CERATTEPE GEÇİLMEZ, GEÇİLMEMELİ.!

İktidar Ve Muktedirlerin Her Türlü Ayak Oyunları Ve Baskılarına Rağmen, Türk Halkının İkinci Çanakkale Mücadelesi Artvin Cerattepe’de Devam Ediyor..

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

CERATTEPE GEÇİLMEZ, GEÇİLMEMELİ.!

İktidar Ve Muktedirlerin Her Türlü Ayak Oyunları Ve Baskılarına Rağmen, Türk Halkının İkinci Çanakkale Mücadelesi Artvin Cerattepe’de Devam Ediyor..

ARTVİNLİLERİN NEŞE ABLA’SI

1995’te kurulan Yeşil Artvin Derneği, adından da anlaşılacağı üzere, kentteki doğal dokunun korunması için bir araya gelen Artvinlilerin oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek, Artvin Barosu’yla birlikte, bakır madeni projesine karşı kentte yükselen protestoların da önde gelen savunucularındandır.

Dernek başkanı Neşe Karacan, geçtiğimiz yıl kanser hastalığını yenmiş bir isim. Karacan’ı Artvin’de tanımayan yok, herkes ona “Neşe Abla” diye sesleniyor. Gününün büyük bölümü kentte işlettiği pastanede geçiyor, ama aklı hep direniş alanında. “Her siyasi partiye eşit mesafede olduklarını” söyleyen Karacan, projeye itirazlarının yaşamı savunmakla yok oluş arasında seçim yapmak kadar somut olduğunu belirtiyor.

Bir diğer sembol isim Hilmi Dede. Yaşını sorduğumda “26.12.1931” diyor ve ekliyor: “Cumhuriyet benden sadece birkaç yaş büyük.” Artvin’de açılacak bakır madeninin kentin su kaynaklarına zarar vereceğini duyduğu ilk andan itibaren tepkisini ortaya koyanlardan Hilmi Algın. Yani tam 20 yıldır bu direnişin içinde. Üstelik 20 yılın hemen her gününü de kaleme almış, bu da onlarca defter ediyor. Artvinliler için Hilmi Dede en büyük güç kaynağı. Her gören “Allah seni başımızdan eksik etmesin” diyor. Hilmi Dede’yle, proje alanını cepheden gören evinde konuşuyoruz.

Hilmi Dede Yıllara meydan okuyan usta bir marangozdur da aynı zamanda. “Bu projenin buradan gideceği günü görmek istiyorum. Yaşadığım yerin kıymetini biliyorum. Artvin gitti, insan gitti, ne uğruna? Ben artık yolun sonuna geldim. Ne diye uğraşıyorum.? Bu doğa için. Burada tek bir gün gelsin yaşasınlar, kıyabilecekler mi.? Ben toprakla varım. Buranın toprak dedesiyim” diyor.

Artvin’de itirazların hedefindeki bakır madeni projesi Cengiz Holding bünyesinde bulunuyor. Proje Genel Koordinatörü Ünal Arkadaş ve mühendislerden Muhammed Bilgin’le firmanın kent merkezindeki ofisinde buluşuyoruz. Arkadaş söze, projenin hukuki durumunu anlatarak başlıyor.

ŞİRKET : ‘HUKUKİ ENGEL YOK’

Sahanın Özaltın şirketine ruhsatlı olduğunu, holding bünyesindeki bir başka şirketin rödovans anlaşmasıyla faaliyet göstereceğini belirterek, “Proje önünde hukuki bir engel yok. Geçtiğimiz ay, iptal edilen ÇED-Çevresel Etki Değerlendirme raporunda gerekli değişiklikleri yaptık, bakanlık da onayladı. Faaliyete geçeceğiz” diyor. Daha önceki mahkeme kararlarına da değinen Arkadaş, şunları söylüyor: “Yargı, Kanadalı firmanın ÇED almadan çalışmasına izin vermedi. Yani ‘Madencilik yapılamaz’ demedi, ‘ÇED’siz yapılamaz’ dedi. Özaltın ihaleyi aldı. Ancak atık sahaları ve maden zenginleştirme için bakır madenine yakın bölgede tesis kurulması gerekiyor. Biz işe ÇED alarak başladık. Yargı ‘Yetersiz’ dedi. Yeni bir ÇED süreci başladı, olumlu sonuç aldık. Yeni ÇED mahkemeye verilebilir ama bu, çalışmayı engellemez. Yeni ÇED ile daha önce iptal edilen ve şu an Danıştay’da olan ÇED hükümsüz kaldı.

 

Yani Danıştay’da şu an bu konuyla ilgili bir dosya yok.” Arkadaş, “Sahada aktif basınçlı yeraltı suyu yok. Gözlem kuyularıyla takip ediyoruz. Suyun bakır madeniyle buluşma ihtimali düşünüldü, ÇED raporunda bu da belirtildi. İçme suları karşı dağda. Yani su ile bakır madeninin karışması mümkün değil” diyor.

 

Artvin Milletvekili Bayraktutan:

Carettepe İhalesi Eşitlik İlkesine Aykırıdır

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Artvin Cerattepe’deki maden sahasının ihalesinin “eşiklik ilkesine aykırı olarak yapıldığını” savundu.


CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, “Artvin Cerattepe’de maden sahası için yapılan ihale, 17 Aralık operasyonlarıyla gündeme getirilen kamu ihalelerindeki pisliğin en önemli delillerinden biridir” Konuyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu ancak savcılığın kendisini dinleme ihtiyacı bile duymadan takipsizlik kararı verdiğini belirten Bayraktutan, bu karara da itiraz ettiğini ve şimdi bunun sonucunu beklediği söyledi. 

Bayraktutan, şöyle konuştu:  “Artvin Cerattepe’de maden sahası için yapılan ihale, 17 Aralık operasyonlarıyla gündeme getirilen kamu ihalelerindeki pisliğin en önemli delillerinden biridir. Belki soruşturmanın içerisinde burası yoktur ama kamuoyunun Artvin’e dikkatle bakmasını istiyorum.

Buradaki ihaleyi sonuna kadar takip edeceğiz. Kimlere nasıl peşkeş çekildi, nasıl yapıldığını kamuoyunu gündeminden asla uzaklaştırmayacağız. Dün Sayın Başbakan  “CHP pisliktir’ gibi bir ibare kullandı. Şu ihalenin hem yargı aşaması hem diğer aşamalar ortaya çıktıktan sonra kim pislik hep beraber göreceğiz. İhale, hem Kamu İhale Yasası hem de Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre, asla eşitlik ilkeleri içinde yapılmamıştır.”  İfadelerini kullandı. Bayraktutan, Cerattepe ihalesine ilişkin belgeleri, ayakkabı kutusu içinde basın toplantısı salonuna getirdi.

Bayraktutan, Balyoz, Ergenekon gibi bazı davaların yeniden görülmesine ilişkin tartışmaların sorulması üzerine, “Ceza yargılamasının her aşamasında yargılamanın seyrini değiştirebilecek olan yeni bir delil, tanık karar kesinleşmiş olsa bile karara dayanak teşkil edebilecek, kararın şeklini değiştirebilecek bir tanık ifadesi veya maddi bir delil her aşamada değerlendirilebilir” dedi.

Published on Aralık 30th, 2013 | by Ramazan Balcıoğlu

 

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, - okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 – okkesb61@gmail.com,

 

YANDI GÜLÜM KETEN HELVA

Sizlere Tavsiyem; Artık, Yandı Gülüm Keten Helva Türküsünü Söylemeye başlayabilirsiniz.! 

 

YA OYUNUZ, YA CANINIZ… Dedik.!

ALMASINI, VERMESİNİ BİLİN.! Dedik.!

 

Malınızı Mülkünüzü De İstiyorum, Hepsi Bizim.!

Büyük Bir Bölümünü Aldık Zaten, Siz Uyuyun.! Dedik, Dinlemediniz Ne Oldu.? ( %49,5 )

 

“Ben Bir Muktediri Zorba Olarak;

Alırım, Almam Lazım, Almasını Bilirim. Dedim.!

Verin, Vermeniz Lazım, Vermesini Bilin. Dedim.!

Vermezseniz; Verdirmesini Bilirim.! Dedim.!

Öyle Bir Vereceksiniz Kiii.!, Vermezseniz Siz Bilirsiniz.! Dedim.!

Sonra Bana Gelip, Yandım Anam, Babam, Oğlum, Kızım, Gelinim, Torunum, Askerim, Polisim Diye Ağlaşmayın.! Hiç Birinizi Tanımam.!”  Dedim mi.?

Dedim, Sonuç Ne Oldu.? ( %49,5 ) Şimdi Gerisini Siz Düşünün.!

 

Şimdi de BAŞKANLIĞI İstiyorum. Başkanlığı da Alacağım, SARAYLARA da Yerleşeceğim. Sizlere Tavsiyem; Artık, YANDI GÜLÜM KETEN HELVA Türküsünü Söylemeye ve Çiftetelli Oynamaya Başlayabilirsiniz.! 

 

YAA, SİZ NASIL İNSANLARSINIZ,

HİÇ RUH YOK MU SİZDE,

Üstünüze Ölü Toprağı Mı Serpildi.?

Adamın birine “ananı da al sktr git dedim. Tınmadınız..

Özelleştirme adı altında 80 yılda oluşturulan, Tekel’den Telekom’a tüm devlet birikimlerinizi sattım. Sesiniz çıkmadı..

En Kıymetli Arazilerinizi, Sit Alanlarını, Tarım Alanlarınızı,  Ormanlarınızı, Yağmaladım, Talan Ettim, Zeytin Ağaçlarınızı Kestirdim isyan Etmediniz.!

Askerlerinizi, polislerinizi, gazetecilerinizi içeri atıp, uyduruk suçlama ve davalarla yıllarca içerde yatırdım, bir kısmının ölmesine, öldürülmesine sebep oldum. Kıpırdamadınız..

Başınızı Türbana Bağladım, Okullarınızı İmam Hatip Yaptım, Verdim Elinize Üç Bin Lira Maaş, Çevirdim Hepinizi Maymuna, Oynatıyorum Bir Oyana Bir Buyana.! (Maymun Hikayesi Aşağıda)

Kucağımı açsam, oturmak sıraya gireceksiniz..

Ne biçim bir şeylersiniz siz.?

 

 

SEÇİMLERİN KADERİ VATANDAŞIN ELİNDE..!

İKTİDAR BATI'dan, PKK DOĞU’dan SALDIRIYOR.!

ŞEHİTLER GELMEYE DEVAM EDİYOR.!

 

Siz… FERMAN PADİŞAHIN DAĞLAR BİZİMDİR,

ÖLEN ÖLÜR KALAN SAĞLAR BİZİMDİR.! Deyin durun.!

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, - okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 – okkesb61@gmail.com,

 

 

TEK YOL DEVRİM.!

 

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM.!.

 

Yaşasın Halkların Kardeşliği.!.

 

KURTULUŞA KADAR SAVAŞ.!.

 

Emperyalizme ve Faşizme Geçit Yok.!.

 

ÜLKÜMÜZ TAM BAĞIMSIZLIK VE

GERÇEKTEN DEMOKRATİK TÜRKİYE.!.

 

ARSIZ, NURSUZ, HIRSIZ GELMEDİ

Bizim Toprak, Toprak Olduktan Beri,

Bunun Gibi Arsız Daha Gelmedi.!

Bu Kadar Sap Yiyip Saman Bırakan,

Ağzı Çirkin Yüzü Nursuz Gelmedi.!

Zehir İle Yare’mizi Elledi,

Ateş İle Terimizi Yelledi,

Bizim Elin Anasını Belledi,

Böyle Dinsiz, Böyle Hırsız Gelmedi.!

Aşık Mahsuni Şerif

 

 

Rakı İçerek Yapılanları,

Ayran İçerek Sattılar, Yıktılar..!.  Bekir Coşkun

 

Who İs İt.?  Wanted.!.
"White Men Have Forked Tounge.!"

“Dili Çatallı, İki Dilli Beyaz Erkek.!”

Türkçesi; Yalancı, İki Yüzlü Adam.!.

Kızılderili Deyişi....

 

Hiç Bir Şey İçin Aşırı Endişe Etmeyin.

Bakarsınız; Yarın Ya Deve, Ya Deveci

Ya da Üstündeki Hacı Ölebilir. İ.İnönü

 

Nene dedim.

“Dedem Sana Hiç Çiçek Aldı mı.?”
Durdu ve Şöyle Dedi:

“Bana Aldığı Fistanların Hepsi Çiçekliydi.!.!”

 

EĞER BİR ÜLKEDE

“Hukuk Üstün Değilse, Adalet Yok Hükmündedir.!”

"Türk Yargısında Kronik İşlev Bozukluğu Var"

Bağımsız Bir Millet Olan Papua Yeni Gine, 

Parlamenter Demokrasi Sistemini Kabul Etmiş

Ülkelerdendir.

"Adil Yargılamayı Etkileme Suçunun Oluşabilmesi

İçin, Öncelikle Adil Yargılamanın Olması Gerekir."

Türkiye, ‘Hukuk Devleti İlkesizlikleriyle Malul’

Ülkeler Kategorisini Oluşturan ‘Hibrit Rejimler’

Arasında 88. Sıradadır. 

 

* * * * * * * * * *

TEK YOL DEVRİM.!

 

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM.!.

 

Yaşasın Halkların Kardeşliği.!.

 

KURTULUŞA KADAR SAVAŞ.!.

 

Emperyalizme ve Faşizme Geçit Yok.!.

 

ÜLKÜMÜZ TAM BAĞIMSIZLIK VE

GERÇEKTEN DEMOKRATİK TÜRKİYE.!.

 

YURTTA SULH, CİHANDA SULH

Kentlerin Sokaklarında, Köylerin Meydanlarında

DURMAK YOK MÜCADELEYE DEVAM

Savaşa Ve Talana Razı Olmak Yok.!

 

Yapılmak istenen Yeni AKP Anayasası

Halkımız İçin Kölelik Anayasasıdır,

KÖLELİK ANAYASASINA HAYIR.!

 

SU HAYATTIR… SU BİR HAKTIR…

SU, KAYNAK DEĞİL, DOĞAL VARLIKTIR.

SU YASASI ÇIKARILMALIDIR.!

 

TEMA Vakfı Eko Siyaset Bildirgesi:

“Salt ekonomi odaklı projeler dönemi bitmeli,

Ekolojik Siyaset dönemi başlamalıdır.!”

 

GELECEĞİN TÜRKİYE’Sİ İÇİN

TEMA VAKFINDAN PARTİLERE..!

“Yaşamın sürdürülebilmesinin” ve

“sürdürülebilir gelişmenin” ön koşulu

“çevrenin, toprağın, suyun, ormanın,

biyoçeşitliliğin” korunarak yönetilmesidir.

 

ÜLKEMİZ, TOPRAKLARIMIZ…

GÖZ GÖRE GÖRE ÇÖL OLMASIN.!

YEŞİL OLMASI İÇİN DESTEK OLUN..

 

Bir Memlekette, Namuslular, Namussuzlar

Kadar Cesur Olmadıkça, O Memlekette

Kurtuluş Yoktur. İ.İnönü

Ülkeyi Dini İrticadan Kurtarmanın Tek Yolu

Millete Kuran’ı Türkçe Olarak Okutmaktır.

Şartlar Gelişirse İhtilal’ler Hak Olur.

İrtica Başbakan’dan Cesaret Bulursa,

Kim Onun Sokağa Dökülmesini Önleyebilir.?

İrtica’nın Sokağa Dökülmesi İse Ülkenin Kana

Bulanmasıdır. İ.İnönü


Biz Açıkça Milliyetçiyiz...

Ve Milliyetçilik Bizim Yegâne Birlik

Unsurumuzdur. Türk Ekseriyetinde Diğer

Unsurların Hiçbir Etkisi Yoktur. Vazifemiz

Türk Vatanı İçinde Türklüğü Yaşatmaktır.

Türkleri Ve Türklüğe Muhalefet Edecek

Öğeleri Kestirip Atacağız. Ülkeye Hizmet

Edeceklerde Her Şeyin Üstünde Aradığımız

Türk Olmalarıdır. İ.İnönü

 

Kızıldere Şehitleri Ölümsüzdür
Onlar Halkın Yüreğinde Yer Edinmişlerdi
Her Şey Özgür Bir Vatan İçin Dediler
Hiç Bir Tereddüt Etmeden Toprağa Düştüler
Anıları Önünde Saygıyla Eğiliyorum.
Yaşasın Devrim,Yaşasın Sosyalizm..

 

"Siz Bana Din İle Refaha Ulaşmış Bir Toplum

Gösterin, Ben de Size Devrim İle Geri Kalmış

Bir Toplum Göstereyim".  E. Che Guevara 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 – okkesb61@gmail.com,

 

Millî Parkın Adı, İli, İlanı, Alanı, Özellikleri;

01-) Yozgat Çamlığı Millî Parkı, Yozgat, 1958, 264,0

Tabii bitki ve hayvan toplulukları, kalıntı meşcereler, eğitim, dinlenme ve eğlenme, turizm

02-) Karatepe-Aslantaş Millî Parkı, Osmaniye, 1958, 7715,0

Arkeolojik tarih öncesi kalıntılar, tabii bitki toplulukları, eğitim, dinlenme ve eğlenme, turizm

03-) Kuşcenneti Millî Parkı, Balıkesir, 1959, 64,0

Zengin ve çeşitli kuş toplulukları, tabii bitki toplulukları, kuş gözlemleme mekanı, eğitim, turizm

04-) Soğuksu Millî Parkı, Ankara, 1959, 1195,0

Tabii bitki ve hayvan toplulukları, önemli ve nadir kuş üreme mekanları (Kara akbaba), eğitim, dinlenme ve eğlenme, turizm

05-) Uludağ Millî Parkı, Bursa, 1961, 12677,0

Jeolojik yapı ve çok zengin tabii bitki toplulukları, dağ ve kış sporları, ekoturizm, kültürel zenginlik, alpin zon sulak alanları, alpin zon bitki ve hayvan türleri zenginliği, Mayer'in Orman Zonlarını tasnif ettiği dağ silsilesi, turizm, eğitim, zengin Osmanlı Türk (kuruluş dönemi, Anadolu-Balkan-Kafkas, vb...) kültürü, eğitim, sağlık turizmi başta olmak üzere son derece zengin turizm çeşitliliği...

06-) Yedigöller Millî Parkı, Bolu, 1965, 2019,0

Tabii bitki ve hayvan toplulukları, manzara, dinlenme ve eğlenme, turizm, eğitim, dağ ve orman sporları, ekoturizm, eğitim...

07-) Spil Dağı Millî Parkı, Manisa, 1968, 5505,0

Jeolojik yapı zenginliği, tabii ve endemik bitki ve hayvan toplulukları, eğitim, dinlenme ve eğlenme, turizm

08-) Kızıldağ Millî Parkı, Isparta, 1969, 59400,0

Tabii bitki toplulukları, eğitim, dinlenme eğlenme ve turizm

09-) Kovada Gölü Millî Parkı, Isparta, 1970, 6534,0

Tabii bitki ve hayvan toplulukları, manzara, eğitim, dinlenme ve eğlenme, turizm

10-) Güllük Dağı Millî Parkı(Termessos), Antalya, 1970, 6702,0

Arkeolojik kalıntılar, tabii bitki toplulukları, eğitim, manzara, dinlenme ve eğlenme, turizm

11-) Munzur Vadisi Millî Parkı, Tunceli, 1971, 42000,0

Jeolojik yapı, tabii bitki ve hayvan toplulukları, turizm çeşitliliği, eğitim

12-) Beydağları (Olimpos) Sahil Millî Parkı, Antalya, 1972, 30969,0

Arkeolojik kalıntılar, tabii bitki ve hayvan toplulukları ile jeomorfolojik oluşumlar, turizm, eğitim

13-) Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı, Çanakkale, 1973, 33000,0

Türk ve dünya harp tarihi, şehidlikler, tabii bitki ve hayvan toplulukları ile jeomorfolojik oluşumlar, turizm, eğitim

14-) Köprülü Kanyon Millî Parkı, Antalya, 1973, 36614,0

Arkeolojik kalıntılar, tabii bitki toplulukları, jeolojik oluşumlar, turizm, eğitim

15-) Ilgaz Dağı Millî Parkı, Kastamonu, 1976, 1088,0

Tabii bitki toplulukları, kültürel zenginlik, dağ, orman ve kış sporları, manzara, dinlenme ve eğlenme, eğitim, turizm

16-) Başkomutan Tarihî Millî Parkı, Afyon, 1981, 35500,0

İstiklal Harbi tarihi, kültürel değerler zenginliği, eğitim, turizm

17-) Göreme Tarihî Millî Parkı, Nevşehir, 1986, 9572,0

Tarihi eski yerleşimler ‘yer altı şehirleri, kiliseler, şapeller" ve peri bacaları gibi jeolojik oluşumlar, peyzaj değeri, dinlenme ve eğlenme, turizm, eğitim

18-) Altındere Vadisi Millî Parkı, Trabzon, 1987, 4800,0

Kültürel değerler, tarihi yapılar, ‘Sümela Manastırı’, tabii bitki toplulukları, manzara, peyzaj değeri, dinlenme ve eğlenme, turizm, eğitim

19-) Boğazköy-Alacahöyük Tarihî Millî Parkı, Çorum, 1988, 2634,0

Arkeolojik kalıntılar, Hitit Devleti Merkezi, eğitim, turizm

20-) Nemrut Dağı Millî Parkı, Adıyaman, 1988, 13850,0

Tarihi açık hava müzesi, güneşin gizemli doğuşunu seyir, turizm, eğitim

21-) Beyşehir Gölü Millî Parkı, Konya, 1993, 88750,0

Göçmen kuşların göç güzergahı üzerinde bulunması, göl ve yakın çevresinin görülmeye değer üstün nitelikteki peyzaj güzellikleri ile göl ve içerisindeki çeşitli büyüklüklerde yaklaşık 60 civarında adanın kuşlar için üreme, beslenme, yumurtlama ve güvenle kuluçka yapmasına imkân sağlaması, bu sebeple taşıdığı iyi bir barınak/sulak alan niteliği, potansiyel su sporlarına elverişli kıyıları, tür çeşitliliği çok fazla olan orman ekosistemi, Eflatun Pınarı, çok sayıdaki mağaraları, Eşrefoğlu Camisi gibi tarihi-kültürel zenginliği ve özellikle Selçuklu Dönemine ait kültürel kaynakları, millî parkın bazı önemli kaynak değer bileşenlerini oluşturmaktadır. Ayrıca tarihi kalıntılar ve tarihi eserler, camiler, hanlar, kervansaraylar, kuş göç yolları üzerinde bulunuşu, jeomorfolojik oluşumlar, çok değerli tabii bitki toplumları, zengin kuş toplulukları ve hidrolojik özellikler, güneşin gizemli batışını seyir, turizm, eğitim açısından önemli bir millî parktır.

22-) Aladağlar Millî Parkı, Niğde, Adana,Kayseri, 1994, 54524,0

Jeomorfolojik yapı ile flora ve fauna zenginliği, dağcılık sporları, dağ, orman ve kış turizmi, eğitim, zengin su kaynakları

23-) Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya, 1994, 1156,0

Jeolojik ve jeomorfolojik oluşum zenginliği, mağara ekosistemleri, turizm, eğitim

24-) Dilek Yarımadası, Aydın, 1994, 27675,0

Akdeniz’in en iyi korunan maki florası, jeolojik yapı, tabii bitki ve hayvan toplulukları, dinlenme ve eğlenme, turizm çeşitliliği, sulak alanlar

25-) Hatila Vadisi Millî Parkı, Artvin, 1994, 16988,0

Jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar, tabii zengin orman ağacı türleri varlığı ile yaban hayatı zenginliği, dağ ve orman turizmi, eğitim

26-) Honaz Dağı Millî Parkı, Denizli, 1994, 9219,0

Jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar, arkeolojik kalıntılar, Colossea (Honaz), endemik açıdan zengin bitki çeşitliliği, kültürel zenginlik, turizm merkezlerine yakınlık, dağ turizmi, ekoturizm, eğitim

27-) Kaçkar Dağları Millî Parkı, Rize, 1994, 51550,0

İlginç jeolojik ve jeomorfolojik yapı, tabii bitki ve yaban hayatı zenginliği, dağ, orman ve kış sporları, eğitim, turizm

28-) Kazdağı Millî Parkı, Balıkesir, 1994, 21300,0

Bitki örtüsü, biyolojik çeşitlilik ve fauna zenginliği, turizm çeşitliliği, eğitim

29-) Karagöl Sahara Millî Parkı, Artvin, 1994, 3766,0

Hidrografik yapı ve bitki örtüsü zenginliği, eğitim, orman ekosistemleri, ekoturizm, kültürel zenginlik

30-) Saklıkent Millî Parkı, Muğla, 1996, 12390,0

Jeomorfolojik yapı ile bitki ve hayvan varlığı açısından zenginlik

31-) Truva Tarihî Millî Parkı, Çanakkale, 1996, 13350,0

Tarihi kalıntılar, harp tarihi ve jeolojik yapı, turizm, eğitim, kültürel zenginlik

32-) Marmaris Millî Parkı, Muğla, 1996, 33350,0

Jeomorfolojik yapı ile bitki ve hayvan varlığı açısından zenginlik, nadir ekosistemler

33-) Küre Dağları Millî Parkı, Kastamonu-Bartın, 2000, 37000,0

Doğal yaşlı ormanlar, nadir ekosistemler, biyolojik çeşitlilik, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar, kültürel değer zenginlikleri ve arkeolojik kalıntılar, eğitim

34-) Sarıkamış Allahüekber Dağları Millî Parkı, Kars ve Erzurum, 2004, 22980,0

Tarihi kalıntılar, harp tarihi, doğal Sarıçam ormanları, tabii bitki toplulukları, dağ ve kar sporları, manzara, eğitim

35-) Ağrı Dağı Millî Parkı, Iğdır - Ağrı, 2004, 87380,0

Kültürel değerler açısından zenginlik. Dünyada Alaska’daki meteor çukurundan sonra ikinci büyük göktaşı çukuru da milli park sınırları içerisindedir. Bitki ve hayvan varlığı açısından da oldukça zengindir.

36-) Gala Gölü Millî Parkı, Edirne, 2005, 6090,0

Sulak saha, göl ve orman ekosistemlerini ve bu ekosistemlerde barınan çeşitli canlı türlerini ihtiva etmesi, 130 kuş türünün varlığı, kuş göç yolları üzerinde bulunuşu, nesli tehlikeye düşmüş veya nadir türleri, özellikle tepeli pelikan, çeltikçi ve küçük karabatak gibi nesli son derece azalmış türleri barındırması kaynak değerlerini oluşturmaktadır.

37-) Sultansazlığı Millî Parkı, Kayseri, 2006, 24529,0,

Tatlı ve tuzlu su ekosistemlerinin bir arada bulunduğu nadir bir ekosistem oluşu, nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerin de yer aldığı 301 kuş türünün beslenme, barınma ve kuluçka alanı oluşu, Avrupa’da turna, filamingo, akbalıkçıl, kaşıkçı kuşlarının bir arada kuluçkaya yattığı tek alan oluşu, kaynak değerlerini oluşturmaktadır.

38-) İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Kırklareli, 2007, 3155,0

Avrupa ölçeğinde önem taşıyan; çok sınırlı yayılışa sahip, doğal yapısı korunabilmiş, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan en önemli su basar (longos) ormanlara sahip olup, İğneada ve çevresinde farklı ekosistemler bulunmaktadır. Ekoturizm, dağ ve orman sporları, eğitim

39-) Tek Tek Dağları Millî Parkı, Şanlıurfa, 2007, 19335,0

Bitki ve hayvan varlığı açısından zenginlik, kültürel, tarihi ve arkeolojik özellikler açısından zenginlik, turizm, eğitim

40-) Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, Erzurum, 2009, 387

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 – okkesb61@gmail.com,

 

1-) Yumurtalık Lagünü Doğa koruma alanı, Adana, 2008, 16430,0

Millî Park, ülkemizdeki nadir Halep Çamı (Pinus halepensis L.) yayılış alanlarından birine sahiptir.

Yumurtalık Lagünü aynı zamanda; nesli tehlikeye düşmüş su kuşlarının yaşama ortamıdır. Akyatan ve Ağyatan gölleri barındırdığı kuş türleri açısından Türkiye’nin “A sınıfı” niteliğindeki 19 sulak alanından 2. sini oluşturmaktadır.

Ayrıca nesli tehlikeye düşmüş iki tür deniz kaplumbağasının (Caretta caretta) ve özellikle Chelonia mydas'ın Akdeniz’de varlığını sürdürebildiği önemli alanlardandır.

Saha, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında yer alan 17 deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından birisidir. Sulak alan ekosistemlerini içinde barındıran nadir bir ekosistem oluşu, kuş göç yolları üzerinde bulunuşu, ülkemizdeki nadir Halep Çamı (Pinus halepensis L.) yayılış alanlarından birine sahip oluşu, kültürel, tarihi ve arkeolojik özellikleri ile 6 Ağustos 2008 tarih ve 2008/14355 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmiştir. 6 Aralık 2008 tarih ve 27076 sayılı Resmi Gazete. Millî park, mahkeme kararıyla iptal edilmiştir.

2-) Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı, Çanakkale, 1973, 33.000,

6546 sayılı "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun" ile milli park olarak tefrik edilen ve bu Kanunla Tarihi Alan olarak belirlenen alanın milli park vasfı kaldırılmıştır.

 

 

Türkiye'deki Millî Parklar

Akdeniz Bölgesi; Altınbeşik Mağarası, Olimpos Beydağları, Güllük Dağı, Karatepe-Aslantaş, Kızıldağ, Kovada Gölü,  Köprülü Kanyon, Saklıkent, Yumurtalık Lagünü

Doğu Anadolu Bölgesi; Ağrı Dağı, Munzur Vadisi, Sarıkamış-Allahüekber Dağları, Cilo-Sat Dağları

Ege Bölgesi; Başkomutan, Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası, Honaz Dağı, Marmaris, Spil Dağı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi; Nemrut Dağı, Tek Tek Dağları

İç Anadolu Bölgesi; Aladağlar, Beyşehir Gölü, Göreme, Soğuksu, Sultansazlığı, Yozgat Çamlığı

Karadeniz Bölgesi; Altındere Vadisi, Boğazköy-Alacahöyük, Hatila Vadisi, Kaçkar Dağları, Karagöl Sahara, Ilgaz Dağı, Küre Dağları, Yedigöller

Marmara Bölgesi; Gala Gölü, Gelibolu Yarımadası, İğneada Longoz Ormanları, Kazdağı, Kuşcenneti, Troya, Uludağ

 

 

 

 

Diğer Haberler

  • KAYAK SEVEN GAZETECİLER KAZAKİSTAN’DA
  • HOTELRUNNER & ROİBOS STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ
  • BASTIR PARAYI, DİK UCUBEYİ.!
  • TİP, LİMAK’I AKBELEN İÇİN PROTESTO ETTİ
  • YIKILDIK EY HALKIM
  • TOZKOPARAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIMIZ
  • PİYALEPAŞA BOSTANI.! TEHLİKE ALTINDA MI.?
  • TÜRKİYE'NİN GURURU ANKAPARK SOYGUNU
  • İBB İŞİNİ DÜRÜSTÇE YAPMAYA DEVAM EDECEKMİŞ.!
  • ERGENEMİZİ GERİ İSTİYORUZ.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP