TÜRBANCILARIN DA KORKULARI VAR

Türban istismarından 8 yıldır beslenen AKP nin samimiyet sorgulaması başladı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

 

‘TÜRBAN’CILARIN DA KORKULARI VAR.!

‘Türban’ istismarı ile 8 yıl beslenen AKP’nin samimiyet sorgulaması başladı nihayet.

 

AB’nin Yeşiller Partisi Başkanı “Bebeğim buraya kadar” diyerek, Erdoğan’ın AB macerasının sonuna gelindiğini açıklaması, bu fikrin ilk işareti sayılabilir.

 

AKP zaten AB’ye girme konusunda hiçbir zaman samimi değildi. Öyle ki, AB konusunda samimi olduğu kabul edilse,  bu defa ‘türban’ konusunda samimi olmadığını kabul etmek gerekecek.!

Ne yaman çelişki değil mi.? Zira, AB’ye üye olarak alınmasak da,  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalamakla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘yargı yetkisi’ ni de kabul etmişiz.!

Hem öyle bir kabul ettik ki, ‘türban’ konusunda yeni yasa çıkartsak ve bu yasanın anayasaya aykırı olmadığı, Anayasa Mahkemesi’ne yeni seçilecek üyelerin çoğunluğunun kararı ile kabul edilse dahi durum değişmeyecek.!

Zira Anayasamızın 90. Maddesine göre, uluslar arası sözleşmelerin anayasaya aykırılığı ileri sürülemeyeceği için, öncelik bu sözleşmeye verilecektir. Doğal olarak sözleşme içinde geçen mahkemeye ve onun kararlarına da…  Anlaşıldı mı bu konu iyice.?

Dolayısıyla AİHM kararları ortada durdukça ‘türban’  ile ilgili verilmiş olan kararları göz ardı edip, değiştirmek de mümkün değildir.! Aksi halde AB’ye elveda etmek mecburiyetinde kalırız.

Biz ‘türban’ dan sebep  ‘muz cumhuriyeti’ muamelesine tabi tutulacak değiliz. Böyle bir bitişi,  Humeyni’ye aşık ve Atatürk’ten nefret eden  kızlarımızı tatmin  için yapacak değiliz herhalde.!

Zaten AKP’nin de AB’ye girmek gibi derdi yok şimdilik. Bu konudaki samimiyeti  “alacaksanız alın, yoksa bizi oyalamayın” demesinden de belli değil mi.?

 

AKP’yi iktidara getiren en önemli vaat kamusal alanda  ‘türbanı serbest bırakmak’ olduğunu akıldan çıkartmamak gerekir. Vaat edildiği gibi, türbanı kamusal alanda serbest yapamaması ise, AKP’nin işine gelmiştir. Bundan şikâyetçi olduklarını hiç düşünmeyin. Bu yapay sorunu çözmek bahanesi ile,  devlete çeki düzen verme işini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan, Anayasa Mahkemesi’ne; oradan da Danıştay’a ve Yargıtay’a kadar götürmüşlerdir. Bu kadarla kalmayan AKP,  TSK’nin kozmik odalarına da girerek, paşaları sabah akşam ‘içtimaa’ çekmiştir.  Onlara bu olanağı sağlayan türban değil mi.?  Nitekim  gelişmeler  de hala bu yönde ilerlemiyor mu.?

Gelelim işin en can alıcı yanına. Hükümet, sabırsızlık gösterenlere “türban sorunu” nun çözümü için, yeni bir hamle daha yapılması zorunluluğunu göstermiştir… Bu döngüde oylar çantada keklik.!  AKP’nin türban ile bağlı tabanı ise, artık bu oyunun dışına çıkamaz.!

AKP’nin baş aşağıya düşüşü ile birlikte, türbandan nemalananların da bütün hayalleri yıkılıp gider. Bu nedenle biraz da şartların dayatılması ile oluşan ‘kader birliği’  içinde, sonuna kadar gitmek zorundadırlar… Bu  zorunlu dayanışma halkın değil, onların bir problemidir.!

 

Mevcut durumu en iyi şekilde değerlendiren AKP’nin, sorunu söz verdiği şekilde çözmek yerine,  iyice çözümsüzlüğe itip, sürekli gündemde tutmak daha çok işine gelir... Nitekim, bu şekilde geldik üçüncü seçimlere.!

Şimdi, AKP ne vaat edecek bu necip millete? Elbette ki yine ‘türban’ sorununu çözmeyi!.. “Yüzdük yüzdük, kuyruğuna kadar geldik, burada bırakamazsınız” diyecek seçmenlerine… Yine belli bir kitle, peşlerine düşmek zorunda kalacak,  o beklenen bir şeydir. Sonuçta bu bir ‘kader birliği’ dir…

Ayrıca ‘türban’ nedeniyle kullanılan insanların yüreğine de bizimki kadar korku salınmıştır... Bir taraftan türban karşıtlarına korku verilirken,  asıl korkutulan türban nedeniyle sömürülenlerdir korkarım...

Onlara, “bir iktidardan düşersek yandınız” denildiğine yürekten inanıyorum ben. AB, CHP, TSK ve isimlerini yazmaya bu sayfanın yetmeyeceği bir sürü örgütlü dinamik güçle, yoktan yere  ‘düşman’ (!) hale getirilmişlerdir.!

İktidardan düşmüş bir AKP, onlara nasıl sahip çıkabilir ki.? Erbakan Hoca’yı getirin gözünüzün önüne. AKP iktidar olmasaydı,  şimdi bile zindanda idi muhterem. İşte ‘türban’ nedeniyle militanlaştırılıp ortalığa salınanlar da, bu ‘masal’ ile korkutuluyor.! Korkan kitleler,  hiç kuşku yok ki, sağlıklı düşünemezler…

Bu nedenle de, önlerini net bir şekilde ve güven içinde görene kadar, durdukları yerde bekleyecekler.! Onların da başka çaresi yok gibi. Laik düşünceyi özümsemiş çevrelerle, gereksiz yere zıtlaşmaya sokuldular bir kere…

Daha geri mevzilere düşmemek için de, dişlerini tırnaklarına takarak mücadele edecekler, bunu görmek gerekir… Kılıçdaroğlu’nu ‘fırçalayan’ o güzel hanım kızı “kaplan” yapan,  başka hangi duygu ve düşünce olabilir.? Önce onlara bir şey yapılmayacağının garantisini vermek gerekir. Bunun için, yapılması gereken, türbanı kamusal alanda serbest bırakmayı vaat etmek değil elbette.!

Bu çerçeveden bakıldığında,  siyasal bir simge olan ‘türban’ AKP ile AB arasında kalan bir sorundur sadece. Bırakın kendi aralarında çözsünler… CHP’nin bu tartışmaların içinde  yeri hakemlik yapmak bile  olamaz.!

Ve nihayet, toplumsal konularda çözümler üretmenin siyasal partiler için bir ödev olduğunu da vurgulamamız gerekir.  Bu bağlamda ve  ‘bireysel hak ve özgürlükler’ temelinde ele alındığında, türban  ‘dini bir zorunluluk’ değil, sadece bir “siyasal tercihtir”. ‘Siyasi bir simge’ olduğunu başbakan da kabul etmiştir!..

Ayrıca bu konuyu en iyi bilenler, bu fikri, dayanakları ile birlikte defalarca masaya yatırarak kanıtlamışlardır. Onlara değil de, 20’li yaşlarındaki kızlara inanacak değiliz herhalde... Hal böyle iken bu işin çözümü, son derece kolaydır. Çünkü, ‘kamu yararı’ (genel ahlak, genel sağlık, genel güvenlik vb gibi düşünceler nedeniyle) gerektirdiğinde, bireysel hak ve özgürlükler bir ölçüde kısıtlanabilir.! 

  

Zaten yapılanlar da öyleydi. Nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkememiz, Danıştay ve Yargıtay pek çok defa bu konuyu görüşüp, aynı gerekçeyle karara bağlamışlardır.  Mahkeme kararlarına uymama imtiyazı demokrasilerde yoktur ve böyle bir imtiyaz mezheplere de verilemez.

Bir ülkede mahkeme kararlarını nasıl çiğneyebiliriz şeklinde bir tartışma başlatılabilir mi.? Böyle bir tartışma bile başlı başına ‘kamu yararına’ aykırılık teşkil eder. Ayrıca hukuka saygısızlık etmenin de dik alasıdır böyle bir girişim. ‘Hukuku dolanarak’ iş yapmayı taahhüt edenlerin, demokrasiye olan inancı her zaman tartışılır.! 

Bu nedenlerle, sosyal demokrat bir parti, türban tartışmalarının içine girip, çözüm aramak için rol yüklenemez. Zira, önüne getirilen, “hukuken zaten çözülmüş bir konudur”.. Bazı aklı evvellerin bu olay nedeniyle oy artırılacağını söylemesinin inandırıcı hiçbir tarafı olamaz. Aksine girişimler devam ederse,  çok daha ağır yara almak kaçınılmazdır.!

Fiili dayatmalara boyun eğmek ise, önerilen bir çözüme onay vermek değildir.  Baskılara direnememekten kaynaklanır böyle bir tavır. İşler bu noktaya kadar gelince, elbette ki, en büyük baskıyı yapabilecek olan devlettir. Devlet gücünü kullanabilen hükümet böyle bir yola sapabilir… Bunun da adına faşizm denir. Faşist bir uygulamayı “meşru” hale getirmek CHP’nin  asla görevi  içinde olamaz ve değildir!..

Hatadan dönmek de bir erdemdir…  ‘Özür dilemek’ de aynı değerde bir davranış sayılır.  Bunu Türk halkına yerinde öğreten Kılıçdaroğlu’ ndan, bugün beklenen: CHP adına özür dileyerek bu tartışmanın dışına çıkmaktır…

Çünkü, “zırva tevil götürmez” battıkça daha fazla batarız.!

Av. Cemil Can

 

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.

 

Diğer Haberler

  • KEMERALTI'NIN SOSYAL YAŞANTISI
  • YAŞLI HAKLARI MÜCADELESİ İVME KAZANIYOR
  • *SIRA EMEKLİYE GELİNCE KAYNAK YOKMUŞ.!*
  • KADIN DOSTU MARKALAR FARKINDALIK ÖDÜLLERİ
  • SOHBET BAHANE, KAHVE ŞAHANE.!
  • EMEKLİLER GÜNÜ ve EMEKLİLER HAFTASI
  • DEPREM ŞEHİDİ AHMET HAKAN ŞENTÜRK ANILDI
  • İÇLİ KÖFTECİLİK ALİ BABA’DAN MİRAS
  • HELALLEŞME
  • İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP