ERMENİSTAN DEVLET KOROSU TÜRKİYE'DE

Ermenistan Devlet Korosu ve Filarmoni Orkestrası, Türkiye'de İlk Kez Konser Verdi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ERMENİSTAN DEVLET KOROSU TÜRKİYE'DE

İstanbullu Şef Ohannes Çekiçyan Yönetimindeki, Paris Akademisi Büyük Ödülü sahibi, Ermenistan Devlet Korosu ve Filarmoni Orkestrası, Türkiye'de İlk Kez Konser Verdi.

ŞARKILAR, ERMENİSTAN - TÜRKİYE DOSTLUĞU İÇİN

Dünyanın birçok kültür merkezi ve konser salonunda sahne alan, Paris Akademisi Grand Prix Ödülünün sahibi, İstanbul doğumlu şefi Ohannes Çekiçyan yönetimindeki Ermenistan Devlet Korosu ve Filarmoni Orkestrası, ilk defa Türkiye'de konser verdi.

Ermenistan'ın ünlü orkestra şefi Ohannes Çekiçyan  yönetimindeki Ermenistan Devlet Korosu ve Filarmoni Orkestrası Türkiye'ye geldi.

160 müzisyenden oluşan Ermenistan Devlet Korosu ve Filarmoni Orkestrası, İki bölümden oluşan konserde Ermeni bestecilerin eserleri ve Ermenice ilahilerin yanı sıra, dünyaca ünlü opera ve oratoryolardan parçalar seslendirildi.

"PARILDAYAN BİR MÜZİSYEN: OHANNES ÇEKİÇYAN"

1929'da İstanbullu olan Ohannes Çekiçyan ilk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra 1951'de İstanbul Konservatuarı'ndan  mezun oldu.

1961'den bu yana Ermenistan Devleti Akademik Korosu'nun baş orkestra şefi ve sanat yönetmenliği görevini yürüten Çekiçyan, Ermenistan Devlet Korosu ile birlikte, içinde Londra, Paris, New York ve Moskova'nın da bulunduğu, dünyanın 178 kültürel merkezinde konserler verdi. Ohannes Çekiçyan, aralarında Rusya Devlet Senfoni ve St. Petersburg Devlet Senfoni Orkestraları'nın yer aldığı 56 senfoni orkestrasının şefliğini yürüttü.

Ermenistan ve Rusya hükümetleri tarafından birçok onur ödülüne layık görülen Çekiçyan, aynı zamanda uluslararası bir akademi olan IAELPS'ın akademisyen olarak üyesi.

Le Figaro Gazetesi de Ohannes Çekiçyan'ın performansını değerlendirirken: "Ohannes Çekçiyan parıldayan bir insan. Orkestrayı yönetirken sahip olduğu jestler mükemmel bir otoritenin simgesi. Hepimiz estetiğin ve tekniğin şaşırtıcı uyumunu keşfeder olduk. Sesler birbiri ardına kıvrılıp ahenge kavuştu. Seslerin dansına, sıçrayısına, hecelerin bir elastik gibi tutulup usulca havaya atılmasına Avrupa'da ilk defa şahit olduk. Bu ancak bir kültürün kolektif bir çalışma sonucu emekle ve mükemmellikle hazırlanmış bir hazinesi olarak yorumlanır" ifadesine yer verdi.

27 FARKLI DİLDE ESERLER

1936'da kurulan koronun şefliğini 1961'den bu yana Ohannes Çekiçyan yürütüyor. Ohannes Çekiçyan yönetimindeki 56 dünya senfoni orkestrasının eşlik ettiği koronun repertuarında 27 farklı dilden eserler yer alıyor.

Ermeni bestecilerin eserleri ve Ermenice ilahilerin yanı sıra koro, Bach, Haendel, Mozart, Verdi, Beethoven, Çaykovski, Borodin, Rossini, Wagner, Schubert, Bellini, Berlioz, Gounod, Faure, Smetana, Mendelson ve Gershwin gibi bestecilerin de parçalarını seslendiriyor.

Yüksek profesyonellik nedeniyle orkestra 'Akademik' olma ünvanına layık görüldü. Orkestra, Paris Akademi tarafından verilen Grand Prix Ödülü'nün de sahibi. (BB)

BARUYR KUYUMCİYAN
baruyr@agos.com.tr

İstanbul doğumlu ünlü maestro Hovhannes Çekiçyan, geçen hafta, kurucusu olduğu Ermenistan Ulusal Akademik Korosu (EUAK) ile İstanbul’daydı. Türkiye’ye on yıl önce 160 kişilik bir toplulukla gelen Çekiçyan, bu kez 40 kişilik bir koroyla, ama yine, en az ilkindeki kadar güçlü bir etki bırakarak İstanbul’dan ayrıldı.

85 yaşındaki maestro, Diaspora Bakanlığı’nın girişimleriyle Ermenistan’da ‘Çekiçyan Yılı’ kapsamındaki etkinliklerle onurlandırılıyor. 1951 yılında Moskova’dan gelen bir teklifle İstanbul’dan ayrılan ve bir süre sonra yerleştiği Ermenistan’da, 50 yılı aşkın süredir iz bırakan çalışmalara imza atan Çekiçyan, ilerleyen yaşına rağmen sahnedeki dinamik duruşuyla dikkat çekti. Müziği  yaşam biçimi olarak benimseyen ve bu sayede zinde kaldığı açıkça belli olan Çekiçyan, Kumkapı Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Hrant Moskofyan’ın isteğini geri çevirmeyerek, Cuma ve Cumartesi akşamları yapılan iki konserin ardından, Pazar günü Kumkapı Meryemana Katedrali’ndeki Badarak ayinine de korosuyla birlikte katıldı.

Piyano - Forte

Konserin ilk yarısına Magar Yegmalyan’ın ‘Ov Hayots Aşkhar’ adlı eseriyle başlayan koro, bu bölümde ağırlıklı olarak Gomidas düzenlemelerinden oluşan bir repertuarı seslendirdi. Ermeni kültürünü uluslararası arenada temsil eden böylesi profesyonel bir koronun, parkta gezinti yaparken bile, güle oynaya seslendirebileceği kadar sade, bir o kadar da güzel bu eserlerden ayrılan iki parça özellikle dikkat çekti. Koro, Gomidas’ın teknik anlamda en zor eserlerinden olan ‘Karun’u hayranlık uyandıran bir uyum içinde söyledi. Çekiçyan’ın küçücük hareketlerinin koro tarafından patlamalar şeklinde seyirciye aktarıldığı ‘Galerk’te ise, solist Berç Karazyan’ın ve koronun performansı son derece etkileyiciydi. Ses şiddetinin en düşük olduğu ‘piyano’lardan, izleyenleri koltuklarına yapıştıracak desibellerdeki ‘forte’lere, Çekiçyan yönetiminde, saniyenin onda biri kadar kısa bir sürede ulaşan koro, bu marşı, belki de olabilecek en iyi şekilde seslendirdi.

Akıllı Telefonlar

Çaykovski’nin ‘Koral’ adlı eseriyle başlayan ikinci yarıda, zaman zaman, hepimizin dikkat sürelerinin kısalmasına neden olan akıllı telefonlarındaki oyunlara yönelen gençlerin yanı sıra, çocuklarının elinden telefonu alıp kendileri oyun oynayan veliler gözden kaçmadı. Bu bölümde, Verdi’nin Nabucco operasından ‘Köleler’ ve ‘I Lombardi’ operasından ‘Lombardililer’, Gounod’nun ‘Vals’i ve Armen Dikranyan’ın ölümsüz eseri ‘Anuş’ operasından bir parça da seslendirildi. Dikran Çuhacıyan’ın, bestelenmiş ilk Türkçe opera olan ‘Leblebici Horhor Ağa’ operetiyle, konserde bir de İstanbul parantezi açıldı. Koro, ilk olarak 1875’te sahnelenmiş ve yıllar sonra, 1952’de Ermeniceye çevrilip Yerevan Devlet Operası’na taşınmış olan eserin Ermenice versiyonundan bölümlerle, coşkulu bir finale imza attı. Koro, izleyicilerin dinmeyen alkışlarına iki bisle yanıt verirken, hayatımıza vazgeçilmez bir şekilde girmiş olan akıllı telefonlar, bu kez ‘Yerevan Yerepuni’nin seslendirildiği anları ölümsüzleştirmek üzere kullanıldı.

Mesrob Mutafyan Kültür Merkezi

6 ve 7 Haziran’da iki konserle seyirciyle buluşan Ermenistan Ulusal Akademik Korosu, seslendirdiği akapella ve piyano eşlikli eserlerle izleyenleri kendine hayran bıraktı. Kumkapı Meryemana Patriklik Kilisesi Vakfı’nın girişimleriyle düzenlenen konserler, Aralık 2011’de hizmete açılan Mesrob Mutafyan Kültür Merkezi (MMKM) için önemli bir dönüm noktası oldu. Vakıf, bu önemli kültür etkinliğini, Meryemana Patriklik Katedrali kompleksinde yer alan ve aynı zamanda Vortvots Vorodman Kilisesi olarak iki ayrı kimliğe sahip olan MMKM’yi gündeme getirmek amacıyla, toplumun önde gelen hayırseverlerinin destekleriyle hayata geçirdi. Hovhannes Çekiçyan’ın yönetimindeki koronun verdiği konserler, toplamda bin kişiyi merkeze çekerek, bu amaca hizmet etmiş oldu. Bir dönem, İstanbul Ermeni toplumunun sık sık konser salonu olarak kullandığı İTÜ Maçka Maden Fakültesi sahnesinin rolünü üstlenmeye aday olan bu merkez, ulaşım ihtiyacının karşılanmasıyla, pek çok etkinliğe ev sahipliği yapabilir.


@ Medya Günebakış

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2017 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2017 okkesb61@gmail.com, 

Diğer Haberler

  • İSTANBUL’UN YILDIZLARI TRAFİKTE MUTLULUK DAĞITIYOR
  • GELENEKSEL PERPA ŞİİR GÜNLERİ
  • DÜNYA ANADİL GÜNÜ & BİLİNMEYEN DİL KOMEDİSİ
  • GÖNLÜMDE AÇAN AKÇİĞDEM
  • SERKAN BAYER RESİM SEVERLERLE BULUŞUYOR.!
  • 100.YIL PLATFORMU *CUMHURİYET VE KADIN* ETKİNLİĞİ
  • 100.YIL PLATFORMU ÖĞRETMEN KONFERANSI
  • DOKUN ve BAK
  • DARÜŞŞAFAKA ÖĞRENCİLERİ “J.U.C. AWARDS” dan 13 ÖDÜL ALDI
  • CAHİT ARF ve YAPAY ZEKÂ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP