20.ULUSLARARASI SOROPTİMİST KONVANSİYONU

Uluslararası Soroptimist Federasyonu'nun '20. Uluslararası Konvansiyonu Gerçekleştirildi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

20.ULUSLARARASI SOROPTİMİST KONVANSİYONU

Uluslararası Soroptimist Federasyonu'nun '20. Uluslararası Konvansiyonu Gerçekleştirildi.

Dünyanın Üye Sayısı En Fazla Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarından Biri Olan Uluslararası Soroptimist Federasyonu'nun '20. Uluslararası Konvansiyonu'nun Açılışı Gerçekleştirildi.

Her dört yılda bir dünyanın farklı bir ülkesinde gerçekleşen ve 12'inci 1983 yılında Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu'nun ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen Konvansiyon, 32 yıl aradan sonra “Liderlik İçin Eğitim Kadınları Güçlendiren Yeni Fikirler teması ile yeniden İstanbul'da toplandı. Hilton İstanbul Bosphorus Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen bugünkü açılış töreni, SI International (Uluslararası Soroptimist) Başkanı Ann Garvie,

20. Uluslararası Soroptimist Konvansiyonu Başkanı Emine Erdem, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Erman Tunceri'in de aralarında bulunduğu dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda Soroptimist kadın temsilci katıldı.
Gecede katılan ülkelerin isimleri Deborah Thomas tarafından A-Z'ye tek tek okundu.

ARTIK KADINLAR OLARAK AYAĞA KALKMA ZAMANI GELMİŞTİR

Kongrenin açılışında konuşan 20. Uluslararası Soroptimist Konvansiyonu Başkanı Emine Erdem, 'Bu güzel İstanbul kentine hoş geldiniz' diyerek sözlerine başladı. İstanbul'un kentlerin kraliçesi olduğunu söyleyen Erdem, “Türkiye pek çok kültüre ve ulusa binlerce yıl boyunca ev sahipliği yaptı. Ve bugün Soroptimistlere ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bunun büyük bir nedeni var. Kadınların 21'inci yüzyıldaki gelişiminin gündemini belirleyebilmektir. Sayın soroptimistler bu toplantı bizim için, kadınlar için, insan hakları mücadelesi verenler için bir zorunluluk. 2015 Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri programının başlangıcını temsil etmekte. Eğer Dünya'yı çocuklarımız için daha iyi bir yer haline getirmeye çalışıyorsak şimdi artık kadınlar olarak ayağa kalkma zamanı gelmiştir. Eğer Dünya'mızı daha iyi bir yer haline getirmek istiyorsak çocuklarımız için şimdi artık kadınlar olarak ayağa kalkmanın zamanı geldi. Geleceğe yönelik hakkımızı şimdi tamda savunmalıyız. Soroptimistler olarak bizim amacımız kadınlar için küresel ses olmaktır. Bugün kıtaları bir araya getiren İstanbul bizim bu misyonumuza yerine getirmemizde bir fırsat sunmakta“ dedi.

KADINLARI LİDERLİK YAPMAK İÇİN EĞİTMEK AMACIMIZ

Erdem, Albert Einstein'nin 'Barış zorlamayla olmaz. Barışa yalnızca anlayışla erişilir' sözünü hatırlatarak, İşte bizim ülkemiz Türkiye, batı ile doğu arasında küresel olarak barış zorluklarının olduğu bölgesel bir güç olarak mevcuttur. Genç ve modern demokratik bir Cumhuriyet olarak Türkiye'nin vaatleri istikrar, olgunluk ve çok çalışmaktır. İşte bu bağlamda Türkiye için uluslararası Soroptimist toplantısına İstanbul'da 1983'den sonra ikinci kez ev sahipliği yapmak biçim için son derece büyük bir onur. Kadınlar sahnelerin arkasında zorlukları yüklenen kişilerdir. Burada 32 yıl sonra yine kamuoyunun önünde bulunuyoruz. Kadınları güçlendirmek için yani liderlik yapmak için eğitmek amacımız dedi.


DÜNYADAKİ TÜM KADINLARA İLHAM VERECEKSİNİZ

'Sevgili kız kardeşlerim' diyerek sözlerine devam eden Erdem, “Soroptimist kongresinin yaratıcı fikirlere ev sahipliği yapmasını temenni ediyorum. Uluslar arası dostluğa ev sahipliği yapmasını temenni ediyorum. İstanbul'dan nereye dönerseniz dönün Dünya'daki tüm kadınlara ilham vereceksiniz. İstanbul Kongresinin Soroptimist tarihininde büyük bir başarı haline getirelim. Birlikte öğrenelim, birlikte paylaşalım, birlikte katkıda bulunalım. Dünya'ya biz burada ayakta duruyoruz. Amacımız kadınları ve kızları, gerçekle ve sevgiyle güçlendirmek diyelim dedi.
Erdem, konuşmasının sonunda kongrenin düzenlenmesinde katkıda bulunan yerli ve yabancı Soroptimist temsilcileri ile ve aile üyelerine tek tek teşekkür etti.

KENDİLERİNİN DEĞERLİ OLDUKLARINA İNANDIRMAMIZ GEREKİYOR

Açılışta konuşan, SI International (Uluslararası Soroptimist) Başkanı Ann Garvie önce davetlileri 2011-2015 tarihleri arasında vefat eden Soroptimistler için saygı duruşunda bulunmaya davet etti. Saygı duruşunun ardından sözlerine devam eden Garvie, “Ben çok şanslı biri olarak önünüzde bulunmaktayım. Ben hiçbir zaman evsiz olma durumunu yaşamadım. Ülkemi çatışmadan ve savaştan ötürü terk etmek zorunda kalmadım. Bana kötü davranıldığı terk etmek zorunda kalmadım. İnsan trafiğine maruz kalmadım, eğitim erişim söz konusu oldu, zulme maruz kalmadım. Ancak ben yine de aile içi şiddetin travmasını yaşadım. Gözlerime bakın ve bana söyleyin. Yani sizin cinsiyet eşitliğini herkes için önemsediğinizi bana söyleyin ki bu temel bir insan hakkıdır. Eğitimi ve hayat boyu öğrenmeyi garanti altına almak önemli herkes için küresel olarak. Liderler olarak güçlendirmemiz gerekmekte, barış yapıcıları olarak güçlendirmemiz gerekmekte, kadınların ve kızların kendilerinin değerli olduklarına inandırmamız gerekiyor. Kadınların barışı güvence altına almaları için güçlendirmemiz gerekiyor. Sivil toplum aracılığıyla bunu yapmamız gerekiyor. Konferans delegeleri, konferans ana konuşmacıları, kongre konukları her biriniz şimdi İstanbul'a geldiniz. Bunu yeniden kararlılığını dile getirmek için gerçekleştirdiniz. Siz bir eylem paktı programı deneyimleyeceksiniz. Program sizin kararlılığınızı güçlendirecek, alevlendirecek, hepimize yönelik adalet için isteğinizi güçlendirecek dedi.


GÜLME MUTLULUK YARATIR

Garvie, kongre boyunca hepinizi gülmeye davet ederek, “Yani bir gülücük pek çok şey temin eder size. Gülenlerden bir şey azalmaz ancak bunun anısı sonsuza kadar kalır. Dolayısıyla gülme mutluluk yaratır. İradeyi ve işi güçlendirir, dostluk getirir. Bazı kişiler gülmek için çok yorgundurlar onlara siz gülüşünüzü verin. Bu toplantıyı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Arkadaşlıklarınızı yenileyin ve yeni dostluklar edinin dedi.

BİZ GERÇEKTEN GÜZELLİĞE İNANIYORUZ

Kongrenin ana sponsoru L'Oréal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler ise “Çok etkileyici gerçekten buradan size bakmak açıkca söyleyeyim. Bu akşam burada bulunmaktan büyük bir onur duyuyorum. Şimdi bizim bir kararlılığımız vardı Türkiye'de kadınlarla birlikte bir şey yapmak için. İki ay önce bir akşamSoroptimist Türkiye liderlik ekibiyle bir araya geldik, inanılmaz bir akşam yemeği yedik. Çok konuştuk, fikirlerimizi paylaştık, değerlerimizi paylaştık ve kesinlikle birlikte bir şey yapmamız gerektiği kanaatine vardık sanıyorum. Burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Ama sizi teyit ederim ki, açık gönüllükle bir şeyler yapmak istedik. Ben 20 küsür yıldır L'Oreal ile çalışıyorum. L'Oreal güzellik alanında 100 küsür yıldır çalışmakta. Biz gerçekten güzelliğe inanıyoruz. Güzelliğin önemli olduğuna inanıyoruz. Bize göre etkileşime geçmekle ilgili dedi.

MİSYONUMUZ; 'GÜZELLİĞİ HERKESLE PAYLAŞ' Firmanın kısa bir tanıtım filminin ardından sözlerine devam eden Rumpler, “Filmde pek çok ülke olduğunu görüyoruz. Bazı anları değinmek istedik. Güzelliğin bu ekstra anları sağladığı 2014'te Kuzey Irak'ta b.ir mülteci kampında böyle bir güzellik salonu oluşturuldu. Herşeyi kaybetsek bile güzellik ihtiyacı var yinede oluyor.1949-1976 arasında Çin'de kozmetik ürünleri yasaklanmıştı. Sanırım aramızda Çinliler de var aramızda bireysel ifade yasaktı. Ama güzellik hala vardı. Yani aslında güzellik; mücadele edilmesi gereken bir amaçtır, durumun amacı aslında. 20 yüzyılda L'Oreal daha evrensel, daha sorumlu ve sürdürülebilir bu şekilde güzelliğe liderlik etmek istiyoruz. Daha somut hale getirebilmek için 'Güzelliği herkesle paylaş' isimli misyonumuz var. Burada daha iyi bir gelecek ve Dünya amacımızı paylaşıyoruz özellikle kadınlarla. Biz her zaman kadınları destekliyoruz yalnızca ürünlerimizle, hizmetlerimizle değil aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerimizle de destekliyoruz. Güçlü bir kararlılığımız var dedi.

Protokol konuşmalarının ardından bayrak seromonisi ve sponsor firmalara plaket takdim edildi. Gece, Masal anlatıcısı Judith Malika Liberman ve Tahir Ayne canlı performasının ardından son buldu.

SOROPTİMİSTLER EN İYİYİ AMAÇLAYAN KIZ KARDEŞLER

1921'de kurulan ve bugün 129 ülkede yaklaşık 90.000 üye ile faaliyet gösteren Soroptimist International, kamuya ve sosyal yaşama dönük aktivist faaliyetlerde bulunan iş ve meslek kadınlarından oluşuyor. “Kız kardeş ve “en iyi anlamındaki Latince “sorore ve “optima sözcükleri birleştirilerek oluşmuş “Soroptimist sözcüğü “en iyiyi amaçlayan kız kardeşler anlamına geliyor.
Soroptimist üyelerin bizzat planladığı, finanse ettiği ve yürüttüğü kampanya ve projelerle, eğitim, eşitlik, liderlik, sağlık ve çevre odakları çerçevesinde kadınların ve genç kızların yaşamlarında fark edilir iyileşmeler gerçekleşiyor. Son raporlar dünya çapında 4000'e yakın projeden yaklaşık 120.000 kadın ve genç kızın fayda sağladığını gösteriyor.

1500 İŞ VE MESLEK KADIN, KADINLARI GÜÇLENDİREN YENİ FİKİRLER İÇİN BİRARAYA GELDİ

Her dört yılda bir dünyanın farklı bir ülkesinde gerçekleşen ve 12'inci 1983 yılında Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu'nun ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen Konvansiyon, 32 yıl aradan sonra “Liderlik İçin Eğitim Kadınları Güçlendiren Yeni Fikirler teması ile yeniden İstanbul'da toplanıyor. Kadın ve genç kızların sorunları konusunda çalışan dünya çapında uzmanlar, akademisyenler, konusunda uzman iş ve meslek kadınları ve dünyanın her yerinden Soroptimist delege ve üyelerden oluşan 1500 katılımcı, kadın ve genç kızlar odaklı küresel sorunlara yeni yaklaşımlar getirerek dünya çapında bir dönüşüme zemin oluşturmayı hedefliyor.

DÜNYACA ÜNLÜ KONUŞMACILAR KADINLAR VE GENÇ KIZLAR İÇİN BULUŞTU

12 Temmuz'a kadar sürecek 60 uluslararası ve 30 Türk konuşmacının yer alacağı Konvansiyon, kadın ve genç kızların başlıca sorunlarını ele alan oturum ve çalıştaylarda iş hayatından, sivil toplum örgütlerinden ve akademik çevrelerden dünyaca ünlü isimleri ağırlayacak.
Program, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı veyazar Elif Şafak'ın dünya kadınlarına mesajlarıyla başlayacak. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Raportörü Rashida Manjoo, “Kadına Yönelik Şiddet, Amerikalı yazar Anne K. Ream, “Sesler ve Yüzler Projesi ve Birleşmiş Milletler Global Compact Genel Danışmanı Ursula Wynhoven, “Kadınları Güçlendiren Yenilikçi Stratejiler başlıklı sunumlarıyla Konvansiyon'un ana oturumlarında söz alacaklar.

Konvansiyon'da ayrıca, Intel New Technologies Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, İnsan Hakları Uzmanı Prof. Dr. Yakın Ertürk, Sabancı Üniversitesi İşletme Profesörü Nakiye Boyacıgiller, Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı kurucularından İbrahim Betil. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu. TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve Kültür Üniversitesi Rektörü Semahat Demir gibi pek çok güçlü ve önemli isim de konuşmacı olarak yer aldı.

 

Özgür Arslan - DHA İstanbul, - 9 Temmuz 2015, 23.49

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Temmuz.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Temmuz.2015 okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • ALİ SİRMEN UĞURLANDI
  • TİP, ESENYURT ADAY TANITIM TOPLANTISI
  • ÖDEMİŞLİLER GELENEKSEL KAHVALTIDA BULUŞTU
  • *BELEDİYE HİZMETİ PARTİCİLİK DEĞİL, HALK HİZMETİDİR.!*
  • MUSTAFA AKGÜN ve KAÇAR SOKAK SAKİNLERİ RÖPORTAJI
  • AYSEL ÖYMEN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
  • KRİZİN FATURASINI ÖDEMEMEK İÇİN NE YAPMALI.?
  • TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ BEYLİKDÜZÜ İLÇE ÇALIŞTAYI YAPILDI
  • TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ ŞİŞLİ İLÇESİ ÇALIŞTAYI YAPILDI
  • TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİNDE GÖREV DEĞİŞİMİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP