CARİ AÇIK RAKAMLARI AÇIKLANDI.!

Cari Açık, Bir Önceki Yılın Aralık Ayına Göre 1 Milyar 587 Milyon Dolar Azalarak 5 Milyar 73 Milyon Dolar Olarak Gerçekleşti. 2015 Yılı Cari Açık İse 32 Milyar 192 Milyon Dolar Oldu.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

CARİ AÇIK RAKAMLARI AÇIKLANDI.!

Cari Açık, Bir Önceki Yılın Aralık Ayına Göre 1 Milyar 587 Milyon Dolar Azalarak 5 Milyar 73 Milyon Dolar Olarak Gerçekleşti. 2015 Yılı Cari Açık İse 32 Milyar 192 Milyon Dolar Oldu.  

TCMB - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2015 yılı Aralık ayı 'Ödemeler Dengesi Raporu'nu açıkladı. Buna göre; cari işlemler açığı, bir önceki yılın Aralık ayına göre 1 milyar 587 milyon dolar azalarak 5 milyar 73 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 2015 yılında cari işlemler açığı 32 milyar 192 milyon dolar oldu.

Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 870 milyon dolar azalarak 4 milyar 972 milyon dolarına düşmesi etkili oldu. Öte yandan, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler 171 milyon dolar azalarak 611 milyon dolara gerilerken, birincil gelir dengesi açığı 42 milyon dolar artarak 839 milyon dolara yükseldi.

Parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın Aralık ayında 567 milyon dolar, bu yılın aynı ayında ise 292 milyon dolar net ithalat gerçekleşti.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 222 milyon dolar tutarında azalarak 690 milyon dolara düştü.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 22 milyon dolar artarak 795 milyon dolar oldu.

FİNANS HESABI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 319 milyon dolar artarak 1 milyar 245 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

Portföy yatırımları 957 milyon dolar tutarında net çıkış (net yükümlülük azalışı) kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 417 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1 milyar 24 milyon dolar net satım yaptığı görüldü.

Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, bankalar 564 milyon dolar net geri ödeme gerçekleşti. Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net çıkışlar (net varlık artışı) 728 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 864 milyon dolar, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 157 milyon dolar tutarında net artış kaydetti.

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankacılık sektörü ve genel hükümet sırasıyla 164 milyon dolar ve 461 milyon dolar net geri ödemede bulunurken, diğer sektörler 353 milyon dolar net kullanım gerçekleşti. Bankalar, Aralık ayında kısa vadeli kredilerde net geri ödeyici, uzun vadeli kredilerde net kullanıcı oldu. Resmi rezervler 6 milyar 647 milyon dolar azaldı.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ocak.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ocak.2016 - okkesb61@gmail.com,


DIŞ TİCARET FAZLASI VEREN ALMAN EKONOMİSİ

Dünyanın En Çok Dış Ticaret Fazlası Veren Alman Ekonomisi Ve Başarının Sırrı.?


Satın alma gücü paritesine göre dünyanın 5’inci, nominal rakamlarla dünyanın 4’üncü büyük ekonomisi olan Almanya, 2014 yılında hem tutar, hem de Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oran itibariyle dünyanın en büyük dış ticaret fazlası veren ülkesi oldu.

Almanya Merkez Bankası Deutsche Bundesbank tarafından yapılan kesin olmayan hesaplamalara göre Almanya 2014 yılında 1.133,6 milyon avro ihracat, 916,5 milyar avro ithalat yaptı ve 217,1 milyar avro dış ticaret fazlası verdi.

217,1 milyar avro, bugüne kadar hiçbir ülkenin veremediği en yüksek dış ticaret fazlası rakamı.

Almanya 2014 yılında 215,3 milyar avro cari fazla verdi. Bu tutarla Almanya, dünyanın Çin’den sonra en büyük ikinci net rezerv sahibi ülkesi oldu. Üstelik, yeterince büyüyemeyen dünya ekonomisine, önemli dış ticaret partnerlerinden birisi olan Rusya’ya yaptırımlar uygulanmasına, hizmet ticaretinde 41,7 milyar avro açık vermesine ve Avrupa Merkez Bankası’nın düşük/negatif faiz politikası nedeniyle cari hesapta “ikincil gelir” kalemi rakamının eksi 41,1 milyar avro olmasına rağmen.!

Bizse, 2014 yılında biraz düşük büyüme, biraz da düşen petrol fiyatlarının desteğiyle cari açığımızı yaklaşık 40,5 milyar avro’ya (45,8 milyar dolar) ancak düşürebildik.

Almanya’da cari fazlanın GSYH’ya oranı yüzde 7,5, bizde cari açığın GSYH’ya oranı yüzde 5,7.

Dikkat: Bizde cari açığın GSYH’ya oranı 2003 yılında yüzde 2,5’ti! Dahası: 2003 yıldan bu yana ülkenin dış borçları neredeyse 3 kat arttı.!*

Malum cari fazla tanım itibariyle bir ülkenin yurtiçinde yatırım harcamasına gitmeyen tasarruf fazlası anlamına geliyor. Cari açık ise başkalarının tasarrufuyla ülke içinde yatırım yapmak (AVM, konut, işyeri, köprü, hava alanı vesaire yapmak) demek.

Münih Üniversitesi (Ifo Institute) tarafından geçen hafta yapılan bir tahmine göre Almanya’nın cari fazla tutarının büyük bir kısmı (170 milyar avrosu) Avrupa Para Bölgesi dışı ülkelerden geliyor. Bu ülkelerin başında ABD ve Birleşik Krallık var.

Geçen cuma Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (Office for National Statistics) 2014 yılında dış ticaret açığının 34,8 milyar sterline çıktığını duyurdu. Birleşik Krallık’ta dış ticaret açığının GSYH’na oranı yaklaşık yüzde 2. Hizmet ticaretinde fazla veren Birleşik Krallık Almanya ile mal ticaretinde rekor düzeylerde açık veriyor.

ABD Ekonomik Analiz Bürosu (Bureau of Economic Analysis) ABD’nin dış ticaret açığının 2014 yılında 505 milyar dolar olduğunu açıkladı. 2013 yılında bu rakam 476,4 milyar dolardı. ABD’de dış ticaret açığının GSYH’na oranı yüzde 2,9.

“Avro/Dolar paritesinin yüksek olması Almanya’nın işine yarıyor” iddiası, avro kullanan ülkelerde sürekli gündeme gelmiş ve tartışma konusu olmuştur. Paritenin yüksek olmasının Almanya’nın sürekli cari fazla vermesine ve ABD’nin cari açığının azalmasına destek verdiği açık. Misal: Almanya 2002 yılından bu yana ortalama olarak GSYH’nın yüzde 6’sından yüksek oranda cari fazla veriyor. 

ABD’nin cari açık oranı 2007 yılında yüzde 6’ydı, 2014 yılında yüzde 2,3’e düştü. Ancak Almanya’nın başarısının arkasında esasa ilişkin nedenler var.

Almanya, dünyanın en iyi ihracatçı şirketlerine sahip ve yükselen piyasa ekonomisi ülkelerinin ihtiyaç duyduğu makine - teçhizat türü yatırım mallarının ihracatında lider ülke.  Almanya’da 340 bin tane ihracatçı firma var. Misal Fransa’da 120 bin. Hatırlayın: Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2023 hedeflerinden birisi 100 bin ihracatçı firma sayısına ulaşmak! Bu arada en büyük ihracatçı şirketlerin arasında Oyak Renault, Ford, Toyota türü şirketlerin olduğunu da unutmayın.

Almanya’nın başarı hikayesinin esasa ilişkin nedenlerinden söz etmiştik. Avrupa Komisyonu’nun Almanya’nın cari fazlasıyla ilgili analizi şunu söylüyor:

“Almanya’da cari fazlanın arkasında hane halkının net tasarruflarıyla büyüyen ve borçluyken borç veren konumuna gelen özel sektör var. Almanya’nın dış ticaretteki gücünü imalat sanayinin ihracat odaklı olması destekliyor. Bu gücü Alman imalat sanayinin, fiyat dışı rekabeti güçlendiren küresel tedarik zinciri yoluyla küreselleşmenin meyvelerini toplamaktaki başarısı da destekliyor. Alman imalat sanayi birçok niş” üründe dünya lideri...”

Almanya ne başka ülkelerin tasarruflarıyla finanse edilen  AVM, konut ve işyeri inşaatı yatırımlarıyla büyüyor, ne de kamu sektörü yatırımlarıyla.

Almanya kendi insanının tasarrufunu verimli yatırımlarda kullanan imalatçı ihracatçıları aracılığıyla büyüyor...

İşin esası;içilen onca biraya, mini etekle ulu orta dolaşan onca genç kıza rağmen” güçlü toplumsal etik altyapıda, kaliteli eğitim sisteminde, sağlam hukuk sisteminde, hayatın her alanında profesyonel davranışta, güçlü organizasyon kültüründe, yaratıcı fikirde, disiplinde, çalışkanlıkta, imalat sanayinde ve ihracatta...

Kibirde, israfta, gösterişte, torpilde, her türlü haltı yiyip “hassasiyet” nutku atmakta değil.!

“Milli duruş” adı altında haksız, hukuksuz ve vasat olana itibarı, “ülke sevgisi” diye pazarlamakta hiç değil.!

*Zamanında IMF ve Dünya Bankası’ndan alınan krediler gereği uygulanan istikrar ve yapısal uyum politikaları nedeniyle ihmal edilen Sosyal Devlet Boşluğu; özelleştirme, dış borç, inşaat sektörü için gelen Körfez sermayesi ve haksız rekabetle kamu ihalesi alan müteahhitlerden temin edilen "helal yolsuzluk" sayesinde doldurulmuştur.

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Şubat.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Şubat.2016 okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DAR KORİDOR: LİBERALİZMİN LİBERAL ISLAHI
  • S-400’LERİN ALTINDA YATAN KORKUNÇ GERÇEK.!
  • TÜRKİYE'NİN SUDAN’DA KİRALADIĞI ARAZİLER TEHLİKEDE
  • EKONOMİDE KENDİNİ BEĞENMİŞLİK
  • ŞEKERDE BÜYÜK OYUN VE TEHLİKE
  • ASGARİ ÜCRETİN ADI İNSANCA ÜCRET OLSUN
  • YENİ VERGİLERİNİZ HAYIRLI OLSUN.!
  • STAGFLASYON.? RESESYON.? POLİTİKA FAİZİ.?
  • ENFLASYONLA TOPYEKÛN MÜCADELE BÜYÜYOR.
  • TÜRK TELEKOM SOYGUNU HAKKINDA.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP