FEDERASYONCULUK...

BAŞKAN.!-LİDER.! ÖNEMLİ VE GEREKLİ OLAN BAŞKAN MI, LİDER Mİ, ÜYELER Mİ.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

FEDERASYONCULUK

 

BAŞKAN.! & LİDER.!

ÖNEMLİ VE GEREKLİ OLAN

BAŞKAN MI, LİDER Mİ, ÜYELER Mİ.?

Sivil Toplum Kuruluşlarında lider olursa ne olur.? Başkan olursa ne olur.?

Hangisinin başarıya ve kurumsallaşmaya etkisi daha verimli olur.

*-* İŞ BU YAZININ SÖN BÖLÜMÜNÜ MUTLAKA OKUYUN*-*

Organik birer örgüt olan Sivil Toplum Kuruluşları -*Vakıf, Cemiyet, Dernek, Birlik ve Federasyonların oluşumları ve yönetsel yapıları incelendiğinde;

1-) Belirli bir amaç ve hedefe yönelik olarak toplumun geneline yönelik yarar sağlayıcı etkinlikler yapmak amacıyla bir araya gelen kişilerin, bir lider etrafında örgütlendikleri ve faaliyet gösterdikleri. Veya

2-) Belirli bir amaç ve hedefi olan bir kişinin, kendi amaçları doğrultusuna inandırdığı ve güvendiği kişileri yanına alarak kurduğu dernek biçimleri görülmektedir.

3-) Yine belirli amaçlara ve hedeflere sahip fakat yönetsel olarak halk ve toplum adına siyasete-hükümete karşı olmaları gerekirken, olamayan ve yarı sivil sayılabilecek olanlara örnek olarak bazı yardım kuruluşları, işçi-memur sendikaları ve federasyonlar gösterilebilir.

 

Birinciye örnek olarak; Belirli amaçlara ve hedeflere sahip bu yönde sürdürülebilir etkinlik yöneten, topluma yararlı işler yapan ve gerçek birer lideri olan Sivil Toplum Kuruluşlarına örnek olarak TEV, TEMA, AKUT, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ilk verilebilecek örneklerdir. 

   

MODERN, GÜVENLİ KAHVEHANE

İkinciye örnekse; Başkan sıfatını taşıyan ve bir başkanı olsun diye var olan Sivil Toplum Kuruluşlarında durum farklıdır. Sırf başkanı olan fakat bir yılda yaptığı etkinlik sayısı ikiyi, üçü geçmeyen üstelik de kısır çekişmeler ve sürekli eleştirel yaklaşımlarla bir araya gelemeyen, toplumsallıktan çok bireyselliği ön planda tutan üyelere ve başkana sahip olanlara örnek olarak bir takım dernek ve federasyonları gösterebiliriz.

Bunlara net örnekler vermek olanaklı olmasına rağmen kurumsallıklarına kişisel haklarına saygı gereği isim vermiyoruz. Ancak belirgin özellikleri sıralandığında kendileri ve üyeleri hemen kendilerinden söz edildiğini anlayacaktır.

  

Üstelik bunların yani çoğunlukla lokal türü salonlara sahip içlerinde gece yarılarına kadar okey oynanan, dev ekranlarında maç seyredilen modern kahvehane gibi yerlerin alınlarında mutlaka dernek tabelası vardır ve bunların da bağlı oldukları federasyonları mevcuttur. Yılda iki, üç kez etkinlik yaparak bunun da basında yer almasını sağlayıp ele güne dernek olduğunu hissettirip kalan zamanlarda ise topluma selam-oyuna devam yürüyüp giderler…

 

BİRLİK, BERABERLİK,

DAYANIŞMA GÖSTERMELİK

Küresel ekonominin sosyal, kültürel ve siyasal hayatımıza etkileri ile birlikte iletişim ve bilişim dünyasındaki hızlı gelişme ve yayılmanın değişime ayak uyduramayan başkan unvanlı kişilerin yönetimlerindeki Sivil Toplum Kuruluşlarında ortaya çıkan sıkıntılar tüm üyelerin örgütlü toplum bilincinden kopmalarına uzaklaşmalarına neden olmaktadır.

Birlik, beraberlik, dayanışma amaçlı ve gönüllülük esasına dayalı olarak iyi niyetlerle başlayan, toplumda bazı norm ve kuralların yerleşmesini sağlamak amacıyla kurulmuş olan bu kuruluşlar, Marmara Deprem’inden ve Çernobil faciasından sonra etkinliklerini ve etkilerini daha da arttırmaya başlamıştır.

Özel ve kamu kuruluşlarının yönetim sistemi ve biçimlerinden farklılık gösteren bu tür kuruluşlarda kurumsallaşma henüz yeni yeni başlamıştır.

  

 

KURUCU LİDER SULTASI

Kurucu lider etkisinin sürdüğü Sivil Toplum Kuruluşlarında liderler; Her koşulda kendileri başta kalmaları kaydıyla; yeterli-yetersiz, etkili-etkisiz faaliyet ve başarılarının tutarlı bir şekilde devam edeceğini düşündükleri için istemeyerek de olsa kurumsallaşmanın ve sistemleşmenin önünü tıkadıkları gerçekleştirmedikleri, hatta genel kurul tarihini ileri alarak seçimleri geciktirdikleri bile görülmektedir.  

     

Bunun bir nedeni de; toplumsal değil bireysel görüş, düşünce ve niyetlere sahip başkanların koltuklarını kaybetmemek için kurumsallaşmanın gerçekleşmemesi için ellerinde geleni yaptıkları görülmektedir.

Burada çok önemli bir konu da söz konusu tabela ve lokal-kahvehane biçimindeki derneklerin, cemiyet ve federasyonların; hasım, hısım çekişmeleri sonucu onların derneği var bizim de olsun. Felan feşmekan başkan olmuş benim de olmam lazım gibi gerekçelerle oluşturulması ve bu nedenle de ciddi etkinliklerden ve taban gücünden yoksun olmalarına neden olmaktadır.

 

 

NE, NEDEN, NİÇİN, NASIL.?

Devamı Gelecek Sayıda

  

http://www.medyagunebakis.com/-http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

 

Diğer Haberler

  • BU, DÜPEDÜZ SANSÜRDÜR...
  • MEDYADA TEKELLEŞMENİN SAKINCALARI
  • TÜRKİYE’NİN UYUŞTURUCU TRAFİĞİ
  • *OHAL İLAN EDİLEBİLİR* MİŞ.!
  • BASIN, BAĞIMSIZ TV KANALLARI BASKI ALTINDA
  • FETÖ ÖDÜLÜNÜ REDDEDEN DEVLET ADAMI.?
  • HAZNEVİ TARİKATI, ADANA’YI ELE GEÇİRİYOR
  • YURT GAZETESİ EMEKÇİLERİ MAĞDUR EDİLDİ
  • TEVFİK GÖKSU SERT KAYAYA ÇARPTI
  • GERÇEK VANDALLIK BUDUR İŞTE
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP