BÜYÜK SORUNUMUZ*RİCANİA SİMULANS**VAMPİR KELEBEK*

Hüseyin Ayaz bu kez Doğu Karadeniz'i istila eden, halkın sorunu haline gelen *Ricania Simulans* halk dilinde *Vampir Kelebek* sorunu ile Organik mücadele için yollara düştü.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BÜYÜK SORUNUMUZ;

*RİCANİA SİMULANS* *VAMPİR KELEBEK*

Hüseyin Ayaz bu kez Doğu Karadeniz'i istila eden, halkın sorunu haline gelen *Ricania Simulans* halk dilinde *Vampir Kelebek* sorunu ile Organik mücadele için yollara düştü.

Takademi-Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi Kurucu Başkanı Hüseyin Ayaz; Takademi'nin kuruluş felsefesine uygun olarak, memleketinin dertleriyle dertlenenlerin yapmaları gerektiği gibi Karadeniz'in en önemli problemlerinden birisi üzerine eğilmeye başladı.

 

Trabzon konuyu uzman kişilerle görüşerek yurt içi ve yurt dişi çeşitli firmalarla yapmış olduğum araştırmalar neticesinde memlekette sahile çok yakın köyümdeki 1.5 dönümlük bahçemde yüzde yüz Organik Sıvı Gübre kullanarak elde ettiğim *Vampir  Kelebek* için böcek ilaçlarını deneme uygulaması başlattım. Sonuçlarını takıp edeceğiz.

 

Hüseyin Ayaz bu kez Doğu Karadeniz'i istila eden, halkın sorunu haline gelen *Ricania Simulans* halk dilinde *Vampir Kelebek* sorunu ile Organik mücadele için yollara düştü.

Yaz mevsiminin gelmesiyle Karadeniz'in korkulu rüyası haline gelen  *Ricania Simulans* halk dilinde  *Vampir Kelebek*i yine mahsulleri  istilası altına almaya başladı.

Doğu Karadeniz'i istila eden 'yörede  *Vampir Kelebek*olarak adlandırılan *Ricania Simulans* adlı zararlı böcek İlk olarak 2010 yılında Artvin sahil kesimlerinde ortaya çıkmaya  başladı, daha sonra  sırayla Rize, Trabzon, Giresun ve  tüm sahil illerini etkisi altına almaya devam ederken son olarak İstanbul'da da görünmeye başladı.

 

2003 yılında Çernobil'in Karadeniz'deki etkilerini araştırarak, sonuçlarını gündeme taşıyarak çözüm için yetkilileri harekete geçiren yoğun çaba ve çalışma sonucunda başta Sağlık Bakanı olmak üzere bir çok kurum dan ödül alan,  Trabzonlu STK'nın duayenlerinden Hüseyin Ayaz; Bu kez Karadeniz Bölgesinin Sahil kısmında yaşayan vatandaşların adeta korkulu rüyası haline gelen  *Ricania Simulans* Yöre hakli dilinde *Vampir Kelebek* diye anılan zararlı böcek sorunu için yetkilileri harekete geçirerek çözümler aramak adına  teknik ve bilimsel yeni bir çalışma başlattı.


Konu hakkında bir açıklama yapan Hüseyin Ayaz; *Özellikle son bir yıldır memlekette ziyaretlerim sırasında, Sahil kısmında yaşayan halkımızın, özellikle çay ve bahçe işleriyle uğraşan kadınların, oğlum bu konuyla ilgili de bir çalışma yapar mısın.? Bu kelebek mahsullerimizi ve evimizde yetiştirdiğimiz çiçeklerimizi mahvetti bir çare bul diye yoğun talepleri üzerine, STK kimliğim ve sorumluluğum gereği bu araştırmayı yapmaya karar verdiğini ve çalışmalara başladığını belirterek, konu hakkında uzman kişileri, halkın sorunlarını yerinde dinleyerek görüş ve önerileri ile birlikte rapor haline getireceğiz dedi.

 

Diğer taraftan konunun teknik ve bilimsel çalışması ile bilgi edinme yasasından yararlanarak; Karadeniz illerindeki il Ziraat odaları ve Türkiye Odalar Birliğinden, Tarım İl Müdürlüklerinden,Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çaykur, Fiskobirlik Genel Müdürlüklerinden  geçmişten günümüze kadar konu hakkında ellerindeki bilimsel çalışmalarının sonuçlarını, Bölgede çiftçiye verdiği zararıyla birlikte isteyeceklerini belirtti.

Hüseyin Ayaz; Ayrıca *Ricania Simulans* Böceğinin yaşadığı diğer ülkelerin   yetkili makamlarıyla gerekli yazışmalar yapılarak konu hakkında onların yapmış oldukları çalışmaları ve sonuçlarını isteyeceğini ve bunun elde edilmesiyle, üç aşamalı bu çalışmanın sonuçlarını birleştirerek hazırlanacak dosyayı, gerekli incelemeleri yapmak ve nihai raporu hazırlamak üzere konuyu Akademisyenlerden oluşan kurula havale edilmek üzere, Takademi-Trabzon Sivil Tolum Kuruluşları Akademisi Yönetim Kuruluna sunacağım dedi.

VAMPİR KELEBEK MÜCADELESİNE SON NOKTAYI TAKADEMİ KOYACAK

Bu dört yönden çalmanın sonuçlarını birleştirerek hazırlanacak dosyayı, gerekli incelemeleri yapmak ve nihai raporu hazırlamak üzere konuyu konunun uzmanı Akademisyenlerimizden oluşan kurula havale edilmek üzere, Başkan Vekili olduğum Takademi-Trabzon Sivil Tolum Kuruluşları Akademisi Yönetim Kuruluna sunacağım dedi.

Takademi Kurulunun yapacağı çalışmalarının sonuçlarını basın yoluyla anında camiamız ve tüm kamuoyu ile paylaşılacağını, devamında raporlar ve neticeleri ile birlikte  gerekli önlemleri almaları için Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına, Bölgemizdeki Üniversitelere, TÜBİTAK ve TBMM'ne resmi yazılar yazarak soruna çare bulunmasını isteyeceklerini, ayni zamanda *Vampir Kelebek* zararlısının bölgeye verdiği maddi zararın tespit edilmesini ve mağdur olan vatandaşımızın mağduriyetlerinin giderilmesini talep edeceğiz.

Kaynak; Takademi Basın Odası

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Mayıs.2019- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • TRABZON NASIL BU HALE DÜŞTÜ.?
  • Adnan Kahveci’den İki Federasyon Meselesine...
  • MAVİ ÇIĞLIK; BAKRAÇ SANAT GALERİSİNDE.!
  • BÜYÜK SORUNUMUZ*RİCANİA SİMULANS**VAMPİR KELEBEK*
  • FAROZ; MAHALLENİN ÖTESİNDE BİR KÜLTÜR.!
  • 3.KAHRAMANMARAŞ TANITIM GÜNLERİ ANKARA'DA
  • TDF'DA SAYGISIZLIK ve HUKUKSUZLUK DEVAM
  • HÜSEYİN AYAZ; TEHDİTLERE HODRİ MEYDAN DEDİ.!
  • TOLGADIRLILAR TÜRKMEN TOYU YAPILDI
  • TRABZON’UN FETİH TARİHİ 15.Ağustos.1461, PAZAR
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP