HAMSİYİ, SOMON GİBİ MARKALAŞTIRMAK

Türkiye Olarak Somon Kadar Yüksek Bir Omega-3 Kaynağı Olan Hamsi Balığımıza Ticari Katma Değer Yaratamadık.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

HAMSİYİ, SOMON GİBİ MARKALAŞTIRMAK

Türkiye Olarak Somon Kadar Yüksek Bir Omega-3 Kaynağı Olan Hamsi Balığımıza Ticari Katma Değer Yaratamadık.

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök “Kendi denizlerimizin balığı olan hamsinin ticari katma değerini yaratamadık. Halbuki hamsi, somon kadar yüksek bir Omega-3 kaynağıdır” diyor.  

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, Omega-3 kaynağı olarak, hamsi, sardalya, uskumru ve palamut gibi kendi balıklarımız yerine hala Norveç’ten ithal edilen ve genellikle çiftlikte üretilen somonun  tüketilmesini eleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Gök kendi denizlerimizden bolca çıkan sardalya, palamut, uskumru  ve hamsinin Omega-3 oranının somondan daha az olmadığını belirterek, “Norveç, somonu markalaştırdı, biz Omega-3 oranı çok yüksek olan hamsiyi bir marka değer haline getirip pazarlayamadık.

Somon kadar popülaritesi olamadı bizim balıkların. Füme somon, somonlu salatayı menülerimize koyduk ama lezzetli bir hamsi tarifini geliştirip uluslararası marka haline getirmedik.

Şeflerimiz de bu konuda büyük hatalar yaptı, yapıyor. Menülerinde diğer aşçılar gibi zaman harcayıp hamsili, sardalyalı tarifler kullanmak yerine tarifleri hazırlanmış somonlu reçeteleri  kullandılar.

Biz ülkemizde maalesef Omega-3 açısından bu kadar değerli olan hamsiyi bol olduğu dönemde ucuz bir yem olarak, çiftlik balıklarına verdik” dedi.

 

“Balığı Kızartırsanız Omega-3 Yağını Kaybeder”

Özellikle çocukların ve hamilelerin fiyatı düşük ancak besin değeri çok yüksek olan sardalya, palamut ve hamsiyi bolca tüketmeleri gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gök, “Denizlerimizde yetişen mevsim balıkları çiftlikte yetişen balıklara ya da ithal balıklardan önce tercih edilmeli” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Gök, balıkların fırın ya da ızgarada pişirilmesi gerektiğini hatırlatarak “Asla derin yağda kızartılmamalılar çünkü Omega-3 yağı, kızartma yağında çözünerek yağın içine geçer” diye konuştu.

 

“Hamsi  Ve Sardalyanın Cıva Oranı Düşük”

Yrd. Doç. Dr. Gök balıklardaki cıva oranından da söz etti: Cıva oranı, uzun ömürlü köpekbalığı ve balina gibi balıklarda yüksektir. Hamsi ve sardalya gibi balıklarımız kısa ömürlüdür, bu nedenle cıva oranları düşüktür. Çocuklar ve hamileler de gönül rahatlığıyla tüketebilir. Omega-3 kaynağı olarak haftada iki kez denizlerimizde yetişen sardalya, hamsi, palamut ve uskumru yemek cıva açısından risk oluşturmaz.

 

Hamsili  Pilav  (8  Kişilik) 

Malzemeler

 200  gr. kılçığı  alınmış  hamsi

 300  gr. pirinç     

 100  gr. şehriye

 2 adet  sivri  biber 

1 adet  köz kırmızı  biber

1 adet havuç  
1 adet  küçük  boy  soğan 
Yarım  limon

 4 adet defne yaprağı

 1 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Su

Yapılışı:

Pirinç ıslatılıp yeterince suda  bekletilir.  Sivri biber  ve köz  kırmızı biber  ince-uzun  doğranır.  Havuç  ince  bir  şekilde  rendelenir.  Sebzeler  hazırlandıktan   sonra tencere  ocağa  konur.   Sıvı  yağ  bir miktar   kızdıktan  sora  tereyağı  ilave  edilip   şehriye  kavrulur. Süzdürdüğümüz  pirinç  ilave  edilerek  kavurma  işlemi   devam   eder.  Pirinci bir süre  kavurduktan   sonra    sebzeler  ilave   edilip   su  verme  seviyesine  kadar  kavrulup  ocaktan  alınır.

Fırına girmeye uygun  olan  herhangi  bir kabın tabanına  hazırlanan  için bir  miktarı  ince  bir    tabaka şeklinde  serilir.  Üzerine hamsi  dizilip tekrar  üstü  pilav  ile  kaplanır  ve  son olarak  üstüne  tekrar  hamsi   dizilir.  Halka şeklinde doğranmış  soğan  ve  limon   üzerine   yerleştirildikten sonra kenarlarına   4   adet   defne  yaprağı  konulur.  Kaynar  su  ilave   edilip üzeri   folyo  ile  kaplanarak   220  derce  fırında   20-30  dakika  kadar  pişirilir.

Tercihe  göre  pilavda   domates   ve  kuş  üzümü  kullanılabilir.

Okan Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Müdürlüğü

Elif Berköz Ünyay: 0532 347 35 36 - 0216 677 16 30 – 2175 

elif.unyay@okan.edu.tr       

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –okkesb@turkfreezone.com,

imzalog

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –okkesb@turkfreezone.com,

 

Diğer Haberler

  • QUA, METAVERSE DÜNYASINA DA GÜZELLİK KATACAK
  • DİLHAN ERYURT GOOGLE’DA DOODLE OLDU.!
  • MUŞ ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNDEN TASARRUF
  • RoboAKUT BOĞAZİÇİ ÜNİ. WORLD.3
  • SOSYOLOJİDE YANSITMA; PSİKOLOJİDE SAVUNMA.!
  • ASELSAN’A ABD ŞANTAJI
  • NÜKLEER AKKUYU GBT'Sİ
  • DİJİTALDE GÜVENLİ REKLAM PLATFORMU KURULDU
  • 2018’İN DİJİTAL TRENDLERİ
  • KOCAELİ, TÜRKİYE’NİN ANA BELLEĞİ OLACAK
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP