KAŞ’TA HAVAALANI İSTEMİYORUZ.!

We Don’t Want An Airport İn Kaş.! We Don’t Want An Airport İn Kaş.! We Don’t Want An Airport İn Kaş.! We Don’t Want An Airport İn Kaş.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

KAŞ’TA HAVAALANI İSTEMİYORUZ.!

We Don’t Want An Airport İn Kaş.! We Don’t Want An Airport İn Kaş.! We Don’t Want An Airport İn Kaş.! We Don’t Want An Airport İn Kaş.!

TARİH, DOĞA VE KÜLTÜREL VARLIK KATLİMI 

8000 Nüfuslu Kaş’a Uluslararası Ölçekte Havaalanı Girişimi.!

Kaş, “tarihi, doğal ve kültürel özelliklerini koruyarak Türkiye ve dünyada özgün nitelikleriyle tanınan ve tercih edilen bir yer olmak” vizyonuna sahip, sürdürülebilir doğa ve kültür turizminin merkezi olan bir Akdeniz kasabasıdır. Yamaç paraşütü, trekking, deniz kanosu, dağ bisikleti, su altı dalış ve yayla turizmi gibi alternatif turizm olanaklarının bulunduğu beldemizde, beklentisi sadece 3S (deniz/güneş/kum) olmayan misafirler ağırlanmaktadır. Turizm altyapısı yerel ölçekte işletilen küçük/butik otel tarzı konaklamaya ve sakin yeme-içme-eğlenme anlayışına uygundur.

HAVAALANI KORUMA ALANLARINI TAHRİP EDECEKTİR

Havaalanı projesi; Kaş ilçesinin Çomucak-Pınarbaşı-Çukurbağ-Ağullu mevkileri arasında; içinde mahalleler, sit alanları, mezarlıklar, anıt ağaçlar, tarihi sarnıçlar, endemik bitki türleri ve tarım-hayvancılık-arıcılık sahalarının bulunduğu zengin bir orman vasfına sahip olan alanda yapılmak istenmektedir.

Bölgede tescil edilerek korumaya alınmış dört sit alanı bulunmaktadır. Ayrıca yapılan birçok yüzey araştırması sonucunda, irili ufaklı çok sayıda arkeolojik kalıntı kayıt altına alınmış durumdadır. İlçe merkezinin en büyük antik kenti Phellos, havaalanı projesinin etki alanındadır.

Fethiye’den Antalya’ya 509 km. boyunca uzanan, uluslararası standartlarda işaretlenmiş Türkiye’nin ilk uzun yürüyüş parkuru olan Likya Yolu, Kaş’ın en önemli turizm değeridir.

Dünya Doğal Bitkileri Koruma Birliği (IUCN), endemik bitki Likya Orkidesi’ni türün yok olma tehlikesine karşı Kırmızı Liste’ye alarak koruma altına aldı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ve ilgili kurumların ortak yürüttüğü bir çalışmayla, havaalanı projesinden direkt olarak etkilenen Ağullu-Çukurbağ arasında kalan 10 dekarlık bölge ‘Koruma Alanı’ ilan edilmiştir.

TURİZM PROFİLİNİ DEĞİŞTİRME ÇABALARI

Kaş’ın yakın çevresinde yıllardır oluşturulan kültür turizmi profili kitle turizmine çevrilmeye çalışılmaktadır. Bu doğrultuda Demre sahilleri 2014 yılında 7500 yatak kapasiteli konaklama tesisleri inşa edecek 8 şirkete (DETUYAB) tahsis edilmiştir. Otellerin havaalanına uzaklığını gerekçe göstererek DETUYAB, 2016 yılının başında yap/işlet/devret modeliyle Batı Antalya Havaalanı inşası için Ulaştırma Bakanlığı’na başvurmuştur.

Havaalanı için tahsisi istenen alanın 20 km² yani 20 milyon m² olduğu söylenmektedir. İstanbul Atatürk Havaalanı’nın toplam 11 milyon 650 bin m² üzerine kurulu olduğu göz önüne alınırsa büyüklüğü daha rahat anlaşılacaktır. Havaalanı denilince akla ilk olarak uçakların iniş kalkış yaptığı pistler gelse de, asıl doğa katliamı hizmet yapılarının (apron, terminal, bakım hangarları, depolar vb) inşası sırasında yaşanacaktır.

SONUÇ OLARAK;

Kaş ve çevresi sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerleriyle önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Bölge ekonomisi dolaylı ya da dolaysız olarak turizme dayanmaktadır. O nedenle yapılacak her türlü yatırımın bölgeyi daha ileriye taşıyacak ve ekonomiyi büyütecek bir perspektifle ele alınması gerekmektedir. Havaalanı projesiyle birlikte;

  • Kaş ve çevresi doğa ve kültür turizminin sürdürülebilirliği perspektifinden uzaklaşıp kitle turizminin baskısı altında kalacak ve turizm gelirlerinde önemli bir düşme yaşanacaktır. Mevcut işletmelerin yerini büyük uluslararası şirket işletmeleri alacaktır.

  • Bölgede ciddi boyutta doğa katliamı yaşanacak ve ekolojik denge bozulacaktır.

  • Arkeolojik ve tarihi değerlerde tahribat oluşacaktır.

  • Pınarbaşı köyünün iki mahallesi istimlak alanı içinde yer almaktadır. Bu mahallelerde yaşayanlar istimlak, göç, taşınma vb. gibi toplumsal, ekonomik ve sosyal sorunlarla karşılaşacaklardır.

  • Kaş’ın imar planlarında, nüfus yoğunluğu ve sıkışıklık sebebiyle yeni yerleşimlerin bu bölgelere doğru kaydırılması öngörülürken, havaalanı projesi buna fırsat vermeyecektir.

  • Uçak iniş ve kalkışlarının Kaş merkez dahil olmak üzere çevredeki pek çok köyün üzerinden yapılacak olması ciddi gürültü kirliliğine neden olacaktır.

  • Bölge halkının geçim kaynağı olan tarım, hayvancılık ve arıcılık olumsuz etkilenecektir.

Kaş Havaalanı Projesi, düşünüldüğü gibi bölgeye “ekonomik bir yatırım” değil, tam anlamıyla “ekonomik bir darbe” olacaktır.

Kıyı yağması ve betonlaşma yüzünden insanların terk etmeye başladıkları Kuşadası, Marmaris, Side örnekleri hatırlanmalı ve “son cennet” olarak nitelendirdiğimiz Kaş’ın aynı kaderi paylaşması kesinlikle önlenmelidir.

For English version please visit
https://drive.google.com/file/d/0B_Mi4dBMp_fBcm9JMFFmUjl5VEU/view?usp=sharing

 

Sürdürebilir bir çevre ve sürdürebilir bir ekonomi için KAŞ’TA HAVAALANI İSTEMİYORUZ!


Fatih Bacak, Antalya –  Nisan.2016 fb.antalya007@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ – mail: okkesb61@gmail.com,

https://twitter.com/okkesb – web: http://www.trabmarder.org,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@telmar.net

Fatih Bacak, Antalya –  Nisan.2016 fb.antalya007@gmail.com,

 

DAĞI 70 METRE KESİP HAVAALANI YAPACAKLAR

Antalya’nın 3. Havaalanının Kaş’ın Pınarbaşı Mahallesi’nde yapılacağı iddiası köylüleri ve turizmcileri ayağa kaldırdı. Dağı 70 metre kesip 7 bin nüfuslu ilçeye havaalanı yapacaklar…

Antalya’nın batısında yapılması planlanan 3. havaalanıyla ilgili Kaş’ın Çukurbağ mahallesinde yapılan incelemeler köylüyü ayağa kaldırdı. Pınarbaşı ve Çukurbağ köyleri arasındaki bölgede yaklaşık 6 bin 400 dönümlük bir alanda yapılacağı öne sürülen havaalanı projesine karşı önceki gün toplantı yapan köylüler, girişime karşı çıkıyor. Pınarbaşı eski Muhtarı Yusuf Acar “Havaalanı olursa köyümüzü buradan kaldırırlar, bizim gidecek başka yerimiz yok” derken, Kaş- Kalkan-Patara Otelciler Birliği Sözcüsü turizmci Aslan Çöl, bölgede yapılacak havaalanının kitle turizmini getireceğini belirterek, “Kitle turizmi gelirse aile işletmeleri ve Kaş biter” diye konuştu.

Antalya’nın batısında yapılacağı açıklanan kentin üçüncü havaalanı, bir yıldır tartışmaların odağında.

AKP’li milletvekilleri ve yerel siyasetçilerin seçim vaatleri arasında olan ve adının “Caretta Caretta Havaalanı” olacağı belirtilen havaalanı projesiyle ilgili Demre ve Kaş ilçeleri arasında bir kaç alternatif yer üzerinde duruluyordu. Yapılan incelemelerin ardından, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, teknik konuların yanında tarihi doku, çevre, ormanlar ve tarım alanları dikkate alınarak Demre-Kaş arasında bir yer belirlendiğini açıklamıştı.

DHMİ YETKİLİLERİ KAŞ PINARBAŞI MAHALLESİ’NDE İNCELEME YAPTI

Geçtiğimiz hafta Kaş’a gelen Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görevlilerinden oluşan heyet, havaalanı projesiyle ilgili incelemelerde bulundu. 25 Şubat günü Pınarbaşı Mahallesine gelen Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının ise Phellos antik kendi dışında kalan bölgede bulunan kalıntıları incelediği öğrenildi. Aynı gün Pınarbaşı’na gelen DHMİ yetkililerinin de, havaalanı yapılması planlanan arazi üzerinde ölçümler yaptığı belirtildi.

‘HAVAALANI İÇİN DAĞI 70 METRE TRAŞLAYACAKLAR’

Köylülerden edindiğimiz bilgilere göre, havaalanı yapılacağı iddia edilen arazi, Elmalı yolu ayrımı ile Çukurbağ Mahalleleri arasında kalan Pınarbaşı köyünün büyük bir bölümünü kapsıyor. Bir kısmı çam ormanlarıyla kaplı olan bölgede, doğal yaşlı meşe ağaçları ve yöreye has bitki örtüsü bulunuyor. 6 bin 400 dönüme yayılan, 4x5 kilometrelik bir alanı kapsayacağı öne sürülen havaalanı projesinin kurulacağı bölge dağlık bir arazinin eteğinde bulunuyor. Köylülerin iddiasına göre pist için engel teşkil eden dağın 70 metre tıraşlanması planlanıyor.

KÖYLÜLER HAVAALANINA KARŞI ÇINAR AĞACININ ALTINDA TOPLANDI

Ancak Pınarbaşı köylüleri havaalanı projesine karşı. Köy meydanındaki yüzlerce yıllık çınar ağacının altında bir araya gelen köylüler, merkez mahallenin yanı sıra Kartın Mahallesini de etkilemesi beklenen projeyi istemiyor. Pınarbaşı’ndaki toplantıya civar köylerin muhtarları ile Kaş’taki turizm işletmecileri de katıldı.

‘KÖYÜMÜZDEN MEMNUNUZ, GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK’

Toplantının ardından sorularımızı yanıtlayan Pınarbaşı eski Muhtarı Yusuf Acar, havaalanı yapılacağı öne sürülen arazinin geçtiğimiz yıllarda özel ağaçlandırma yapılması için özel bir şirkete verildiğini ancak yaptıkları itirazlar üzerine bu bölgenin sit alanı ilan edildiğini dile getirdi. Köylerinde havaalanı yapılmasını istemediklerinin altını çizen Acar, Buraya havaalanı yapılırsa bizim köyümüzü kaldırırlar. Biz köyümüzden memnunuz. Burada suyumuz var, yiyeceğimiz kadar sebzemizi üretiyoruz. Buradan başka gidecek bir yerimiz yok” diye konuştu.

TURİZMCİ ASLAN ÇÖL: ‘HAVAALANI KİTLE TURİZMİNİ GETİRİR’

Kaş-Kalkan Patara Otelciler Birliği Sözcüsü Aslan Çöl ise, havaalanı projesiyle birlikte Kaş’ın kitle turizmine açılacağına dikkat çekerek, Kitle turizmi, otoyol, AVM’ler ve doğa yıkımını da beraberinde getirecek. Bu da Kaş’taki aile işletmelerinin sonu anlamına geliyor. Buradaki turizm modeli küçük işletmelerin üzerinde ve kültürel etkileşimle yürüyor. Ortalama 15 ila 50 oda arasında kapasiteye sahip işletmeler, yerel üretimin de sigortası. Biz misafirlerimize sunduğumuz peynirimizi, domatesimizi, meyvemizi pazardan, doğrudan üreticiden alıyoruz. Ancak kitle turizmi işletmeleri bu ihtiyaçlarını hallerden ve endüstriyel üretimden temin ediyor. Bizim oda artı kahvaltı için aldığımız birim ücretini kitle turizmi işletmeleri, oda, kahvaltı, akşam yemeği ve her şey dâhil sistemi için alıyor. Buradaki aile işletmelerinin onlarla rekabet etme şansı yok dedi.

‘KİTLE TURİZMİ GELİRSE KAŞ BİTER’

Kaş-Kalkan- Patara Otelciler Birliği olarak kitle turizmine kesinlikle karşı olduklarının altını çizen Çöl, Havaalanı, sadece havaalanı değildir. Havaalanı gelirse bu bölgeye büyük oranda betonlaşma ve kitle turizmi gelir. Kitle turizmi gelirse buradaki aile işletmeleri ve Kaş biter görüşünü savundu.

‘BURADA HAVAALANI YAPMAK MANTIKSIZ ÇÜNKÜ DÜZ ARAZİ YOK’

Pınarbaşı ve Çukurbağ Mahalleleri, büyük kentlerden gelip arazi ya da ev satın alarak buraya yerleşen çok sayıda insanı da ağırlıyor. Sakinliği, doğal ve tarihi dokusunun yanı sıra bölgenin en çok tercih edilme nedeni ilçe merkezine yakın oluşu. 2013 yılından bu yana Pınarbaşı’nda yaşayan Esra Mert de yörenin doğasına hayran kalıp yerleşenlerden biri. Havaalanı projesini duyduğunda inanamadığını söyleyen Mert, Burada havaalanı yapma düşüncesi o kadar mantıksız geliyor ki, çünkü düz bir arazi bile yok. Pınarbaşı’na büyük kentlerden gelip yerleşen insanların sayısı neredeyse köyün nüfusunun yarısı kadar. Burası çok güzel. Doğanın içinde izole bir yaşam sürebilmek amacıyla buraya yerleştik ifadelerini kullandı.

HAVAALANI YAPILMAK İSTENEN BÖLGE TARİH VE DOĞA ZENGİNİ

Havaalanı yapılacağı iddia edilen bölgenin tarih ve biyolojik çeşitlilik açısından da oldukça zengin olduğunu dile getiren Mert, Bu çevrede 10 civarında orkide türü tespit ettik. Bunların içinde endemik olanlar da var. Ayrıca burada çoğu bahçelerde kültür mirası kalıntılarına rastlanıyor. Yapılmak istenen havaalanı projesinin ayrıntılarını henüz tam olarak bilmiyoruz ancak bu konuda gerekli araştırmaları yapıp bilgi edineceğizdedi.

Yusuf Yavuz, Odatv.com


Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2016 - okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2016 - okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP