MERHABA... BEN KAPİTALİZM.!

Bu Tehlikeli Ve Artan Eşitsizliğin Bilimsel Ve Kolay Anlaşılır Açıklaması Ve Aynı Zamanda da Bazı Çözüm Önerileri Yine ABD’den Geliyor:

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

MERHABA... BEN KAPİTALİZM.!

Bu Tehlikeli Ve Artan Eşitsizliğin Bilimsel Ve Kolay Anlaşılır Açıklaması Ve Aynı Zamanda da Bazı Çözüm Önerileri Yine ABD’den Geliyor:

SON ZAMANLARIN EN GÜZEL YAZISI

Söz konusu modeli iyi incelemek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İşsizlik Seferberliği Projesinin” geçerli olamayacağını anlamak açısından çok önemli.

2001 yılı Nobel Ekonomi ödülü sahibi Joseph Eugene Stiglitz’in kaleme aldığı bir makalede yazdığına göre;

Amerikalıların Yüzde 85’i “Ekonomik Durumlarını Düzelteceğine İnandıkları Faşist Bir Yönetimi Seçebileceklerini" Söylemiş.

Dilekleri de yerine gelmiş gibi görünüyor: Donald Trump...

Bir başka Amerikalı da geçenlerde Donald Trump’un 190 gün içinde iktidarı ve başkanlığı bırakacağını iddia ediyor.

Dünyanın merkezinin neresi olduğu belli.

MERHABA.! BEN KAPİTALİZM.!..

Joseph Eugene Stiglitz’e gelince, ilginç bir Yahudi asıllı ekonomist. Colombia üniversitesinde profesör unvanıyla hocalık yapıyor, Dünya Bankası başkan yardımcılığına kadar yükselmiş bir bürokratik kariyeri var ve bir çok bilim akademisinin de üyesi. Ekonomi alanında epeyce ödülü var, ama henüz kapitalizmin  “vahşetine ve onun dışında bir yönetime de el atabilmiş, çözüm bulabilmiş değil. Hala tüm dünya Adam Smith öğretisine ve Keynes ekolüne bağlı olarak ekonomik durumunu kimi iyileştirme hamleleriyle idame ettiriyor.

Joseph Eugene Stiglitz’in de bu “iyileştirmelere katkısı olduğu yadsınamaz. En önemli savlarında biri, ki bu kendisine George Akerlof ve Michael Spence ile birlikte ekonomi ödülünü getirmiştir, piyasaların istisnai durumlar dışında her zaman etkin olduğunu, hükümet müdahalelerin de her zaman  “iyileştirmeye”  katkısı olduğu görüşüdür.

Neo liberal ekonomi alanındaki iyeliştirme çalışmalarındaki başarılarını bir kenara koyarsak, yalnızca Merhaba ben kapitalizm, başlıklı yazısıyla bile kapitalizme olan eleştirisini yoğun biçimde dile getirmiştir.

Çözüm olmayan bir akıntının içinde boynunu bükerek eldeki neo liberal ekonomik koşulları iyileştirmeden öte bir şey yapamayan günümüz ekonomistlerinden farklı olarak Joseph Eugene Stiglitz, bunun eleştirilmesi gereken bir nokta olduğunu ancak insanların farkında olmadığını öne sürüyor.

JOSEPH EUGENE STİGLİTZ'İN  BU YAZISI ÇOK ÖNEMLİ.!

Genç yaşta yaşamına son veren ünlü Amerikalı şarkıcı Amy Winehouse için şunu yazıyor mesela: Amy Vinehouse Gibi Bağımlılara Acırken, Hepinizin Birer Bağımlı Olduğunu  Unutmanız Ne Kadar Komik.!

Joseph Eugene Stiglitz, işsizliği neden olduğunu, neden maaşların iş arayanların kontrolünde olmadığını sorgulayan bir çalışma da yaptı ve neo liberal ekonomin “Gönülsüz İşsizliğe” cevap verip vermediğini araştırdı ve bu alanda Shapiro-Stiglitz modelini geliştirdi.

Söz konusu modeli iyi incelemek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işsizlik seferberliği projesinin geçerli olamayacağını anlamak açısından çok önemli.

Zira Stiglitz, ekonomik durgunluk döneminde işe almaların gerçekleşmesi halinde sosyal maliyetin her koşulda işçi ücretlerinin üzerinde olacağını belirtiyor. Bunun için de, ekonomik durgunluk dönemlerinde her firmanın daha az işçi çalıştırma yolunu seçmesinin doğal olduğunu kaydediyor.

Kaldı ki, firmaların işçi alumina gitmeleri, bir anlamda fazla istihdam yaratmaları halinde, firmaların işsilik varlık değerini yükselteceğini aynı zamanda da doğal işsizlik oranının yüksekte tutulacağını da öne sürüyor.

Bu konuda ekonomistlerin söyleyecekleri vardır elbette, bu nedenle işi uzmanlarına bırakmakta yarar var, ancak Joseph Eugene Stiglitz’in “Merhaba, ben kapitalizm” yazısını okumak çok önemli.

Çarpıcı bir üslupla ve yırtıcı bir saldırıyla yazılmış yazı, sanki bir sosyalist ya da komünist düşünürün kaleminden çıkmış izlenimi veriyor.

ZAVALLI TÜKETİM BAĞIMLILARI

IMF’nin dünya ekonomisi için zararlarını ortaya koyan çalışmalar da yapan Stiglitz’in “Küreselleşmenin İşe Yaramasını Sağlamak” adlı kitabı tüm dünyada 16 milyondan fazla satmış durumda ve bu kitabıyla Stignitz’in yaman bir “Küreselleşme” karşıtı olduğunu görmek de mümkün. En azından kitap, empoze edilmek istenen demokrasi kavramının artık dünyanın en fakir ülkelerinde bile tartışıldığını, demokrasi açığının dünyada hızla arttığını belirtiyor.

Küreselleşmeye yaklaşımı ise şöyle Joseph Eugene Stiglitz’in: “Küreselleşme, yani serbest ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve ulusal ekonomilerin daha çok bütünleşmesi, iyi yönde kullanılacak bir güç olabilir ve dünyadaki herkesi, özellikle yoksulları zenginleştirecek potansiyele sahiptir.

Küreselleşme, önemli mal ve hizmetin fiyatlarını düşürdüğünden, yeni teknolojileri getirdiğinden, yeni piyasaların oluşmasını ve var olan piyasaları genişlettiğinden ve dış yardımı arttırdığından dolayı insanların kafasında iyi bir resim çiziyor.

Ama bazı şeyler göz ardı ediliyor ve yanlış uygulanıyor. 1930’lu yıllardan sonra efektif talebi canlı tutmak için kurulan IMF, piyasanın başarısız olabileceği düşüncesiyle kurulmuşken, günümüzde bazı ideolojik nedenlerden dolayı bu amacından saparak, daha çok piyasa yönlü politikalara yaklaşıp, gelişmekte olan ülkeleri zor durumda bırakıyor.”

Joseph Eugene Stiglitz

Columbia Üniversitesinin Nobel Ödüllü Ekonomisti

The Price of Inequality - W.H.Norton&Co. 2012,2013

 


The Price of Inequality - Eşitsizliğin Bedeli adlı eserinde

Joseph Eugene Stiglitz şöyle devam ediyor:



MERHABA... BEN KAPİTALİZM.!

Küçük kızlarınızı Barbie Bebeklerle büyüttüm, bugün sizden estetik operasyon için para istiyorlar diye neden şaşırıyorsunuz.!

 

Ben Kapitalizmim.!

Çıkarlarım uğruna kocaman bir moda endüstrisi yarattım.!

İstediğimi de elde ettim, 17 yaşındaki kızların çoğu dış görünüşlerinden rahatsız.

 

Ben Kapitalizmim.!

Bir kadının bir moda dergisini 15 dakika karıştırması kendi vücudunu beğenmemesine yetiyor.!

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve bakış açınızı öyle bir değiştirdim ki, "Hırsız Bir CEO'nun Hayat Hikayesi" sizin için "Azim Ve Başarı Hikayesi" olabiliyor.

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve ortalama bir insanın günde 5.5 saat TV izlediği, kitap okumadığı, tiyatro ve sinemaya çok az gittiği bir toplumda alaşağı edilmek gibi bir kaygım yok.!

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve Steve Jobs tabii ki çok önemli biriydi, ancak %1'inizin ihtiyacı olan makineleri 3. Dünya Ülkelerinde, ucuz işçilerle üretmekte çok başarılıydı.. Elbette bütün kapitalistler birer "Aziz" gibi konuşacaklar, tıpkı Bill Gates gibi, 150 milyon dolarlık 66.000 m2 bir evde yaşayan bir aziz.!

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve benim yüzümden ortalık miras kavgaları yüzünden kanlı bıçaklı olmuş akrabalarla dolu. Her yıl 20 milyon çocuk açlıktan ölürken siz bir koşu bandının üstünde fazla yağlarınızı eritmek için ter döküyorsunuz.!

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve benim yüzümden dünyada 600 milyon Obez ve 1.4 milyar aç insan var.!

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve Starbucks için kahve üreten bir çiftçinin oradan bir bardak kahve satın alabilmesi için 3 gün çalışması gerek.!

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve Uzak Doğu'da 6 - 12 yaş arası kızlar $200 gibi komik bir paralarla seks kölesi olarak satılıyorlar.

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve "Serbest Piyasa Ekonomisi" dünyanın en büyük yalanı.

Ben Kapitalizmim ve Amerikalıların % 24'ü eğer milyarder olmaları için bütün ailelerini reddetmeleri gerekecekse, bunu yapabileceklerini söylüyor.

 

Ben Kapitalizmim ve kadınlara sesleniyorum.!

Lütfen birer obje haline geldiğinizi aklınıza getirmeden Victoria's Secret'a koşun.

Victoria's Secret ülkelerine Türkiye de eklendi, avuç içi kadar çamaşıra $80 verince çok mutlu olacağınızı garanti ediyorum.!

Ben Kapitalizmim.!

Ve 15 yaşındaki bir çocuğun iPad alabilmek için böbreğini sattığını duyunca zevkten dört köşe oldum.!

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve Madonna'nın sadece Londra'da 8 evi var, ortalama 600 evsize barınak olabilecek büyüklükte.

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve Tayland'da Disney fabrikası için çalışan bir çocuğun Disneyland'e girecek parayı çıkarması için 55 gün çalışması gerek.

 

Ben Kapitalizmim.!

Afrika kıtası dünyanın altın rezervlerinin % 90'ını elinde bulundurmasına rağmen, dünyada sadece 4 tane Afrikalı milyarder var.

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve Afrika kıtasından her sene $8.5 milyar değerinde pırlanta çıkıyor, kıtanın açlık sorununu çözmeye yetecek miktar...

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve siz pırlantalara bayılırsınız, Hindistan'da 1 milyon kişi günde 1.2 dolar kazanarak o pırlantaları üretiyorlar.

Dünyayı sarışın kadınların güzel olduğuna inandırdım, bu yüzden Asya kıtasında 300 milyon kadın düzenli olarak beyazlatıcı sabun kullanıyor.

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve sizin hayatlarına özendiğiniz Hollywood yıldızlarının % 64'ü kokain bağımlısı.

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve yılda 20 milyon çocuk açlıktan ölürken siz aynı tişörtü haftada iki kez giymeye utanıyorsunuz.

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve siz hangi tanrıdan bahsediyorsunuz, artık farkına varın, taptığınız tek tanrı benim.!

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve siz hangi tanrıdan bahsediyorsunuz, Müslümanlar 5 yıldızlı Kabe manzaralı otellerinde, "İbadet" ederlerken.?

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve siz hangi tanrıdan bahsediyorsunuz, bütün dünya Hıristiyan bayramı Noel'i sırf alışveriş yapıp eğlenmek için "kutlarken.?"

ABD'de 7 milyon evsiz insanın olduğundan kimsenin haberi yok çünkü TV'de gördüğünüz Amerikalıların hepsi havuzlu villalarda yaşıyorlar.

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve yine başardım.! Bütün kadınları dolapları tıka basa dolu olduğu halde giyecek hiçbir şeyleri olmadığına inandırdım.

Dünya nüfusunun % 50'si dünya kaynaklarının ve zenginliklerinin % 1'ine sahip. Dünya nüfusunun % 1'i dünya kaynaklarının ve zenginliklerinin % 50'sine sahip.

 

Ben Kapitalizmim.!

Ve bankacılar benim evlatlarım. Amerikalıların % 85'i eğer ekonomik durumlarını iyileştirebilecekse faşist bir hükümeti seçebileceklerini söylüyor. İşte bu kapitalin gücü.!

 

Ben Kapitalizmim.! Ve Ne Kadar Tuhaf.!

Sizi özgür bırakmayan, fikirlerinize sansür vuran, en sonunda sizi polis kurşunuyla öldüren bir devleti kendi elinizle kurmanız ne tuhaf.?

Sizin ağzınızı burnunuzu kırıp hapse tıkmaları için bir devlet kuracak parayı, kendi vergilerinizle sağlamanız ne kadar tuhaf.?

Ve; Amy Winehouse gibi bağımlılara acırken, hepinizin birer bağımlı olduğunu unutmanız ne kadar komik.!

Zavallı tüketim bağımlıları...

Mümtaz İdil -Odatv.com

 

@ Medya Günebakış

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2017 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2017 okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP