HUGHETTE BOUFFARD EYÜBOĞLU & YAZMA

Hughette Bouffard Eyüboğlu, Ressam Ve Şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Fransız asıllı Kanadalı Doktor Gelini.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

HUGHETTE BOUFFARD EYÜBOĞLU & YAZMA

Hughette Bouffard Eyüboğlu, Ressam Ve Şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Fransız asıllı Kanadalı Doktor Gelini.

Zengin bir yazma koleksiyonuna sahip Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun gelini Hughette Bouffard, yazmacılığı yaşatmak için ne varsa yapıyor. Yazmacılık dersleri veren Hughette, “Anadolu’ya özgü bu sanatın yok olmasını istemiyorum.” diyor.

Hughette Bouffard Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 1976 yılında vefatından sonra eşi Mehmet ile 36 yıl boyunca yazmacılık işini sürdüren Hughette, 3 yıl önce de eşini kaybedince bu yolda tek başına kalmış. Ama Türkiye’ye gelince tanıştığı bu sanat dalından gönül bağını koparmamış.

Zengin bir yazma koleksiyonuna sahip olan kayınpederinin kara kalemle ve fırça boya ile yaptığı yazmaları kalıp üzerine aktararak geleneksel el sanatını modern teknikle buluşturmuş.

Bununla da yetinmeyen Hughette, eşi ve kayınbabasından kültürel miras kalan geleneksel yazmacılığı yaşatmak için şimdilerde şehir şehir dolaşarak kurs veriyor.

Gelin Eyüboğlu’na göre, yazmacılık sabır isteyen bir el sanatı. Strafor üzerinde kalıp çıkarmayı ‘İğne ile kuyu kazmaya’ benzeten Eyüboğlu, sert köpük üzerinde ısıtılmış iğne ile ‘Dım dım’ ismini verdikleri kalıpları ipek ve pamuk kumaşlara baskı yaptıklarını söylüyor.

Hughette Eyüboğlu, merhum eşiyle birlikte 200 farklı desende hazırladıkları yazmaları 15 yıl içinde 12 ayrı ülkede 100 sergi açarak sergilemiş.

Almanya, ABD, Fransa, Belçika, Çin, Avusturya, Hollanda, İsveç, İsviçre, Macaristan, Kanada ve İngiltere’de açtıkları Yazma Şenliği’nde, insanların yazmaları görünce hayranlık içinde incelediklerini aktarıyor ve şöyle konuşuyor: “Türkiye’de gençler ‘yazmacılık’ nedir diye sorduğunda şaşkınlık geçiriyor ve üzülüyorum. Anadolu’ya özgü bir el sanatının göz göre göre yok olmasını istemiyorum. Usta çırak ilişkisi içinde kayınbabam ve eşimden öğrendiğim yazmacılığı oğlum S.Rahmi Eyüboğlu ile de yaşatmaya çalışacağım.”

Hughette Bouffard Eyüboğlu, yazmacılık sanatının kendisini kabul ettirdiği tek şehrin Tokat olduğunu aktarıyor.

Ancak Eyüboğlu’na göre, oradaki yazmacılık yerini fabrikayla seri üretime bırakmış durumda. Yani gelenekselliğini kaybetti.

Yaptıkları her desene hat sanatının yaşaması için Osmanlıca yazarak mühürlerini vurdurduklarına işaret eden Kanadalı gelin, yazmacılığı yaşatma çağrısında bulunuyor: “Ülkemizde yüzlerce müze var. Her türlü hediyelik eşya oralarda satılıyor, fakat geleneksel el sanatlarımıza özgü el emeği göz nuru eserler yer bile almıyor.” Müzeleri gezen turistlerin ülkelerine dönerken bize özgü kalıcı hediye alamadıklarına işaret eden Hughette, bu kapsamda müzeler için yazma hazırladıklarını kaydediyor.

Evlerimizdeki masa örtüsü, yatak örtüsü, giysilerimiz, şal ve başörtülerin birbirinden güzel yazmalarla süslenebileceğine işaret eden Hughette, “El ele verelim ve bu güzel el sanatını öldürmeyelim.” diyor.

 

Bedri Rahmi’nin Kanadalı gelini Anadolu’yu ‘yazı’yor

Hughette eyüboğlu ile 'yazma şenliği'

23 Ekim 2012, Salı Günü gerçekleştirildi.

'YAZMA ŞENLİĞİ'

Hollanda ortaklı oturma grubu üreticisi Danca’nın, Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan bin 300 metrekarelik yeni mağazasında organize ettiği 'Yazma Şenliği' yapıldı. 
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kanadalı gelini Hughette Eyüboğlu, 5 gün boyunca Manavgatlılara, geleneksel yöntemlerle, yazma yapmayı öğretti.

20 Ekim’e kadar devam edecek olan şenlik kapsamında, 1977 yılından bu yana yazmalarla uğraşan Hughette Bouffard Eyüboğlu, 1977 yılından bu yana yazmalarla ilgileniyor.

Anadolu motiflerini, balık, çiçek gibi doğaya ait simgeleri ve köylü kadın figürlerini geleneksel kalıp kalem yöntemiyle yazmalara uygulayan Hughette Bouffard Eyüboğlu, Bedri Rahmi'nin başlattığı yazmacılık sanatını İskilip’teki sanat atölyesinde devam ettiriyor. 


Bu şenlikte yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Eyüboğlu, “Danca Home ile keyifli bir işe imza attık. Burada olmaktan son derece memnunum. Ailem üç kuşaktır yazmacılık sanatına emek veriyor. Danca Yazma Şenliği yazma sanatının gelecek kuşaklara aktarılmasına aracılık edecek” dedi.


Danca’nın Manavgat’taki mağazasında gerçekleştirilen 'Yazma Şenliği’ne Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Danca Satış Müdürü Wilmar Verduin, Danca Fabrika Müdürü Ali Yusuf Babacan, Danca Türkiye Satış Yöneticisi Talip Bulut ve Manavgat Mağaza Yöneticisi Cem Tamyürek katıldı.


Avrupa ülkelerine Hollanda, Avrupa dışındaki ülkelere de Türkiye üzerinden satış yaptıklarını belirten Danca Türkiye’nin ortaklarından Nükhet Taşman, “Danca 1997 yılında Hollanda’da kuruldu, 4 yıl sonra da üretim merkezi Türkiye’ye taşındı. Tasarımlarımız modüler ve giydirilebilir oturma gruplarında yoğunlaşıyor. Bursa’da bulunan 5 bin metrekarelik tesisimizde ayda ortalama 2 bin oturma eşdeğerinde kanepe, koltuk üretiyor.

Manavgat’taki mağazamızda kendi oturma gruplarımızın yanı sıra, özel tasarım mobilyalarla tamamlayıcı ürünlere de yer vereceğiz. Bugün burada olmaktan son derece memnunuz” dedi.

23 Ekim 2012, Salı

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Mart.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb – web: http://www.trabmarder.org,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, -okkesb@telmar.net

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Mart.2015 okkesb61@gmail.com,

 

Diğer Haberler

  • KÖY ENSTİTÜLERİ UNUTULAMAZ, UNUTULMADI.!
  • İSTANBUL’UN YILDIZLARI TRAFİKTE MUTLULUK DAĞITIYOR
  • GELENEKSEL PERPA ŞİİR GÜNLERİ
  • DÜNYA ANADİL GÜNÜ & BİLİNMEYEN DİL KOMEDİSİ
  • GÖNLÜMDE AÇAN AKÇİĞDEM
  • SERKAN BAYER RESİM SEVERLERLE BULUŞUYOR.!
  • 100.YIL PLATFORMU *CUMHURİYET VE KADIN* ETKİNLİĞİ
  • 100.YIL PLATFORMU ÖĞRETMEN KONFERANSI
  • DOKUN ve BAK
  • DARÜŞŞAFAKA ÖĞRENCİLERİ “J.U.C. AWARDS” dan 13 ÖDÜL ALDI
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP