İNSANLIK ANITI YIKILAMAZ

MEHMET AKSOY'UN "İNSANLIK ANITI" NEDEN YIKILAMAZ.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

İNSANLIK ANITI YIKILAMAZ

Panel’e ilgi şaşırtıcı boyutlardaydı ve Akatlar Kültür Merkezi doldu, taştı. Olağanüstü bir coşku içinde geçen panel, Türk sanat ortamının bir yekpare güç olarak Aksoy’un yanında olduğunu gösterdi.

MEHMET AKSOY'UN "İNSANLIK ANITI" NEDEN YIKILAMAZ.!

Kars’ta Heykeltraş Mehmet Aksoy'un yaptığı "İnsanlık Anıtı" adlı eserin Başbakan tarafından "Ucube" diye tanımlanması ve ardından Belediye tarafından yıkım kararı alınmasına karşı 23 Şubat 2011’de bir panel düzenlendi. UPSD (Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği), tarafından Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Mehmet Aksoy'un İnsanlık Anıtı Neden Yıkılamaz" başlıklı panele Sinema Oyuncusu Tarık Akan. Heykeltraş Mehmet Aksoy, UPSD Başkanı-Sanatçı Bedri Baykam, Öğretim Görevlisi-Mimar-Yazar Oktay Ekinci, Tiyatrocu Müjdat Gezen, Kültür Eski Bakanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, Avukat Turgut Kazan, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ve Müzisyen Fazıl Say katıldı. Heykeltraş Prof. Meriç Hızal ve ICOMOS’tan Prof. Dr. Cevat Erder de düşüncelerini paylaştılar.

Panel, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Sanatçı Bedri Baykam'ın açılış konuşması ile başladı.

BEDRİ BAYKAM: “DÜNYANIN TÜM TAPULARI BİR NEFES ÖZGÜRLÜK ETMEZ.!”

"Bir anıtın yaşamını, bir sanatçının ifade özgürlüğünü savunmak ve her birimiz için özgürlüğü ve özgür yarınları savunmak için bir araya geldik. Özgürlük beynimizin ruhumuzun oksijenidir. Dünyanın tüm tapuları bir nefes özgürlük etmez.

Bu anıt ile ilişkim 3 yıl önce Cumhuriyet'te makalem ile başladı. “Ucube” krizi ile bir ilişkisi yok.

Estetiği, temsil ettiği değerleri ve sanatçının içine kattığı felsefeyi sevdiği için biz İnsanlık

Anıtı'na sahip çıkıyoruz. Türk aydınları, Türk sanatçıları, her kesimden sanatçılar 'İnsanlık

Anıtı'nın ve Aksoy'un yanındadır. Demokratik kitle örgütleri yanımızda... Bu çok güçlü bir sestir.

Korkuyu yok saymak bizi korku ortamına taşımak isteyenlere gülerek yaklaşmak sizi bu psikolojik harekâtla sindirmeye çalışanlara karşı en büyük silahınızdır."

FAZIL SAY: “KARA TOPRAK” ADLI ESERİNİ SESLENDİRDİ.

Panel öncesi kısa bir konuşma yapan Fazıl Say, " Biz burada toplanan bir avuç insanlar sanat düşmanlığına antidemokratik tutuma karşıyız" dedi. Say, kısa konuşmasının ardından kendini ve duygularını en iyi ifade ettiği şeyin müzik olduğunu ve protestosunu bu şekilde yapacağını dile getirerek, "Bu heykel yıkılması kararına protesto olarak ve bir güzel heykele dayanışma hissiyatı olarak tek bir parça çalacağım. Aşık Veysel'in 'Benim sadık yarim kara topraktır' türküsü üzerine kendi bestelediği 'Kara toprak' adlı piyano parçasını seslendirdi.

MEHMET AKSOY: “ŞU ANDA YARIM BİR MELODİDEN SÖZ EDİYORUZ.”

Say'ın mini konseri ardından başlayan panelde konuşan Mehmet Aksoy, mekân seçiminin bir heykele başlamada en önemli şey olduğunu kaydederek, "1800'lerden beri her 20 senede savaş görmüş bir yerdir Kars. Ben bu yerden, o insanların, şehitlerin anısına aslında bir barış anıtı yükseltmek istedim. Heykel nedire gelelim buradan çıkıp. Heykel, bir tasvir değildir, üç boyutlu bir fotoğraf değildir.

Heykel, gerçekten bir form sanatıdır. Ben orada sanki herkesten habersiz, gizlice bir kaçak yapı mı yaptım.?" diye konuştu.

Aksoy sözlerine şöyle devam etti: "Savaş görmüş bir yerden bahsediyoruz. Ölen insanların, şehitlerin anısına 'Barış Anıtı' yükseltmek istedim. Burası savaşa şahit olmuş topraklardır. Yer doğrudur.

Yarım bir melodiden söz ediyoruz. Senfoni olabilecek bir şeyin yarım kalmış melodisinden.

Ortadan ikiye ayrılmış, karşı karşıya konmuş kendi kendine düşman edilen iki figür aslında ölenlerin anısına dikilen bir mezar taşı havasındadır aynı zamanda... Ölüm kokar. Mezar taşı alıntıları vardır.

Aradaki boşluk önyargılar, düşmanlıklar, kinler, intikam duyguları ve bu aramıza giriyor. Aramızdaki o boşluktan duvar oluşuyor. Altta bir vicdan var mesela... Bütün bu savaşların acısı insanlık vicdanında saklıdır. Acının gözyaşları var. O acının gözyaşları yaptırılmıyor. Vicdan yok. Vicdansız şu an heykel..."

 

MÜJDAT GEZEN: “HEYKEL YIKAN İKTİDARLARA İYİ BAKILMAZ.”

Panelin diğer bir konuşmacısı olan ancak panele katılamayarak, yolladığı kayıtla konuşmasını yapan Sanatçı Müjdat Gezen de, "O heykelin orada kalması ve orada dimdik ayakta durması gerekiyor. Çünkü heykel yıkan iktidarlara iyi bakılmaz, tarihte bu şekilde kalmak hiçbir iktidara hayırlı olmaz” dedi.

Gezen sözlerine şöyle devam etti. "Herhangi birinin veya bir Başbakan'ın bir heykeli beğenip beğenmeme hakkı kendisine ait bir şeydir. Beğenmediği şeye ucube dediği zaman durup düşünmek lazımdır, daha önemli maddesi ise 'yıkın bunu' demesi iki kere düşünülmesini gerektiren bir konudur. Çünkü bu demokrasilerde çok rastlanan bir şey değildir. Demokrasiler karşı fikirlere de tahammül etme hoşgörüsüdür. O heykelin orada dimdik ayakta kalması gerekiyor. Demokrasi çok sesliliktir. Bu heykelin yıkılmasının tamamen karşısındayım."

TARIK AKAN: “BU ILIMLI İSLAM” DAYATMASINA KARŞI TÜM YURTSEVERLER DİRENECEK.”

Tarık Akan da, " Sinema oyuncusu olarak ülkemde sürekli olarak bir mücadele veriyorum. Tüm bu yaşananlar ve ucube lafı tamamen Atatürk'ün laik anlayışına karşı düşüncenin bir kültür yapısının cevabıdır" dedi. Akan “bu ılımlı İslam” dayatmasına karşı tüm yurtseverlerin direneceğini söyledi. Panelin sonunda yönetmenliğini Tarık Akan’ın, Mehmet Aksoy için yaptığı belgesel kısa film gösterildi.

OKTAY EKİNCİ: “MEHMET AKSOY İZİN VERMEDEN ANITA BİR FİSKE BİLE VURAMAZLAR.”

Oktay Ekinci de, yasal olarak bu anıtın yıkılmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası gereğince de mümkün değildir. Mehmet Aksoy izin vermeden anıta bir fiske bile vuramazlar. Sit alanı ve benzer ilişkiler açısından da mümkün değil. Fizik olarak da mümkün değil" diye konuştu. Ekinci ayrıca o alanı yıllar önce Aksoy için seçen komisyonun içinde yer aldığını hatırlattı.

ERCAN KARAKAŞ: “SALDIRI “DEMOKRASİYE VE HUKUK DEVLETİNE”

Ercan Karakaş ise, konuya ilişkin toplantıların birçok şehirde yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bunu unutturmamamız gerekir. Çünkü burada yalnız sanata ve sanatçıya bir saldırı yok. Bence aynı zamanda demokrasiye de, hukuk devletine de bir saldırı var." diye konuşmasını tamamladı.

EYÜP MUHÇU:  “BU ESER İNSANLIĞIN ORTAK MALI, KAMU MALI HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR.”

Eyüp Muhçu ise “Mehmet Aksoy, telif hakkı yaratıcısı olmasına rağmen bu eser insanlığın ortak malı bir kamu malı haline dönüşmüştür. Kars’ta yapılmış olmasına rağmen bu sadece Kars’ın değil, bu anıt Türkiye’nindir. Bu tartışmalar aslında bunun teyidi anlamına gelmektedir.

Heykel ile ilgili bir yıkım süreci bu siyasal gerici, şoven anlayışın deşifre edilmesi açısından da bir kazanım olarak değerlendirilmelidir. Başbakan Ucube nitelemesini yaparken, aslında kendi yarattığı pek çok Ucubelerin olduğunu da bu toplumun bilmesi gerekir.

Cumhuriyet mirasına karşı bir tutum olduğunu da birlikte tespit etmemiz gerekiyor.

Kars Belediye Meclisi’ndeki anıtın yıkılması yönünde evet oyu veren meclis üyelerini kamuoyu önünde kınıyorum.” diyerek düşüncelerini paylaştı.

AV. TURGUT KAZAN: “BARIŞ ÇAĞRISINA HAYIR DENİLİYOR.”

Mehmet Aksoy’un avukatı Turgut Kazan ise olaya hukuki yönden bakarak şunları söyledi: “Bu bir demokrasi mücadelesinin önemli bir başlangıç noktası olabilir.

Mart 2006’da Belediye ile yapımcı Mehmet Aksoy arasında yapılmış bir sözleşme var. O sözleşmede anıtın hangi parsele yapılacağı, ne amaçla yapılacağı, barış kurgusu altı çizilerek ve yüksekliği de belirtilerek bir sözleşme yapılıyor.

Koruma kurulu kararınca burası sit alanı değil. Sit alanında kaçak katları olan otel var ve oteli Başbakan açıyor.

Barış çağrısına hayır deniliyor.”

Panel’e ilgi şaşırtıcı boyutlardaydı ve Akatlar Kültür Merkezi doldu, taştı. Olağanüstü bir coşku içinde geçen panel, Türk sanat ortamının bir yekpare güç olarak Aksoy’un yanında olduğunu gösterdi. Sanatın gücü bu birliği sağlayarak dosta, düşmana mesaj vermiş oldu.

-UPSD BASIN BÜLTENİ- PANEL 23 ŞUBAT 2011

http://picasaweb.google.com/108795474617184006436/26Sub2011?authkey=Gv1sRgCJD6w7HakMSStAE&feat=directlink

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

 

 

Kars’da ki ‘Ucube Heykelin’ Altına Dinamit Koyacaklar.!

Kars’ta yapımı durdurulan ve ”ucube heykel” tartışmalarına konu olan ”İnsanlık Anıtı”nın heykeltıraşı Mehmet Aksoy: “Bıraksınlar bu Heykeli yapayım” dedi.
Kars’ta yapım aşamasında bulunan ve son anda yapımı durdurulan
”Ucube Heykel” tartışmalarına konu olan ”İnsanlık Anıtı” nın heykeltıraşı Mehmet Aksoy, UPSD Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinde düzenlenen basın toplantısında:

“Heykel sanatının düz ve politik bir mantıkla anlaşılacak bir şey olmadığını“ savundu.

 
Heykeltraş Aksoy:
“Heykel sanatına ait dilin bir kültür ve görgü işi olduğunu, sanatın politik arenaya çekilmesinin Türkiye sanatı ve sanat kültürü adına büyük bir kayıp olacağını” da ifade etti.
Aksoy, Kars’ta yapımı durdurulan
”İnsanlık Anıtı” heykelini kastederek:
”Bu anıt, Sarıkamış’ta, Kars’ta, Çanakkale’de ölen tüm şehitlerimizin barış arzularını iletiyor aynı zamanda ruhlarını göğe yükseltiyor, savaşları mahkûm ediyor. Böylesi bir içeriği bünyesinde barındıran heykele Başbakanın karşı olacağını düşünemiyorum” dedi.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın açıklamasını da değerlendiren Heykeltraş Aksoy:
”Bakan olaya gerçekten daha yumuşak bakıyor, öyle olmasını istiyor. Sanata böyle davranılmayacağının farkında, bu bizim için sevindirici bir şey, keşke de öyle anlaşılsa, keşke öyle demiş olsa, ben keşkelerle bunu kabul ediyorum ve bakanın açıklamalarını çok daha olumlu buluyorum” dedi.

”İnsanlık Anıtı” nın, ortadan ikiye bölünmüş bir insanın bölünen parçalarının karşı karşıya konularak kendi kendine düşman edilmesini simgelediğini, parçalar arasındaki boşlukta uzanan el, insanlığa uzanıyormuş gibi tutulmayı bekliyor. Bu el, şu anda heykel yapımı durdurulduğu için yerde ve yerine takılmayı bekliyor. Yapımı bitmeyen, engellenen bir parça da insani vicdanı sembolize eden göz ve ondan savaşların acısıyla akan gözyaşıdır. Bıraksınlar bu heykeli yapayım. Emin olsunlar ki çok güzel bir heykel olacak ve Kars’ın hatta Türkiye’nin sembolü bir eser olacak. Dünyada bile böyle etkili bir savaş karşıtı bir anıt yok. Anıtın yanlarından lazer ışıklar çıkarıp yukarıda, 3 kilometre ötede birleşsin ve Kafkasya’dan hissedilsin istiyorduk. Zaman zaman bu ışığı yakmak ve Kars’tan bütün Kafkaslar’a barış selamı göndermek istiyorduk.”

 

ANIT ANCAK C4 YA DA DİNAMİTLE PATLATILABİLİR.!

Anıtın yıkılması yolunda karar alınabileceği, ”Heykelin fiziki olarak yıkılması çok zor. Öyle kepçeyle, dozerle yıkılacak bir şey değil. Normal betondan 3 misli daha dayanıklı. Akışkan beton içinde çelik borular ve güçlü bir demir konstrüksiyon var. 1500 ton ağırlığında uçurumun kenarında bazalt kütlelerin üzerinde oturmuş vaziyette. Altında bir tabya var. Ancak C4 ya da dinamitle patlatılabilir. Bu da Türkiye’de ve dünyada büyük tepkilere sebep olur.
Heykeli tamamlamak istediğini ifade eden Aksoy: ”Bana sahip çıkın, heykele sahip çıkın, barışa sahip çıkın” dedi.

Toplantıya katılan UPSD Başkanı Bedri Baykam, TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, eski CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Şair Ataol Behramoğlu ve sinema sanatçısı Tarık Akan da heykeltıraş Aksoy’a destek verdiklerini ve heykelin yıkımına karşı olduklarını ifade ettiler.

Öte yandan, Heykeltıraşlar Derneği Başkanı Metin Yergin de yaptığı yazılı açıklamada:
“Sanatsal yeterliliğini ispatlamış bir sanatçının henüz bitirilmemiş bir yapıtının bu şekilde yerinden kaldırılmak istenmesini büyük bir talihsizlik olacağını” belirti.

Kaynak: AA

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 http://www.upsd.org.tr/cgi-bin/sayfa.pl?section=etkinlik&fn=3874

Diğer Haberler

  • KÖY ENSTİTÜLERİ UNUTULAMAZ, UNUTULMADI.!
  • İSTANBUL’UN YILDIZLARI TRAFİKTE MUTLULUK DAĞITIYOR
  • GELENEKSEL PERPA ŞİİR GÜNLERİ
  • DÜNYA ANADİL GÜNÜ & BİLİNMEYEN DİL KOMEDİSİ
  • GÖNLÜMDE AÇAN AKÇİĞDEM
  • SERKAN BAYER RESİM SEVERLERLE BULUŞUYOR.!
  • 100.YIL PLATFORMU *CUMHURİYET VE KADIN* ETKİNLİĞİ
  • 100.YIL PLATFORMU ÖĞRETMEN KONFERANSI
  • DOKUN ve BAK
  • DARÜŞŞAFAKA ÖĞRENCİLERİ “J.U.C. AWARDS” dan 13 ÖDÜL ALDI
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP