DOMAT, DOMATO, DOMATES.!

Domatesin Başına Gelenler, Pişmiş Tavuğun Başına Bile Gelmedi.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

DOMAT, DOMATO, DOMATES.!

Domatesin Başına Gelenler,

Pişmiş Tavuğun Başına Bile Gelmedi.!


UCUZ DOMATESE 10 GÜN VAR

Nisan ayının zam şampiyonu domatesin kilosu marketlerde 12 liraya kadar çıktı. Uzmanlar seradan tarla mahsulüne geçiş nedeniyle fiyatların aşırı yükseldiğini belirterek, “10 gün içinde tarlalardan gelecek domates fiyatları düşürecek” müjdesini verdi.

Yemeklerin, salataların, kahvaltının kısacası sofraların vazgeçilmezi domates el yakıyor.

Rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyatlar o kadar yükseldi ki, domates Nisan ayının zam şampiyonluğunu kimselere bırakmadı. 

İstanbul’da pazarlarda 6-7 lira olan domatesin kilosu markette 10-12 liraya kadar yükseldi. Vatandaşın bütçesini zorlayan domates hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmezi olan menemen keyfini bile bitirdi.

Domates geçen yıl bu dönemde 2-2.5 liraya satılıyordu.  Rusya’nın domates ambargosu hâlâ devam ederken fiyatların düşmesi yerine bu kadar yükselmesi vatandaşı daha da şaşırttı.

ANTALYA HALİ’NDE 6 LİRA

İstanbul Hali’nde ortalama sofralık domatesin çıkış fiyatı kilo başına 4 TL. Ancak salkım ya da çeri tabir edilen kahvaltılık küçük domateslerden istiyorsanız en az 10 lirayı gözden çıkarmanız gerek.

Türkiye’nin diğer bölgelerindeki meyve ve sebze hallerinde de durum farklı değil. En büyük domates üretiminin yapıldığı Antalya  Hali’nde en ucuzu 3.5 lira olan ortalama sofralık domatesin kilosu 6 liraya kadar çıkıyor. Türkiye’nin sofralık domates üretim merkezi olan Antalya’da salkım domatesin kilosu 7, çeri domatesin kilosu 10 lirayı buluyor.


ARA DÖNEME GELDİK

Domates fiyatlarının neden bu kadar yükseldiğini tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım’a sorduk: “Şu anda sera ile tarla domatesi arasında bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Her yıl bu dönemde fiyatlar yükselir. Tarla domatesi daha çıkmadı. Serada da yeterince üretim yok. Mayıs’ın ikinci yarısından itibaren tarla domatesi çıkmaya başlar. Fiyatların 10-15 güne kadar düşmesini bekliyoruz. 10-15 gün daha pahalı domates yiyeceğiz.”


ZARARDAN KORKAN SERACI MUZ EKTİ

Ali Ekber Yıldırım, ihracat krizi ve turist sayısının azalması nedeniyle seracıların zarar ederim korkusuyla domates ekmediğini söyledi. Yıldırım, şunları kaydetti: “Üretici geçen dönem Rusya krizi nedeniyle kaybettiği için daha az domates ekti. Domates üretimi azaldı. Antalya’daki seracılar muz ekmeye başladı.

Öte yandan turist de gelmediği için insanlar domates satamam korkusuyla ekimden vazgeçti. Çünkü turist gelmeyince otellerin alımları çok düştü.” Yıldırım, Rusya dışında çevre ülkelere yapılan ihracatın da fiyatı yükselttiğini vurgulayarak, “İran ve Bulgaristan gibi çevre ülkelere ciddi oranda domates ihraç edildi. İçerde hem fiyat yüksek hem de kalitesiz domatesler kaldı. İyi domatesler ihracata gidiyor. Şu anda 11-12 liraya yediğiniz domates için hem çok pahalı hem de üretimin en kalitesizi diyebiliriz” dedi.

 

@ Medya Günebakış

 Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Mayıs.2017 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Mayıs.2017 okkesb61@gmail.com,



Yılmaz Özdil

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP