AYDINLANMA ONURUMUZ HASAN-ALİ YÜCEL.!

Trabzon, Aydınlanma Onurumuz Hasan-Ali Yücel’’e Ayıp Etti...

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

AYDINLANMA ONURUMUZ HASAN-ALİ YÜCEL.!

Trabzon, Aydınlanma Onurumuz Hasan-Ali Yücel’’e Ayıp Etti...

 

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği

Basın Açıklaması.!

Trabzon Erdoğdu’da bulunan  “Hasan-Ali Yücel” ilkokulunun adını “İstiklal” ilkokuluna dönüştürme gayretlerini Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) ailesi olarak basından ibretle izlemekteyiz.  Bu karara şiddetle itiraz ediyoruz. Sayın Trabzon Valisi ve Trabzon Milli Eğitim Müdürünün eğitim tarihimizin  aşılamayan Milli Eğitim Bakanı Hasan-Ali Yücel’i okul adından silmeye  kalkışmaları büyük bir yanlış,  akıl tutulması, değerbilmezlik ve emeğe saygısızlıktır. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütü (UNESCO)’nun Yücel’in emeğine duyduğu saygı nedeniyle 100. doğum yıldönümünde 1997 yılını “Dünya Hasan-Ali Yücel” yılı  ilan ettiği, ülkemizin yüz akı bir eğitim-kültür insanının adını silmek ülkenin yakın tarihimizden  habersiz olmaktır. Bu kararınız nedeniyle tarih sizleri affetmeyecektir.

 

Yücel, yaşamını ülkenin eğitim ve kültür dünyasının gelişimine adamış bir aydın ve  yurtseverdir. Yücel’in adını silme çabanız ülkenin vicdanı olan büyük Köy Enstitüsü ailesini yaralamıştır. Buna hakkınız yoktur ve olmamalıdır da… Yücel’in yaşamına  ve 1938-1946 aralığında ülkemizin aydınlanma dünyasına  kattıklarına bakınız, inceleyiniz ve öğreniniz.  Sonra Beşikdüzü Köy Enstitüsü yerleşkesine gidiniz, Sis dağına bakarak oradaki Yücel-Tonguç emeğini, emeğin yüceliğini göreceksiniz  ve  Karadenizli halk çocuklarının yaratıcılığını selamlayacaksınız. Beşikdüzü’nde her sabah Karadenizli yoksul halk çocuklarının oynadıkları “Sis Dağı” horonunu işiteceksiniz ve onların “Gemim geliyor gemim aceledir acele/Bir mektup yazacağım Hasan Ali Yücel’e” dizelerini kulaklarınızda hissedeceksiniz. Yoksul halk çocuklarının yaşamlarını değiştiren, onları kanatlandıran eğitim devrimcilerinin adlarını okullardan asla silemezsiniz...

 

Yücel’in yalnızca ‘‘Türk Devletinin  dağlarında ve bayırlarında hatta en ücra yerlerinde  kendi kendine açıp solan çiçek bırakmayacağız’’ sözü bile Anadolu Aydınlanması için verdiği çabaların içtenliğini anlatmaya yeterlidir. Eğitimin laik, demokratik ve çağdaş niteliklerinden hiçbir koşulda vazgeçilemeyeceğini ve bu değerlerle  bağımsız, özgür ve yaratıcı bireylerin oluşturduğu bir toplum yapısının kurulabileceğini her fırsatta hatırlatan Hasan-Ali Yücel’in kazanımlarına sahip çıkmak bizler için onurdur. Eğer Yücel’in ütopyası ülkemizde gerçekleşseydi ilkokul mezunu bir vaazın arkasından giden robotlar oluşmayacak ve 15 Temmuz darbe girişimi yaşanmayacaktı.

 

YKKED,  21 şubesiyle, yüzlerce üyesiyle ülkemizin yüz akı, şair, edebiyatçı, felsefeci, bestekâr, aşılamayan Milli Eğitim Bakanı Hasan-Ali Yücel'in okullardan adının silinmesine izin vermeyecek, demokratik tepkisini gösterecektir. Zira Yücel, okuldur, eğitim hakkıdır, sanattır, kültürdür, kitaptır, özerk, demokratik üniversitedir, operadır, tiyatrodur, halk danslarıdır, müziktir, imecedir ve karma eğitimin adıdır...

 

Oğlu Can Yücel’in dizeleriyle  “Çağın en güzel gözlü maarif müfettişidir” … Yücel, Cumhuriyettir ve laik, demokratik, bilimsel eğitimin adıdır... Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ailesi olarak Hasan-Ali Yücel ismine ve onun kazanımlarına sahip çıkıyor, başta Trabzon Valiliği,  İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili tüm birimleri olmak üzere alınmış olan bu yanlış kararı yeniden düzeltmeye çağırıyoruz. Ayrıca, bu karardan vazgeçilene kadar bu çağrımızı üstlendiğimiz sorumlulukla kamuoyunda sürekli gündemde tutacağımızı vurguluyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ

GENEL MERKEZİ VE ŞUBELERİ

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Eylül.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Eylül.2015 okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • TRABZON NASIL BU HALE DÜŞTÜ.?
  • Adnan Kahveci’den İki Federasyon Meselesine...
  • MAVİ ÇIĞLIK; BAKRAÇ SANAT GALERİSİNDE.!
  • BÜYÜK SORUNUMUZ*RİCANİA SİMULANS**VAMPİR KELEBEK*
  • FAROZ; MAHALLENİN ÖTESİNDE BİR KÜLTÜR.!
  • 3.KAHRAMANMARAŞ TANITIM GÜNLERİ ANKARA'DA
  • TDF'DA SAYGISIZLIK ve HUKUKSUZLUK DEVAM
  • HÜSEYİN AYAZ; TEHDİTLERE HODRİ MEYDAN DEDİ.!
  • TOLGADIRLILAR TÜRKMEN TOYU YAPILDI
  • TRABZON’UN FETİH TARİHİ 15.Ağustos.1461, PAZAR
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP