ÇANAKKALE GEÇİLMEZ DİYE DİYE GEÇİLDİ

Çanakkale AKP'nin İktidar Olmasıyla Geçildi. Oniki Adaları Yunanistan'ın İşgal Etmesiyle Geçildi. Seçimler Sonucunda AKP kazanırsa Çanakkale Verilecek.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ DİYE DİYE GEÇİLDİ

Çanakkale AKP'nin İktidar Olmasıyla Geçildi.

Oniki Adaları Yunanistan'ın İşgal Etmesiyle Geçildi.

Seçimler Sonucunda AKP kazanırsa Çanakkale Verilecek.

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ALTIN MADALYASI

Üzerinde ‘Çanakkale Geçilmez’ Yazılı Altın Madalya, 18 Mart Törenlerinde Türk Bayrağıyla Buluştu.

 

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

TBMM -Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 16 Şubat 1994 tarihinde Çanakkale şehrine verilen ve Çanakkale Valiliği'nde özel mahfazası içinde korunan, üzerinde ‘Çanakkale geçilmez’ yazılı altın madalya, 18 Mart törenlerinde Türk bayrağıyla buluşacak.

TBMM tarafından 16 Şubat 1994 tarihinde, 3972 sayılı ‘Çanakkale Şehrine Altın Madalya Verilmesi Hakkında Kanun’ uyarınca Çanakkale’ye verilen altın madalya, 18 Mart törenlerinde ay yıldızla buluşacak.

Darphane tarafından özel baskılı olarak hazırlanan madalya 995, iğnesi ve kurdelesindeki işlemeleri ise 22 ayar altından yapıldı.

60 milimetre çapında, 3 milimetre kalınlığın ve 166 gram ağırlığındaki madalya, Çanakkale Valiliği'nde özel mahfazası içerisinde korunuyor. ‘Çanakkale geçilmez’ yazılı madalya, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yılı törenlerinde, 253 bin şehidi temsilen Türk bayrağına takılarak göndere çekilecek.

Yıl 1914… ÇANAKKALE GEÇİLMEDİ

Avrupa ekonomik dengeler, yükselen milliyetçilik ve sömürgecilik tutkularıyla 1.Dünya Savaşı’nın tüm koşullarını kısa sürede oluşturur. Avrupa sınırlarından taşmıştır. Dünyanın savaşa doğru değişen rengi o sıralarda 600 yıl süren gücünü ve ihtişamını yitiren Osmanlı imparatorluğunu ve onun himayesindeki Boğazları 1914’ten sonra yapılan planların tam orta yerine yerleştirir.

Çanakkale ve İstanbul Boğazları artık tüm Avrupa ülkelerinin gözünü diktiği geçilmesi zorunlu bir noktadır.

 

Çanakkale, 18 Mart 1915’e kadar geçilebilir bir hedeftir. Yıkılmakta olan bir imparatorluğun Almanya ile kurduğu ittifak bile söz konusu hedefi geçmemeyi onlara düşündürtmez. Oysa bu topraklarda yaşayan Mehmetçiğin bir tek tutkusu vardı: Vatan aşkı…
18 büyük, düşman kuvvetlerine ait zırhlı, birçok muhrip ve denizaltı, toplam 506 topa karşılık savunmada 150 topla başlayan ilk saldırının sonucunda iki İngiliz bir Fransız zırhlısı batar. Bir İngiliz, iki Fransız zırhlısı ağır yara alır, üç gemi karaya oturur… Kaybımız kırk dört şehit, yetmiş yaralı, sekiz top olur… Elde edilen ilk sonuç düşmanın boğazı denizden geçemeyeceğini anlamasıdır…


“ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” destanının denizlere ait kısmı yazılmış; sırada karada devam edecek tarihin en kanlı mücadelesi vardır. İlk yenilginin üzerine İngiltere ve Fransa Avustralya’dan Kanada’ya kadar sömürgelerden toplanan askeri de savaşa sürmeye karar verir. Çok sayıda Anzak da savaşa katılır. 25 Nisan 1915 tarihi ÇANAKKALE Savaşlarının en kanlı muharebelerinin başladığı gün olarak hafızalara kazınır.


Sabahın erken saatlerinde İngiliz, Fransız ile Anzak kara ve deniz birlikleri, Seddülbahir ve Arıburnu’na 70 bin kişi 109 harp gemisi; 308 taşıt gemisi desteğinde çıkarma yapar. Aynı anda Fransız birlikleri Kumkale’ye yanıltıcı küçük bir çıkarma yaparlarsa da tutunamazlar. Arıburnu’na çıkan ve Conkbayırı’na doğru ilerleyen İngiliz birliklerini, 
Mustafa Kemal’in komuta ettiği 19. Tümen karşılar. Mayıs, Haziran, Temmuz ayları boyunca göğüs göğse kanlı çarpışmalar olur. 20 Ağustos’taki büyük saldırı ve geri püskürtülmeden sonra Çanakkale’yi karadan da geçemeyeceklerini anlayan İngiliz ve Fransızlar, Kasım 1915’ten itibaren savaşı sona erdirmeye karar verir. Ve 9 Ocak 1916’da son düşman kuvvetleri de çekilir. 


Savaş boyunca itilaf Devletlerinin 300 bin kaybına karşılık 250 bin şehit verilmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ÇANAKKALE SAVAŞLARI’NI kazanan ruhu açıklarken, 57. Alay’ın Conkbayırı’ndaki taarruzunu anlatır. 57.Alay’ın kahramanlarının içinde bulundukları ortam ve sergilenen davranışı ancak “Ruhlarındaki mevcut felsefeyle” açıklamayı uygun bulur; “Karşılıklı siperler arasında mesafemiz 8 metre. Yani ölüm kesin. Birinci siper dekiler hiç kurtulmamacasına hepsi düşüyor. İkinci siperdekiler onların yerine giriyor. Fakat ne imrenilecek bir soğukkanlılık biliyor musunuz.?

Öleni görüyor, üç dakika sonra öleceğini biliyor, en ufak bir duraksama bie göstermiyor. Sarsılmak yok. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren, hayrete ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki ÇANAKKALE SAVAŞI’nı kazanan, bu yüksek ruhtur…” 

 
 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Mart.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb – web: http://www.trabmarder.org,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, -okkesb@telmar.net

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Mart.2015 – okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP