlenmesinin oluştuğu çalışmada yer alıyor. Çalışmada, YKG işlemlerinden sonra tespit edilen organik kirleticiler arasında fenoller, benzen ve türevleri, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar), heterosiklikler, amonyak, cıva, çinko, sülfatlar, siyanürler ve diğer ağır metaller bulunduğu ve yeraltı suyundaki fenol konsantrasyonunu yükselttiği yer alıyor. Çalışmada, arazi kullanımı değişikliklerinin habitat çeşitliliğini, su kaynaklarını, yüzey akışını ve yüzey sıcaklıklarını etkileyeceği ve yüzey sıcaklığını da artıracağı belirtiliyor.



KAYA GAZI EKOLOJİK KATLİAMDIR

AKP’li Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı V. Putin’le Trakya’nın AB’nin doğalgaz dağıtım merkezi olması yönünde el sıkıştıkları duyurulmuştu. TürkAkım boru hattının kapasitesinin arttırılması ve Trakya coğrafyasının doğalgaz ve enerji işletmeleriyle işgal edilme planları uzun süredir yapılmakta. Birinci sınıf tarım toprağına sahip Trakya’da yeraltı suları ve halen temiz akabilen akarsular kaya gazı ve sanayi tesislerine bağlanırken, nehirlerde debiler her geçen yıl düşmekte, sanayi tesislerinin atıklarıyla beslenen Ergene Nehri ise su yerine zehirli akışkana dönüştü. Benzer bir durum Meriç Nehri’nde de yaşanmaya başlandı. Trakya’nın İran, Irak, Rusya, Azerbaycan gibi çok sayıda ülkenin yeni yatırımları için büyük önem taşıdığı yönünde açıklamalar ise dikkat çekiciydi.

AKP, CHP ve MHP

Trakya ve Mezopotamya topraklarında ezelden bu yana tarım yapılmaktadır. Her iki bölge de kapitalizmin ve sermayenin üretim süreçleri ve birikim yolları için feda edilebiliyor. 2009 yılından bu yana Trakya’da yaşananlar bize gösteriyor ki her şey planlı ve programlı olarak devam ediyor. CHP ve MHP de bu süreçlerde adeta mevcut hükümetin koltuk değnekliğini yaparken, Trakya’yı yok oluşa bağlayan süreç, AKP’nin bir şirkete hazırlattığı İstanbul Metropolitan Planları’nın (İMP) Trakya’da üniversitelerce hazırlanan planlara tercih etmeleriyle başlatıldı.

SULAR TÜKENDİ, KALAN KİRLENDİ                                        Kaya gazı sürecinde ortaya çıkan kirliliğin oluşum süreçleri.

Kaya gazı çıkarılma sürecinde bir adet sondaj kuyusuna bir seferde 600’e yakın zehirli kimyasallar kumla birlikte yaklaşık 18.000M3 su basılmaktadır. Bir kuyuya bu su basma işlemi 15-20 kez tekrarlanmakta ve toplamda bir kuyuda ortalama 300.000M3’e ulaşmaktadır. Kullanılan kimyasallar, çıkarılan petrol ve gazla birlikte yeraltından yüzeye çıkan ağır metallerle dolu akışkanlar nedeniyle sular hiçbir biçimde geri kazanılamamaktadır. Sondaj kuyuları arttıkça yerüstü ve yeraltı sularının tükenip kirleneceğini, yeraltında suyu depolayan akiferlerin yok edileceğini, çevrede bulunan barajların ve derelerin tamamının kuruyacağını ve tarımın yapılamaz hale geleceğini ve nihayetinde tüm insan ve hayvanların bölgede yaşayamaz hale gelerek göç etmek zorunda kalacağı bir gelecek Trakya’yı bekliyor.

ABD’de 636 MİLYON m3 SU

31 Ekim 2023 günü Texas Tribune gazetesinde Climate News’in hazırladığı bir rapor yer aldı. Raporda, petrol ve gaz şirketleri, sadece ABD’nin Permiyen havzasında yürüttükleri kaya gazı ve kaya petrolü çıkarma işlemi nedeniyle yılda 168 milyar galon suyu kirlettiği belirlendi. Bölgedeki kirliliğin atık suların doğrudan akarsulara, nehirlere veya göllere dökülmesiyle ortaya çıktığı belirtildi. 636 milyar litre, yani 636 milyon m3 su enerji üretmek adına geri kazanılamaz durumda kirletilirken yeraltı suları yani akiferler tüketildi, diğer yandan yeraltındaki temiz suyun yerini kirli suyla karışık zehirli akışkana dönüştü.
ABD’nin Permiyen havzasında yürütülen kaya gazı ve kaya petrolü çıkarma işlemi nedeniyle 636 milyon m3 su geri kazanılamaz durumda kirletilirken yeraltı suları yani akiferler tüketildi.
Yusuf Gürsucu, İstanbul

 




#www.medyagunebakis.com,

#toplumsalmuhalefet,

#ökkeşbölükbaşı,

 

ABD EIA-ENERJİ ENFORMASYON İDARESİ'NE GÖRE;

Türkiye'nin Trakya ve Güneydoğu havzalarında 100 yıllık kaya gazı rezervi var.

Kaya gazı devrimiyle küresel doğalgaz ticaretinde kuralları yeniden yazan ABD, bugüne kadar yapılan tahminler doğrultusunda dünyadaki kaya gazı potansiyeline ülke ülke yer veren bir rapor yayımladı.

ABD EIA-Enerji Enformasyon İdaresi'nin raporunda Türkiye de yer aldı. Türkiye’den Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki rezervlerin incelendiği rapora göre, bu iki bölgede toplam 4.6 trilyon metreküp yerinde kaya gazı var, ancak bunun 651 milyar metreküpü alınabilir nitelikte. Öte yandan, bu iki bölgedeki kaya petrolü miktarı ise toplam 4.7 milyar varil. 

4.6 TRİLYON M3 KAYA GAZI REZERVİ

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaklaşık 45 milyar metreküp doğalgaz tüketildi.

Bu tüketim rakamına göre 4.6 trilyon metreküplük tahmini kaya gazı rezervi, Türkiye’nin 100 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir. EIA’nın tahminlerine göre, Güneydoğu Anadolu’daki havzada 3.7 trilyon metreküp yerinde kaya gazı miktarı var. Ancak bunun 481 milyar metreküpü alınabilir kısmı teşkil ediyor. Aynı havzada, 4.6 milyar varili alınabilir nitelikte olan, 91 milyar varil yerinde kaya petrolü var. Trakya havzasındaki yerinde kaya gazı miktarı ise 962 milyar metreküp olarak tahmin edilirken, bunun 170 milyar metreküpü alınabilir durumda. Trakya’daki yerinde kaya petrolü miktarı da 2 milyar varil ve bunun alınabilir kısmı 100 milyon varil.

TUZGÖLÜ VE DOĞU ANADOLU HARİÇ

TPAO uzmanları, bu hesapların tamamının konvansiyonel olmayan (unconventional) gaz ve petrol için olduğunu vurgularken, “Ayrıca bu hesaplara Tuz Gölü ve Doğu Anadolu dâhil değil” yorumunu yapıyor.

Buralardaki incelemeler bittiğinde tahminler daha yukarı çıkabilir. Raporda, kaya gazı ve petrolüne yönelik arama faaliyetlerinin de gerçekleştiği Güneydoğu Anadolu ve Trakya havzalarına yer verilirken, “Türkiye, Sivas ve Tuz Gölü havzalarında da kaya gazı kaynaklarına sahip olabilir. Ancak bu iki havzada fazla inceleme olmadığından mevcut rezervuar bilgileri sınırlı” deniliyor. 

100 SAHADA PETROL

Güneydoğu Anadolu havzasının öncelikle petrol eğilimli aktif bir havza olduğu ifade edilen raporda, burada bugüne kadar 100 petrol sahası keşfi yapıldığı vurgulanıyor. Güneydoğu Anadolu havzasının,  Suudi Arabistan ve Irak’ın petrol bölgeleriyle benzer coğrafyaya sahip olduğu kaydedilen raporda, “TPAO ve Shell, şu anda Sarıbuğday-1 sahasında kaya gazı aramaları yapıyor. Shell, bu havza için beş kuyulu bir arama programı açıkladı” deniliyor.

TRAKYA HAVZASI 

Hamitabat Gaz Sahasının 1970’te keşfedilmesiyle, Trakya Havzası’nın Türkiye’nin en önemli gaz üretilen bölgesi haline geldiği vurgulanan raporda, şunlar kaydediliyor: 

"Türkiye’deki toplam doğalgaz üretiminin yüzde 85’inin gerçekleştiği bu havzada, bugüne kadar 13 doğalgaz ve üç petrol sahasında toplam 350 kuyu açıldı. Trakya Havzası’ndaki faaliyetlerin çoğu sıkı gaza yönelik oldu ve özellikle TPAO ile TransAtlantic Petroleum tarafından gerçekleştirildi. Bu şirketler henüz kaya gazı testlerine yönelik bilgi yayınlanmadı."

Etiketler : US EIA, kaya gazı, unconventional, shale gas, şeyl gaz, Türkiye`de kaya gazı

 

#www.medyagunebakis.com,

#toplumsalmuhalefet,

#ökkeşbölükbaşı,

 

 

ALARKO HOLDİNG KAPASİTE ARTIRIYOR

Alarko Holding şirketlerinden Alsera Jeotermal Tarım Gıda San. ve Tic. A.Ş. tarafından Eskişehir, Mahmudiye İlçesi, İsmetpaşa Mahallesi mevkiinde "İR:2024-15 (ER:3339672) Nolu sahada jeotermal kaynak arama sondaj faaliyeti kapasite artışı yapılması planlanıyor. Projenin değeri yaklaşık 10 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Proje kapsamında sahada mevcut durumda bulunan 11 adet sondaj kuyusuna ilave olarak 4 adet sondaj noktası eklenecek. 578 hektarlık alanda gerçekleştirilecek sondaj çalışmalarında ortalama maksimum 1200 metre derinliğe kadar inilecek. Çalışmaların yaklaşık olarak 25 gün-120 gün sürede tamamlanması ve inşaat aşamasında 21 kişi, işletme aşamasında 50 kişi çalıştırılması planlanıyor. 

Çalışmalar sonunda yeterli sıcaklığa ve debiye ulaşılması sonucunda kuyular işletilecek. Verimli olmayan kuyular ise *Re-Enjeksiyon* kuyuları olarak kullanılacak. Sondaj faaliyeti neticesinde belirlenen jeotermal kaynak rezerv miktarı, kalite uygunluk gibi değerlendirmeler yapılacak, kaynakların uygun görülmesi durumunda da üretim aşamasına geçilecek.

Çıkacak olan suyun sıcaklık değerlerine göre proje sahibi tarafından jeotermal kaynaklı topraksız kampüs şeklinde tasarlanmış̧ teknolojik seraların ısıtılmasında kullanılması planlanıyor. 

Alsera, Eskişehir’de 4 jeotermal sondaj kuyusu açacak

Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde 4 adet sondaj kuyusu açılarak jeotermal kaynak aranacak. Kaynak Alsera tarafından  teknolojik seraların ısıtılmasında kullanılacak.

Enerji Günlüğü 

Etiketler : Alsera, Eskişehir, Mahmudiye, sera ısıtması, jeotermal

Kaynak: ABD: Türkiye`de 100 yıl yetecek kaya gazı var

Enerji Günlüğü: 02 Nisan 2025 Çarşamba

 

 

#www.medyagunebakis.com,

#toplumsalmuhalefet,

#ökkeşbölükbaşı,

Diğer Haberler

  • INVESTPRO TÜRKİYE İSTANBUL 2025
  • BAUMA MUNİCH FUARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
  • TRAKYA’DA DOĞAL GAZ VAR MI. YOK MU.?
  • KARTALKAYA KAYIPLARININ TAZMİNAT KONUSU.!
  • İNŞAAT ŞİRKETLERİ VE TEDARİKÇİ FİRMALAR BULUŞTU
  • TÜRKİYE’NİN 2024 EKONOMİ RAPORU:
  • KÜRESEL AĞAÇ İŞLEME ENDÜSTRİSİ 50.KEZ LIGNA’DA
  • GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ ZORUNLU OLSUN
  • AYE GROUP & HELAL EXPO FUARINDA
  • AKTİF FİNTECH ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP