ÇERKES SÜRGÜN VE SOYKIRIMI PROTESTO EDİLDİ

Çerkes Dernekleri Federasyonu, Çerkes Sürgünü ve Soykırımının 154. Yılı Dolayısıyla Taksim'de Anma Yürüyüşü Düzenledi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ÇERKES SÜRGÜN VE SOYKIRIMI PROTESTO EDİLDİ


Çerkes Dernekleri Federasyonu,

Çerkes Sürgünü ve Soykırımının 154. Yılında,

Taksim'de Anma Yürüyüşü Düzenledi.  

Orta Asya'da 154 yıl önce yaşanan Çerkes Sürgünü ve Soykırımı Türkiye'de yaşayan Çerkesler tarafından unutulmadı. Çerkes Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen yürüyüşe Türkiye'de yaşayan her yaştan Çerkes katıldı. 1864 yılında yaşanan sürgünü ve soykırımı protesto eden Çerkesler zaman zaman sloganlar attı. Galatasayar Lİsesi önünde yapılan anma töreninin ardından grup Rusya Konsolosluğu'na kadar yürüdü.



"21 MAYIS KARANLIĞI SİMGELER"
Galatasaray Lisesi önünde yapılan anma töreninde konuşan Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş, Çerkeslere yapılan soykırımın kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "Bugün 21 Mayıs, bu tarih Kafkasya halkları için koyu bir karanlığı simgeler. Çünkü 21 Mayıs 1864, kılıç, top ve tüfek mermileriyle ağır bir soykırımdan geçirilen Çerkeslerin Kafkasya halklarının vatanlarından sökülüp atılarak, yok oluşa mahkum edildiği tarihtir" dedi. 

ERDOĞAN: BU HAZİN OLAYI UNUTMAYACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çerkes Sürgünü için yayımladığı mesaj Federasyon başkanı Nusret Baş tarafından okundu. Erdoğan mesajında, "Çerkeslerin Ana vatanları Kafkasyadan sürülmesinin 154. sene-i devriyesinde hayatını kaybeden Çerkes kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Üzerinden 154 yıl geçmesine rağmen bu hazin hadiseyi unutmayacağız. Unutmadık" dedi. 


SÜRGÜN YOLUNDA YAZILAN AĞITLAR OKUNDU
Yapılan basın açıklamasının ardından, sürgün edilen Çerkeslerin ağıtları hep bir ağızdan okundu. Galatasaray Lisesi önünde yapılan anma töreninin ardından grup Rusya Konsolosluğu önüne çelenk koymak için yürüyüşe geçti. Çerkes bayrağı ve ellerindeki dövizlerle yürüyüşe geçen grup, "Çerkesya Rus toprağı olmayacak", "Soykırımcı Rusya Çerkeslere hesap ver" Yaşasın Çerkeslerin direnişi", "Soykırım insanlık suçudur" şeklinde sloganlar attı. 



ÇELENK BIRAKILMASINA İZİN VERİLMEDİ
Rusya Konsolosluğu'nun önünde polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Konsolosluğun 100 metre yakınında oluşturulan güvenlik koridoruna kadar yürüyen grubun konsolosluğa çelenk bırakmasına izin verilmedi. 



BİR GRUP KONSOLOSLUĞA YÜRÜMEK İSTEDİ
Rusya Konsolosluğu önünde yoğun güvenlik önlemi alındığı görülürken, yürüyüşe katılan bir grup konsolosluğun önüne giderek çelenk bırakmak istedi. Emniyet yetkilileri ve Çerkes Dernekler Federasyonu yetkililerinin devreye girmesiyle grup ikna edildi. Anma yürüyüşünü tamamlayan grup olaysız bir şekilde dağıldı.

 


Çerkeslerin Çarlık Rusyası'nın Nüfus Politikası Kapsamında Sürgüne Tabi Tutulmasının Üzerinden Tam Tamına 154 Yıl Geçti...

 

1. Tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya’da eşsiz bir dil ve kültür geliştiren Çerkesler yüzyıllarca süren onurlu bir direnişe rağmen, büyük devletlerin ve Çarlık Rusya'sının kolonyalist politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda soykırıma uğradı ve anayurtlarından koparıldı.

 

2. 21 Mayıs 1864; 300 yıl süren Kafkas - Rus savaşlarının sona ermesi ve Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihidir.

 

3. Savaş boyunca yurtlarını terk etmeye zorlanan Çerkesler savaşın bitimi ile birlikte insanlık tarihinin en büyük ve en dramatik sürgününe maruz kaldılar. Tarihi kayıtlara göre 1.500.000’e yakın Çerkes Kuzey Kafkasya’daki yurtlarından sürülerek Osmanlı topraklarına deniz yoluyla gönderildi. Başka bir deyişle, Çerkes nüfusunun yüzde 70’i sürgün edildi.

 

4. Sürgün esnasında birçok Çerkes, açlık, susuzluk, hastalık ve çeşitli deniz kazaları nedeniyle yaşamını yitirdi.

 

5. Gemiler de daha fazla para alabilmek için çok yolcu alıyor, bu yüzden fazla yol almadan batan gemilere sık rastlanıyordu. Günümüzde de bu nedenle balık yemekten uzak duran çok sayıda Çerkes olduğu biliniyor. Çerkes yaşlıları, ‘balıkların atalarını yediklerini, balık yemeleri halinde kendi atalarını yiyeceklerini’ düşünerek, balık yemeyi reddediyor.

 

6. 1864 yılının Mayıs ayında, Trabzon'daki Rus konsolosunun yazdığına göre 30 bin Çerkes açlık ve hastalıktan kırıldı. Gemilerde hastalık alameti gösteren olursa derhal denize atılırdı. Sürgüne tabi tutulan nüfusun en az dörtte birinin yolculuk, kamp yaşamı ve yeni yerleşim yerlerine uyum sırasında öldüğü kabul edilmektedir.

 

7. Bugün Türkiye topraklarında yaşayan Çerkeslerin nüfusu hala Kafkasya’da yaşayan soydaşlarının nüfusundan daha fazladır.

 

8. Tüm baskılara, dağılmışlığa, acılara karşın Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini koruyor, yaşatıyorlar. Bu nedenle 21 Mayıs'lar, Çerkes halkının yaşama direncinin ifadesidir. 21 Mayıs direniştir, başkaldırıdır, diriliştir.



@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Mayıs.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • ŞEYHİMİZ, ŞIHIMIZ ÇOK, FİLOZOFUMUZ YOK.!
  • BEYAZ KÜRTLERİN GİZLİ İKTİDARI
  • BÜYÜK YAHUDİ GÖÇÜNÜN GERÇEK HİKÂYESİ
  • 74 YILLIK FAİLİ MEÇHUL: NURİ KİLLİGİL PAŞA
  • BUGÜN GÜNLERDEN ÂŞIK VEYSEL
  • CHESTER PROJESİ, OLTADAKİ BALIK TÜRKİYE
  • BAD-EL HARAB-ÜL BASRA.! & BAD-EL HARAB-ÜL TÜRKİYE.!
  • YENİ İSRAİL DEVLETİ KARADENİZ’DE KURULUYOR.!
  • SELANİK’TE BİR EVİN HİKÂYESİ
  • ADNAN KAHVECİ HAKKINDA.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP