HUKUKSUZLUKLARIN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR

MHP’li Günal: Hukuksuzlukların Üstü Parmak Çoğunluğuyla Örtülemez.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

HUKUKSUZLUKLARIN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR

MHP’li Günal: Hukuksuzlukların Üstü Parmak Çoğunluğuyla Örtülemez.!

TBMM Genel Kurulunda 20 Aralık 2014 tarihinde 2015 Bütçesinin Aktarma, ekleme, devir ve iptal işlemlerini içeren 6.Maddesi üzerine söz alan MHP Antalya Milletvekili Doç.Dr.Mehmet GÜNAL,  Sayıştayın Meclise sunduğu raporların dikkate alınmadığını ve AKP İktidarının yaptığı diğer bütçeler gibi 2015 bütçesinin de Meclisteki oy çokluğuna güvenilerek eksik çıkarıldığını, böylece Meclisin bütçe hakkının gasp edildiğine değindi. Yedek ödenekten yapılan aktarmaların tamamının kamuoyuna açıklanmamasını eleştiren Günal AKP Hükûmetin de fazla bir yetkisi kalmadığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kaç-Ak sarayında paralel hükûmet kurduğunu ve her şeyi oradan yönlendirdiğini söyledi.  Parmak çoğunluğuyla hukuksuzluğun üstünün örtülemeyeceğini söyleyen Günal, “bir gün Mecliste güvendiğiniz o çoğunluk bütçenizi oylamazsa ne yapacaksınız?” diye sorarak sözlerini tamamladı.

Bütçe Hakkı Gasp Ediliyor.!

Bu madde 2015 bütçesinin aktarma, ekleme, devir ve iptal işlemlerini içeren maddedir ve bütçe hakkının gaspına ilişkin hususlar vardır. Açıkçası Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe ile ilgili konuşmasında " Sayıştay yazmış, biz de buraya getirdik, çoğunluk iradesi de oyluyor ne var bunda?" demesine şaşırdım. Sayıştay raporundaki bulgulardan asıl uyarının yapıldığı “Yedek Ödenekten Yapılan Aktarmaların Tamamının Kamuoyuna Açıklanmaması” başlıklı 1'inci maddesi hariç hepsine cevap verdiniz. “Orayı niye pas geçtiniz.?” diye komisyonda sormuştum, yine soruyorum.

Sayın Şimşek ödenek aktarmalarıyla ilgili "Tamamlayıcı ödenek Anayasa'ya aykırı” diyenlere Sayıştay’ın 2013 yılı kesin hesabını Meclisine sunarken “Tamamlayıcı ödenek verilip verilmemesi hususu Yüce Meclisin takdirindedir.” açıklamasına dayanarak çoğunluğun Meclis iradesini yansıttığını söylemiştir.

Ben de diyorum ki Sayıştayın açıklaması; "Sen yanlış yaptın, fazladan harcama yaptın, ben bunu "onaylayamam" , bu yasa dışıdır." demektir. Peki yüce Meclis onaylamazsa ne olacak? İktidar partisi Milletvekilleri "Kardeşim, Mehmet Şimşek yanlış yapmış, bunları aktarmaması lazımmış." diye elini kaldırırsa ne olacak bu ödenekler? Çünkü bu bizim bütçe hakkımızın gaspıdır! Neden.? Çünkü Maliye Bakanlığı 2013 Sayıştay Raporunda “949.178.000 TL olan başlangıç ödeneği yılsonu itibariyle yedek ödenekten aktarılan toplam tutar 38.364.983.832 TL’dir, bu tutarın kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.” diyor.

Hukuksuzluğun Üstünü Meclis İradesi İle Örtülemez!

Sayıştay’ın yedek ödenekler ile ilgili bulgusuna Kamu idaresi; Aynı bulgu ve eleştirilerin Bakanlığın 2011 ve 2012 yılı bütçeleri ile ilgili olarak genel uygunluk bildirimlerinde gündeme getirilmiş olmakla birlikte, 2011 ve 2012 yılı kesin hesap kanunları TBMM genel kurulu tarafından kabul edildiği ve kesinleşmiş bulunduğu” cevabını veriyor. 

Yani “buna da bir şey olmaz." diyor. Böyle mantık olur mu.? Yani "Geçen sene yanlış yaptık, üstünü kapattık, bu sene de kapatırız kardeşim, bizim çoğunluğumuz var biz oyluyoruz size ne?" diyor. Böyle bir şey olmaz burası Meclis, en önemli hakkımız bizim bütçe hakkı! Sayıştay da Meclis adına bütçe hakkını denetliyor. O parayı nereye harcayacağız, nereden geliyor, nereye gidiyor? 5018 sayılı kanunun 23'üncü maddesine istinaden bunu yapmanız gerekiyor. Yoksa 5018’i yürürlükten mi kaldırdınız? Bu tarz uygulamalar ile bütçe meşruiyetini kaybediyor. Zaten diğer konularda da Sayıştay raporları gelmedi. Sayıştay raporları bize gönderiyor ama zaten başta söylüyor, "Kusura bakmayın, zaten bu usul ve esaslarda bunlar 2015'e kadar ötelendi, ben bulduğumla yapıyorum." diyor. Bulduğuyla yaptığında bile ortaya çıkardığı tespitler de maalesef Mecliste oy çoğunluğuyla geçiriliyor. Ama bir gün güvendiğiniz o çoğunluk yaptığınız harcamaları onaylamazsa ne yapacaksınız.? 

Yatırımlarda Belli Sektörlere Kayırmacılık Yapılıyor.!

Mecliste onaylanan bütçe ile Kalkınma Bakanlığı öncelikli dönüşüm programları hazırlıyor. Hazırlanan 25 tane dönüşüm programından 9'unu açıklıyor ve bunları sıraya koyuyor yani belli sektörlere öncelik veriliyor. Peki neden 25'ini birden açıklanmıyor? Çünkü bu "O alanlara daha öncelikli para aktaracağız, diğer sektörler beklesin." demektir.


Yedek Ödenekteki 40 Kat artış Kamuoyundan Kaçırılıyor.!

Maliye Bakanı Şimşek’ın önemsemediği ve üstü kapatılan bir konuyu daha dikkatine sunuyorum.

Sayıştay’ın 2013 Genel Uygunluk Bildiriminde 5018 sayılı Kanunun “Yedek ödenek” başlıklı 23’üncü maddesi ikinci fıkrası aynen şöyle diyor: "Malî yıl içinde yedek ödenekten yapılan aktarmaların tür, tutar ve idareler itibarıyla dağılımı, yılın bitimini takip eden on beş gün içinde Maliye Bakanlığınca ilan edilir.” Bakın "Mali yıl içinde başlangıç ödeneği." demiyor, “tür, tutar ve idareler itibarıyla dağılımı, yılın bitimini takip eden on beş gün içinde Maliye Bakanlığınca ilan edilir." diyor.

Bu ne demek? "Efendim ben o 949 milyonu ilan ettim, 38 milyarı ilan etmeme gerek yok." Böyle bir şey olur mu.? Kendimiz uydurmuyoruz bunları rapor diyor. Burası çok önemli mezkûr maddenin gerekçesinde ise "Kamu idarelerinin bütçelerine aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesine yedek ödenek konulabilmesine imkân tanınmaktadır ancak konulacak yedek ödenek tutarına sınır getirilmekte ve yedek ödenekten yapılacak aktarmalar konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi esas öngörülmektedir."

Bu ne demek.? Yani biz size bir bütçeyle ilgili yetki verdik. Gelin, bunları hep beraber burada bize açıklayın, zaruret olduysa da açıklayın. Bir anda, 949 milyon yuvarlarsak 1 milyar nere, 36 milyar nere? Ekstra ödenekler açıklanıyor "İşte şu kadarı Millî Eğitim Bakanlığından oldu, şu kadar ilave kadro aldık” vs. diye. Yani, o da bizim takdirimizde ama bu 35.9 milyarı niye açıklamıyorsun? Bu rakam yani bize açıklanmayan, nereye aktarıldığı açıklanmayan rakam bütçenin yüzde 9'u. Böyle bir bütçe olur mu? Biz Maliye Bakanına ne için veriyoruz bu ödeneği.? Acil durumda memurunun parasını ödesin, borcunu ödesin, devlet ödememezlik yapamaz diye veriyoruz.

Dolayısıyla, bu şartlarda bu yaptığımız bütçenin meşruluğunu savunamayız, Hükümet kafasına göre yapar. Gerçi Hükümetin de fazla bir yetkisi kalmadı, Cumhurbaşkanı Erdoğan kaçak sarayda zaten paralel hükümet kurmuş, oradan hepsini alıyor, satıyor, yönlendiriyor, biz de burada boşa konuşuyoruz herhâlde.?

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ocak.2015 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ocak.2015 - okkesb@gmail.com,

 

Diğer Haberler

  • KADINLARA BİR DÜŞMANLIK YOLU DAHA
  • BAŞIMIZIN BELASI CEZASIZLIK KÜLTÜRÜ.!
  • MÜŞTERİLERİ DOLANDIRICILIKTAN KORUMA TİMİ.
  • KEMERBURGAZ RANT PLANLARINI YARGI ONAYLAMADI.!
  • *İMAM"ın POLİSLERİ ve TARİKATLAR*
  • BU YARGIYLA SİVİL ANAYASA YAPILIR MI.?
  • PTT ve KURUMSAL SOYGUN
  • AKP; 17 ADAMIZI, YUNANİSTA’A VERDİ.!
  • KUZU; KURTLUK YAPARKEN YAKALANDI.!
  • NADİRA KADİROVA İNTİHAR MI ETTİ, ÖLDÜRÜLDÜ MÜ.?
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP