ZÜLAL TANNUR & FROM YOUR EYES

Boğaziçili Zülal Tannur, From Your Eyes uygulaması ile Big Bang Startup Challenge'ta birinci oldu.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ZÜLAL TANNUR GÖRME ENGELLİ MUCİT GİRİŞİMCİ

Boğaziçi Üniversitesi PDR-Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü birinci sınıf öğrencisi Zülal Tannur, görme engelli kullanıcılara yönelik geliştirmiş olduğu hızlı ve nitelikli görsel açıklamalar sunan yapay zekâ temelli mobil uygulaması From Your Eyes’ı (Senin Gözlerinden) anlatıyor. 

2011 yılında görme yetisini tamamen kaybettikten sonra biyolojik olarak yapamadığı görme eylemini teknolojik anlamda gerçekleştirebileceği çözümler aramaya koyulan Tannur’un hedefiyse, Boğaziçi Üniversitesinde dünyanın görme engelli ilk nörobilimcisi olmak.

 

https://www.youtube.com/watch?v=eXUg2Wupkj0&t=4s

 

ZÜLAL TANNUR & FROM YOUR EYES

Boğaziçili Zülal Tannur, From Your Eyes uygulaması ile Big Bang Startup Challenge'ta birinci oldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde %5 görme oranına sahip bir bebek olarak dünyaya gelen Zülal Tannur’un doğumundan üç ay sonra ailesi tarafından görme engeli olduğu fark edildi ve aile Zülal’in daha iyi bir sağlık hizmeti alabilmesi için İstanbul’a taşındı. Nesneleri önce kartlar üzerindeki görsellerden öğrenmeye başlayan Zülal, objelerin gerçeklerini gördüğünde onların ne olduğunu anlayabilmek üzere ailesinin yardımıyla kendini eğitmeye, görmeyi öğrenmeye başladı. Bu süreçte ailesinin büyük boyutta görsellere ulaşmak için bilgisayardan faydalandığını aktaran Zülal, erken yaşta teknolojinin hayatının önemli bir parçası haline geldiğini ve 4.5 yaşından beri bilgisayar kullandığını paylaşıyor.

Ortaokul ve lisede birçok proje yürüten Zülal, görme engellilere yönelik kurulmuş sosyal girişim olan WeWalk’ta kullanıcı deneyimi sorumlusu olarak görev aldı, yine görme engelliler için geliştirilmiş SeeingAI uygulamasının da Türkiye’ye entegrasyonu sürecinde destek oldu. 2020’de Microsoft’un Engelleri Aşan Kadın Lideri seçildi.

Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde öğrenci olan Zülal Tannur, görme engelliler için yapay zekâ ve insanın iş birliğinde betimlemeler sunan bir platform oluşturdu. 2022 yılında From Your Eyes adını verdiği mobil uygulamada görme engellilerin istedikleri görselleri uygulamaya yükleyerek önce yapay zekâ aracılığıyla bir betimleme almaları, bunu yetersiz bulmaları durumunda da uygulama içinde betimleyici olarak tanımlanan gönüllülere görselin iletilmesiyle daha detaylı bir betimleme sunulmasını sağlanıyor. Gönüllüler tarafından sunulan betimlemelerle yapay zekânın eğitilerek güçlendirilmesi ve zaman içerisinde kullanıcılara daha iyi bir hizmet sunması hedefleniyor.

From Your Eyes uygulamasında görme engelli kullanıcı tarafından uygulamaya yüklenen görsele yapay zekâ tarafından yedi saniye içerisinde betimleme yapılıyor. Aynı görsel, betimleyici gönüllüye iletildiğinde de ortalama iki dakika içerisinde dönüş alınıyor. Uygulamayı kullanan görme engelli ve betimleyici sayısının artmasıyla yapay zekânın eğitilmesi ve daha doğru betimlemeler paylaşması ile gönüllüden gelecek dönüş süresinin kısaltılması hedefleniyor. Günümüzde yirmi yedi farklı ülkeden erken kullanıcı ekibi bulunan From Your Eyes, bugüne kadar iki bine yakın kullanıcı ve gönüllüye ulaşarak sekiz bin görselin betimlenmesini sağladı.

Zülal Tannur, var olan betimleme uygulamalarının niteliğini yetersiz bularak ortaya çıkardığı From Your Eyes uygulaması ile yapay zekâ ve insanı bir araya getiren yeni bir yaklaşımla görme engellilerin hayatlarında fark yaratmaya devam ediyor.

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

Siyasetin bu saçmalıkları bitmez Ülkede böyle gerçekten hepimizi üzen daraltan Ankara'da bir takım olaylar yaşanıyor ama bir de bunlardan hiç umuru olmayan muazzam yeni gençler var.

Türkiye'de sürekli olarak onların hikâyelerini dinliyorum ve onları aktarmaya çalışıyorum size Çünkü hiç şüpheniz olmasın ki bu güzelim memleket o gençlerin omuzları üzerinde yükselecek geçtiğimiz haftalarda Sanofinin ev sahipliğinde Viva tek fuarına gitmiştim. Paris'e ve orada Farma isimli çok önem var.

Ekosistem öncülüğünde girişimci gençlerini dinleme fırsatı bulmuştum hepsini sizinle tek tek tanıştıracağım.

Söz Vermiştim işte onlardan ilkini ekrana davet ediyorum muazzam bir genç kadınla tanışacaksınız Zülal Hoş geldin, hoş bulduk

Merhabalar ne kadar güzelsin bir kere önce onu söyleyeyim, harika biraz küçük bilgiler vermek istiyorum izleyicilerimize.

Zülal Tannur Sanofinin Farm Up yarışmasında Peç almaya yani yatırım sunumu yapmaya hak eden birkaç gençten biri oldu ama kendisi zaten dünyada hem Google'ın hem de Microsoft'un en önemli girişimcilik yarışmalarında ödüller almış bir kişi, Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyor, orta sınıf bir ailenin kızı birazdan aile hikâyesini anlatacak.

DOĞUŞTAN GÖZLERİNDE SIKINTI VARDI

Doğduğundan itibaren gözlerinde bir sıkıntıyla doğuyor sonra 4,5 yaşından itibaren bilgisayar kullanmaya başlıyor 10 yaşında görme fonksiyonunu tamamen kaybettikten sonra yeni bir dünyada yepyeni yaratıcı Ufuklara Yelken açıyor ve bugün ödül almış olan From Your Eyes girişiminin yaratıcısı kurucusu şirketin CEO'su From Your Eyes nedir ve kendisi burada ne yapıyor.? Bize birazdan anlatacak ama önce Zülal'i biraz tanımanızı isterim.

Zülalciğim bana önce aile hikâyeni kim olduğunu hangi okulda okuduğunu biraz anlatır mısın lütfen. Tabii ki Aslında ben böyle mühendis Bir babanın ve yaşan Koç olan bir annenin çocuğu olarak doğdum. O yüzden hep şey diyorum hani girişimcilikle Mühendislik genlerini Ben Galiba biraz doğuştan almışım çok şanslı bir karışımımızı bir çocuktum dolayısıyla böyle % 5'in altında bir e görüşüm vardı.

Anne babam da dâhil olmak üzere insanların yüzlerini nesneleri ya da renkleri tam olarak tanıyamıyorsun. Ben de bunları bilgisayarda büyütüp neye benzediklerini öğreniyordum. Sonra görünce onları tanıyabiliyor oldum, aslında bu bugün hani bütün görüntü işleme sistemlerini yapay zekânın yaptığı şeyin en organik hali sonra

10 YAŞINDA GÖRÜŞÜNÜ TAMAMEN KAYBETTİ

10 yaşında görüşüm tamamen kaybedince bu sefer bunu e yapay olarak yapabilen sistemleri önce kullanmaya başladım sonra onları geliştirmeye başladım ve burada bir e boşluk olduğunu gördüm.

Çünkü aslında biz ne üretirsek üretelim gerçekten görmeye en yakın olan çözümleri üretemiyor olduk ama bunlardan e yararlanmayı bekleyen de çok büyük bir hem insan topluluğu var görmeye engeli insanlar hem de aslında görememek insanların ya da akıllı teknolojilerin ortak bir sorunu bugün otonom araçlarda göremiyor.

Uçaklarda ya da diğer sistemlerde buradaki boşluğu kapatmak için biyolojik görüşe en yakın görme sistemlerini tasarlayan kendi teknolojilerimiz geliştirmeye başladık

Ben de fr merı kurdum aslında. Peki, kendi kendine kurdun ben sordum sana başka arkadaşların da var mı diye sen şu anda Boğaziçi Üniversitesi'nde ne okuyorsun Zulal Boğaziçi Üniversitesi'nde psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğrencisiyim, burada hani dünyanın ilk görme engelli bilimcisi olmak için başladım.

ARİZONA ÜNİVERSİTESİNDEN KABUL ALDI

Yakın bir zamanda da Arizona üniversitesinden kabul aldım, Nörobilim ve bilgisel bilimlere bu şekilde. Tebrik ediyorum seni şimdi

Mühendislik yaptığın iş Mühendislik aslında psikoloji okuyorsun ve nörobilim okuyorsun ama Mühendislik yapıyorsun, Microsoft ve Google'ın dikkatini nasıl çektin ve birincisi Mühendislik formasyonu almadan nasıl Mühendislik yapabiliyorsun Örneğin yapay zekâyla çalışan bu sistemi yani göremeyen makineler ve göremeyen insanlar için iki ayrı kategori düşünelim bir araç önündekini göremiyor bir uçak önündekini göremiyor, sen onları görünür kılan bir aplikasyon bir uygulama yaptın ama aynı zamanda göremeyen insanlar için de kullanılan bir uygulama bu bütün bunları psikoloji okuyarak nasıl başardın. Evet, çok güzel bir soru Aslında ben özellikle teknolojik görme sistemleriyle ilgilenirken onların kullanıcıları sonra geliştiricileri olurken Microsoft'un ve e Google'ın dikkatini çektim.

MİCROSOFT İLK KEZ BİR GÖRME ENGELLİ KABUL ETTİ

Microsoft'un Türkiye çapında düzenlediği bir aslında gelişim programı var, hep Mühendislik öğrencilerini alıyordu. Yapay zekâ ve Mühendislik alanlarında hem doğru gelişimi gösteren hem de potansiyel vaat eden insanları barındırmaya amaçlayan bir programdı bir ilki yaptı Microsoft Türkiye ilk kez bir görme engelli insanı bu programa kabul etti, buradaki gelişimi önemseyip İkincisi de ilk kez mühendislik bölümü dışında bir geliştiriciyi aldı. Çünkü şunun farkında olmalıyız.

Aslında bugün kodlama yapmak çok önemli bir şey ama artık en önemli şey o değil. Neyi kolladığı çok önemli ve niye kolladığı çok önemli ve aslında bu programlardan geçip Microsoft'un ya da Google'ın kendi çalışanı olmak için yetiştirilirken ben eğitildim. Sonrasında da bu sistemlere en iyi nasıl yapmamız gerektiğine dair hep zaten sorgulamaları vardı buradaki bilgileri kullanarak da kendi teknolojimizi geliştirmeye başladık burada fromer is da yaptığımız şey aslında çok böyle Multi modellerden bahsediyoruz.

Bugün hem konuşabilen hem görebilen sistemlerden Biz bunu görme tarafını yapıyoruz, bir yandan da kendi modelimizi geliştirmeye devam ediyoruz bu şekilde söyleyebilirim.

Aslında seni gerçekten kutluyorum ve bu girişimin de dünyada önemli ödüllerin de sahibi olduğun iki görüntü var. Bir de video renci rica edebilir miyim.? Emre o görüntüleri zülal'in dünya çapındaki başarısının görüntüleri onlar son gönderdiğim iki görüntüydü hemen bulabilirsiniz diye tahmin ediyorum.

Ben Zülal ile konuşurken yatay iki video atmıştım size. Bir fotoğraf bir video evet harika Bu neydi mesela İmagine Cup 2024 dünya şampiyonu oldun sen galiba.

22 YIL SONRA TÜRKİYE'NİN İLK BİRİNCİLİĞİ

Biz Paris'teyim mi Seattle mı burası.? Evet, burası Seattle e burası dünyanın en büyük teknoloji geliştiricileri etkinliği Microsoft Build burada Gpt OpenI’in CEO'su Sam Almanya'da Microsoft'un CEO'su Satya da yer aldı. Buradaki görüntülerden hemen sonra burası neden önemli Çünkü aslında birçok Dünya Kupası var. Bugün hem olimpiyatlarda gördüğümüz hem de diğer farklı sektörlerde Bu da teknoloji dünyasının aslında Dünya Kupası ve biz burada dünya birincisi olduk bu Türkiye'nin ilk birinciliği 22 yıl sonra geldi ve bu birinciliği de ülkemize getirdiğim için çok mutlu hissediyorum.

Bu anlamda zülalciğim şimdi yorumları ekrana getiriyorum yorumların Her biri seni ayrı ayrı kucaklıyor hangi birini okuyacağımı şaşırdım ama hepsi seni tebrik ediyorlar, kalplerine basıyorlar, sana hayranlıklarını ifade ediyorlar.

Gözlerim doldu diye yazan var ağlıyorum şu anda diye yazan var bu ülkenin senin gibi Umut ışıklarına ihtiyacı olan ihtiyacımız var diye yazan var harikasın kızım diye yazan var. Bravo Zülal Türkiye'de böyle cevherler diyen var, Nasıl gururlandım diye yazanlar var alkışlar gönderenler var, bu projenin güzelliğini anlatabilecek kelime bulamıyorum, eminim yolum çok güzel kızım.

PROGRAMI İZLEYENLER TEBRİK YAĞDIRDI

Allah yolunu açık etsin diyenler var, Bravo diyenler var, Yani bu chat şu anda yani gerçekten Türkiye senin gibi gençlerle dolu ve ben her birinizi tek tek tanıyorum. Aslında mümkün olsa her birinizi Tek tek de ekrana getirmek isterdim seni kalpten kutluyorum. Şimdi bu uygulama 12 Haziran'da san kes de piçe çıkacak Yani yatırım isteyeceksiniz Ben bulacağınızı düşünüyorum sen bundan sonra ne yapacaksın.? çıtayı çok yukarıya koymuşsun hiç yorulmuyor musun böyle moralin bozuk olmuyor mu.?

Ne bileyim gençlerin bir bölümü böyle ama ne yapacağız ya çok depresyondayım hiçbir şey yapacak halim yok Ay kolumu bile kaldıramıyorum filan diye bazen böyle duygulara giriyorlar onlara bir şey söylemek ister misiniz.? Yani tabii ki böyle zaman zaman hepimiz çok yoruluyoruz ama bu tarafta Bence en önemlisi şu sosyal fayda için bir şey ürettiğiniz düşünüyorsanız ya da bu anlamda yaptığınız işlerin gerçekten insanlık için ve daha iyi bir gelecek için faydalı olduğunu düşünüyorsanız onu yapmaktan hiç vazgeçmiyorsun.

KUPA ALDI

Aslında ya ben bu kupayı almadan önce gerçekten kendi şirketim le alakalı çok zor bir dönemden de geçtim. İnsanlar yaptığımız teknoloji dünyada ilk olduğu için anlamakta çok zorlandı Ben böyle sırtımda laptop’um kapı kapı yatırımcı gezip yatırım aradığım bir dönemdeydi.

Ama anlamıyorlardı, bu tarafta Aslında bu dünya kupası teknolojimiz gücünü bütün dünyada gösterdi, şimdiki hedefimiz tabii ki şu biz bu kupayla beraber Microsoft’tan ciddi anlamda bir yatırım aldık ve Microsoft'un Ceo'sundan bir mentörlük aldık buradan sonraki hedef tabii kendi şirketimi dünya çapında önemli bir şirket haline getirmek.

KAPI KAPI GEZİP YATIRIMCI YATIRIMCI ARADI

Silikon Vadisi tarafında ve buradaki teknolojilerle hem kendi ülkemize hem de dünyaya faydalı olmaya devam etmek Bu bağlamda da Sanofi gibi Farma gibi programların desteği çok çok kıymetli, çünkü İki taraftan bakıyorlar birincisi sosyal etki İkincisi de ürettiğimiz katma değer anlamında.

O yüzden hani onu da vurgu yapmakta fayda var aslında Zülalciğim tebrik ediyorum Tekrar kalpten kucaklıyorum. 12 Haziran'da Sanofi genel merkezinde görüşmek üzere sevgiyle uğurluyorum seni From Your Eyes da görüşürüz. Hayatım ailene de çok sevgiler, gördüğünüz üzere Zülal'i tanıyın istedim.

Bu ülkede böyle gençler var ve daha çok var, yarın bir başka başkasını tanıtacağım bu ik hafta boyunca size her yayında bir 10 dakika 15 dakika bu gençlerden söz etmek istiyorum biraz da içiniz açılsın öyle ya Yani hep kötü şeyler olmuyor, harika şeyler de oluyor aslına bakarsanız

Özlem Gürses

https://www.youtube.com/watch?v=tVnaWVE-0hg  

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

FROM YOUR EYES, biyolojik görüşe en yakın yapay görme çözümleri tasarlayan milli bir teknoloji şirketidir. 105 yıl önce bugün, 19 Mayıs 1919’da başlayan mücadeleden ilham alarak yola çıktık. Şimdi, bu mücadelenin 105. yılında, ülkemize bir armağan sunmaya hazırlanıyoruz.
📅 23 Mayıs 2024 tarihinde, Microsoft’un en büyük teknoloji sahnesi Build’te, çok önemli bir tanıtımımız olacak. Bu etkinlikte:
🔧 Özel yapay zeka modelimizi tanıtacağız. Milyonlarca veri noktasıyla eğitilen bu model, hız, doğruluk ve video görüntü işleme gibi alanlarda üstün avantajlar sunuyor.
🎥 Özelleştirilebilir video görüntü işleme teknolojimizin lansmanını yapacağız.
🚗 FYE Vehicle Vİsion teknolojisini ilk kez tanıtarak onunla araçlar için geliştirdiğimiz yapay görü çözümümüzü sergileyeceğiz.
🔧 Özel yapay zeka modelimizin özelliklerini ve geliştiricilere sağladığı avantajları duyuracağız.
🏭 Bu teknolojilere erişimi olan sektörleri detaylandıracağız.
🤖 Gururla sunacağımız özel yapay zeka modellerimiz, yerelde ve bulutta çalışabilir ve GPT-4o ve diğer üretken yapay zeka teknolojilerinin yeteneklerini artırabilir ve geliştirebilir.
Ayrıca, Asya, Afrika, Orta Doğu ve Avrupa’nın en iyi teknolojisini temsil etmekten gurur duyuyoruz ve bu sahnede dünya şampiyonluğuna ulaşmayı hedefliyoruz.
🏆
Bu tarihi günümüzde bize katılın ve Build’i canlı olarak takip edin.
📺
🕒 Etkinlik Saati:
• Seattle: 22 Mayıs 2024, 17:15 PDT
• Türkiye: 23 Mayıs 2024, 03:15 TRT
Yakında yeni teknolojilerimiz hakkında detaylı bir yazı da paylaşacağım.
🌐
Kayıt Bağlantısı:
https://register.build.microsoft.com/]

Merhabalar Öncelikle ben Zülal

Microsoft'un teknoloji ve merak kadın lideriyim aynı zamanda Microsoft'un İmagine daha önceden Aslında Türkiye'ye ilk kez sing a uygulamasının Entegre eden deneyim ekibinde yer aldım Bunun dışında dünyanın ilk akıllı bastonu birebok'un alıştırma seansları ürün yöneticiliğini yaptım 59 ülkeden sorumluolarak çalıştım bunun gibi Aslında birçok startup'un deneyin ekiplerinde sorumluluk aldıktan sonra kendi girişim olan froom arazi kurdum promeranstan belki bahsedebilirim burada insan ve yapay zeka bir araya getirerek görme engelli kullanıcılara Hem hızlı hem de nitelikli görsel açıklamalar sunan bir mobil uygulama programları Ben 2011 yılına kadar az gören bir çocuktum sonra görmem tamamen kaybettikten sonra biyolojik olarak gerçekleştiremediğim. görme eylemini teknolojik anlamda gerçekleştirebileceğim çözümlere ihtiyaç duymaya başladım bunları kullanırken bana hızlı ve nitelikli görsel açıklamalar sunamadıklarını fark ettim. çünkü Ya sadece yapay Zekai kullanıyorlardı ya da sadece gönüllüye başvuruyorlardı bu noktada da promerazi geliştirirken aslında en büyük motivasyonum bu oldu promerazda biz ne yapıyoruz görme engelli kullanıcılar uygulamaya bir görselliklediklerinde biz Yapay Zeka tarafından onlara bir açıklama iletiyoruz 7 saniye içerisinde kullanıcılar bu açıklamanın iyileştirilmesi gerektiğini düşünürlerse uygulamadaki betimleyicilerin yani gönüllü kişilerin havuzuna gönderiyorlar betimecilerimiz görsellere bakıyor. metinlere bakıyor metinlerde yazıyı iyileştirmeler yapıyorlar ve kullanıcıya geri gönderiyorlar biz ne yapıyoruz arka tarafta veri etiketlemesi yapıyoruz bu sayede kendi görsel kütüphanemizi de arıyoruz ve yapay zeka servisimize iletiyoruz Aslında bu zamana kadar hani promerazın çok çeşitli başarıları oldu Türkiye'nin en büyük girişimcilik sahnesi olan Big Bang Start Challenge kazanan girişimi oldu 7 Aralık'ta Global lansmanımızı gerçekleştirdikten hemen sonra Microsoft'un startupları desteklediği bir program olan puanları sabah kabul olan girişimlerden bir tanesi oldu Çok güzel bir partner diye başladık Aslında bu anlamda bundan da önce 2022'nin geometri tarafından seçilen en iyi girişimi olarak seçilmişti bunlarla birlikte de aslında 2023'ün gelecek vadeden girişimleri arasında gösterildi dünyada 4 sırada olan çekirdek kuluçka merkezine kabul aldı aynı zamanda İstanbul Ticaret odasının kurduğu btm'nin bir ön Kutbu girişimi olarak sürecini tamamladı. Geçtiğimiz günlerde de sahne xl'da from arazi yatırımcılarla buluşturduk ama hedeflerimiz çok daha fazla ya aslında hedefimiz şu fromerazda Biz görme engelli kullanıcılara görmenin en teknolojik halini yaşatmak istiyoruz Evet şimdi görme engelli kullanıcılar için görüşü paylaşmanın en teknolojik halini yapıyoruz ama biliyoruz ki frameizm vizyonu bundan 10 yıl sonra makinelerde göremiyor my little ile devam edecek bakış açısıyla devam edecek ve çok daha güzel yerlere ulaşacak Şimdi de İngiltere Amerika Hindistan ve Rusya gibi 18 farklı ülkelerinden bir deneyim ekibimiz var Ve bunun çok daha fazlasını uzanacak Aslında gücümüz var ilerlemeye devam ediyoruz Aslında şöyle açıklayabilirim Hani furomerazın potansiyelinin farkındayız ve bunu o ilk olarak biz e-ticaret platformlarına yönlendiriyoruz Çünkü şöyle bir istatistik var hani görme engelli kullanıcıların %71'i e-ticaret platformlarını kullanamıyorlar ben biraz dünyadaki rakamlardan da bahsedeyim. Dünyada 330 milyon görme engelli var ve bu sayı 2030 400 milyona çıkacak Türkiye'de 1 milyonun üzerinde görme engelli var ve bu kişilerin 300 bine hiç görmüyor geriye kalan kişilerde çeşitli sebeplerden dolayı da görme kaybı yaşıyor.

Mesela görme kusurları gibi burada da görme engelli kullanıcılar e-ticaret platformlarını kullanmakta Ne geri duruyorlar Çünkü birilerine danışmaları gerekiyor. Görsel ürün açıklamaları olmadığı için ya da yanlış ürünleri alma korkusu yaşıyorlar geri iadeler artıyor bütün bu sebepler Hani kullanıcıların tam bağımsız bir satın alma deneyimi yaşamasının önündeki bariyerleri oluşturuyor. Biz de istiyoruz ki furomeransın Yapay Zekâ servisini e-ticaret platformlarına Entegre edelim Bu sayede ürün görsellerini açıklayalım ve kullanıcılar için aslında ürüne baktığımda tam bağımsız bir şekilde ürünü keşfedebileceği karar verebileceği ürünü alabileceği bir senaryo oluşturalım aslında Hatta kullanıcılar şunu istiyorlar her şey planlamak zorunda kalmayalım.

Biz de aslında herkes gibi e-ticaret platformuna girdiğimizde tam bağımsız bir satın alma da neymiş şöyle yaşayalım ürüne hangi ürünü alacağımızı sağlık olarak karar verebilelim. Yani sadece o Ürünü almak için de girmeyelim bu noktada güçlü işbirliklerimiz devam ediyor. Bizi e-ticaret platformlarına yaklaştıracak walkers ile yürüdükçe puan kazandıran uygulamayla bir işbirliği yaptık. Bu bağlamda da fromerance kullanıcıları şu andan itibaren Aslında 2 yıl gibi

Teknosa gibi ibroşa gibi birçok markada indirim kuponları elde edebiliyorlar bunda aslında e-ticaret platformlarının bizi yaklaştıran bir adım ama istiyoruz ki Frame Yapay Zekâ servisini buraları Entegre edelim Bu sayede kullanıcıları destekleyelim aslında aslında ben hani Boğaziçi Üniversitesi'nde dünyanın görme engellilik nörobilimsi olmak için çalışıyorum. Neden buraya bu sürece geldim.?

Çünkü ben hani az gören bir çocukken şunu yapıyordum %5 derecesinde görüyordum o da şey demekti benim için Aslında çok bir şey görememek Burada da böyle küçük kartlarla çalışıyordum. Aslında bizim şimdi Yapay Zekâ da input dediğimiz şey giriyordu yani nesnelerin küçük halleri neye benzer bütün detaylarıyla onlara bakıp öğreniyordu.

Benim beynim ve gerçekleriyle karşılaştığımda yorumlamak doğru okumak çok önemli bu anlamda da hani Boğaziçi Üniversitesi'nin bana sunacağı imkânlarla birlikte de dünyanın Görmeye geldik nörolojisi olarak da bu süreci eslemeye devam etmek istiyorum. Öncelikle problemi çok iyi tanımlamak gerekiyor problemi keşfetmek gerekiyor problemi çok hani sevmek gerekiyor çünkü program sevildikten sonra Aslında önündeki bariyerler nasıl kaldırılır çok daha rahat görülüyor Bir de girişimcilik tarafında Hani belirsizliklerle mücadele etmek çok önemli.

Aslında girişimcilik demek çok belirsizliklerin de olduğu bir süreç demek Ama burada doğru kişilerle birlikte ilerlemek doğru fırsatları doğru zamanda değerlendirmek lazım Bunun için Türkiye'nin çok değerli girişimcilik destek programları var.

Girişimcilik merkezleri var Sonuna kadar geçtiğim üzere destekliyorlar Bence bir girişimcinin bir girişim yolculuğuna çıkarken öncelikle kendine doğru hell ortakları bulması lazım. O yüzden buralara başvurmalarını öneriyorum Ve tabii ki de hani süreçte doğru okumalar yapıp hem teknik taraftan kendini Best derken bir yandan da onu pratiğe geçirmelerini öneriyorum diye her problem bir öğrenme fırsat Bence ben bu kadar çok şeyi deneyim demeseydim öğrenemezdim.

O yüzden hani benim için başarıya da başarısızlık yok Hepsi bir öğrenme fırsatı Belki öyle söyleyebilirim hani Türkiye'de genç girişimcilerin olduğunu biliyorum ve mutlaka aslında hani benim gibi kuralları bozan girişimciler de var, Liderler de var.

Çünkü dışarıdan bakıldığında çok kişinin dezavantajı olarak gördüğü bir liderim görme engelli olduğum için bir kadın girişimci olduğum için çok genç olduğum için ama aslında dezavantaj tamamen karşıdaki kişilerin adlandırdığı koyduğu bir şey benim en büyük mücadelem burada.

Aslında bu dezavantajlı olarak gördüğümüz girişimcilerin bariyerlerini kaldırma noktasında o yüzden belki kendine dezavantajlı olarak gören ya da öyle hisseden girişimcilere şunu söyleyebilirim asla öyle değiller burada Aslında kuralları bozmak kuralları yeniden var etmek girişimciliğin gerekliliğe ve zaten aslında dezavantajlı olarak kendinizi görüyorsunuz Bu alana ilk adımı atmışsınızdır önünüzde de bence kimse duramaz o yüzden benim gibi girişimcilere devam etmelerini öneriyorum

TOGG ZÜLAL İLE GÖRECEK

Görme engelli genç girişimci Zülal Tannur, geliştirdiği teknolojiyle Togg'un gözleri oldu.



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "From Your Eyes" uygulamasının kurucusu görme engelli genç girişimci Zülal Tannur'un, küresel düzeyde günden güne büyük başarılara imza atacağını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Kacır, "From Your Eyes" uygulamasının kurucusu, görme engelli genç girişimci Zülal Tannur ile bir araya geldi.

Tannur'un yapay zeka ve insan işbirliğiyle geliştirdiği, görme engelli kullanıcılara anlatım hizmeti sunan teknolojisi hakkında bilgiler alan Kacır, kendisine TEKNOFEST montu hediye etti.

Kacır, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bizim için 3 Aralık Dünya Engelleri Aşanlar Günü. Zülal; engelleri aşan, ilham veren örneklerden biri aslında. Muazzam bir başarı hikayesi var. Profesyonel kariyerini girişimci olmak adına yeni bir aşamaya evirmiş ve geliştirdiği yüksek teknoloji girişimiyle sadece görme engelli bireylere yönelik değil aslında tüm akıllı cihazlara yönelik uygulamasıyla çok başarılı bir girişimcilik serüveninin başlangıcında." ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak girişimciliği Türkiye'nin ana gündemi haline getirme, özellikle gençlerin girişimcilik yolculuklarında onların yanında olma adına pek çok programı, projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Kacır, Tannur'un hem uygulamayı geliştirme hikâyesini hem de kişisel kariyer yolcuğunu dinlediğini belirtti.

Zülal Tannur ile TEKNOFEST sahnesinde tanıştıklarını belirten Bakan Kacır, şunları kaydetti:

"Bu yıl Teknofest'in 'Engelsiz Yaşam' kategorisinde Zülal birincilik ödülünü Sayın Cumhurbaşkanı'mızın elinden almıştı. Şu anda İTÜ Teknopark'ta, Arı Teknokent'te çekirdek, kuluçka merkezinde çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde inanıyorum ki Zülal, bir küresel girişim olarak günden güne büyük başarılara imza atacak ve engelsiz yaşam adına, engelleri aşan bireyler adına ilham kaynağı olmaya devam edecek."

"Togg'un gözü olduk"

Yüzde 5 görme oranına sahip bir bebek olarak dünyaya gelen Zülal Tannur da gözlerinin görmemesinin kendisine ilham kaynağı olduğuna işaret ederek, sadece görme engelli insanlar için değil göremeyen makineler için de teknoloji ürettiklerini anlattı.

Otomobillerde yolcu ve sürücüler için sadece görselleri tanıyan değil, bu görselleri hikayeleştiren, kaza yapma olasılıklarını aza indiren ürünleri olduğunun altını çizen Tannur, şu ifadeleri kullandı:

"Müşterilerimizden birisi de yerli ve milli otomobilimiz Togg. Yolda gidiyorsunuz, gördüğünüz manzaraları sizin için tarif eden, hikayeleştiren, sizin için kaza tahminlemesi yapıp kendi komponentlerini yapan akıllı araç asistanı olarak çalışıyoruz. Aracın içerisindeki hem sürücüler hem yolcular için çok kapsamlı bir çözümden bahsediyoruz. Togg'un gördüğü görüntüleri anlamlandırıp, Togg'u bir laboratuvar ortamı olarak değerlendirip, sürücü ve yolculara full kapasite hizmet verebilecek bir akıllı asistan haline gelmesini sağladık. Togg'un görebilmesini sağlıyoruz, Togg'un gözü olduk. Dünyada video görüntü işlemeyi hikayeleştirebilen bir teknoloji yoktu. Bunu ilk başaran From Your Eyes aslında."

Tannur, aralık ayının sonunda anlık görüntü işlemeyi hayata geçireceklerini bildirerek, CES 2024'e katılacaklarını, yatırım turlarının da sürdüğünü belirtti. Tannur, 2024'teki ana hedeflerinin "otomotiv sektöründe" büyümek olduğunu ifade etti.

Görememe problemini bildiğine ve bunu çözmekten başka bir seçeneği olmadığına işaret eden Tannur, şunları kaydetti:

"Çünkü çözemediğinizde ömür boyu sizinle devam edecek bir problemden bahsediyoruz. Bu önemli bir şey. Galiba onu sevince bir şeyleri geride bırakmak artık daha kolay oluyor ya da birilerini o sevdiğiniz probleme karşı ikna etmek onların içindekini canlandırıyor. Bir borç gibi görüyorum. Çünkü fark etmeseydim, herhalde göremiyor olarak doğmasaydım o zaman yine başarılı bir kariyerim olurdu yine teknoloji alanında çalışırdım ama bu alanı belki görmezdim. Şimdi eğer böyleyse demek ki görmem gereken bir şey varmış diyorum. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü, Dünya Engelleri Aşanlar Günü olarak belirledik. Aslında birçok noktada, farklı engel gruplarında bir sürü insan var. Kendi hayat standartlarını iyileştirmek için bir sürü lider var. Bu açıdan da bugüne biraz böyle bakıyorum. Motivasyon ve çabanın görülmesi olarak bakıyorum."

 

From Your Eyes ücretsiz bir asistan teknolojisi

From Your Eyes ile görme engelli kullanıcılar anında fotoğraf çekebiliyor ve mevcut kütüphanelerinde görsel yükleyebiliyor.

Görüntü uygulamaya yüklendikten sonra görme engelli kullanıcıya, yapay zekâ tarafından geliştirilen taslak açıklama gönderiliyor. Görme engelli kullanıcı bu taslağın geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorsa tek tuşla gönüllülere gönderebiliyor.

Makine öğrenmesi sayesinde gönüllülerin taslaklar üzerinde yaptığı iyileştirmelerle kullanıcılara iletilen ilk açıklamaların verimliliğini artırmayı, böylece gönüllünün iş yükünü en aza indirmeyi hedefliyor.

From Your Eyes, bu yönleriyle dünyadaki benzerlerinden ayrılan ücretsiz bir asistan teknolojisi olarak öne çıkıyor.

 

Diğer Haberler

  • SURİYE'DE KİM KAZANDI.?
  • THE WHİRLPOOL GALAXY; M51
  • KADINA YÖNELİK ŞİDDET PARİS’TE PROTESTO EDİLDİ
  • İMAMOĞLU; ADİL BİR DEMOKRASİ İÇİN.!
  • YILIN İNOVASYON ÖDÜLÜ BEREN KAYALI’NIN
  • BRICS ÜLKELERİ ve TÜRKİYE.!
  • TÜRKİYE OLİMPİYATTAN SIFIR ALTINLA DÖNDÜ.!
  • İSRAİL YAHYA SİNWAR'I ARIYOR.!
  • TOPAL MOLLA VE ALDATILMAK...
  • SREBRENİCA KATLİAMI UNUTULMAYACAK.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP