TÜRK KIZI İLAYDA ŞAMİLGİL DÜNYA BİRİNCİSİ

Özel MEF Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlayda Şamilgil, “First Step To Nobel Prize In Physics” yarışmasında, 70’e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TÜRK KIZI İLAYDA ŞAMİLGİL DÜNYA BİRİNCİSİ
TÜBİTAK'ın beğenmediği Lise öğrencisi İlayda Şamilgil'in projesi 70'e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu. Nobel kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'dan sonra Türkiye'de yeni bir Nobel adayımız yetişiyor olsun, Bu değerlerimizi batıya, ABD ye kaptırmayalım inşallah

Özel MEF Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlayda Şamilgil, “First Step To Nobel Prize In Physics” yarışmasında, 70’e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu.

Daha önce TÜBİTAK’ın yarışmasına da gönderdiği projenin, burada dereceye giremediği öğrenildi. 

İlayda Şamilgil, Polonya’da bu yıl 22’ncisi düzenlenen yarışmaya, üzerinde 1 yıldır çalıştığı “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesi ile katıldı. 

Şamilgil, fizik alanında dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen yarışmanın dünyaca ünlü akademisyenlerden oluşan jürisinden tam puan aldı.

TÜBİTAK'ın bünyesinde yetişmiş eleman kalmadığından İlayda Şamilgilin buluşunu değerlendirilemediği ortadadır.

17 - 25 Aralık sürecinde bünyesindeki bine yakın akademik personelin Görevden alındığı, istifa ettiği, Tübitak Başkanlığına İmam-Hatip ve İlahiyat mezunu,  Hayvanat bahçesi müdürünün atanması, Bünyesinde sahte diplomalı bölüm başkanlarının işe alınması, Türkiye'nin başarılı bir kurumunu bu hale getirdi.

YETİŞMİŞ ELEMANLAR GÖREVDEN ALINDI

Özellikle Başbakanlık’taki ‘böcek’ soruşturmasına ilişkin raporun değiştirilmesi için yapılan siyasi baskı ile gündemden düşmeyen TÜBİTAK’ta 1.000’e yakın isim görevden alındı.

Bu süreçte mahkemelerden giden taleplere TÜBİTAK’tan ‘Yetişmiş elemanımız yok, değerlendiremiyoruz.’ cevaplarının verilmesi bu kurumdaki kıyımı gözler önüne serdi.

İlayda Şamilgil'in projesini eleyen kadrolar şimdi ne düşünüyor acaba.?

BULUŞ NE İŞE YARAYACAK.?

Şamlıgil, “Bu projede suyun manyetik özelliğinden yararlandım. Suyun içine bir mıknatıs yerleştirdiğinizde suyun üzerinde gözle görülemeyecek deformasyonlar oluşur. ‘Ne kadar deformasyon varsa o kadar su olur’ tezinden yola çıkarak yaptığım deneylerde sonuca ulaştım” dedi. 

Buluşunun tarım ve gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünen Şamilgil, buluşu sayesinde günlük hayatta tükettiğimiz süt, meyve suyu ve benzeri sıvıların içindeki su miktarının kolayca tespit edilerek kalite-fiyat dengesinin kurulmasına yardımcı olacağını söylüyor.

NOBELE İLK ADIM

İlayda’nın kısa öğrencilik hayatı başarılarla dolu. geçen yıl İstanbul’daki bazı metro istasyonlarında kanserojen radon gazı ölçümü yapan İlayda Şamilgil, topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunmuş. 

Öğretmenleri, İlayda’nın Stanford Üniversitesi’ne kabul edileceğine inandıklarını belirtti.

İstanbul Millieğitim müdürü Dr. Muammer YILDIZ, 22. Uluslararası “First Step To Nobel Prize Physics” Yarışması Dünya Birincisi Öğrencimiz İlayda ŞAMİLGİL´i Kabul Etti

Başvuruları 2013-2014 öğretim yılında yapılan, Polonya’da düzenlenen 22. Uluslararası “First Step To Nobel Prize Physics”   adlı yarışmaya, Özel MEF Lisesi 12-D sınıfından öğrencimiz İlayda ŞAMİLGİL “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem “ adlı projeyle katılmış ve yapılan değerlendirmeler sonucunda öğrencimizin hazırladığı proje “Dünya Birincisi” olmuştur.

Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Muammer YILDIZ, Okul Müdürü Fikret MULHAN ve Danışman Öğretmen Mehtap BUDAK´la birlikte makamında ağırladığı İlayda ŞAMİLGİL´i tebrik etti. Yıldız, Bu gibi uluslararası başarıların ülkemize güç vereceğini ve geleceğimizi daha aydınlık hale getireceğini belirterek öğrencimize ve öğretmenlerine teşekkür etti.

Tags; Tübitak, İlayda,  Şamilgil,  Özel,  Mef Lisesi,  Sınıf,  Öğrencisi, İlayda, Samilgil, First Step, Nobel Prize, Physics, Yarismasi, 5 Bin Fizik, Projesiyle, Dunya, Birincisi, Oldu,

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2015okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –– okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb ––––––– E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2015okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • QUA, METAVERSE DÜNYASINA DA GÜZELLİK KATACAK
  • DİLHAN ERYURT GOOGLE’DA DOODLE OLDU.!
  • MUŞ ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNDEN TASARRUF
  • RoboAKUT BOĞAZİÇİ ÜNİ. WORLD.3
  • SOSYOLOJİDE YANSITMA; PSİKOLOJİDE SAVUNMA.!
  • ASELSAN’A ABD ŞANTAJI
  • NÜKLEER AKKUYU GBT'Sİ
  • DİJİTALDE GÜVENLİ REKLAM PLATFORMU KURULDU
  • 2018’İN DİJİTAL TRENDLERİ
  • KOCAELİ, TÜRKİYE’NİN ANA BELLEĞİ OLACAK
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP