SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM

Dünya Limit Aşım Günü 2023 yılı itibarıyla 2 Ağustos olarak hesaplanırken, Türkiye ise doğal kaynaklarını 22 Haziran'da tüketti.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM
Dünya Limit Aşım Günü 2023 yılı itibarıyla 2 Ağustos olarak hesaplanırken, Türkiye ise doğal kaynaklarını 22 Haziran'da tüketti.

            

Yapılan hesaplamalara göre 1 yılda tüketmemiz gereken kaynakları Dünya genelinde 7 ay 2 günde tüketirken Ülkemizde 5 Ay 22 Günde yani 6 aydan daha kısa zamanda tüketilmekteyiz.  

Sanki 2 Türkiye varmış gibi yaşıyoruz.  Gelecek nesillerin haklarını bugünden doğadan yok etmekteyiz. Gelecek kuşaklara çok kötü bir dünya bırakmaya hızla gitmekteyiz. Sürdürülebilir Yaşam için Su, Gıda, Enerji ve Doğal kaynakların döngüsünü etkileyen sebeplerine başında nüfus artışı, refah artışına bağlı olarak talepte meydana gelen artışlardır. 

AZALT, TEKRAR KULLAN VE GERİ DÖNÜŞTÜR

1850 yıllarında 1 milyar olan dünya nüfusunun, bugün 7,7 Milyara gelmesi ve 2050 yılında 10 Milyara ulaşacağı öngörülmektedir. Sürdürülebilir Yaşam için Su – Gıda – Enerji başta olmak üzere doğal kaynakların döngüsünün (Azalt, Tekrar Kullan ve Geri Dönüşümün) çok iyi planlaması ve yönetilmesi günümüzde büyük önem arz etmektedir. 

Sanayi devrimi ile enerjide fosil kaynakların kullanılması ile atmosfer yüzeyinde sera gazlarının artması yer kürenin ısısının artması sebep olmuş. Bu sıcaklık artışı ekolojik dengeyi bozarak, su ve tarımsal alanlarının azalması, ormansızlaşma ve arazi kullanımı değişiklikler ile insan sağlığını ve yaşamını da etkilemektedir.  

TARIMSAL ALANLARI İMARA AÇMAYIN

Günümüzde yaşamakta olduğumuz iklim değişikliğinin üçte ikisinin sebebi 1850 sanayi devriminden sonra Fosil yakıtların üretimi ve kullanılmasından meydana gelirken, üçte bir sebebi de orman ve tarımsal alanların (İmara açılması veya çiftçilerin yeterli gelir elde edememesi sebebi ile tarım alanlarını/köylerini terk etmeleri gibi sebepler) azalmasından kaynaklanmaktadır. 

Ağaçlar ve bitkiler; fosil yakıtların saldığı karbondioksit içindeki karbonu alarak kendini geliştirirken oksijeni atmosfere bırakmaktadır.   Enerji üretiminde fosil yakıtlarının (Kömür, Petrol ve Doğalgaz) kullanılması sonucu hava kalitesi bozulmalar, tatlı su kaynaklarında azalışlar, kuraklık gibi etkilerini de göz önüne alan gelişmiş ülkeler 1980'li yıllarda enerji yatırım hesaplarını Enerji – Ekoloji – Ekonomi üzerinden yapmaya başlamışlardır. 

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA GEÇİN

İklim değişikliğinin önüne geçmek için Su, Gıda, Enerji ve doğal kaynakların döngüsünü bir bütün olarak ele alınmalıdır.  Günümüzde enerji, su ve doğal kaynaklarını etkin kullanılmasının (Konforumuzdan bir şey kaybetmeden daha az enerji kullanımı ile işlerimizi yapmak) yanı sıra fosil yakıtlı kaynaklar yerine; yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşümle ilgili çalışmalar öne çıkmaktadır. Bu konularda ilgili birçok güzel çalışmalar yapan kuruluşlarımız bulunmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Hemşerimiz Sayın Baki Budakoğlu’nun öncülüğündeki Denge Değerleme’nin İstanbul’da düzenlediği etkinlikle Bina tasarımlarında sürdürülebilirlik açısından neler yapılabilir konusunu sektörün önde gelen çok sayıda uzman konuşmacıların katıldığı kamunun ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı kıymetli çalışmaya imza attılar.

Umarım düzenlemiş oldukları toplantıda ele alınan konu başlıklarını ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşırlar. Bunlardan beni etkileyen proje; Denizli Bozkurt Belediyesinin sulu tarıma geçme ile ilgili yapmış olduğu çalışmadır.

GELENEKSEL TARIMDAN, MODERN TARIMA GEÇİŞ YAPIN

Geçtiğimiz yıl katıldığım bir toplantıda Denizli Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik yaptığı sunumda; bölgelerinde sulu tarım yapılsa yılda 3 ürün alabilecekleri fakat enerji fiyatları yüksek olduğunda geleneksek tarımla yılda 1 ürün almakta olduğunu belirterek; Sulu tarıma geçmek için Sulama Kooperatiflerini ve çiftçileri bir araya getirerek arazileri toplulaştırdıklarını, bu toplulaştırdıkları alanı sulamak için kaç kilowatt’lık elektrik motoruna ihtiyaçları olduğunu hesaplamışlar.

Bu gücünü belirledikleri elektrik motorunu çalıştırmak gerekli elektrik enerjini de güneş panellerinden sağlamak için hesaplamalarını yaparak projelendirmişler.  Bu projeyi hayata geçirmek için gerekli olan bütçe çalışmasını yapıp Ziraat Bankasından kredi istemişler.

Banka bu tür projeler için tanımlanmış bir kaynakları olmamasına rağmen gerekli izinler alınarak 2 yılı ödemesiz 5 yıllık kredi verilmiş. Projenin uygulaması da yapılarak hayata geçirilmiş video kaydı da bizlere izlettirildi.

SU-GIDA-ENERJİ BİRLİKTELİĞİ ŞART

Böyle önemli bir proje ile; Su Kaynaklarının ve Enerji Kaynaklarının Yönetimi sonucu Gıda Üretiminin artırılmasının sağlanması “Su-Gıda-Enerji” açısından gerçekten başta Sayın Birsen Çelik Başkan olmak üzere birlikte hareket edenlerin büyük bir yönetim başarısıdır.

Bilgin Akbal, 07 Haziran, 2024,

Elektrik Yük. Müh.

#ÖkkeşBölükbaşı, #www.medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

TAGS: #Bilgin #Akbal, #Temmuz2024, #ElektrikYükMüh, #Dünya #Limit #AşımGünü, #Türkiye, #Doğal #Kaynaklarını #HazirandaTüketti, #Medya, #Günebakış, #Bölükbaşı, #GelenekselTarım, #ModernTarım, #SuEnerjiGıda, #TarımsalAlanları, #İmaraAçmayın, #YenilenebilirEnerji, #SürdürlebilirYasam, #Yürüyün, #BisikleteBinin, #TopluTaşımayı, #Tercih Edin, #YeşiliÇoğaltın,

 

DÜNYA LİMİT AŞIMI GÜNÜ:

Bu Yılın Doğal Kaynaklarını Tüketip 2023’ün Kaynaklarını Kullanmaya Başlıyoruz…

 İnsanlığın dünya üzerindeki kaynakları nasıl kullandığı üzerine araştırmalar yapan Küresel Ayak izi Ağı (Global Footprint Network) tarafından yürütülen araştırmada 2022 yılında Türkiye için Limit Aşım Günü 22 Haziran olarak belirlendi. Tüm dünya için belirlenen Limit Aşım Günü ise 28 Temmuz. Yani küresel olarak 1,75 dünya varmış gibi yaşıyoruz. Dünya ortalaması için bu tarih 2002 yılında 21 Eylül, 2012 yılında ise 4 Ağustos olarak belirlenmişti. Türkiye ise yenilenebilir kaynaklarını dünya ortalamasından 35 gün daha hızlı tüketiyor.

LİMİT AŞIM GÜNÜ.?

Her yıl insanlığın doğal kaynaklara ve hizmetlere olan talebinin, gezegenin o yıl yeniden üretebileceği kaynakları aştığı güne “Dünya Limit Aşımı Günü” deniyor. Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network), her yıl Dünya Limit Aşım Günü tarihini belirlemek için, içinde bulunulan yılda dünyanın biyolojik kapasitesinin, insanlığın ekolojik ayak izini sağlamaya yettiği gün sayısını hesaplıyor. Yılın geri kalan günleri küresel bazda aşırı tüketime karşılık geliyor.

Dünya Limit Aşım Günü, gezegenin biyolojik kapasitesinin yani dünyanın o yıl üretebileceği ekolojik kaynakların miktarının, insanlığın ekolojik ayak izine yani insanlığın o yıl için talep ettiği kaynaklara bölünmesi ve bir yıldaki gün sayısı olan 365 ile çarpılmasıyla hesaplanıyor.

KÜRESEL AYAK İZİ AĞINA DİKKAT.!

Doğal kaynaklar ve insan tüketimi arasındaki bu açık, insanlığın ekolojik kaynak stoklarını tasfiye etmesi ve atmosfere başta karbondioksit olmak üzere zararlı gazlar salması sonucunda oluşuyor. Küresel Ayak izi Ağı, her yıl dünya ortalamasının yanında, ülkelerin çevresel etkisini değerlendirerek ülkelere göre Limit Aşım Günü tarihlerini de yayınlıyor.

Dünya Limit Aşımı Günü konsepti ilk olarak;

2006 yılında Global Footprint Network ile ilk küresel Dünya Limit Aşım Günü kampanyasını başlatmak için ortaklık yapan Birleşik Krallık düşünce kuruluşu New Economics Foundation’dan Andrew Simms tarafından ortaya atıldı. Dünyanın en büyük koruma organizasyonlarından Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) da, 2007’den beri Dünya Limit Aşım Günü’ne katılım gösteriyor.

Bu yıl yayınlanan raporda Limit Aşım Günü en erken olan ülke 10 Şubat ile Katar. Katar’ı 14 Şubat ile Lüksemburg, 11 Mart ile Cook Adaları;13 Mart ile Bahreyn Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada takip ediyor.

Limit Aşım Günü’ne daha geç ulaşmak için neler yapabiliriz?

Dünyanın geleceğinin nasıl olacağını geçmişte yaptıklarımız kadar güncel seçimlerimiz ve gelecekte atacağımız adımlar da belirler. Daha sürdürülebilir seçimler yaparak ve daha bilinçli bir hayat sürerek her birimiz dünyanın kaynaklarının tükenme hızının yavaşlatılmasına katkıda bulunabiliriz.

ENERJİ TASARRUFU YAPIN

İnsanlığın karbon ayak izini yarı yarıya azaltmak, Dünya Limit Aşım Günü’nün 93 gün yani üç aydan fazla bir süre ileriye gitmesi anlamına geliyor. Evinizde ve iş yerinizde enerji tasarrufu yaparak bireysel karbon ayak izinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Enerji tasarruflu elektronik aletlere geçiş yaparak, kullanmadığınız zamanlarda elektronik aletlerinizi fişten çekerek ya da kapatma düğmeli prizler kullanarak; yenilenebilir temiz enerji kaynaklarını tercih ederek, yeniden doldurulabilir pil ve bataryalar kullanarak karbon ayak izimizi azaltabilir ve limit aşımı günlerini tarihe taşıyabiliriz.

GIDA TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

Dünyanın kaynaklarının yarısı insanlığın beslenmesi için kullanılıyor. Gıda alışverişlerinizi ve tüketiminizi bu gerçeği kendinize hatırlatarak planlayın. Gıda israfını dünya çapında yarıya indirirsek, Limit Aşımı Günü’nü de 13 gün ileriye kaydırmış oluruz. Evinizdeki fazla gıdaları bozulmadan değerlendirme alışkanlığı edinerek, fazla gıdayı paylaşarak ve tüketeceğinizden fazla gıda almayarak karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz.

YÜRÜYÜN, BİSİKLETE BİNİN, TOPLU TAŞIMAYI TERCİH EDİN

2050 yılında tüm dünya nüfusunun yüzde 70 ila 80’inin kentlerde yaşayacağı öngörülüyor. Küresel olarak otomobil kullanımı sonucu yarattığımız karbon ayak izini yarı yarıya azalttığımızda ve bunun yerine toplu taşıma kullanmaya, bisiklete binmeye veya kısa mesafeleri yürüyerek gitmeye başladığımızda Dünya Limit Aşım Günü’nü 13 gün ileri alabiliriz.

YEŞİLİ ÇOĞALTIN

Dünyadaki yeşil alanları hızlı bir şekilde yok ediyoruz. Global Forest Watch verilerine göre dünyanın önemli tropikal bölgelerinde 2020 yılında toplamda 42 bin kilometrekare ormanlık alan yok oldu. Bu miktar, Türkiye’nin neredeyse 16’da birine tekabül ediyor. Yalnızca ormanlardan kaynaklanan kayıplar bile, 575 milyondan fazla arabanın yıllık karbondioksit emisyonuna eşdeğer. Bunun için insanlığın kolektif olarak var olan yeşil alanları koruması ve yok olanların yeniden yeşillenmesini sağlaması gerekiyor.

TÜKETİMİNİZİ AZALTIN, ELİNİZDEKİLERİ DEĞERLENDİRİN, GERİ DÖNÜŞTÜRÜN

Dünya çapında her yıl 40 milyon ton elektronik atık oluşturuyoruz. Her saniye bir çöp kamyonu kadar kumaş atığı yakılıyor ya da çöp toplama alanlarına atılıyor. Yeni bir ürün satın almadan önce evinizde bulunan ürünleri tamir etme ya da yeniden değerlendirme seçeneklerini düşünün. Yalnızca birkaç kez kullanacağınız ürünleri kiralama ya da ödünç alma seçeneklerini değerlendirin.

Geri dönüştürülmeyen plastikler hem çöplük alanlarda toplanarak metan gazı yayılmasına neden oluyor hem de küçük parçalara bölünüp su ve toprağa karışarak tüm canlılar için tehdit oluşturuyor. Dünyada her gün 1,5 milyar pet şişe üretiliyor.

Plastik kullanımınızı azaltarak, sürdürülebilir ambalaja sahip ürünleri tercih ederek, satın aldığımız plastik ambalajlı ürünleri geri dönüşüm çemberine dahil ederek karbon ayak izimizi azaltabilir ve dünyamızın güzelliğinin korunmasına destek olabiliriz.

Bilgin Akbal, 27 Temmuz, 2024,

Elektrik Yük. Müh.

#ÖkkeşBölükbaşı, #www.medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

TAGS: #Bilgin #Akbal, #Temmuz2024, #ElektrikYükMüh, #Dünya #Limit #AşımGünü, #Türkiye, #Doğal #Kaynaklarını #HazirandaTüketti, #Medya, #Günebakış, #GelenekselTarım, #ModernTarım, #SuEnerjiGıda, #TarımsalAlanları, #İmaraAçmayın, #YenilenebilirEnerji, #SürdürlebilirYasam, #Yürüyün, #BisikleteBinin, #TopluTaşımayı, #Tercih Edin, #YeşiliÇoğaltın,

Diğer Haberler

  • DOĞA ve DERELER AFFETMEZ
  • AFET KOORDİNASYONUNDA YAPAY ZEKA.!
  • SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM
  • *UYGULANMAYAN PLANLAR NİYE YAPILIR*
  • *TRAKYA’DA SULAR KİRLENİYOR, TÜKENİYOR*
  • INTERNATIONAL CLEAN ENERGY DAY 2024:
  • ÇANKIRI *TUZ TRENİ EKSPRESİ* SEFERDE
  • EVEREST ZİRVESİNE ÇIKAN KAZAK DAĞCI
  • TURİZM ÇOK DAHA ÇOK BÜYÜYECEK
  • KAYAK SEVEN GAZETECİLER KAZAKİSTAN’DA
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP