ONAY ALAN COVİD AŞILARI VE ÖZELLİKLERİ:

Dünya Genelinde, İlaç Firmalarının Geliştirdiği 89 Farklı Kovid-19 Aşı Adayı, 228 Aşı Deneme Çalışması Ve Onay Alan 12 Aşı Firması Bulunuyor.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Hangi Aşıya Kaç Ülke Onay Verdi.?

Dünya Genelinde, İlaç Firmalarının Geliştirdiği 89 Farklı Kovid-19 Aşı Adayı, 228 Aşı Deneme Çalışması Ve Onay Alan 12 Aşı Firması Bulunuyor.


       BioNTech, Sputnik V, Moderna, AstraZeneca, Sinovac

 

ABD'nin şubat ayı sonunda, Johnson&Johnson firmasının geliştirdiği tek dozluk Kovid-19 aşısını onaylamasının ardından, dünyada gözler onay alan 12 farklı Kovid-19 aşısına çevrildi.

2019 yılı aralık ayından bu yana dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, bir yılın ardından yaklaşık olarak 114 milyon 500 bine yakın kişinin hastalanmasına, 2 milyon 500 binin üzerinde insanın ise hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Dünya genelinde ilaç firmalarının geliştirdiği 89 farklı aşı adayı, 228 aşı deneme çalışması ve onay alan 12 aşının olduğu biliniyor.

Duke Küresel Sağlık İnovasyon Merkezi'nin araştırmasına göre, Avrupa Birliği (AB) 1 milyar 835 milyon dozla dünya genelinde en fazla dozda Kovid-19 aşısı sipariş veren birlik oldu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 1 milyar 210 milyon doz aşıyla AB'yi takip ederken, Küresel Erişim Programı (COVAX) 1 milyar 120 milyon doz aşıyla, en yüksek dozda aşı sipariş eden üçüncü birlik oldu.

Salgının başlangıcından bu yana dünya genelinde, 103 ülkede 241 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Aşılamada ileri gelen ülkeler arasında, ABD 75.2 milyon doz aşı uygularken, Çin 40.5 milyon, Avrupa Birliği ülkeleri ise 32.7 milyon doz aşı uyguladı.

 

ONAY ALAN AŞILAR VE ÖZELLİKLERİ:

BioNTech, Sputnik V, Moderna, AstraZeneca, Sinovac

BioNTech/Pfizer:

Almanya'da Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech'in ABD’li Pfizer ilaç firması ile geliştirdiği "BNT162b1" aşısı, bu zamana kadar 65 ülke tarafından onaylandı. 2 doz olarak uygulanan ve yüzde 95 etkinlik oranına sahip olan aşıya ilk onay veren ülke İngiltere oldu.

Moderna:

ABD'de "Moderna" ilaç firmasının Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü iş birliğiyle geliştirdiği "mRNA-1273" aşısı, yüzde 95 etkinlik oranıyla en yüksek koruyuculuk derecesine sahip olan aşılardan biri. Bu zamana kadar 40 ülkeden onay alan aşı, ilk olarak ABD tarafından onaylanmıştı.

Oxford/AstraZeneca:

İngiltere'de Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü ile Oxford Aşı Grubu iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan "AZD1222" aşısı, şimdiye kadar 56 ülke tarafından onay aldı.

Novavax:

ABD'li ilaç firması Novavax'ın geliştirdiği "NVX-CoV2373" aşısı henüz herhangi bir ülkeden onay almamasına rağmen, firma şimdiden 375 milyon 700 bin dozluk anlaşma yaptı. Novavax firması tarafından aşının 2 doz olarak uygulanacağı ve yüzde 89 oranında koruyuculuk sağladığı bildirildi.

Johnson & Johnson/Janssen:

Amerikan ilaç firması Johnson & Johnson'ın bağlı iştiraki Belçikalı Janssen ilaç şirketinin geliştirdiği "Ad26COVS1" aşısı bu zamana kadar sadece Bahreyn ve ABD’den onay alabildi. Diğer aşılara göre tek doz olarak uygulanan aşı, yüzde 66 koruyuculuk oranına sahip.

Sinopharm, Sinovac ve CanSino:

Sinopharm, Sinovac ve CanSino gibi kamuya ait ilaç firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü gibi kurumlarla iş birliği içinde aşı çalışmaları yürütüyor. Bu zamana kadar toplamda 31 ülkeden onay alan aşılardan, Sinovac’ın koruyuculuk oranı yüzde 50, CanSino’nun yüzde 66, Sinopharm’ın ise yüzde 79 olduğu açıklandı. Sinovac aşısına onay veren ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Ülke genelinde Mart başı itibariyle, 8 milyon 800 bin dozun üzerinde aşı uygulandı.

Gamaleya

Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü’nün geliştirdiği Rus aşısı Sputnik V, dünya genelinde 38 ülkeden onay aldı. Bu ülkeler arasında Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suriye ve İran gibi ülkeler yer alıyor. 2 doz olarak uygulanan aşının etkinlik oranının yüzde 92 olduğu duyuruldu.


BioNTech, Sputnik V, Moderna, AstraZeneca, Sinovac

 

ONAY VERİLEN 10. AŞI OLDU

DSÖ, bu kararıyla 10. Covid-19 aşısına acil kullanım onayı vermiş oldu. Örgüt, Pfızer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Sİİ - Hindistan Serum Enstitüsünün ürettiği aşı, Moderna, Janssen, Sinopharm, Sinovac, Covaxin ve son olarak Covovax aşısının acil kullanımına onay vermişti.

DSÖ - Dünya Sağlık Örgütü (), ABD merkezli Novavax firmasının Covid-19’a karşı ürettiği "Nuvaxovid" adlı aşının acil kullanımına onay verdi. DSÖ, bu kararıyla 10. Covid-19 aşısına acil kullanım onayı vermiş oldu.

 


HANGİ AŞILAR HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIYOR.?

DÜNYA GENELİNDE KAÇ TANE KOVİD-19 AŞISI VAR?

Şu anda dünya genelinde ilaç firmalarının geliştirdiği 89 farklı aşı adayı, 228 aşı deneme çalışması ve bunların içinden onay alan 12 aşının olduğu biliniyor. 12 aşının içerisinden ise 5 tanesi dünya genelinde yaygın olarak kullanılıyor.

Bu aşılar; koronavirüs salgınından kurtulmanın en etkili yöntemlerinden biri Kovid-19 aşısı. Dünya genelinde aşı çalışmaları hızla devam ederken, aşı uygulamalarında ülkeler arasında bazı farklılıklar bulunuyor. Hangi ülke hangi aşıyı kullanıyor? Ülkelerin aşı protokolleri neler.? Aşılara Molatik oluyoruz...

 

HANGİ AŞILAR HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIYOR.? 

Koronavirüs salgınından kurtulmanın en etkili yöntemlerinden biri Kovid-19 aşısı. Dünya genelinde aşı çalışmaları hızla devam ederken, aşı uygulamalarında ülkeler arasında bazı farklılıklar bulunuyor. Hangi ülke hangi aşıyı kullanıyor? Ülkelerin aşı protokolleri neler? Aşılara Molatik oluyoruz...

 

DÜNYA GENELİNDE KAÇ TANE KOVİD-19 AŞISI VAR? 

Şu anda dünya genelinde ilaç firmalarının geliştirdiği 89 farklı aşı adayı, 228 aşı deneme çalışması ve bunların içinden onay alan 12 aşının olduğu biliniyor. 12 aşının içerisinden ise 5 tanesi dünya genelinde yaygın olarak kullanılıyor. Bu aşılar; BioNTech, Sputnik V, Moderna, AstraZeneca ve Sinovac aşıları.

 

OXFORD/ASTRAZENECA, PFİZER/BİONTECH & MODERNA, AŞILARI 

Avrupa bölgesinin genelinde aşılanmalar çok hızlı bir şekilde devam ederken Avrupa ülkeleri çoğunluk olarak 'Avrupa İlaç Ajansı' tarafından onay almış aşıları kullanmayı tercih ediyor. Bu aşılar; Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech aşıları ve belirttiğimiz aşıları kullanan ülkeler ise oldukça fazla.


BU AŞILARI KULLANAN ÜLKELER;

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya.
Bahsettiğimiz ülkelerde bu 3 aşının tümüme rastlamak mümkün. Eğer bu ülkelerden birine seyahat edecekseniz ve bu üç aşıdan birini yaptırdıysanız herhangi bir sorun yaşanması mümkün değil.

 

SİNOVAC AŞISI HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIYOR.? 

Çin tarafından üretilen Sinovac aşısı; Türkiye, Ukrayna, Endonezya, Brezilya, Malezya, Tayland, Şili, Kolombiya, Laos ve Uruguay'da aktif bir şekilde kullanılıyor. Fakat hepimizin bildiği üzere Sinovac aşısı hala Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanmadı yani Sinovac aşısı olmuş bir bireyin Avrupa ülkelerine seyahati konusunda belirsizlikler bulunuyor. Her ne kadar çok fazla soru işareti olsa da henüz bu durum karar aşamasında olduğundan net bir yorum yapmak için çok erken olduğunu söyleyebiliriz. 

 

ABD'DE HANGİ AŞILAR KULLANILIYOR.? 

Salgının ilk gününden beri ciddi bir mücadele içinde olan ABD'de şu an Pfizer/BioNTech aşısı, Moderna ve Johnson & Johnson firmalarının ürettiği aşılar aktif bir şekilde kullanılıyor.

 

İNGİLTERE'DE HANGİ AŞILAR KULLANILIYOR.? 

İngiltere'de güncel olarak BioNTech/Pfizer, Oxford/AstraZeneca aşıları yaygın olarak kullanılıyor. Moderna aşısı da tercih edilen aşılardan biri ancak Moderna aşısı İngiltere genelinde diğer iki aşı kadar yaygın kullanılmıyor. 

KANADA'DA HANGİ AŞILAR KULLANILIYOR? 

Birçok ülkeden bahsettik. Peki Kanada'da hangi aşılar kullanılıyor? Kanada'nın kabul ettiği aşılar; Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson aşıları. Kanada bu 4 aşının dışında kalan ve dünyada kullanımı olan Sputnik V ve Sinovac aşılarını kabul etmiyor ve kullanmıyor. 

 

NORVEÇ VE İSVİÇRE'DE HANGİ AŞILAR KULLANILIYOR.? 

Norveç şu anda yalnızca Moderna ve Pfizer/BioNTech tarafından yapılan aşıları tercih ediyor. İsviçre'de ise hükümet vatandaşları için Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarını seçenek olarak sunuyor fakat hangi aşının yaygın olarak kullanıldığı ile ilgili net bir bilgimiz yok. 

 

HİNDİSTAN VE ÇİN'DE HANGİ AŞILAR KULLANILIYOR.? 

Koronavirüs'ten en çok etkilenen ülke Hindistan oldu diyebiliriz. Salgının yükselişe geçtiği aylarda ve hâlâ Hindistan'da çok büyük bir mücadele var. Aşılara erişimde belirli teknik sorunlar yaşayan ve aşı sayısına yeteri kadar sahip olmayan Hindistan'da  

güncel olarak Covishield, Covaxin aşıları kullanılıyor. Hindistan gibi dünyanın en kalabalık ülkelerinden olan Çin'de ise güncel olarak CanSino, Sinopharm/Beijing, Sinopharm/Wuhan ve Sinovac aşıları kullanılıyor.

 

RUSYA'DA HANGİ AŞILAR KULLANILIYOR? 

Salgının ilk gününden itibaren kendi aşısını kendi üretmekte oldukça kararlı olan Rusya'da ise güncel olarak Sputnik V, EpiVacCorona, CoviVac aşıları kullanılıyor. 

AŞILANMALARIN DÜNYA GENELİNDEKİ DURUMU NASIL? 

Hangi ükelerin hangi aşıları kullandığından genel olarak bahsettik. Peki, aşılanmaların dünya genelindeki son durumu nasıl? Kısa bir süre önce yapılan araştırmalarda dünya nüfusunun yüzde 26.8'i en az bir doz aşı olduğu verisine ulaşıldı. Küresel çapta, ikinci doz aşısı yapılanlar da dahil olmak üzere şu ana kadar yapılan doz sayısı toplam 3.8 milyara yaklaştı. Dünya genelinde aşılanmalar hızlı bir şekilde devam ediyor... 

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul -Şubat.2022 - okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

 

BİONTECH, SİNOVAC, SPUTNİK AŞILARI.!

BioNTech, Sinovac ve Sputnik Aşılarının Farkları Neler, Hangi Yöntemlerle Üretiliyor.?

Covid-19 Pandemi’si bir yılı aşkın bir süredir tüm dünyada devam ederken, 2021 başıyla birlikte başlayan aşılama kampanyaları da hızlanarak devam ediyor.

Uzun yıllardır farklı hastalıklar için geliştirilen aşı teknolojileri, koronavirüs aşısında da kullanılıyor. Bu durum, aşı üretiminin hızlanması ve dünyada sürü bağışıklığı eşiğine ulaşılması çabalarında önemli bir gelişme olarak gösteriliyor.

Türkiye'de 15 Haziran itibarıyla yapılan toplam doz sayısı 35 milyona ulaştı. Türkiye'de Ocak ayında başlayan aşılama kampanyasında Çinli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısıyla başladı.

Ancak daha sonra bu aşının tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle aşı programı yavaşladı. Haziran başında ise devreye Pfizer/BioNTech aşısı girdi ve program yeniden hızlandı. Bu hafta içerisinde Rus üretimi Sputnik V aşısının da ilk teslimatı yapıldı.

Türkiye'de programa dahil edilen üç aşıda da farklı teknikler kullanılıyor.

Bu Aşıların Birbirinden Farkları Neler?

Geleneksel aşılarda enfeksiyona sebep olan virüsler, zayıflatılarak ya da etkisizleştirilerek vücuda enjekte ediliyor, böylelikle vücut, kendisine zarar veremeyecek hale gelen virüse karşı bağışıklık kazanmayı öğreniyor.

Buna inaktif aşı deniyor ve bu teknik Sinovac aşısının temelini oluşturuyor.

mRNA tabanlı aşılarda ise virüsün tamamı yerine, genetik bilgisini taşıyan mRNA zincirinden kritik bir kısım vücuda enjekte ediliyor.

Viral vektör aşılarında da yine gen teknolojisi kullanılarak, virüsün taşıdığı genetik materyalin bir kısmı, başka bir virüs içine yerleştiriliyor ve vücuda veriliyor.

BioNTech ve Moderna Aşıları RNA Tabanlı,

SputnikV, Oxford/Astrazeneca Aşıları Viral Vektör Tabanlı

BionTech ve Moderna aşıları tarihte RNA teknolojisi kullanılan ilk aşılar olacak

AŞILARIN ÜRETİM SÜRECİ

Bu aşılar arasında öne çıkan farklılıklardan ilki üretim aşaması.

Viral vektör aşıları, geleneksel aşılarda olduğu gibi üretim aşamasında canlı bir hücreye ihtiyaç duyduğu için hammadde gereksinimi iki katına çıkıyor. RNA aşıları ise kısa zamanda daha fazla üretim yapılabilmesine olanak sağlayacak bir teknolojiye sahip.

Bu aşılarla ilgili ikinci kritik farklılık da dağıtım ve depolama esnasında ihtiyaç bu aşılarla ilgili ikinci kritik farklılık da dağıtım ve depolama esnasında ihtiyaç duyulan soğutma gereksinimi.

RNA değişken bir yapıda olduğu için, Moderna ve Pfizer aşılarının daha düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekiyor.

Normal soğutucularda kısa süre saklanabiliyorlar. Daha uzun süre muhafaza edilebilmeleri için ise eksi 20 ya da eksi 70 santigrat derecede tutulmaları gerekiyor.

Viral vektör aşıları ise, normal saklama koşullarında uzun süre bozulmadan dayanabiliyor.



@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul -Şubat.2022 -okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

 

AŞILARIN SAKLAMA KOŞULLARI

Aşıların arasındaki bir başka fark da maliyetleri. Oxford ve Astrazeneca tarafından geliştirilen aşı doz başına en ucuz fiyatlandırmayı yaptı, ancak bu fiyatlar ülkelerin aşı politikalarına ve nakliye ile ortaya çıkacak ücretlere göre değişebilir.

Bu dört aşının da vücutta yeterli bağışıklığı sağlaması için 3-4 hafta arayla ikişer doz uygulanması öngörülüyordu. Bunun sebebi, ilk dozun uygulanmasından sonra geçen sürede azalan antikor miktarını, ikinci doz ile belli bir seviyenin üzerine çıkarmak.

Ancak aşı uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte süreç içerisinde ülkelerde iki doz arasındaki zamanı açmaya başladı. Örneğin İngiltere'de de iki doz arasına 11-12 hafta gibi bir süre konuluyor.

Türkiye, Sinovac Aşısında Üç Hafta Arayla İki Dozu Yaptı.

Biontech İle Birlikte Bu Süre 8-11 Haftaya Kadar Çıkarıldı.

Doz Aralarının Açılmasında Özellikle Tedarik Tarafındaki Yoğunluk Ve Nüfusun Olabildiğince Büyük Kısmına Hızla Tek Doz da Olsa Belli Bir Koruma Sağlama Kaygısı Öne Çıkıyor.

İlk Dozdan Sonra Azalan Antikor Miktarını Artırmak Amacıyla Aşılarda İkinci Doza Da İhtiyaç Duyuluyor.

Onay süreci nasıl işliyor?

Aşıların onay alabilmesi için insanlar üzerinde denemelerin gerçekleştirildiği fazlarda etkinliğinin kanıtlanmış olması gerekiyor.

Üçüncü fazda iki gruba ayrılan deneklerin bir kısmına geliştirilen aşı, diğerine de etkisiz bir aşı enjekte ediliyor.

Belli bir süre geçtikten sonra koronavirüse yakalanan deneklerin ne kadarının aşı grubundan, ne kadarının plasebo grubundan olduğuna bakılıyor.

Böylelikle Aşının Ne Kadar Etki Gösterdiği Anlaşılabiliyor.

Ancak Pandemi Gibi Olağanüstü Durumlarda Üçüncü Fazın Tamamen Bitmesini Beklemek Yerine, Alınan Ara Sonuçlarda Belli Oranlarda Başarı Doğrultusunda Acil Kullanım İzni Alınarak Aşı Kullanılmaya Başlıyor.

AŞILARIN ONAY SÜRECİ

Bu noktada görüşüne başvurduğumuz virolog Semih Tareen, acil kullanım izninin pandemi gibi durumlarda prosedürü hızlandıran bir süreç olduğunu ve bunun aşının güvenirliği konusunda soru işareti oluşturmaması gerektiğini söylüyor.

Söz konusu aşıların zaten ilk iki faz deneylerinden başarıyla çıktığını, elimizde bu aşıların işe yaradığını ve yan etkilerinin olmadığını gösteren binlerce veri olduğunu belirtiyor.

Şu anda hem Türkiye'de hem de dünyanın geri kalanında kullanılan aşıların neredeyse tamamı acil onay süreciyle kampanyalara dahil edilmiş durumda.

SOĞUK ZİNCİR NEDİR?

Soğuk zincir, üretilen bir ürünün, son kullanıcıya kadar belli aralıkta bir sıcaklıkta tutularak nakledilmesini sağlayan süreç.

Aşıların da üretiminden, uygulanacağı son noktaya kadar soğuk bir tedarik zincirinde taşınması gerekiyor. Belli dereceden yüksek sıcaklıklarda aşılar etkinliğini yitirebiliyor.

Üretim yerinden uygulama noktasına kadar soğuk zincir

BioNtech aşısının muhafaza edilebilmesi için eksi 70 santigrat derecelik ortamda tutulma gereksinimi bu aşının dağıtımının zorluğu üzerine tartışmaların başlamasına sebep oldu.

Ancak görüşlerine başvurduğumuz Cranfield Üniversitesi Lojistik Bölümü Başkanı Michael Bourlakis, bunun aşılamayacak bir sorun olmadığını, lojistik sektörünün böyle zorlukları kolayca aşabilecek tecrübeye sahip olduğunu belirtiyor.

Bourlakis, bilgi teknolojilerinden drone'lara kadar çokça yeniliğin lojistik dünyasına hemen adapte edildiğini ve dünyanın en ücra köşelerine bile soğuk tedarik zinciri ile zaten çeşitli ürünler gönderildiğini söylüyor.

Bununla birlikte tedarik sürecinin hızlandırmak adına EMA-Avrupa İlaç Ajansı, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen Covid aşısının saklama koşullarında değişiklik yapılmasını önerdi.

Söz konusu aşı daha önce beş güne kadar eksi 80 santigrad derece soğuklukta muhafaza edilirken, EMA'nın aldığı karar neticesinde artık normal buzdolabı sıcaklıklarında (2 ila 8 santigrad derece arasında) bir aya kadar (31 gün) saklanabilecek.

ÜLKELER AŞILARI NASIL TEDARİK EDİYOR.?

Aşıların toplumda etkin bir bağışıklık sağlaması için nüfusun çoğunluğunun aşılanması gerekiyor.

Birçok ülke aşı çalışmalarının başından itibaren üreticilerle toplu alım sözleşmeleri imzaladı.

Kanada, nüfusuna neredeyse 10 kez yetecek dozda aşı siparişini şimdiden verdi.

Türkiye de şu ana kadar 250 milyona yakın aşı sipariş ettiğini açıkladı. Bu da nüfusun yaklaşık üç katına denk geliyor.

Bazı ülkeler işi sağlama alıp alacakları aşıların başarısız olma riskine karşı birçok firmayla anlaşma yaptı.

Ülkelerin sipariş ettiği aşılar

Dünya Sağlık Örgütü de geliri az olan ülkelerin de aşılara ulaşabilmesi için çeşitli programlar başlattı. 

50 milyon doz Covid-19 aşısı için Çin ile anlaşıldı: Ücretsiz olacak

Türkiye'de Temmuz ayından beri ilk kez günlük Coronavirüs vaka sayısı açıklandı

Dünyada Coronavirüs vaka sayısı 60 milyonu aştı, ülkelerde son durum ne?

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul -Şubat.2022 -okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP