KIBRIS DİN VE EZAN’LA KAŞINIYOR.!

Kıbrıs'ta Büyük Tezgah mı Hazırlanıyor.? Kıbrıs Ezan Tartışmalarıyla Büyük ve Tehlikeli Olayların İçine Çekilmek mi İsteniyor.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

KIBRIS DİN VE EZAN’LA KAŞINIYOR.!

Kıbrıs'ta Büyük Tezgah mı Hazırlanıyor.? Kıbrıs Ezan Tartışmalarıyla Büyük ve Tehlikeli Olayların İçine Çekilmek mi İsteniyor.?

KKTC'de ezan yasağının yankıları sürerken, ezan sesinden rahatsız olan bir kişinin kornayla ezanı bastırmaya çalışması yeniden gündemde.

KKTC'de "rahatsızlık verdiği" gerekçesiyle, sabah ezanlarının hoparlörden okunması, 3 camide mahkeme kararıyla yasaklandı.
EZANI KORNAYLA BASTIRMIŞTI

Bu yasağın ardından akıllara, Gazimağusa'da bir imamın hoparlör bile kullanmadan okuduğu ezandan rahatsız olan şahsın, aracının kornasına basarak ezan sesini bastırmaya çalışması geldi.

 

KIBRIS'TA EZAN YASAĞI TARTIŞMASI

Kıbrıs'ta Üç Camide Sadece Sabah Ezanlarının Hoparlörden Okunması Açılan Bir Dava Nedeniyle Mahkeme Kararıyla Yasaklandı.

Yasağa Rağmen Bugün Camilerde Merkezi Sistemle Hoparlörden Ezan Okunmaya Devam Edildi

KKTC'de Güzelyurt'a bağlı Lefke kasabasındaki Orta Cami - Şeyh Nazım, Pir Paşa ve Aşağı Camilerinde hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık vermesi nedeniyle mahkeme kararı ile okunmasının yasaklanmasının ardından bu camilerde merkezi sistemle hoparlörden ezan okunmaya devam edildi.

Mahkeme kararına tepki gösteren bazı kişiler, yasağın uygulanacağı Pir Paşa Camisine gelerek sabah namazını cemaatle kıldı.

Daha sonra Pir Paşa Camisinin avlusunda toplanan bir grup "ezanıma dokunma" pankartı açarak mahkeme kararını protesto etti.
KKTC Din İşleri Başkanlığı Lefke Temsilcisi Mehmet Genç de yaptığı açıklamada, alınan kararın savunulacak bir karar olmadığını öne sürerek,
"Neticede ezandan bahsediyoruz. Çünkü ezan için bu vatanda binlerce şehit verilmiş. Dolayısıyla bu karar normal şartlarda eğer alınacaksa Din İşleri Başkanlığı uhdesinde olması lazım. Ama Din İşleri Başkanlığı'nın bu konudan haberi yok" dedi.

 

KİMSE KEYFİNDEN HOPARLÖRDEN OKUMUYOR
"Lefke'de adı geçen camilerde ezan okunmaya devam edilmektedir" diyen Genç, "Hukuki süreç devam ediyor. Görevlilere herhangi bir mahkeme kararı ulaşmamıştır. Biz görevimizin başındayız. Camilerimiz açık, herkes gelip ibadet edebilir" dedi. Mehmet Genç, artık günümüzde dünyanın hiç bir yerinde ezanların minareye çıkılarak okunması mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Kimse keyfinden hoparlörden ezan okumuyor. Anayasa, din ve vicdan özgürlüğü var. Bir insan ezanı sevmeyebilir. Ama karşısında bir insan da ezanı duymak isteyebilir. Bunun önünü alamayız. Burada asıl olan ortayı bulmaktır. Böyle bir kararı tasvip etmemiz mümkün değil. Şu, unutulmamalı; Bu topraklarda KKTC'de kimse ezanları susturamaz.

Neticede bu topraklar için, camiler için şehitler verilmiştir. Birilerinin ezan duymak istemiyorum demek istemesiyle bu ezanlar susmaz. Bu ezanlar bu topraklarda kıyamete kadar inşallah devam edecektir."

Kıbrıs'ın Lefke kasabasında, bir avukat, hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne başvurmuş, mahkeme de verdiği ara kararla, Lefke'de bulunan Orta Cami - Şeyh Nazım Camisi, Pir Paşa Camisi ve Aşağı Camide sabah ezanlarının ve Arapça duaların hoparlörle okunmasını yasaklamıştı.

MERSEDESÇİ DİYANET BAŞKANI DA TARTIŞMAYA GİRDİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, KKTC'deki 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklanmasıyla ilgili olarak; "Biz Kıbrıs'taki hem müşavirimizle hem oradaki yetkililerle diyalog halindeyiz. Onun için bunun üzerinden ayrıca bir ezan tartışması başlatmanın doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.

Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen "8. Diyanet İşleri Reisi İbrahim Bedrettin Elmalı Sempozyumu" için Antalya'ya gelen Mehmet Görmez, KKTC - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "rahatsızlık verdiği" gerekçesiyle sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının, 3 camide mahkeme kararıyla yasaklanmasına ilişkin gazetecilerin sorusunu yanıtladı.

KKTC'nin daima bir Müslüman ülke olarak kaldığını iddia eden Mehmet Görmez, "Her Müslüman ülkede ezan, bağımsızlığın, istiklalin ayrılmaz önemli simgesidir" diye konuştu.

Mehmet Görmez; "Doğrusu Kıbrıslı vatandaşlarımız, kardeşlerimiz bana da tepkileri ilettiler. Eğer bu mahkeme kararı ezanın kendisine yönelik ise zaten hukuki bir değeri olmaz ama teknik bir şey ise sadece megafonun çıkardığı sesle ilgiliyse bu da aynı şekilde topluma daha güzel bir şekilde ulaştırmak için önlemler alınır. Biz Kıbrıs'taki hem müşavirimizle hem oradaki yetkililerle diyalog halindeyiz. Onun için bunun üzerinden ayrıca bir ezan tartışması başlatmanın doğru olmadığını düşünüyorum." Dedi.

Mehmet Görmez, siyasi konuları ve sorumluluk alanı dışındaki soruları cevaplayamayacağını ifade etti. 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2015 okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • İMAMOĞLU GÖREVDEN AFFINI İSTESİN*MİŞ.!
  • TOPRAKLARIMIZ SATILMAMALI
  • SELOCAN & SELAHATTİN DEMİRTAŞ ve SİYASET
  • DEPREMDE YIKIMIN SUÇLUSU KİM.?
  • YENİ TÜRKİYE FİYASKOSU, K9 KADAR FAYDA YOK
  • BU ÜLKEDE HEM SOLCU, HEM ERMENİ OLMAK.!
  • *VATANDAŞLIK VERİLİRKEN, VATAN DA VERİLİYOR.!*
  • LAİK DEMOKRATİK CUMHURİYET
  • *SİYASETİN ANADOLU FIRTINASI OSMAN BÖLÜKBAŞI*
  • İSKİLİPLİ ATIF'IN OSMANLI SİCİLİ DE BOZUKTU.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP