USTA YÖNETMEN ŞERİF GÖREN UĞURLANDI

Türk sinemasının acı günü.! Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden Şerif Gören dün yaşamını yitirdi ve uğurlandı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

USTA YÖNETMEN ŞERİF GÖREN UĞURLANDI

Türk sinemasının acı günü.! Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden Şerif Gören dün yaşamını yitirdi ve uğurlandı.

Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı Altın Palmiye’li *Yol* başta olmak üzere, *Kurbağalar*, *Yılanların Gücü*, *Sen Türkülerini Söyle*, *Almanya Acı Vatan*, *Endişe*, *Deprem*, *Katırcılar*, *Amerikalı*, *Derman*, *Gelincik*, *On Kadın*, *Nehir*, *Tomruk*, *Firar*, *Herhangi Bir Kadın* gibi birçok klasik filmin çekimin yapan Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Şerif Gören’den acı haber geldi.

İstanbul’da geçirdiği kaza sonrası hastaneye kaldırılan ve  Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dışarıdan solunum desteği verilen Gören 80 yaşında hayatını kaybetti.



12 EYLÜL’DE HAPSE GİRMİŞTİ

1944’te İskeçe’de doğan, İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olan Gören 1962’de Yeşilçam’a kurgucu olarak adımını attı. Sonra da birçok filmde asistanlık yaptı.

1974’te ilk filmi ‘Endişe‘, Antalya Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen dâhil altı dalda ödül kazandı. Türk sinemasına damgasını vuran Metin Erksan, Lütfi Ömer Akad ve Yılmaz Güney’in başlattığı toplumsal gerçekçilik akımının ikinci kuşağında yer alan Gören dönemin teknik imkânsızlıklarına rağmen filmlerinde kullandığı etkili seslerle Türk sinemasına pek çok yenilik kattı.

1973’te Sinema İşçileri Sendikası’nı kurarak başkanlığını üstlenen Gören 1979-1980 yılında Yönetmenler Derneği başkanıyken 12 Eylül askeri darbesiyle tutuklandı. 1981’de tahliye olduktan hemen sonra Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı ‘Yol’u yönetti.



İŞKENCE DE GÖRDÜ, DGM’DE DE YARGILANDI

En son 2011 yılında ‘Ay Büyürken Uyuyamam’ filmini çeken Gören’in en önemli özelliklerinden biri toplumsal sorunları sıcağı sıcağına sinemada işlemesi. Bunun için toplumsal gerçekçiliğin öncü sinemacılarından biri oldu. 12 Eylül askeri darbesinin etkisinin hala hissedildiği dönemde askerlere sinemada ilk bayrak açan yönetmen de o olmuş ve ‘Sen Türkülerini Söyle’ filmini çekmişti. Şerif Gören sinemamızın uzun yıllarla yargılanan yönetmenlerindendi, 12 Eylül sonrasında *Ne davalardan geçtim ben, DGM de gördüm, işkence de. Bir ara yargılandığım davalardan toplam 93  yıl sekiz ay hapis cezası isteniyordu* demişti.



EFSANE YÖNETMEN

Efsane yönetmen olarak anılsa da Şerif Gören böyle değerlendirilmeyi pek umursamıyordu: *Ne bileyim, sokakta yürürken ya da Akbil’imle otobüse binerken kimse beni tanımıyor.! (gülüyor) Başbakan’ın kahvaltısına gittim mesela; oyuncular tek tek siyah ciplerle çıkıyordu oradan, ben Akbil’imle otobüse bindim kapının önünden. Normal bir adamım ben de.!*

Ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödül alan, saygın festivallerde jüri başkanlığı yapan Gören Yılmaz Güney, Kadir İnanır, Tarık Akan gibi sinemamızın önemli isimleriyle çalışmıştı.

#ÖkkeşBölükbaşı,

#www.medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

 

 

ŞERİF GÖREN’E SAYGIN VEDA

Son Usta Şerif Gören Sinemadan ve Yeşilçam’dan omuzlarda uğurlandı.

Sinema sektörünün önemli yönetmeni Şerif Gören, omuzlarda Atlas Sineması'na getirildi, Yeşilçam'ın kalbinden yine omuzlarda camiye götürüldü ve omuzlarda son yolculuğuna uğurlandı.

ANILARDA KALAN İZLER

Şerif Gören kaç defa bu sinemada film izledi, kaç defa sinemanın çıkışındaki Yeşilçam’ın kalbi sayılan Erol Dernek Sokak’tan yürüdü. Hiç konuşmamıştık, ama nereden aklımıza gelecekti ki Şerif Abi’nin son yolculuğuna bu sinemadan ve sokaktan uğurlanacağı.!

Sabah saatlerinde Atlas Sineması’nın önüne gelenler son derece üzgündü. Türk sinemasının en büyük yönetmenlerinden Şerif Gören, son yolculuğuna uğurlanacaktı. Geçirdiği kaza ve sonrasında yaşananlar onu tanıyanlar ve sevenler için beklenmedik şeylerdi.

Törene gelenlerin çoğu bir ay, bir hafta öncesinde Şerif Gören ile ilgili anılarını birbirleriyle paylaşıyorlardı. Gidişinin ani oluşu herkesin içinde bir yarım kalmışlık duygusu bıraktı.

Kaan Kurtuluş’un geçmiş yıllarda 1 Mayıs’ta çektiği Şerif Gören’nin Hafifçe tebessüm eden bir fotoğrafından yaka fotoğrafı yapılmış. Şerif Abi… Bu tebessüm eden pozuyla anılarda yaşayacak.

Törende onu son yolculuğuna uğurlamak isteyenlerin yüzlerinde de hüzünle karışık aynı tebessüm vardı.


*SİNEMA İNSANDIR*

Sinemada tören başlamadan önce herkes sessizce hep film izledikleri koltuklarda yerlerini alıp beklediler. Sinemanın çıkış kapısından Şerif Gören’in naaşı omuzlarla sahneye getirilirken ayağa kalkıldı ve alkış başladı. Kimimiz büyük bir yönetmeni, kimimiz abisini, kimimiz dostunu, kimimiz arkadaşını alkışlıyordu aslında. Törende anma konuşmaları yapıldı.  Ama öncesinde cenazesinin başında saygı nöbeti tutuldu sessizce.!

İlk olarak Şerif Gören ile ilgili kısa bir video görüntüsü verildi perdeye. *Sinema dayanışmadır, sinema arkadaşlıktır, sinema aşktır, sinema insandır* Sinema kuşağının son temsilcisi şerif Gören kendi kuşağının sinemaya bakışını bu sözüyle betimliyordu yaşarken.

Bir başka konuşma, Nürnberg Film Festivali’nden, orada da *Yol*u çekmesinin öyküsünü anlatıyor. Yılmaz Güney “Bu filmi çek de nasıl çekersen çek” demiş.

KARŞIYIM, ÇARŞIYIM.!

Şerif Abi “Ben de çektim” diyerek tartışmalı bir meseleye kendince son noktayı koyuyor. Bir başka konuşma, Gezi Olayları sonrasındaki bir ödül töreninden. O sıralar hedefe konulan Çarşı Grubu’na destek atmak için Çarşı’nın tişörtünü giyip çıktığı ödül töreni.

O törende *Asi bir delikanlı olarak girdiğim sinemada her zaman bazı şeylere karşı çıktım. Sansüre karşıyım, Amerikan tröstlerine karşıyım, sinema tekellerine karşıyım, darbeye karşıyım, işkenceye karşıyım, içimdeki otosansüre karşıyım, onun için Çarşı’yım* diyerek bir anlamda hayattaki duruşunu anlatmış vakti zamanında Şerif Ağabey.

Nur Sürer ve Muzaffer Hiçdurmaz Şerif Gören için hem nöbet tuttular hem de konuşma yaptılar.

ŞAHANE BİR YÖNETMEN VE İNSANDI

Anma, uğurlama konuşmalarına geçildi. Sinema yazarı Alin Taşçıyan önce oyuncu Halil Ergün’ü sahneye çağırdı. Ergün çok üzgün duygusal bir konuşma yaparak uğurladı dostunu: “Sinema hayatım boyunca her zaman yanımda dost olarak, arkadaş olarak ustam ve yönetmenim olarak var oldu. Ben sinema dünyamızı beslemiş insanlar söz konusu olduğunda bir avuç kalmaya başladığımızı düşünüyorum. Onu da kaybettik. Işıklar içinde yatsın. Çok etkilendim. Uğurlar olsun” dedi.

Nur Sürer; “Muhsin Ertuğrul’un son sert açtığı kapıyı o çok yumuşak kapattı. 41 yıl önce tanıştık. O zamanlar sinemanın şimdiki gibi oyuncakları yoktu. -30 derecede sadece bir kamera ve kötü bir şaryo ile çekildi o filmler. O koşullarda harikalar yaratmış bir yönetmendi Şerif Gören. Şahane bir insandı” diyor dostunun ve yönetmeninin ardından.



ŞERİF AĞABEY, YOLUN YOLUMUZDUR

Menderes Samancılar; bir acı gerçeği hatırlatarak başlıyor konuşmasına: “İşimiz bu, arkadaşlarımızı sürekli yolcu edip acılarını yaşamak.” Sonra da Şerif Gören’i anlatıyor: “Şerif Abi, sinemamızın iyi kalpli abisiydi. Yüreğiyle, yaptıklarıyla hepimize önderlik yaptı. Hep yanımızda ve hep eli sırtımızdaydı. İyi ki hayatımızdan geçti. Önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Yönetmen Ömer Vargı; “Endişe ile yönetmenliğe başladığında ben de asistanı oldum. Ondan sadece sinemayı değil hayatı da öğrendim” dedikten sonra bir anısını anlatıp ve onun nasıl kendisine hayat öğüdü verdiğini ve nasıl bir usta olduğunu söylüyor. Duygularını gizlemiyor ama zaten Şerif Abi de duyguların gizlenmesinden hoşlanmazdı.

Yönetmen Yüksel Aksu; onu anan bir başka isim. Aksu “Öncelikle ustamızdı. Sonra ağabeyimiz oldu. Çok yakın zamana kadar ağabeyliğine devam etti. Sinirli gibi duruyordu. Sonra çok iyi baba- oğul gibi, abi-kardeş gibiydik. Aslında Şerif Gören deyince benim aklıma ilk gelen şey ‘mücadele, dayanıklılık ve dayanışma’. Sineması da sinematografikti. Kendisi de çok sinematografikti. Bir konuşmaya başladığı zaman beş filmlik öykü anlatırdı. Yolun yolumuzdur, izin izimizdir, bayrağın bizdedir Şerif Abi” diyerek açtığı yoldan gideceklerinin sözünü veriyor.



ŞERİF GÖREN SON KALEMİZDİ

Oyuncu Necmettin Çobanoğlu; “Son kalemizi uğurlarken geçmişle ilgili bir şey söylemek gerçekten çok acı veriyor. Onu çok seviyorum. Gerçekten çok önemli bir değerimizi kaybettik. Uğurlar olsun Şerif Abi” diyerek uğurluyor kadim dostu ve yönetmenini.

Yıllarca birlikte çalıştığı Muzaffer Hiçdurmaz; ki en son ikisi Adana Film Festivali’nde birlikte gülerken fotoğrafını çekmiştim, “Şerif 70 yıllık dava arkadaşımdı. Çok film çektik, çok set kurduk. Buradaki bütün övgüleri hak ediyor. Ama sinema bir ekip işidir, bu ekibin de görünmezleri sinema emekçileridir. Bunun da hakkı verilmeli. Yaşasın sinema emekçileri”  diyerek hem dostunu hem de sinema emekçilerini anıyor.

YAŞASIN SİNEMA EMEKÇİLERİ

Konuşma sırası bende, galiba en genç konuşmacıydım. Şerif Abi’yle bir türlü yapamadığımız nehir söyleşinin hikâyesini anlatıyorum. Hep parça parça anlattığı anılarını bir bütün olarak anlatması için ısrar etsem de olmamıştı. Başka isimler de ısrarcı olmuş ama o muazzam hikâyesini anlatmadı. *Hepimize parça parça anılar bıraktı, şimdi o hepimizin içindeki bu anılarla yaşıyor* diyorum.



DEĞİŞİK KUŞAKTAN YÖNETMENLER ORADAYDI

Tören sonrası yine omuzlarda Şerif Gören, Yeşilçam’ın kalbi Erol Dernek Sokak’tan Hüseyin Ağa Camii’ne götürüldü.

Camide sinema emekçileri için verdiği mücadele unutulmamış Sine-Sen’in bayrağı örtülmüştü tabutuna. Bir de tuttuğu takım Beşiktaş’ın bayrağı.

Yavuz Turgul, Nuri Bilge Ceylan, Muzaffer Hiçdurmaz, Ömer Vargı, Derviş Zaim, Yüksel Aksu, Gani Şavata, Çiğdem Sezgin, Kazım Öz, Aydın Sayman, İsmail Güneş, Mehmet Güleryüz, Aydın Orak’ın aralarında olduğu farklı kuşaktan birçok yönetmen vardı caminin bahçesinde. Halil Ergün, Nur Sürer, Hülya Koçyiğit, Orhan Gencebay, Levent İnanır, İştar Gökseven, Menderes Samancılar, Feride Çetin, Necmettin Çobanoğlu’nun da aralarında olduğu birlikte çalıştığı pek çok oyuncu, Baran Seyhan, Haşmet Topaloğlu, Sevil Demirci gibi yapımcılar Şerif Gören’i son yolculuğunda yalnız bırakmadılar.

Sinema yazarları Alin Taşçıyan, Uğur Vardan, Esin Küçüktepepınar, Şenay Aydemir, Burak Göral, Müge Turan, Gökşen Aydemir, Ali Can Sekmeç, Ece Vitrinel sendikacılar, sinema emekçileri son yolculuğunda yayındaydı Şerif Gören’in. Kalabalık bir cenaze töreniydi. Cenaze namazından sonrası yine omuzlarda son yolculuğuna uğurlandı Şerif Gören ve Kozlu Mezarlığı’nda defnedildi.

#ÖkkeşBölükbaşı,

#www.medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

 

 


Diğer Haberler

  • MARIA CALLAS
  • USTA YÖNETMEN ŞERİF GÖREN UĞURLANDI
  • FÜTÜRİSTİK ÜTOPYA MEGALOPOLİS
  • BEYAZ ATLI ÇİRKİN KRAL TAKSİMDE
  • DİRİLİŞ ADASI & REBİRTH ISLAND
  • *ATATÜRK OLACAĞIM* FİLMİNİN ÇEKİMLERİ BAŞLIYOR
  • ŞANS KAPIYA KAÇ KEZ GELİR.?
  • KARYALI KADINLARDAN *EBEDİ YEMİN*
  • CEM YILMAZ ÇIKARDI, HABERİN YOK TERBİYESİZ.!
  • TİYATRO, MİYATRO, YASSAH HEMŞERİM.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP