FIRAT'IN BATISINA RUS DESTEĞİ.!

Rusya, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Fırat'ın batısında ilerleme çabaları için destek vermeye başladı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

FIRAT'IN BATISINA RUS DESTEĞİ.!

Rusya, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Fırat'ın batısında ilerleme çabaları için destek vermeye başladı. Nehrin batısındaki Mümbiç, ağır Rus bombardımanı altında.

PYD, bir süredir Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında iki yönlü ilerlemeye çalışıyor. Örgüt, geçen ay ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının yardımıyla Halep'in doğusundaki Sırrin beldesinin güneyindeki DAEŞ'i gerilettikten sonra Fırat nehrine ulaşmıştı. 27 Aralık'ta ABD uçaklarının hava saldırısının ardından Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı'nı DAEŞ'ten alan PYD liderliğindeki güçler, ardından nehrin batısında Tişrin Baraji'nin 9 km kuzeybatısındaki Ebu Kalkal bölgesine dayanmışlardı.

PYD FIRAT'IN BATISINA GEÇTİ.!

DAEŞ'in şiddetli direnişi nedeniyle PYD'nin nehrin batısında Halep'e bağlı Mümbiç ilçesini alabilmesi, hava desteğinin gelip gelmemesine bağlı kalmıştı. PYD öncülüğündeki güçler bölgede yığınaklarına devam ederken ABD, örgütün daha ileriye gitmemesi konusunda yapılan uyarılar nedeniyle örgüte hava desteğini ertelemişti. Bu nedenle yönünü Rusya'ya çeviren PYD'nin beklediği destek, bugün geldi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rus savaş uçakları, Mümbiç ilçe merkezini, ilçenin kuzeydoğusundaki Tişrin Barajı yönünden vuruyor. PYD liderliğindeki güçlerin eş zamanlı kara operasyonuna başlayıp başlamadığı ise henüz bilinmiyor.

PYD-RUSYA ARASINDA YOĞUN TEMASLAR

AA muhabirinin PYD'ye yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, örgüt son haftalarda Rus yetkililerle hava desteği verilmesi konusunda yoğun temas içine girmişti. Örgüt, 12 Aralık 2015'te YPG Sözcüsü Aldar Halil'in Lazkiye'ye bağlı Hımeymim'de Rus yetkililerle yaptığı görüşmeden sonra kendilerine sözü verilen "sahada tam desteğin", özellikle Fırat'ın batısı konusunda hayata geçirilmesini talep ediyordu.

PYD'ye yakın kaynaklar, 16 Ocak'ta da Lazkiye'den gelen bir Rus komutanın, beraberindeki askeri heyetle Haseke'deki PYD güçlerini, keşif ve müttefik güçlere destek olma amacıyla ziyaret ettiğini, bu görüşmede örgütten Kamışlı'nın 30 kilometre güneyinde rejime ait bir askeri kıta oluşturulmasını talep ettiklerini anlatmıştı.

Rus istihbarat yetkililerinin 5 gün sonra da rejim-PYD koordinasyonunu güçlendirmek ve Kamışlı Uluslararası Havaalanındaki çalışmaları incelemek amacıyla ilçeye geldiğini belirten kaynaklar, geçen ekimden bu yana Tel Abyad'da bulunan ve içinde özel birlik timleri de olan 100 kadar Rus askerinin Kamışlı'ya getirildiğini söylemişti.

Kaynaklar, Rusya'nın PYD'ye destek verirken Esed yönetimini de bu işbirliğine kattığını, rejim otoritesinin PYD tarafından kabul edilmesinde ısrarcı davrandığını bildiriyor.

Kamışlı, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinin en büyük ilçesi, Mardin'in Nusaybin ilçesinin 3 kilometre karşısında yer alıyor.Yüzde 25'i rejimin kontrolünde geri kalanı PYD hakimiyetinde olan ilçede rejimin kamu kurumları faaliyetlerini sürdürüyor. Güvenlik PYD tarafından sağlanıyor.

Rusya'nın genişletme çalışmaları yaptığı Kamışlı Uluslararası Havaalanı ise Esed rejiminin kontrolünde. Kamışlı'da halihazırda 100 civarında Rus askeri bulunuyor. Havaalanındaki çalışmaların tamamlanması ve Rus varlığının artmasıyla Kamışlı'da rejim etkisinin güçlenmesi bekleniyor.

ORTAK OPERASYON ODASINDAN RUS DESTEĞİ

Rusya'nın 30 Eylül'de Suriye'deki hava saldırılarına başlamasından 11 gün sonra Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile Paris'te görüşmüştü. Bogdanov, 21 Ekim'de de örgütün diğer eş başkanı Asya Osman ve Kobani'deki temsilcilerini Moskova'da ağırlamıştı. Ziyaretleri, PYD'nin Rusya'da temsilcilik açma girişimleri takip etmişti.

Putin, 23 Ekim'de PYD ile Esed rejimi güçlerinin birleşmesi gerektiğini söyleyerek, örgüte Suriye'deki iç savaşa rejim safında devam etme çağrısı yapmıştı.

Kasım ayının sonundan itibaren Rusya, Türkiye'nin güvenli bölge olarak önerdiği, Halep-Türkiye koridoru olarak da bilinen Azez-Cerablus hattında PYD'ye destek vermeye başlamıştı. Rus uçakları, hattın batısındaki Afrin'den Azez'e ilerlemesi için PYD öncülüğündeki güçlere hava şemsiyesi kurmuştu.

PYD KUŞAĞIYLA HALEP-TÜRKİYE KORİDORUNU KAPATMAK

PYD güçleri, koalisyonun hava desteğiyle Ocak 2015'te Türkiye sınırı boyunca Kobani'yi (Ayn el-Arab) ele geçirmiş, Mayıs'ta da Tel Abyad'ı DAEŞ'ten almıştı. Böylece ülkenin kuzeyinde birbirinden kopuk olan Haseke ve Kobani bölgelerini birleştiren PYD, bir sonraki hedefine yoğunlaşmıştı. Örgütün sonraki hedefi, Fırat'ın batısına geçip Cerablus-Azez hattında ilerleyerek Kobani ve Afrin'i birleştirmek.

Örgütün hedefine ulaşabilmesi halinde, Suriye'nin kuzeydoğu sınırından başlayarak Türkiye sınırı boyunca ilerleyen hakimiyet kuşağı, Halep-Türkiye bağlantısını da keserek, Reyhanlı ilçesinin karşısına dayanacak. AA

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ocak.2016 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –– okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb ––––––– E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ocak.2016okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP