AKP’NİN EDİRNE VALİSİ İSRAİLE KIZDI

Edirne Valisi Dursun Şahin, Mescid-i Aksa'ya Baskını Nedeniyle İsrail'e Kızdığını Açıklayarak Restore Edilen Sinagogla İlgili Çalışmaları Kısıtladı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

AKP’NİN EDİRNE VALİSİ İSRAİLE KIZDI

Edirne Valisi Dursun Şahin, Mescid-i Aksa'ya Baskını Nedeniyle İsrail'e Kızdığını Açıklayarak Restore Edilen Sinagogla İlgili Çalışmaları Kısıtladı.

Edirne Valisi'ne Yanıt: Sinagog Öncelike İbadethane Olacak.!

Edirne Valisi Şahin'in, şehirde restorasyonu devam eden sinagogu müze olarak kulllanmaya karar verdiklerini açıklamasından sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden ve Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati’nden yanıt geldi.

Edirne Valisi Dursun Şahin, İsrail ’in Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskına kızınca şehirde restore edilen sinagogun kullanımıyla ilgili kısıtlama kararı aldı. 

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, sinagog ile ilgili tasarrufun kendilerinde olduğunu hatırlatarak Edirne Büyük Sinagogu'nun ibadethane olarak hizmet vereceğini söyledi.

Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati de sinagogun en başından beri tasarlandığı gibi ibadethane ve müze olarak kullanılacağını belirtti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında sonra da Edirne Valisi Şahin, binasının kullanım şekliyle ilgili kararın Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu söyledi.

Tarihi Edirne Büyük Sinagogu, 2010 yılından bu yana 3 milyon 700 bin liraya restore ediliyor. Musevi Cemaati, restorasyonu bitmek üzere olan sinagog’da ibadet ve düğün töreni yapmak için valiliğe başvurmuştu.

Planlama da bu yönde yapılıyordu. Ancak Edirne Valisi Şahin, bu planı askıya alıp sinagogun müze olarak kullanılmasına karar verdiklerini söyledi.


‘BÜYÜK KİNLE SÖYLÜYORUM’ 
Vali Şahin, “Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz de onların sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıklarının etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz. Buradaki tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak tescil edilecek. İçinde bir sergileme, vitrinleme yapılmayacak” dedi.

NE OLDU, NASIL OLDU.?

Edirne Valisi Dursun Şahin dünkü açıklamasında şöyle demişti:

"Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgârları estiren, bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıkların etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan tescilini bekliyoruz. Bizim yaklaşımımız nerede, onların yaklaşımı nerede.?

Yani bunu izleyicilerin takdirine sunuyorum. Buradaki tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak, içerisinde hiçbir şey olmadan o şekilde müze olarak tescil edilecek."

VAKIFLAR MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Bunun üzerine Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, şöyle konuştu:

"Bizim niyetimiz kesinlikle oranın öncelikli olarak bir ibadethane olarak fonksiyon üretmesidir. Türkiye'ye gelecek, Edirne'yi ziyaret edecek veya Musevi cemaatine mensup vatandaş dışarıdan olur, içeriden olur, oraya gidip ibadetini, onların ifadesiyle duasını rahatlıkla yapabilmeliler.

"İkinci olarak da burası bir kültürel varlık. Ortak tarihimizin, ortak değerlerimizin ve dünyanın bir kültürel varlığı. Onun için de diyoruz ki tıpkı Süleymaniye Cami, Sultanahmet Cami gibi hem ibadet işlevi görsün hem de müze olarak da gelen ziyaretçilerin, ibadet harici, Museviler dışında diğer insanlar da gelip bu yapıyı, Avrupa'nın en büyük sinagogunu gelip yerinde ziyaret edebilsinler. Niyetimiz bu.”

MUSEVİLERDEN AÇIKLAMA

Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati ise şöyle dedi:

“Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in restore edilen Edirne Sinagogu ile ilgili dün verdiği beyanda, Hükümetlerimizin yıllardır sürdürdüğü ayrımcılığı reddeden anlayışına rağmen, kendi ifadesi ile ‘içinden gelen büyük bir kinle’, ülkemizin asırlardır önemli bir unsurunu teşkil eden biz vatandaşlarını ötekileştirmiş ve 'onlar' diye tanımlayarak düşman haline getirmiştir.

"Ortadoğu 'daki politikalar, eylemler ve davranışlar hiçbir yetkiliye bu topraklarda asırlardan beri yaşayan, Osmanlı ve Türk milletinin bir parçası olmaktan gurur duyan biz Türk Yahudilerini hedef haline getirme hakkini vermemektedir. Bu tür bir söylemin devletimizi temsil eden bir valimiz tarafından ifade edilmesinden dolayı hicap duymaktayız.

"Dönemin koşullarından dolayı mazbutaya alınmış olan Büyük Edirne Sinagogu Vakıflar Genel Müdürlüğünün özverisi ve teveccühüyle Türk Musevi Cemaati yönetiminin bilgisi ve arzusu doğrultusunda el birliği ile restore edilmiştir. Yahudi tarihinde, ilmi ve dini olarak çok önemli bir yer işgal eden Edirne Yahudiliğinin bu sembolünün baştan beri tanımlandığı gibi müze-sinagog olarak tekrar ayağa kaldırılması özellikle Edirne şehrimizin tanıtımına katkıda bulunacağına inanmaktayız.

"Geçtiğimiz hafta Neve Şalom Sinagogu'na 'yıkılacak mekan' pankartı asan eylemcinin bir öğretmen olması ve halen çocuklarımızı eğitmeyi sürdürmesi endişelerimizi arttırmakta olup son aylarda doruğa ulaşan Yahudi karşıtı söylem ve eylemlere karşı toplumun, adaletin ve hükümetimizin duyarlılığı ve çabalarıyla acilen mücadele edilmesini temenni ediyor, devletimize güveniyoruz." (NV)  

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2014 - okkesb@gmail.com,

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2014 - okkesb@gmail.com,

Diğer Haberler

  • İMAMOĞLU GÖREVDEN AFFINI İSTESİN*MİŞ.!
  • TOPRAKLARIMIZ SATILMAMALI
  • SELOCAN & SELAHATTİN DEMİRTAŞ ve SİYASET
  • DEPREMDE YIKIMIN SUÇLUSU KİM.?
  • YENİ TÜRKİYE FİYASKOSU, K9 KADAR FAYDA YOK
  • BU ÜLKEDE HEM SOLCU, HEM ERMENİ OLMAK.!
  • *VATANDAŞLIK VERİLİRKEN, VATAN DA VERİLİYOR.!*
  • LAİK DEMOKRATİK CUMHURİYET
  • *SİYASETİN ANADOLU FIRTINASI OSMAN BÖLÜKBAŞI*
  • İSKİLİPLİ ATIF'IN OSMANLI SİCİLİ DE BOZUKTU.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP