İSRAİL; İRAN'A SALDIRACAK. YA SONRA.!

Netanyahu, İran'ın Nükleer Anlaşmaya Rağmen Gizli Nükleer Silah Programının Bulunduğunu, Buna Dair Ellerinde Kanıt Olduğunu İddia Etti...

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

İSRAİL; İRAN'A SALDIRACAK. YA SONRA.!

Basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran'ın Nükleer Anlaşmaya Rağmen Gizli Nükleer Silah Programının Bulunduğunu, Buna Dair Ellerinde Kanıt Olduğunu İddia Etti...

Basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran'ın nükleer anlaşmaya rağmen gizli nükleer silah programının bulunduğunu, buna dair ellerinde kanıt olduğunu iddia etti.

BM Güvenlik Konesyi'nin 5 daimi üyesi artı Almanya'nın (5+1) İran'la uzun yıllar süren müzakerelerin ardından 2015 yılında vardıkları nükleer anlaşmayı başından beri sabote etmek için elinden geleni ardına koymayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu kez ABD'in Irak'ı işgal etmesinden önce Saddam'ın olmayan kitle imha silahlarıyla ilgili sunumlarını hatırlatan bir şovla uluslararası kamuoyunun karşısına çıktı.

İsrail lideri, “İran yönetiminin daha önce hiç nükleer silah geliştirmeye çalışmadığını savunduğunu, ama ele geçirdikleri yarım ton İran belgesinin geçmiş nükleer silah programlarını kanıtladığını” öne sürdü. “Ele geçirdikleri 100 binden fazla belgenin nükleer anlaşmanın yalanlar üzerine kurulu olduğunu kanıtladığını” ortaya attı.

Arka tarafa klasörlerin dizildiği bir kütüphane koyan ve büyük ekradan PowerPoint programıyla fotoğraflar ve videolar gösteren İsrail lideri, İngilizce konuşarak sunum yaptı.

Sputnik’in haberine göre Netanyahu'nun şovunun büyük kısmı, geçmişteki nükleer çalışmalarla İran'ın bunu örtbas çabalarıyla ilgili iddialara dayandı. Ama hızını alamayan İsrail lideri, bu falliyetlerin 2015'te anlaşmanın imzalanmasından sonra da devam ettiğini iddia ederken şunları söyledi:

''2015'te anlaşmayı imzalamasının ardından İran gizli dosyalarını saklama çabalarını yoğunlaştırdı. 2017 yılında nükleer silah arşivini Tahran'ın Şorabad bölgesinde çok gizli bir yere taşıdı.''

Amad kod adlı gizli bir proje olduğundan, proje 2003'te rafa kaldırılsa da saha çalışmalarının devam ettiğinden söz eden Netanyahu, ''2015 anlaşmasından sonra bile İran gelecekte kullanmak üzere nükleer silah bilgisini korumaya ve genişletmeye devam etti'' dedi. Ancak böyle olsa bile burada neyin suç teşkil ettiğine açıklık getirmedi.

İSRAİL'DE,

BAŞBAKANA SAVAŞ İLAN ETME YETKİSİ VERİLDİ

İsrail Parlamentosu Knesset, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya, savunma bakanının onayını aldıktan sonra savaş ilan etme yetkisi veren yasa tasarısını onadı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, başbakana olağanüstü durumlarda savunma bakanına danışarak savaş ilan etme yetkisi veren söz konusu yasa tasarısı ikinci ve üçüncü oylamalarda kabul edilip yasalaştı.

Haberde, yasa lehine oy kullanan milletvekillerinin sayısıyla ilgili bilgi verilmedi.

Söz konusu yasayla birlikte Netanyahu artık savaş ilan etmek için hükümetin ya da Knesset Güvenlik ve Siyasi İşler Komisyonunun onayını almak zorunda kalmayacak.

Knesstte'ki oylama öncesinde Netanyahu, İsrail istihbaratının İran'ın nükleer silah üretmek için gizli bir program üzerinde çalıştığına dair delillere ulaştığını iddia etmişti.

İRAN’DAN YANIT

Tahran, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran’ın “nükleer silah programı” iddiasına sert tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi,  iddia için “yalan” dedi ve Netanyahu’yu “iflas etmiş tüccar” olarak niteledi.

Behram Kasımi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun “nükleer silah programı” iddiasını dile getirdiği dün akşamki açıklamalar için “Gülünç Bir Şov” ifadesini kullandı.

"UTANÇ VERİCİ GÖSTERİ"

Netanyahu’nun İran'ın nükleer programı hakkında "utanç verici bir gösteri" düzenlediğini belirten Kasımi, “Netanyahu’nun yenilediği iddiaları yalandan başka sunacak malı olmayan iflas etmiş bir tüccarın sergilediği boş uğraşlardır” şeklinde konuştu.

Mehr News’a göre, “Siyonist liderleri yalana dayanan gayrimeşru rejimlerinin bekasını cahiliye dönemine ait şarlatanlığı kullanmakla başkalarını tehdit etmekte görüyorlar” diyen Kasımi, bunun faydasızlığının her zamankinden daha fazla ortada olduğuna dikkati çekti.

Behram Kasımi, “Netanyahu ve Siyonist Rejim, dünya kamuoyunun yeterli bilgi ve zekaya sahip olduklarının farkına varmalı” sözlerine ekledi.

TRUMP'TAN DESTEK

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun İran'ın nükleer silah üretme ve test etme konusunda uluslararası toplumu aldattığı iddialarına destek verdi.

Beyaz Saray'da Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari'yle görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Netanyahu'nun İran açıklamasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Trump, İsrail Başbakanı'nın İran konusundaki açıklamalarının yüzde 100 haklı olduğunu söyledi.

Netanyahu'nun İran'ın gizlice nükleer silah ürettiğine yönelik açıklamalarının bir bölümünü izleyebildiğini belirten Trump, İran'ın davranışının kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.

Trump, Netanyahu'nun öne sürdüğü füze denemelerine işaret ederek, İran'ın boş oturmadığını savundu.

Barack Obama yönetimi zamanında imzalanan nükleer anlaşmadan ABD'yi çekip çekmeyeceği konusuna açıklık kazandırmayan Trump, anlaşmadan çekilme durumunda, ABD'nin ve uluslararası toplumun çıkarlarını kollayan gerçek bir anlaşma yapılabileceğini söyledi.

Trump, İran anlaşmasından çekilmenin Kuzey Kore'ye yanlış bir mesaj gönderebileceği olasılığı ile ilgili bir soruya da "Bence doğru mesaj gönderir. Biliyorsunuz 7 yılda bu anlaşmanın süresi dolacak ve İran nükleer silah üretmede serbest olacak" karşılığını verdi.

TARTIŞMA YARATTI

Öte yandan, New York Times gazetesine konuşan üst düzey İsrailli yetkililere göre, Netanyahu’nun dün tüm dünyaya ilan ettiği “Nükleer Silah Programı” iddialarına temel oluşturduğu öne sürülen belge ve disklerin ele geçrildiği deponun İsrail istihbarat örgütü Mossad tarafından 2016 yılında ortaya çıkarıldı. 

Mossad’ın söz konusu arşivini çalarak geçen Ocak ayında İsrail’e kaçırdığı da belirtildi. Ancak Netanyahu tarafından dile getirilen “Nükleer Silah Programı” iddiaları, İsrail’de eski Mossad yetkilileri ve İran uzmanlarının da katıldığı yoğun bir tartışma yarattı.

"NETANYAHU'NUN PERFORMANSI MÜKEMMEL AMA KANIT YOK"

Ynet, uzmanların “istihbarat başarısı”nı övmekle birlikte Netanyahu’nun İran sunumunda yeni bilgilerin olmadığını söylediklerini belirterek, “Aslında bazıları diyor ki Netanyanu’nun performansı mükemmel ancak bir eksikliği vardı o da İran tarafından mevcut nükleer anlaşmanın ihlal edildiğine ilişkin kanıt” diye yazdı.

Bu arada, eski Mossad yetkilisi Gad Shimron da Ynet'e verdiği demeçte, “Bu bilgileri elde edenlere şapka çıkarıyorum. En büyük düşmanınızın arşivini ele geçirmek, İsrail istihbaratının şaşırtıcı bir operasyonu ancak kamuoyu ile paylaşılacak bir şey değil” eleştirisinde bulundu.

DÜNYANIN ANLAŞMAYA DESTEĞİNİ AZALTMAYACAK

Times of İsrail tarafından yayımlanan bir analizde ise  “Başbakanın İran açıklamaları, muhtemelen dünyanın nükleer anlaşmaya olan desteğini azaltmayacak” denildi.

Analizde anlaşmadan yana olanların Netanyahu’nun açıklamalarının “bilinenleri” teyit ettiği belirtilerek, “Yani İran’ın gizli bir nükleer silah programı olduğudur. ABD dışında anlaşmaya imza atanlar pek umursamayacak”  değerlendirmesi yapıldı.

Nitekim, anlaşmanın yapıldığı Obama döneminde ABD’nin İsrail büyükelçisi olan Dan Shapiro twitter hesabından  “Netanyahu’nun açıkladığı belgelerdeki bilgiler yeni değil. Uzun bir süredir bildiklerimizi teyid ediyor. Yani, İran’ın bir nükleer silah programı vardı. 2013 yılında onu dondurdu ancak sakladı ve istediği zaman yeniden başlatmak üzere saklamaya devam ediyor” mesajını paylaştı.

SUNUMUNDAN ÖNCE...

Knesset’de dün yapılan oturumda savaş ilanı için tüm hükümet üyelerinin desteğini gerektiren mevcut yasada değişiklik yapıldı. Buna göre, “olağanüstü durumlarda” savaş ilanı yetkisi, Başbakan ve Savunma Bakanı’na ait olacak.  

El Cezire İngilizce, “savaş ilanı” yetkisinin Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’a veren yasa değişikliğinin Netanyahu’nun İran’ın “gizlice bir nükleer programını sürdürdüğü” sunumundan kısa bir süre önce gerçekleştirildiğine dikkat çekti. 

Haberde yeni düzenleme ile savaş ilanı için Netanyahu’nun Lieberman’dan onay alması gerekeceği ancak geçmişte İsrail’de başbakanların Savunma Bakanlığını da üstlendiği anımsatılıyor. Nitekim, eski başbakanlardan David Ben-Gurion, Menachem Begin, Yitzhak Rabin, Ehud Barak ve Şimon Peres’in başbakanlık dönemlerinde Savunma Bakanı olarak da görev yaptıklarına işaret ediliyor.

ÇEŞİTLİ ÜLKELER DAVET EDİLDİ

Ayrıca Netanyahu, İran’ın “nükleer silah programı”  iddialarını dayandırdığı belgeleri incelemeleri için çeşitli ülkeleri davet ettiğini açıkladı.

Binyamin Netanyahu, dün tüm dünyaya duyurduğu İran’ın “gizli nükleer silah programına ilişkin belgeler konusunda bazı Avrupa liderlerini ile görüştüğünü ve “kanıtları” incelemek üzere söz konusu ülkelerden heyetlerin yakında İsrail’e gelmelerinin beklendiğini belirtti.

Jerusalem Post gazetesine göre, bugün bir basın brifingi düzenleyen Netanyahu, Almanya, Fransa ve Birleşik Kraliyet liderlerinin heyet gönderilmesi davetini kabul ettiklerini belirtti.

Netanyahu ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile de görüştüğünü ancak bu iki ülkenin davet konusunda henüz bir karar vermediğini de anlattı.

Netanyahu, Tel Aviv’deki basın brifingi sırasında “2017 yılında İran, nükleer silah belgelerini Güney Tahran’ın Şorobad semtine taşıdı. Çok az İranlı, nerede olduğunu biliyordu, çok az İranlı ve birkaç İsrailli” şeklinde konuştu.

Gazete, “üst düzey bir istihbarat yetkilisine göre, Netanyahu tarafından Pazartesi akşamı sunulan istihbarat, Şubat ayında ele geçirildi ve Mart ayında ABD Başkanı Donald Trump’a sunuldu. Farsça olan tüm belgeler, ilgili otoriterler tarafından incelendi” diye yazdı. 

Odatv.com - 01.05.2018

 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Mayıs.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP