S-400 ALIMI, AMERİKA'YI TELAŞLANDIRDI.!

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Colorado eyaletinin Aspen kenti

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

S - 400 ALIMI, AMERİKA'YI TELAŞLANDIRDI.!

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Colorado eyaletinin Aspen kentinde her yıl düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu'nda, NBC televizyonuna mülakat verdi.

Dunford, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almadığın ABD Genelkurmay Başkanı Dunford; Türkiyenin Rusya'dan S-400 Alımı Kaygı Verici.!

ı ancak Ankara'nın söz konusu füze sistemini almış olması halinde bu durumun Washington için kaygı verici olacağını ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı görevinden Başbakan Yardımcılığına atanan Fikri Işık, geçen hafta Ankara ile Moskova arasındaki S-400 hava savunma sistemi konusundaki görüşmelerin son aşamasına geldiğini açıklamıştı.

Mobil karadan havaya S-400 füze sistemleri, kısa ve uzun menzilli hava hedeflerine karşı koyacak füzeler fırlatan yeni nesil savunma sistemleri olarak biliniyor.

SURİYE'DEKİ ÇÖZÜMDE

TÜRKİYE'NİN KAYGILARI HESABA KATILACAK

DEAŞ ile mücadele konusunda değerlendirmelerde bulunan Joseph Dunford, 2 yıl önce Suriye'de ABD ile müttefik olan sadece 200 milis kuvvet bulunduğunu ancak bu sayının bugün 50 bine çıktığını bildirdi. Dunford, PYD/PKK'nın ana omurgasını oluşturduğu  SDG - Suriye Demokratik Güçleri'nin, ABD'nin desteği ile Suriye'nin kuzeydoğusunu DEAŞ'tan temizlediğini de savundu.

ABD'nin, PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD/PKK'ya destek vermesinin Türkiye'yi rahatsız ettiğini kabul eden Orgeneral Dunford, bu konuda Türkiye'nin kaygılarını dikkate aldıklarını ifade etti.

ABD'nin örgüte destek vermesinin Türkiye ile sürtüşmeye neden olduğunu anımsatan Dunford, "Sadece DEAŞ'ı Rakka'dan ve Fırat Vadisi'nden çıkarmak değil Türkiye ile uzun dönemli ilişkilerimizi nasıl yürüteceğimize yönelik Türkiye'nin kaygılarını azaltmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." diye konuştu.

Joseph Dunford, "Size şunu söyleyeyim; Suriye'de askeri veya siyasi her çözümde güvenlik bakımından Türkiye'nin uzun dönem menfaatleri tam dikkate alınarak tamamlanacaktır." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almaya oldukça yaklaşması, NATO üyelerini telaşlandırdı.

Halbuki Sputnik'e konuşan uzmanlar, olası satın almanın örgütü de güçlendireceğini ifade ediyor ve ekliyor:

Bu savunma sistemi NATO'ya yönelik bir tehdit değil, IŞİD tehdidine karşı bir kalkan.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi görüşmesiyle birlikte Türkiye, Rusya'dan S-400 savunma sistemi almaya oldukça yaklaştı. İki ülkenin ekonomik bağlarını güçlendirmesi ve başta Suriye olmak üzere dış siyasette, büyük ölçüde, ortak paydada buluşmaları, Batılı ülkeleri telaşlandırdı. İngiliz BBC, Türkiye'nin Rusya'dan s-400 füze bataryası alımının "veri paylaşımı ve Türkiye'nin Rus sistemlerini NATO standardındaki hava savunma sistemlerine entegre etmesi gibi pek çok sorunu" beraberinde getirdiğini iddia etti. The Economist dergisi ise, tamamen normalleşen Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik analizinde, iki ülke arasındaki S-400 anlaşmasını da kapsayan işbiliğinin NATO'yu kaygılandırması gerektiğini savundu.

S-400 füze savunma sistemini kullanacak ilk NATO ülkesi Türkiye olsa da; Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkeler Rus yapımı S-200 ve s-300 gibi füze savunma sistemlerine sahiptir.

Uzmanlar, Türkiye'nin savunma sistemini güçlendirmesinin NATO açısından "Kaygı Duymak Şöyle Dursun Sevindirici" bir gelişme olduğuna vurgu yapıyor.

Uzmanlar, artan Rusya-Türkiye ittifakının da önemi çerçevesinde Türkiye'nin olası S-400 alımını Sputnik'e yorumladı.

‘S-400'LE BİR NATO ÜYESİ, MODERN BİR SİLAHA SAHİP OLUR'

Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'a göre NATO, Türkiye ve Rusya'nın teklif aşamasında olduğu S-400 füze bataryası anlaşmasından "Korkmak Şöyle Dursun; Sevinç Duymalı."

Sputnik'e konuşan Caşın "Bu füze savunma sisteminin Türkiye'ye satılması, bir NATO üyesinin bu modern silaha sahip olması anlamına geliyor. Halbuki bazı NATO üyeleri, gizli istihbarat bilgilerinin Rusya'ya ulaşabileceğini iddia ediyor. Ama Bulgaristan, Yunanistan ve Macaristan dahil pek çok ülke, bu sistemleri kullanıyor.

O ülkeler tarafından kullanılan füze sistemleri, NATO envanterinde olduğuna göre demek ki iddia edildiği üzere bir uyum sorunu yok. NATO'nun kaygı duymak yerine böyle bir satın almaya sevinmesi lazım çünkü Türkiye'nin güvenlik sistemini geliştirmesi, üyesi olduğu NATO'nun da güvenlik sistemini dolaylı olarak geliştirir" dedi.

NATO NEDEN ENDİŞE DUYUYOR.?

Türkiye ve Rusya ittifakının NATO'yu telaşlandırmasının anlamsız olduğuna vurgu yapan Caşın "Almanya ve Rusya ya da ABD ve Rusya iş birliği yapınca endişelenmeyen NATO, neden Türkiye-Rusya ittifakı karşısında bu kadar endişe duyuyor.? Neticede, Sayın Merkel ve Sayın Putin de Soçi de birkaç gün önce görüşme gerçekleştirdi.

Almanya, bu görüşmeleri yapınca veya Rus silahı kullanınca neden tepki gösterilmiyor da Türkiye'ye tepki gösteriliyor.?

Türkiye, egemen bir devlet ve istediği yerden silah alır. Kaldı ki Türk yetkililer, bunların gerekçelerini de taraflara anlattı" diye konuştu.

‘NAMLU NATO'YA DEĞİL DAEŞ'E ÇEVRİLİ'

S-400 füze alımının Türkiye'nin "DAEŞ" olarak da bilinen IŞİD - Irak Şam İslam Devleti saldırılarına karşılık büyük önem arz ettiğini savunan Caşın "Rusya hem alçak hem orta hem de yüksek irtifa sistemlerinde, özellikle 50'li yıllardan sonra çok büyük bir bilgi birikimine sahip. S-400 üstün bir silah sistemidir. Bu alım önemli çünkü DAEŞ terör örgütünün, Türk insanlarının hayatı kaybettiği Türkiye'ye yönelik füze saldırıları" dedi.

Caşın "Türkiye, NATO ittifakı çerçevesinde, anlaşmanın beşinci maddesi uyarınca savunma konusunda ittifak halinde ama bu madde dışında kalan terör saldırılarına bağlı tehditlerle karşı karşıya.

Bu silah NATO'ya çevrilmiş bir namlu değil tam tersine NATO birliğine bağlı gelebilecek tehditlere karşı önemli bir caydırıcı unsur olacaktır" dedi.

S-400 alımının DAEŞ'e karşı mücadelenin yanı sıra iki ülkenin ittifakını da pekiştireceğini aktaran Caşın "Türkiye ve Rusya 1991 bu yana çok ciddi bir güven iş birliği içinde. Askeri açıdan Türkiye, Rusya'ya güveniyor.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Karadeniz'in güvenliğini iki ülke birlikte sağlıyorlar.

Ayrıca Doğu Akdeniz'in güvenliği ve Suriye'deki kanlı savaşın durdurulması konusunda da Rus-Türk diplomasisi ile Sayın Putin ve Sayın Erdoğan'ın zekası önemli rol oynuyor" dedi.

‘NATO'NUN DERDİ GELECEK PARA'

Sputnik'e açıklama yapan bir diğer isim emekli Korgeneral

Erdoğan Karakuş, Türkiye'nin NATO'ya bağlı olmaksızın korumayı hedeflediğini ifade etti.

Türkiye'nin 1990'ların başından itibaren yüksek irtifa hava savunma sistemini olmadığına işaret eden Karakuş "Bu büyük bir tehlikedir. Dolayısıyla Türkiye böyle bir alım yapmak istiyor" dedi.

NATO ve Rusya arasındaki dengelerin de gözetilmesinin gereğini savunan Karakuş "Türkiye, hem Rusya'dan S-400; hem de NATO'dan da Patriot füze savunma sistemleri alarak hem ihtiyacını tamamen karşılayabilir, hem de dengeyi sağlamış olur" dedi.

Erdoğan Karakuş, "NATO, satacağı füze sisteminin sayısının azalmasını istemiyor. Patriot projesinden 300 milyar dolarlık beklenti var. Ticarette, satıcı alıcıyı kaçırmak istemez. Türkiye ABD'den 12 tane füze savunma sistemi alacağını söylese, ABD o zaman rahatlar" diye konuştu.

@ #Medya Günebakış

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ağustos.2017okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –– okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb ––––––– E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ağustos.2017okkesb61@gmail.com,

 

S-400 ANLAŞMASINA ABD'NİN GÖSTERDİĞİ TAVRI

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Ankara ve Moskova'nın imza aşamasına geldiği S-400 anlaşmasına ABD'nin gösterdiği tavrı değerlendirdi. Türkiye'nin tüm tehditlere açık olmasına rağmen NATO'dan destek görmediğine işaret eden Caşın'a göre ABD'nin itirazları ile Türkiye'nin savunma konusunda öncelikleri çakışır vaziyette.

Başta ABD olmak üzere NATO üyesi ülkelerinin tepkilerine rağmen Türkiye ve Rusya'dan imza aşamasında olan S-400 anlaşmasına ilişkin peş peşe olumlu açıklamalar geliyor. Rusya'nın askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'un CEO'su Aleksandr Miheyev, Türkiye'yle S-400 füzesi anlaşması üzerinde uzlaşı sağlandığını söylerken Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da füze anlaşmasında imza aşamasına gelindiğine vurgu yaptı.

Moskova ve Ankara'nın açıklamaları, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın alımının Türkiye-NATO arasındaki askeri iş birliğini olumsuz etkileyeceği yönündeki açıklamasını takip etti.

Ancak Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Almanya başta olmak üzere çeşitli NATO üyesi ülkelerin S-200 ve s-300 gibi füze savunma sistemlerini elinde bulundurmasına karşın ABD'nin Türkiye'nin Rusya'dan yapacağı bu satın almadan neden bu kadar endişe duyduğu halen bir soru işareti.

Üstelik Mattis, S-400'lerin "her türlü hedefe karşı kullanılabileceği" yönünde açıklama yapsa da; Sputnik'e konuşan Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'a göre bu bilgi teyide muhtaç.

TÜRKİYE, BALTIK ÜLKELERİNDEN DAHA MI AZ ÖNEMLİ.?

Bu tür silahların dost-düşman hedef tanıma sistemi olması itibarıyla Mattis'in açıklamalarına mesafeli yaklaştığına işaret eden Caşın, ABD'nin Ankara ve Moskova arasındaki anlaşmaya yönelik tavrını şu sözlerle değerlendirdi:

 

"Türkiye, NATO'dan hava savunma sistemleri verilmesini istemiş ve göndermeleri konusunda ricada bulunmuştu.

Almanya, Patriot füzelerini siyasi nedenlerden dolayı geri çekerek bu füze sistemlerini siyasal baskı yöntemi olarak kullandı. Üstelik yerleştirilen Patriot sistemleri zaten Türkiye'nin tehdit alanlarını kapsamıyordu. Halbuki S-400 maliyet ve operatif harekat yeteneği yönünden bakılırsa S-400 son derece modern bir hava savunma füzesi, 400 kilometre menzilli ve 30 kilometre irtifası var. Aynı anda 36 ve gerektiğinde de çift batarya ile 72 hedefe bağlanabiliyor. Bu Türkiye için önemli bir parametre. Amerikan Savunma Bakanı çok iyi tanıdığımız deneyimli bir asker, orgeneral rütbesine sahip. O da bunların eminim farkındadır."

Casın "Amerika, Polonya ve Baltık ülkelerine Patriot füzeleri yerleştiriyor. Bu noktada sorulması gereken tek soru var, o da şu: Acaba, Türkiye NATO içerisinde Polonya'dan ya da diğer ülkelerden daha mı az önemli.?" dedi.

 

‘TÜRKİYE YAKLAŞIK 30 YILDIR CİDDİ TEHDİT ALTINDA'

Türkiye'nin hava savunma sistemleri konusu 1990'lardan bu yana karara bağlayamadığını ve savunma sisteminin yenilenmesinin öncelikli ihtiyaç olduğunu savunan Caşın "Türkiye'nin çok acil şekilde en modern teknoloji ürünü hava savunma füzelerine ihtiyacı olduğu aşikar. 1980-88'deki İran-Irak savaşı esnasında, Irak'ın İran'a füze attığını biliyoruz. Burada kimyasal silah kullanımı da oldu. 1991 Körfez Savaşı esnasında ve 2003'teki Irak işgalinde Bağdat'ın elindeki füzeleri müessiriyetini gördük; 2003'te Irak işgalinde bunu gördük. Ve 2015 Suriye kriziyle beraber oradaki DEAŞ terör örgütünün attıkları füzeler Türkiye'de vatandaşlarımızı öldürdü.

 

Yani Türkiye'nin toprak bütünlüğü ve milli güvenliğine aykırı bir saldırıyla karşı karşıya kaldı.

Üçüncüsü İran ve komşu ülkelerdeki balistik füze tehdidi çok çok önemli. Yani hali hazırda İran'daki Şahab füzeleri ve Suriye'nin füzeleri Türkiye'yi tehdit eder durumda. Dördüncü husus ise kimyasal silah saldırı tehdidi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin savunma sistemi anlaşması kapsamında AR-GE ortak üretimini yapmak istediğine işaret eden Caşın "İki önemli nokta var: Birincisi savunma sisteminin aciliyeti; ikincisiyse teknoloji transferinin Türkiye için önemi. Bunların Türkiye açısından önemi, 1974 Kıbrıs Harekatı sonrasında Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu ve 90lı yıllardan sonra PKK'yla yapılan mücadelede bazı NATO ülkelerinin Türkiye'ye ambargo uygulaması gibi önemli etmenlerle ilişkili" dedi.

 

‘S-400 NATO'YA ENTEGRE OLAMAZ DİYE BİR ŞEY YOK'

ABD Savunma Bakanı'nın S-400 anlaşması karşıtı sözlerine sert tepki gösteren Caşın " Türkiye egemen ve bağımsız bir devlettir. Eğer NATO müttefiki istediği silah envanterini elde edebilir. Ayrıca Türkiye' sahip olduğu sistemi NATO'ya tahsis eder; sistemden faydalanıp faydalanmamak NATO'nun işidir" diye konuştu.

ABD'nin Türkiye'ye destek vermediği halde karşıt tavır göstermesini eleştiren Caşın "Amerika Patriot'lar için Türkiye'nin koşullarını kabul etmemişti. Pekin ile silah anlaşmasına da karşı çıkmıştı. Türkiye bundan sonra yeniden ihaleye çıkmıştı aynı şartları koymuştu ve yine Patriot istediğimiz teknoloji transferini vermemişti" dedi.

 

S-400'lerin istenildiği takdirde NATO envanterine entegre olabileceğine işaret eden Caşın "Türkiye'nin hava savunması güçlü olursa Amerika'ya zararı değil faydası olur. Bunu Doğu Akdeniz'de gördük. Ama ben şunu soruyorum. Neden diğer NATO ülkeleri silahları uyumlu da s-400 uyumsuz olsun.? Bu bir kere teknik olarak bana göre doğru değil. Yani her türlü silah sistemi NATO'ya entegre olabilir" diye ekledi.

 

@ #Medya Günebakış

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ağustos.2017okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –– okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb ––––––– E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ağustos.2017 okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP