EUROCHAMBRES EKONOMÄ° FORUMU Ä°STANBUL'DA YAPILDI

Eurochambres Başkan Yardımcısı Hisarcıklıoğlu; Global ekonomiyi ve Türkiye'nin ekonomik gelişimini değerlendirdi

Paylaþ:
  • Google'da PaylaÅŸ
  • Facebook'da PaylaÅŸ
  • Twitter'da PaylaÅŸ

EUROCHAMBRES EKONOMÄ° FORUMU Ä°STANBUL'DA YAPILDI..

Eurochambres Ekonomik Forumu'nda konuşan TOBB Başkanı ve Eurochambres Başkan Yardımcısı Hisarcıklıoğlu; Global ekonomiyi ve Türkiye'nin ekonomik gelişimini değerlendirdi.

Eurochambres - Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği üyesi 43 ülkenin Odalar Birliği Başkanları, profesyonel şirket ve Oda yöneticileri, akademisyenler ve düşünce kuruluşu temsilcileri İstanbul'da bir araya geldi.
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve EUROCHAMBRES - Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirilen EUROCHAMBRES Ekonomik Forumu'na AB Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış. Gümrük ve Ticaret Bakanı - Hayati Yazıcı. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Başkanı Henry Malosse. TOBB Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu ve EUROCHAMBRES Başkanı Alessandro Barberis ve çok sayıda davetli katıldı.


TOBB Başkanı ve Eurochambres Bakan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşması;
"Eurochambers Avrupa da 45 ülkede 20 milyondan fazla üyesiyle 23 trilyon dolarlık bir ekonomiyi temsil eden Avrupa nın en büyük iş dünyası kuruluşudur.

Dolayısıyla Eurochambers ın gündemi, Avrupa ekonomisinin gündemini yansıtır. Avrupa Birliği nde, genel anlamda ekonomik krizi geride bırakma yönünde olumlu yönde kıpırdanma yaşıyor.
Yaklaşık 6 çeyrektir süren ekonomik küçülme, 2013 ikinci çeyreğinde son buldu. Binde 3 oranında, belki küçük görünse bile, ilerisi için ümit veren bir kıpırdanma yaşandı. AB ekonomisinin bir parçası olan Türkiye, Avrupa Birliği ekonomisindeki gelişmelerden doğrudan etkileniyor.
Türkiye Avrupa nın 7. büyük tedarikçisi. Avrupa pazarındaki payımız yüzde 2,7. Avrupa’nın ihracat pazarları arasındaysa 5. sıradayız. Avrupa’nın yaptığı ihracatta Türkiye nin payı yüzde 4,7. Dolayısıyla Avrupa ve Türkiye esasında aynı elmanın iki yarısı gibidir.

Birimizdeki sıkıntı diğerimizi de etkiliyor. Öte yandan birbirimizi olumlu yönde de etkiliyoruz. Özetle iş dünyalarımız zaten ortak olmuş durumda.

EUROCHAMRES Ekonomi Forumunun İstanbul da yapılması, Türk ve AB iş dünyalarının, Türkiye nin AB üyeliği konusundaki fikir birliğini gösteriyor. Türkiye içinse bu toplantı, Avrupa ekonomisinin ana sorunlarına ortak çözüm arayışında etkin olarak yer alma ve katkı sağlama isteğini ortaya koymak açısından iyi bir fırsattır. Bu yılın ilk 6 ayı itibariyle Avrupa da büyüme oranı en yüksek 3. ülkeyiz.
Büyüme sayesinde haziran itibariyle 742 bin kişi daha iş sahibi oldu. İşsizlik oranını yüzde 8,8 e düşürdük. AB ortalamasında bu oran yüzde 10,9 dur. Rakamlar da gösteriyor ki Türkiye Avrupa ya yük olmaya değil, Avrupa nın yükünü paylaşmaya adaydır.
Avrupa Birliği esasında bir başarı hikâyesidir.

2.Dünya savaşı sonrasında Avrupa’daki kişi başına gelir ABD’nin yüzde 42 si kadardı. 30 yıl içinde Avrupa bunu ikiye katladı ve yüzde 80 e ulaştı. Öte yandan 30 yıldır Avrupa bu oranda takılıp kalmış durumda. Demek ki Avrupa da bir şeyler değişmek zorunda.
Avrupa daki tıkanmayı aşmanın yolu daha fazla entegrasyon ve daha fazla genişlemedir. Türkiye ile AB arasındaki üyelik görüşmelerinin başarıyla sonuçlanması, tüm Avrupa kıtasının yararınadır. Geçmiş tecrübeler göstermiştir ki, genişleme herkes için “kazan-kazan '' sonucu doğuruyor. Ne yazık ki burada da sıkıntı var. Avrupa ülkelerinin vatandaşlarının Avrupa çoğu kendilerine güvenlerini kaybetmişler. Sadece yüzde 30 u entegrasyonu savunur durumda.


GLOBALLEŞEN KOBİLERE İHTİYAÇ VAR...
Avrupa iş dünyası olarak ilk olarak bu konuya odaklanmalıyız. Tek ve ortak Avrupa pazarı olmanın avantajlarını vurgulamalıyız. İkinci olarak küresel kriz, rekabet gücünü korumanın önemini gösterdi. Özellikle Kobi leri rahatlatacak ve güçlendirecek adımlara ihtiyaç var. Kobiler sadece yurtiçi piyasaları hedefleyerek ayakta kalamazlar. Globalleşen Kobilere ihtiyaç var.
AB projesi bu açıdan da önemli ve işe yarayan bir mekanizmadır. Eskiden sadece büyük şirketler dış piyasalara açılabilirken, bugün daha küçük şirketler de AB sayesine uluslararası iş yapar hale geliyor. Avrupa daki Kobilerin çeşitli sıkıntıları var. “Önce küçüğü düşün '' yaklaşımı yeterince işlerlik kazanmadı. Finansman erişim Kobiler için hala sıkıntılı. Kobilerin daha fazla inovasyona yönlendirilmesine ihtiyaç var. Avrupa genelinde bankacılık sistemi Kobilerin finansmanında yetersiz kalıyor.
Öte yandan tek bir transatlantik pazarı kurulması çok önemli gelişmedir. Yapılan ilk tahminler, böyle bir oluşumdan herkesin kazançlı çıkacağına işaret ediyor. Avrupa da iş dünyasının en büyük ve asli temsil örgütü olan Eurochambers, AB ve ABD arasında müzakerelerde mutlaka aktif bir şekilde yer almalı.
Dünya ekonomisine baktığımızda, küresel kriz üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, ekonomilerde kalıcı bir düzelme olmadığını görüyoruz. Sıkıntılar ve sistemsel riskler sürüyor. Bugün ihtiyacımız olan, uzun vadeli ve piyasalara güven veren planlardır.

Daha sağlam kamu maliyesi ve sürdürülebilir borç yapısı kurmaya yönelik atılacak adımlar güven ortamını ve öngörülebilirliği güçlendirecektir. Ayrıca bu politikaların mali sektör, reel sektör ve halk tarafından sahiplenilmesi gerekir. G20 mekanizması da koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmelidir.


Türkiye ekonomisi özel sektör odaklı bir başarı hikâyesine imza atmıştır. Son 10 yılda ekonomimiz yılda ortalama yüzde 5 büyüdü. Bunu özel sektör faaliyetleri ve yatırımları ile elde ettik. İhracat ve yatırım hacmimiz 3 katıda çıktı.

Reel sektörde 5 milyon kişiye yeni istihdam sağladık. 2009 küresel krizi de Türkiye de reel ve mali sektörün dayanıklılığını ve dinamik yapısı kanıtladı. OECD ülkeleri için kamudan doğrudan mali Yardım sağlama gereği duymayan tek ülke olduk."
Kaynak: turizmhaberleri.com, - 16 Ekim 2013 ÇarÅŸamba,

 

 

 

Fatih Bacak, Antalya â€“ Ekim.2013 - fb.antalya007@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  - okkesb@telmar.net,

https://twitter.com/okkesb –E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

MEDYAJANS – Toplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Fatih Bacak, Antalya â€“ Ekim.2013 - fb.antalya007@gmail.com,

DiÄŸer Haberler

  • DAR KORÄ°DOR: LÄ°BERALÄ°ZMÄ°N LÄ°BERAL ISLAHI
  • S-400’LERÄ°N ALTINDA YATAN KORKUNÇ GERÇEK.!
  • TÃœRKÄ°YE'NÄ°N SUDAN’DA KÄ°RALADIÄžI ARAZÄ°LER TEHLÄ°KEDE
  • EKONOMÄ°DE KENDÄ°NÄ° BEÄžENMÄ°ÅžLÄ°K
  • ÅžEKERDE BÃœYÃœK OYUN VE TEHLÄ°KE
  • ASGARÄ° ÃœCRETÄ°N ADI Ä°NSANCA ÃœCRET OLSUN
  • YENÄ° VERGÄ°LERÄ°NÄ°Z HAYIRLI OLSUN.!
  • STAGFLASYON.? RESESYON.? POLÄ°TÄ°KA FAÄ°ZÄ°.?
  • ENFLASYONLA TOPYEKÛN MÃœCADELE BÃœYÃœYOR.
  • TÃœRK TELEKOM SOYGUNU HAKKINDA.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_Ä°stanbul

    Doga_Ä°cin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP