UYDUDAN İSTANBUL

12 YILDA 19.000 Km² ORMAN YOK OLDU

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

12 YILDA 19.000 Km² ORMAN YOK OLDU

Küresel Orman Takip ve Uyarı Sistemi Verilerine Göre Türkiye, Son 12 Yılda 164 Bin 222 Dekar Ormanını Kaybetti.

Küresel Orman Takip ve Uyarı Sistemi kapsamında Ocak 2000-Aralık 2012 tarihlerine ilişkin bir rapor yayımladı. Bu raporda, Türkiye’de net orman kaybının 164 bin 222 hektar olduğu belirtiliyor.

KAYSERİ BÜYÜKLÜĞÜNDE ORMAN KAYBOLDU

Bu tarihler arasında Türkiye çapında 342 bin 571 hektar orman kaybı olduğu, yine aynı sürede 178 bin 349 hektarlık alanın ormanlaştırıldığı belirtildi. Sonuçta ortaya çıkan 164 bin 222 hektarlık net orman kaybı miktarı, Kayseri ilinin yaklaşık yüzölçümüne denk geliyor.

DÜNYADA EN ÇOK KAYIP BREZİLYA’DA

Ormanların dünya çapında, özellikle yüksek tür çeşitliliğine sahip tropik ülkelerdeki kaybının hızla devam ettiğine işaret eden Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kars Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, ‘dünya orman raporu’na ilişkin şunları söyledi:

“Dünya çapında sadece 2012 yılında 20,8 milyon hektar orman yok oldu. Bu da Türkiye yüzölçümünün dörtte birinden daha fazla bir alandır. Dünyada orman kaybının en çok yaşandığı bölgeler, ne yazık ki yüz binlerce canlı türünün yaşadığı Brezilya, Güneydoğu Asya ve Orta Afrika’nın tropik ormanları.”

TÜRKİYE’DE EN ÇOK KAYIP BU İLLERDE

Türkiye’de yaygın ağaçlandırma çalışmalarına rağmen kontrolsüz şehirleşme, turizm, otoyol, maden ve diğer yapılaşma projeleri yüzünden 2000 yılından bu yana gerçekleşen en çok orman kaybının Antalya ve İstanbul’da olduğunu, bu iki ili Adana, Mersin, Muğla ve Yozgat’ın izlediğini kaydetti.

İSTANBUL’DAKİ ÜÇ PROJE

Raporda net orman kazancının ise en çok Çanakkale’de gerçekleştiğinin görüldüğünü belirterek, “Orman artışının gerçekleştiği diğer bölgeler arasında Kırklareli, Tekirdağ ve İstanbul’un batısı göze çarpıyor. Ama ne yazık ki İstanbul’un su havzasının çoğunu oluşturan bu ormanların önemli bir kısmı, yapılması planlanan 3′üncü havaalanı, 3′üncü köprü ve Kanal İstanbul projeleriyle yok ediliyor” diye konuştu.

YABAN HAYATI KORİDORU ÜMİT VERİCİ

2000 yılından bu yana Türkiye’de yılda ortalama Kilis kadar bir alanın ormansızlaştığının bu raporda gösterildiğini dile getiren Şekercioğlu, şunları kaydetti:

“Bu raporun en ümit verici tarafı, KuzeyDoğa Derneği olarak 2008 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı’na önerdiğimiz ve Bakan Veysel Eroğlu tarafından kabul edilip projelendirilen ‘Türkiye’nin İlk Yaban Hayatı Koridoru’ndaki ormanları da kapsıyor. Kars-Erzurum-Artvin-Ardahan-Gürcistan sınırı arasındaki 162 km uzunluğunda ve 28 bin 543 hektar büyüklüğünde bir alandaki ormanlar ‘muhafaza ormanı’ olarak korunacak.

Bu alandaki birbirinden kopuk orman parçaları, 2 bin 500 hektarın 4,5 milyon ağaçla ağaçlandırmasıyla birbirine bağlanacak. Raporda Kars, Erzurum ve Ardahan illeri kısımlarındaki orman örtüsünün 2000 yılından bu yana arttığı görülüyor. Bu ümit verici gelişme, Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridorunun gerçekleştirilmesi için bu bölgenin ne kadar uygun olduğunu gösteriyor.”

 

 

UYDUDAN İSTANBUL

İstanbul İl Sınırları İçinde Küresel Ölçekte Değere Sahip 11 Önemli Doğa Alanı Bulunuyor.

Ne var ki üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu ve Kanal İstanbul projelerinin gerçekleşmesiyle bu alanlardan yedisi ve yaban hayatı ile bitki varlığının büyük bir bölümü geri dönülemez şekilde yok olacak Atlas İstanbul'un Ekinde.

İstanbul sadece insanlar için değil diğer canlılar için de kıtaları birleştiren bir il: Kuşlar da bir kıtadan diğerine göç ederken buradan geçiyor, burada konaklayıp dinleniyor.

Deniz canlıları da bir denizden diğerine buradan geçiyor. İklim kuşakları burada kesişiyor.

Dünyada sadece buraya özgü 40 bitki türü bulunuyor. Beş memeli türü de yine burada tehlike altında.

Uydu görüntülerini özellikle tahribatın yoğun olduğu İstanbul’un kuzeyi ile eşleştirdik. Alttaki görüntü Mayıs 2002, üstteki ise Temmuz-Ağustos 2014 tarihine ait.

Farklı zamanların belgesi olan bu görüntüler karşılaştırıldığında, İstanbul’un benzersiz doğasının 12 yıl gibi kısa bir sürede nasıl kemirildiği görülebiliyor.

Atlas İstanbul 2014

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ocak.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ocak.2014 - okkesb@gmail.com,

 

 

AĞAÇ KESMEDİM DİYENLERE

'Ağaç kesmedim' diyen Ali Ağaoğlu'na ithaf olunur.!

Ali Ağaoğlu: Orman olduğu için atla gezdim, deniz olsa

kayıkla gezerdim

Bakanlık tarafından sözleşmesi feshedilen Ali Ağaoğlu 

Maslak 1453 projesinde son durumu anlatmak üzere

kameralar karşısına geçti. Four Seasons Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen Ağaoğlu ısrarla ağaç kesmediğini söylüyor. Ancak bu uydu fotoğrafları Ağaoğlu'nu yalanlıyor.

Ağaoğlu'nun basın toplantısından satır başları şöyle: "Projenin yapıldığı arazideki gecekondudaki 3-4 tane ağacı makinelerle söktük. Satış ofisinin önüne yerleştirdik, kesmedik. Arazide bir tane bile ağaç yoktu, ormanla sınırlarımız da belli Ormanın projenin yakınında olması avantajımdı, tabii ki bunu kullanacağım. Neticede iş adamıyım.
Reklam biraz kibirli oldu, kabul ediyorum. Orman olduğu için atla gezdim deniz olsa kayıkla gezerdim."

USÜL HATASI YAPTIK, SEVE SEVE DEVREDERİZ 
Arazinin devri konusunda usül hatası yaptıklarını söyleyen Ağaoğlu, şu ana kadar araziye 3,5 milyon lira yatırım yaptıklarını, yarın itibariyle söz konusu araziyi Orman Bakanlığı'na seve seve devretmeye hazır olduğunu belirtti.
Ağaoğlu, “Biz Sayın Serdar Bilgili ile konuştuk anlaşamadık. Ondan sonra AKC Petrol firması ile konuştuk, sözleşmesini inceledik. Sözleşmesinde şöyle bir madde var: ‘2 sene içinde devredemez’. Biz orayı devraldığımızda bu süre dolmuştu. Ancak bir usul hatası yaptık. Sözleşmede ‘2 sene sonra bakanlığın izni ile devredebilir’ ibaresi vardı. Biz maalesef burada belki işlerimizin yoğunluğundan bir usul hatası yaptık.

Bakanlığın böyle bir yetkisi vardır. Tasarruf Orman Bakanlığı’na aittir. Biz buna saygı duyuyoruz” dedi.
Noter’den gelen yazının dün akşam saat 18.00 gibi kendilerine ulaştığını söyleyen Ağaoğlu, “Bugüne kadar o alana 3.5 milyon üzerinde yatırım yapmıştık. Ben yarın itibariyle yeri devretmeye hazırım. Belki dava açsam haklıyımdır ya da haksızımdır. Bunu tartışma konusu bile yapmıyorum” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler

Ali Ağaoğlu, Maslak 1453 projesi

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ocak.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ocak.2014 - okkesb@gmail.com,

 

Diğer Haberler

  • TURİZM ÇOK DAHA ÇOK BÜYÜYECEK
  • KAYAK SEVEN GAZETECİLER KAZAKİSTAN’DA
  • HOTELRUNNER & ROİBOS STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ
  • BASTIR PARAYI, DİK UCUBEYİ.!
  • TİP, LİMAK’I AKBELEN İÇİN PROTESTO ETTİ
  • YIKILDIK EY HALKIM
  • TOZKOPARAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIMIZ
  • PİYALEPAŞA BOSTANI.! TEHLİKE ALTINDA MI.?
  • TÜRKİYE'NİN GURURU ANKAPARK SOYGUNU
  • İBB İŞİNİ DÜRÜSTÇE YAPMAYA DEVAM EDECEKMİŞ.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP