16 MART ÖĞRETMEN OK.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ

168.Yıl Dönümünü; 16 Mart Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıl Dönümünü Selamlıyoruz.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

16 MART ÖĞRETMEN OKULLARININ KURULUŞ

168.Yıl Dönümünü; 16 Mart Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıl Dönümünü Selamlıyoruz.

16 Mart 1848, Öğretmen Okullarının kuruluş tarihidir ve öğretmen yetiştirme tarihimizin kilometre taşıdır. 168 yıllık bir gelenek 2014 Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığınca 299 Anadolu Öğretmen Lisesinin kapatılışı ile yok edildi. Ama öğretmen kimliğine onurla sahip çıkan aydınlar, Köy Enstitüsü ve öğretmen okulları mezunları ve  dernekleri 16 Mart’ı, 17 Nisan’ı ve öğretmeni konuşmaya devam ediyorlar.

Cumhuriyetin kurucu kadrolarının büyük çoğunluğu Öğretmen Okulu geleneğinden gelmişler ve 1923-1946 arasında eğitimi, kültürü ve öğretmen yetiştirmeyi öne çıkaran çalışmalar üretmişlerdir.

 

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal’in 25.08.1924 tarihinde Öğretmenler Birliği Kongresi üyelerine seslenişi, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.” öğretmenlerden beklentilerini ortaya koyar. 

Mustafa Kemal yine 1925 yılında İzmir’de “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.

Öğretmenden,  eğiticiden  yoksun  bir  ulus  henüz  ulus  adını  almak yeteneğini  kazanmamıştır.

Ona  basit  bir   kitle  denir,  ulus denemez. Bir kitle ulus olabilmek  için mutlaka  eğiticilere, öğretmenlere gereksinim duyar” ifadeleriyle öğretmenlik mesleğine verdiği değeri öne çıkarır.

Mustafa Kemal’i çok iyi içselleştiren Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati 1926-1929 yılları arasında öğretmenlik meslek onuruna kattığı çabalarla parlayan bir yıldız olmuş ve Zencidere, Denizli Köy Öğretmen Okullarını açarak deneysel pedagojiye çok değerli katkılar sağlamıştır.

1936-1938 yılları arasında Mustafa Kemal, Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un ortak projesi Eğitmen Kursları, hayata geçerek ışığı arayan Anadolu köylerine Eğitmen Öğretmenler Cumhuriyeti taşımışlardır.

Tüm bu arayışların sentezi olan Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940 yılında kurulmuş ve köyün kendi çocuklarını öğretmen-sağlıkçı olarak yetiştirerek Canlandırılacak Köy projesi hayata geçmiştir.

Köy Enstitüleri 1954 yılında İlköğretmen Okullarına, 1975 yılında Öğretmen Liselerine ve sonra da Anadolu Öğretmen Liselerine dönüştürülmüştür. Haziran 2014’ te de tümüyle kapatılarak orta öğretime dayalı, parasız-yatılı öğretmen yetiştirme geleneğimiz yok edilmiştir.

Yıl 2016; Türkiye’de öğretmen üniversitelerin eğitim fakültelerinde yetiştirilmektedir. Buralardan yetiştirilen öğretmenler Cumhuriyetin nitelikli öğretmen kimliğini, motivasyonunu yakalayamamıştır. Ülkemizdeki eğitim niteliğinin kaybında da en önemli neden nitelikli öğretmen yetiştirme sorunsalıdır. Bugün eğitim fakülteleri, kitlesel, ezberci  ve çok farklı disiplinlerden gelen öğrencilere ücretli formasyon kursları vererek ülke gerçeklerine uygun öğretmen yetiştirmenin gerisine düşmüşlerdir.  Eğitim fakülteleri,  en nitelikli öğrenci kaynağı olan Anadolu Öğretmen Liselerinin  kapatılış süreçlerine sessiz kalarak, tepki vermeyerek  görevlerini yapamamışlardır.

Mustafa Kemal ve Mustafa Necati öğretmenliğin bir meslek olarak içselleştirilmesine büyük önem vermişlerdir.

Öğretmenler eğitim süreçlerinin en önemli öznesidir. Bugün öğretmenlerimiz bu anlamda ülkedeki siyasal iklim ve özlük hakları sorunları nedeniyle çok düşük mesleki motivasyonla görev yapmaktadır.

 

YKKED - Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, öğretmenden, aydınlanmadan, laik-demokratik bilimsel eğitimden yana, eğitimi bir insanlık hakkı olarak gören demokratik kitle örgütüdür.

 

Türkiye, çok zengin öğretmen yetiştirme geleneklerine sahip bir ülkedir.  Öğretmen yetiştirme ile ilgili arayışların bu gelenekler üzerinden yapılması ve nitelikli öğretmen yetiştirme sürecinin önemli bir parçası olan öğretmen liselerinin kapatılması kararının yeniden gözden geçirilmesini ve geri alınmasını, 16 Mart Öğretmen Okullarının kuruluş kutlamalarında talep ediyoruz.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Merkezi

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2016 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –– okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb ––––––– E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2016okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • İSTANBUL’UN YILDIZLARI TRAFİKTE MUTLULUK DAĞITIYOR
  • GELENEKSEL PERPA ŞİİR GÜNLERİ
  • DÜNYA ANADİL GÜNÜ & BİLİNMEYEN DİL KOMEDİSİ
  • GÖNLÜMDE AÇAN AKÇİĞDEM
  • SERKAN BAYER RESİM SEVERLERLE BULUŞUYOR.!
  • 100.YIL PLATFORMU *CUMHURİYET VE KADIN* ETKİNLİĞİ
  • 100.YIL PLATFORMU ÖĞRETMEN KONFERANSI
  • DOKUN ve BAK
  • DARÜŞŞAFAKA ÖĞRENCİLERİ “J.U.C. AWARDS” dan 13 ÖDÜL ALDI
  • CAHİT ARF ve YAPAY ZEKÂ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP