ÖĞRETMENLİĞİN HALİ O’HAL OLDU

Öğretmenliğin Önü İyice Kapandı, Öğretmenlerin Hali Nic’oldu.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ÖĞRETMENLİĞİN HALİ O’HAL OLDU

Öğretmenliğin Önü İyice Kapandı,

Öğretmenlerin Hali Nic’oldu.?

Daha önce normal yollarla getiremedikleri değişiklikleri OHAL ile getiriyorlar. 2006’daki Talim Terbiye’nin başı zat (o dönem bakanları da o cemaattendi)  öyle demişti, Ulusal Direnç Noktaları var, öncelikle bunların kaldırılması lazım...

İşte o zaman Dünya Bankasından istenen değişiklikler şimdi bu darbeden sonra gelebildi. O ne belâlı yasadır halkımız bilmiyor. Türkü söyleyeyim belki anlayan olur.

Bu Hal Ne Haldır

Gülüm Ne Haldır

Canım Ne Haldır,

Alemi Güldürürsün

Öğretmenler bu olağanüstü yasayla başlarına gelecekleri bilmiyor, sendikaları da bilmiyor.

Öğretmenler için sertifika piyasası açılacak, zaten başlamıştı. Siz yürek burkan bir örnek vereyim. Hacettepe Konservatuarı Orkestra Şefliği ve Piyano mezunu bir oğlumuz yıllarca şeflik kadrosu bekledikten sonra umudunu kesti ve İzmir’de yaşam koçluğuna başladı. Konservatuara en iyi derecelerle girmişti, sınıf atlamıştı, mezun olmuştu.

Bu hal ne haldir, diye sorulmaz mı.?

Okullara o kadar çok seçmeli ders koyacaklar ki, parçalı eğitim modeli budur, o kadar parçalı sertifikalı öğretmen bulacaklar. Şu anda aklınızın almayacağı kadar çeşitli sertifikalar veriliyor, bu ne işe yarar diye sorarsınız.

“İş arıyorum, hangi ders olursa girerim...”

Ne kadar sertifika o kadar çeşit dersi verebilirlik olacak, sözleşme için birinci ölçüt bu; kaç sertifikan var?

Gidiş o; öğretmen köçeklik sertifikası alıp zil takıp oynayacak...

Çantasında kaç sertifika varsa o kadar çeşitlikte ders veren... Ne öğretmeni olduğunu kendisi bile bilmeyen, Amerikan modeli öğretmenlik.

Zaten ana dallar kalkıyor, sınıf öğretmeni yok, müzik öğretmeni yok, resim öğretmeni yok, Din Kültürü öğretmeni yok... Parçacı öğretmen sistemidir gelen. Okuma öğretmeni, spor öğretmeni, çalgı öğretmeni, namaz öğretmeni, sınav öğretmeni, gibi...

Sözleşme yapmak için bile 4 yılda bir sınava girip “öğretmen yeterliğini onaylatma” şartı da var. Artık o öğretmenin aklı hep dört yıl sonraki sınava takılacak, ona girmek için kazandığı üç kuruşu da hazırlık kurslarına verecek.

Kâbus gibi, öğretmen olma da ne olursan ol.

İşe alındın, sene sonunda sözleşmen devam etsin mi, size birileri değerlendirme puanı verecek... Kimler öğretmene puan verir, bakın; işletme (okul değil) müdürü, veli, öğrenci ve en önemlisi bu okula en fazla harcama yapan çevrenin ileri geleni...

Yıllar önce bu konu önüme ilk geldiğinde demiştim ki, yandı köyde çalışan bayan öğretmen. Çünkü eğer ağanın oğluna pas vermemişse ordan gider. Eğer siciline bir de iftira yazılırsa, bitti artık, ömür boyu hiçbir yerde öğretmenlik yapamaz. Yani öğretmenin ekmeği aslanın ağzında.

Ey büyük Allahım, şu mübarek günde öğretmenlerimizin başına gelen nedir.?

Daha vahimi, herkes kabullenmiş, siyasi partilerden bile itiraz eden yok.

Bu suskunluk nedendir, biraz açayım. Amerikan darbelerinden sonra böyle olur. Kamucu ne varsa tarumar edilir, piyasayı canlandırmak adına piyasacı yasalar geçirilir. Daha önce çıkartılmasında direnişle karşılaştıkları yasaları birer birer OHAL’lerle hal ederler.

Eğer artık OHAL kalksın diyenlere hükümet “daha işimiz var” diyorsa, anlayın kamu hizmetlerini piyasaya  devretme işleri daha bitmedi demektir. Tansu Çiller hatunun uçan süpürgeleri GATS’ın gereğini yapmaya devam edecektir. Daha Kültür Bakanlığının lağvedilmesi var, vs. OHAL neden daha da uzatılacak anladınız mı?

İnsanımızı can güvenliği ve hapisane korkusuyla susturmaya devam edecekler. Bir savaş serüveniyle devlet daha güçlüymüş gibi gösterilirken halkın olan ne varsa (halkçı devlet) ortadan kaldırılacak. OHAL yasalarına bakın, o bir turnusol kâğıdıdır. Meralar, zeytinlikler, dağlar, yaylalar, demiryolları, tiyatrolar, kütüphaneler, müzeler, hastaneler, eğitim fakülteleri, öğretmenlik...

6 yaş çocuklarını bu yaz tatilinde yazıya hazırlayalım. Ellerini bir süre yorulmadan kalem tutar hale getirmek için el ve bilek kaslarını yazı yazmaya hazırlamak gerekir. Son yıllarda moda edilen sanal oyunlarla elleri tembelleşti. Parmak ucuyla dokunarak oynuyorlar. Oysa yazıya hazırlanmaları lazım. Şimdi çağrı yapıyorum, bilen herkes 6 yaş çocuklarını toplasın, onlara kalemle dik / yatık / yuvarlak / yana / kesik / kırık / eğri çizgi çekmeyi öğretsin. Bunu gönüllü ve ücretsiz yapalım. Çocuklar artık çok zeki geliyorlar, daha çizgi çalışırken okumaya başladıklarını göreceksiniz.

Temmuz’da Rize’deyim, Mayana İşliğimde ben de çocuklarla çizgi ve müzik yapacağım. Bu nedenle bir süre yazılarıma ara vereceğim. Bu arada muhtemelen size ÇAY TV ekranlarından sesleneceğim.

İnternete koyduğum eski ders kitaplarını indirip kullananlar var, buna çok seviniyorum. Bana teşekkür edenler oluyor. Birini buraya alıyorum.

Merhabalar Mahiye hanım, ben D.Ş.

8 yaşındaki Ülkü'nün annesi sınıf öğretmenliği yapan bir bayanım.(Ücretli öğretmenlik). Katıldığınız programları en az 3 kez izledim. Mayana kütüphanenizi sınıfımda kullandım, yarın kızıma uygun olan tatil kitabını ciltleyip kullanacağım. Görüşleriniz benim için çok kıymetli. Sizleri daha çok programlarda izlemeyi temenni ediyorum. Okulda Zihin Terörü kitabınıza nerden ulaşabilirim? Sevgiler,saygılar.

...

Bir de öğretmen sendikalarına tatil ödevi vereyim. Bu tür yazı kurslarını siz açın.

Kendi üyelerinize OHAL ile gelenleri anlatın, farkındalık seminerleri verin.

Resmi Gazetede yayınlanan Öğretmenlik Strateji belgesinde ne diyor.?

http://www.milliyet.com.tr/tum-ogretmenlere-4-yilda-bir-gundem-2466017/

http://www.hurriyet.com.tr/ogretmene-4-yilda-bir-sinav-geliyor-40485521

http://www.iha.com.tr/haber-ogretmenlere-4-yilda-bir-sinav-649842/

*Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerini sürekli kılmak için Öğretmen Akademisi...

*Öğretmenlik mesleğine yönelik algıyı iyileştirmek ve mesleğin statüsünü geliştirmek...

*Diğer fakülte mezunları da öğretmen olarak istihdam edilebilecek

*Eğitim Fakültesine düzenleme... Öğrenci öğretmenliğe uygun değilse başka fakülteye gönderilecek, başka fakültelerin mezunları da öğretmen alınabilecek.

Başka fakülte deyince aklımıza İlahiyat mezunları geliyor, vardır bir nedeni!

*Öğretmenin Kişisel Gelişim eksikleri 4 yılda bir sınavla belirlenecek ve bu öğretmen gelişim kurslarına yönlendirilecek... (Köklü çözüm için Öğretmen Okullarını geri açalım demiyor!)

Sertifikalar paralı Öğretmen Akademisinden alınır.

Başsağlığı: PKK tarafından şehit edilen genç müzik öğretmeni meslektaşım, güzeller güzeli evladım, Şenay Aybüke Yalçın’a çok üzüldüm. Ailesine, ülkemize ve tüm müzik öğretmenlerine baş sağlığı diliyorum. Söyleyecek çok şey var.

İşte, O’ HAL BU HALDİR.!

Mahiye Morgül -12.6.2017

Mahiye Morgül, Ankara Ağustos.2017mahiye@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb ------–------ E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Mahiye Morgül, Ankara Ağustos.2017mahiye@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP