15 Ağustos 1461, TRABZON'UN FETHİ

Ortodokslar, Trabzon'un Fetih Yıldönümünde Sümela Manastırında Neden Ayin Yapıyor.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer’e İkinci Tayin.! 6 Ay Geçici Görevle Gümüşhane’ye

NEDEN, ÇÜNKÜ…

Sümela'da “Pontusçuluk” Gelenekselleştirilecek…

NEREDEN ÇIKTI BU..!

Dinler arası Diyalog’dan

Bu başlığın yazısı aşağıdaki yazının altında

15 Ağustos 1461-Trabzon

Trabzon'da Fetih ve Sümela Ayini İkilemi

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - 06 Temmuz 2012 Cuma Saat -13.36

 

Ortodokslar, Trabzon'un Fetih Yıldönümünde Sümela Manastırında Neden Ayin Yapıyor.?

Osmanlı Ve Dünya Tarih Kaynaklarına Göre Trabzon'un Fethi 15 Ağustos 1461 Olmasına Rağmen, Patrikhane Ve Ortodoksların Gönlü Olsun Diye Fetih Dinler Arası Diyaloga Kurban Edilip 16 Ekim'e Kaydırıldı.

Kim kaydırdı.? Nasıl kaydırdı.? Niye kaydırdı.? Ne zaman kaydırdı.? Bu kayma’da Türkiye’nin Ekseninin kaymasının da bir etkisi var mı.?

 

Bütün kaynaklarda 15 ağustos 1461 Trabzon'un fethi olarak yazmasına rağmen, Bir tek W. Miller’in  Mektubunu delil kabul eden dinler arası diyalogcuların 26 Ekim 1461 tarihini Fetih günü olarak Türk halkına dayattığı görülüyor. Ve maalesef Türkiye'deki Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşları da, üstelik bunlara Trabzon Dernekleri Federasyonu da dahil, bu gizli oyuna bile bile alet oluyorlar…!

 

İŞTE KISA VE ÖZ, TEK CÜMLE GERÇEK 

*-* Trabzon Rum İmparatorluğunun Başkenti Trabzon’un Fatih Sultan Mehmet’in aylar süren ablukasına dayanamayıp yıkılarak, Fatih’in, Kral Davit Komnenos’u 15 Ağustos 1461 de teslim alması ile Trabzon, Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. *-*

Şimdi Bu Mu Doğru.? Yoksa Onun Bunun Uydurduğu Hiçbir Yerde Kaydı Bulunmayan Her Hangi Bir Tarih Mi.?

  

Bu konu Ortodoksların Sümela’da 15 Ağustos'ta ayin yapmaya kalkması ve Kültür bakanlığı tarafından izin verilmesi ile gündeme geldi.

Trabzon Müze Müdürü bayan Nilgün Yılmazer dayatma ayine karşı geldi, engel oldu diye işinden oldu, sürgün tayine Erzincan’a gönderildi. Karşı dava açtı, haklı çıktı, görevine döndü. Ancak, 15 gün sonra bakanlık emriyle hırsını alamayan dinler arası diyalogcular Nilgün Yılmazer’i bu kez 6 ay geçici görevle Gümüşhane’ye gönderdiler.  Ama bizimkiler hala aynı noktadalar. 


Konuyu Bilen İlgililer, Yetkililer,Tarihçiler Neden Sus-Pus.? Onu da Anlamış Değiliz.

Trabzon Belediye Başkanlığınca yayınlanan Trabzon Tarihi Kitabında da Fetih Tarihi 15 Ağustos 1461 olarak yer almış olmasına rağmen, resmi kutlamalar neden 26 Ekim tarihine alındı.

Bu nasıl ciddiyetsizliktir. Anlamak mümkün değil.

 

BÜYÜK ÇELİŞKİ

Uyanın Eyy Trabzonlular.. Bakın Rumlar, Yunanlılar, Ortodokslar Neler Düşünüyor ve Nelerin Peşindeler… Bunlara Karşılık Sizler ise; İktidarın onlara verdiği tavizleri görmeden, size dayatılan “çakma-uyduruk” tarihlerde hikâyeden kurtuluş ve fetih kutlamaları ile oyalanıyorsunuz…

Uyanın Eyy Trabzonlular.. Uyanın..

Bakın Yunan Milletvekilinin basın açıklaması işte…

*-* Milletvekili İvan Savidis 15 Ağustos 2010’da Sümela’da yapılan ayinin hemen ardından Yunan Kathimerini Gazetesine ise şöyle konuşmuş: 

“18 Ağustos 2010 Kathimerini (Stavros Tzimas) Sümela Manastırı talep ediliyor - …Basın toplantısında İvan Savidis şunları söyledi:

“Türkiye ile yalnız 15 Ağustos'ta değil tüm Ortodoks bayramlarında, Sümela Manastırı'nın açılması yönünde görüşmelere başladık…” *-*

Gerçek Fetih Tarihinde Sümela’da Ayin Yapan Ortodokslar, Trabzon'un fethini Osmanlının işgali olarak görüyor ve kaybettiğimiz topraklar, yıkılan krallığımız Pontus diyerek ağıt yakarken; Bizim Resmi-Sivil erkânımızın bu hain oyuna seyirci kalması tam bir garabettir. Yıllardır yazıyoruz, Belgeleri, Bilgileri paylaşıyoruz Bilhassa sivil toplum kuruluşlarımızın bu konuda siyasi dayatmaya teslim olmasını anlayamıyoruz.

TÜM DÜNYA İNTERNET ARAMA MOTORLARINA BAKIN

Google ve İnternet arama motorlarına Yunanca, Rusça, İngilizce olarak 15 Ağustos 1461 Trabzon yazın, Pontus yazın veya Trabzon Rum yazın Bakın karşınıza yüz binlerce sayfa belge, haber çıkacaktır. Trabzon Rum İmparatorluğunun 15 Ağustos 1461 Fatih Sultan Mehmet tarafından fethi diye...

Yukarıdaki harita gibi senaryo oyunlar gündemden düşmüyor.

Sen Türkiye'nin çimentosu Trabzonlu, Gününü neyle geçirmektesin.?
Başta sivil toplum kuruluşlarımız ve Tarihçilerimiz olmak üzere iktidarın bu suskunluğunu bozmak, Pontus oyunlarını yıkmak için gerçekleri birlikte ortaya koyma zamanıdır.

Fatih Sultan Mehmet’in Kemikleri Sızlıyor…

Bugün Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan ve adını taşıdıkları imparatorluklara başkentlik yapmış olan en eski, en önemli 2 vilayetin (İstanbul - Trabzon), imparatorluklarını yıkarak Fetheden Fatih Sultan Mehmet’in Ruhuna, Hatırasına, Yaptıklarına Büyük Saygısızlık Yapmayın… Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin Kemiklerini Sızlatmayın…

Duygusuzluk, Bilgisizlik, Bilinçsizlik…

15 Ağustos 1461’den başka bir tarih düşünenler Trabzon ve Trabzonluluktan söz etmesinler

Gösteriş olsun diye ve yapmış olmak için uyduruk tarihlerde Fetih kutlaması yapmayın… Siyasetin arka bahçesi olmayın… Siyasetçilerin dinler arası diyalog senaryolarına figüranlık yapmayın…

Öyle; Bize Her Yer Trabzon Demekle Olmaz…

TARİHİ KAYNAKLARDA

Bir tek İsmail Hakkı Uzunçarşılı W. Miller’i kaynak gösterip verdiği tarihe gerekçe olarak Trabzon’un sükûtunu Macaristan’daki Venedik elçisine bildiren bir Venedik vesikasının 26 Ekim 1461 taşımasından hareket ederek; Fetih tarihini 26 Ekim 1461 olarak göstermektedir.
Yakın zamanda Trabzon tarihine ait mühim bir çalışma ortaya koyan Hanefi Bostan ise Bryer ve Winfield’ın Osmanlı ordusunun takip ettiği güzergâh ve takvime ait verdikleri bilgileri destekleyip
Fetih Tarihi Olarak 15 Ağustos 1461’i göstermektedir.

Fahrettin Kırzıoğlu da çeşitli kaynaklara dayanarak fetih gününü 15 Ağustos olarak zikretmektedir.

Trabzon Rum İmparatorluğu, 1204 – 1461
Başkent: Trabzon
Dini:
Ortodoks Hristiyan
Yönetim:
Monarşi
İmparator:

- 1204-1222 Aleksios Komnenos
- 1458-1461 David Komnenos

- Kuruluş tarihi: 1204
- Yıkılış tarihi: 15 Ağustos, 1461


 

Bakın, Görün, Dünya Literarüründe 26 Ekim Tarihi

Trabzon ile İlgili herhangi bir kayıt yok...

 

 

ALIN SİZE TARİHİ BİR İSPAT

Bu açıklama, Heath W. Lowry’ nin Trabzon seferinin Divan Katibi Tursun bey, bir başka ismiyle Tur’i Sina’dan yaptığı alıntıdır.

Trabzon’a giriş aşaması konusunda farklı anlatımlar söz konusudur. Ancak genel geçer yabancı kayıtlar Laonikos Xalkokondilis, İmrozlu Kritovulos, Alman tarihçi Jac. Fallmerayer, Odiseas Lamsidis, gibi ünlü yazarlardan alıntı yaparak yazan son dönem yazarlar, Fatih ve ordusunun Trabzon’a giriş hikâyesini şöyle aktarmaktadırlar:

Osmanlı ordusu ile 32 gün boyunca Trabzon dışında mücadele veren İmparator David’in ordusu, sonuçta başarısız kalır.

Osmanlılar’ın şehri kuşattığını ve kurtuluşunun olmadığını anlayan son İmparator David, şehir halkına zarar verilmemesi ve servetine dokunulmaması şartıyla, şehri teslim etmeye razı olabileceği düşüncesini Fatih’e ulaştırır. Bu çerçeve’de Fatih ile bir anlaşmaya gidilir.

Böylece; 15 Ağustos 1461’de Fatih ile yeniçerileri Trabzona girdiler. Fatih ile yeniçerileri şehre giriş yaparken, öte yandan İmparator David, daha önce Fatih ile anlaştıkları gibi; çocuklarını, bazı yakınlarını ve hazinesinin bir bölümünü yanına alarak, deniz yoluyla Makedonya’ya doğru yola çıktı. Ancak anlaşmada bulunanların bütününe uyulmadı. Fatih Trabzon’a girer girmez, katliam ve talan başladı. Halkın bir bölümü hemen Müslüman olarak Fatih’in emrine girdi. Bir kısmı ise şehrin dışına kaçtı. Şehrin bir bölümüne Azaplar (Gayri nizamı askerler) yerleştirildi. Yüzlerce çocuk yakalanıp toplandı. Bu çocukların sadece 800 civarı yeniçeri olmak için ayrıldı. En güzelleri de haremlerde kullanılmak üzere ayrıldı.

Bu açıklama, Heath W. Lowry’ nin Trabzon seferinin Divan Katibi Tursun bey, bir başka ismiyle Tur’i Sina’dan yaptığı alıntıdır.

Yukarıda kalın harflerle verdiğimiz, Fatih’in Trabzon seferinin Divan Kâtibi olduğu bilinen Tur’i Sina’ya ait olan cümle, Fatih ve ordusunun, fethettikleri yerlerde ele geçirdikleri genç erkek ve kızlara yönelik ilgilerini açıklar niteliktedir.

Yukarıdaki bütün yazılanları bir bir ve gayet analitik bir şekilde ele alan Heath W. Lowry, “Trabzon Şehrinin İslâmlaşması ve Türkleşmesi 1461 – 1583” adlı eşsiz eserinde, Fetih sonrası nüfusun büyük bir kısmının yerinde kaldığını, bu nüfusun daha sonra nasıl Müslümanlaştırıldığını, Osmanlı kaynaklarına dayanarak ortaya çıkarmıştır.

 
Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz. 2012

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP