ANTALYA ARENA STADI DEĞERLENDİRİLDİ

2016-2017 Futbol Sezonuna Yetiştirilmek Üzere Antalya Arena Stadı Zemin Düzeltme Çalışmaları Başladı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ANTALYA ARENA STADI DEĞERLENDİRİLDİ

2016-2017 Futbol Sezonuna Yetiştirilmek Üzere Antalya Arena Stadı Zemin Düzeltme Çalışmaları Başladı.

Zeminin mevcut durumu ve yapılması gerekli teknik işlemler aşağıda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Antalya Arena Stad zemin düzeltme çalışmaları ligin ilk maçı olan Antalyaspor - Osmanlıspor maçına yetiştirilecektir. Bilginize sunarız.

 

ANTALYA ARENA STADI DEĞERLENDİRME RAPORU

20.07.2016 tarihinde Antalya arena zemin düzeltme çalışmalarına başlanmıştır. Sahanın güney kesimi güneş almadığı için sahaya ilk stolon atıldığında bu bölge zayıf kaldığından stolonlar yeterince gelişememiş ve çimler tam hazır olmadan saha oyuna açıldığından bu bölge aşırı tahrip olmuş ve çözüm olarak bu alanlara tifsport rulo çim döşenmesi uygun görülmüştür.

Fakat getirilen rulo çim tarla toprağında yetiştirildiği için tarlanın ağır ve de killi toprağıyla beraber gelmiştir. Döşenen rulonun alt kısmında kalan yaklaşık 2 -3 cm lik bu kil tabakası hava ve su geçirimine izin vermemektedir.

Bunun sonucunda Resim 1 de görüldüğü gibi sahanın çoğu yerinde yosunlaşma meydana gelmiş su ve hava geçirgenliği tamamen durmuştur.

Ayrıca bu katman kaldırıldığı zaman killi tabakanın altında hiçbir kök faaliyeti olmadığı gözlenmiştir.


Her ne kadar üstten kumlamalarla sorun minimuma indirgenmeye çalışılsa da sorun devam etmektedir. Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi sahanın bu kısmından alınan kesitte ortadaki siyah çerçevenin içinde görülen kısım ağır tarla toprağıdır ve tamamen geçirimsiz bir tabaka oluşturmuştur. Bu tabaka o kadar zaman içinde ve sahaya çekilen silindirlerinde etkisiyle neredeyse beton kadar sertleşmiştir. Kırmızı çerçeve içindeki kısım ise 1 sene içerisinde sahada yapılan kumlamaların neticesinde rulo çim seriliminden sonra saha bakım ekibi tarafından yapılan kumlamanın neticesinde oluşmuş yeni katmandır.


Burada yapılması gereken özel kazıma makinesi ile (Turf stripper-Resim 4) killi tabakanın altında yer alan sarı çerçevedeki temiz kuma gelene kadar sahanın tüm çiminin kazınıp yeniden kum ilavesi ve tesviye yapılarak tarla toprağında değil kum üzerinde yetişmiş çim kalıplarıyla sahayı yeniden döşemek ve uygun bakım programı ile sahayı sezona hazır bir hale getirmektir. 

Kullanılacak çimin türü bermuda 419 dur ve National Golf sahasından getirilecektir. Bu çim aynı zamanda kışa girerken atılacak tohuma altyapı görevi görecek, atılan kışlık çeşidin kökleri Bermuda 419 un köklerine tutunarak daha sağlam bir zemin oluşturacaktır.

Yaz aylarının daha serin geçtiği yerlerde hibrit çim uygulaması yapılarak sahaya özel makinelerle çakılan yapay sentetik çimlerin üzerine tohum atılır.

Burada sentetik yapay çim Bermuda 419 un görevini görür. Hibrit çim uygulaması çok maliyetli bir uygulamadır. Bu uygulamada resim 4 de görüldüğü gibi 22 cm lik yapay lifler 20 cm si kumun aşağısında, 2 cm si kumun üstünde kalacak şekilde zemine çakılır.

 

Daha sonra bu yapay liflerin üzerine tohum atılarak bu tohumların köklerinin yapay liflere sarılması sağlanmaktadır.


Fakat Antalya gibi sıcaklığın yaz aylarında 40 derecenin üzerine çıktığı sıcak iklim koşullarında hibrit çim kullanılmaz. Bunun nedeni sentetik çimlerin üzerine attığımız kışlık tohumların yaz aylarında sıcaklara dayanamayarak tamamen ölmesidir. Bu ölü çim tabakasını sentetik çimden ayırmak mümkün değildir. Çünkü kışlık çimlerin kökleri sentetik liflerle sarmaş dolaş olmuştur.

Tek çare tüm hibrit yapıyı kaldırıp aynı uygulamayı tekrarlamaktır. Bu yüzden Akdeniz Antalya gibi sıcak iklim kuşağında yer alan illerde maliyeti 1 milyon doların üzerinde olan bu uygulama tercih edilmez.

Yaz aylarının daha serin geçtiği yerlerde atılan tohum mevsim koşulları nedeniyle tek yıllık değil çok yıllık olarak yetişir, fakat buralarda da Bermuda 419 gibi sıcak iklim türleri kullanılmaz.

Bu bakımdan Antalya’nın sıcak iklimi çim yetiştirme açısından büyük bir dezavantaja sahiptir. Antalya’ da ki golf ve futbol sahalarında her Sonbahar girişinde yazlık çim üzerine ara ekim (overseeding) yapılarak çimin kışı yeşil geçirmesi sağlanır. Yaz girişinde ilk sıcaklarla kışlık çim ölerek alttan yazlık çim yeniden yeşerir. Bu şekilde kısır bir döngüyle yaz kış yeşil çim alanlar oluşturulur.


Fatih Bacak, Antalya– Haziran.2016 fb.antalya007@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ – mail: okkesb61@gmail.com,

https://twitter.com/okkesb – web: http://www.trabmarder.org,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@telmar.net,

Fatih Bacak, Antalya– Haziran.2016 fb.antalya007@gmail.com,

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP