YIRTICI FİKİR GİRİŞİMCİLERİ

Vahşi Girişimcilik Ormanından Çıkmak İçin Yırtıcı Fikirler Şart

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

YIRTICI FİKİR GİRİŞİMCİLERİ

Vahşi Girişimcilik Ormanından Çıkmak İçin ‘Yırtıcı Fikirler’ Şart

G3 Forum’a katılan 600’ü aşkın girişimci ve girişimci adayı, Ali Sabancı, Gülden Yılmaz, Nevzat Aydın, Göktekin Dinçerler gibi ünlü girişimci isimlerden oluşan 90 mentorla buluştu. Konunun uzmanları vahşi girişimcilik ormanından çıkmak için ‘Yırtıcı Fikirler’e ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Geleceğin Gücü Girişimciler ‘G3 Forum 2014’, 615 girişimci ve girişimci adayını Suada’da işin uzmanlarıyla buluşturdu. UGM (Uluslararası Girişimcilik Merkezi), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve GATE ev sahipliğinde, Vodafone ana sponsorluğu ve TEB Özel Melek Yatırım Platformu desteğiyle gerçekleştirilen etkinlikte girişimci ve girişimci adayları, Ali Sabancı, Gülden Yılmaz, Göktekin Dinçerler, Nevzat Aydın, Selçuk Kiper, Varol Civil gibi isimlerden oluşan 90 kişilik mentor grubuna sordukları sorulara, interaktif ortamda cevap aradılar.

‘Yırtıcı Fikirler’ temasıyla İstanbul Suada’da gerçekleştirilen etkinliğe; iş fikri olandan, şirketini kurup girişimciliğe soyunan, 81 ilden farklı yaşta bir çok girişimci ve girişimci adayı yoğun ilgi gösterdi.

G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz, 4 Yıl Önce Hayata Geçirdikleri G3 Forum’un Global Girişimcilik Haftasının Amiral Gemisi Haline Geldiğini Söyledi.

Bu yıl 600’ün üzerinde girişimci ve adayının foruma katıldığını aktaran Yılmaz, “G3 Forum interaktif yuvarlak masa formatıyla girişimci ve girişimci adaylarını, konularının uzmanı yüze yakın başarılı isimle bir araya getirdi. Girişimci ve girişimci adayları akıllarındaki iş fikirlerini farklı yetkinliklere sahip mentorlarımız ile paylaşıp hukuktan yatırıma, pazarlamadan insan kaynaklarına kadar pek çok konu hakkında bilgi edinme fırsatı buldu” dedi.

VAHŞİ ORMANDA KAYBOLMAMAK İÇİN YIRTICI FİKİR GEREK

Girişimcilik yolunu zorlu bir ormana benzeten Gülden Yılmaz, girişimcilerin bu ormanda kaybolup gitmemeleri için ‘Yırtıcı Fikirler’ yaratmaları gerektiğini söyledi. Buradan yola çıkarak forumun bu yılki sloganlarını ‘Yırtıcı Fikirler’ olarak belirlediklerini ifade eden Yılmaz şunları söyledi: “Girişimcinin yolu bir vahşi bir orman gibi. Binlerce ağaçtan oluşan bir sürü yırtıcı hayvanında olduğu vahşi bir orman. Girişimcilik serüveni de bu ormandan geçiyor. Bilinmezliklerin arasında bir sürü engel, zorluklar, potansiyel felaketler bir adım ötede girişimcileri bekliyor. Girişimci içten gelen, çok da sonradan öğretilemeyen içgüdüleriyle ve birtakım yırtıcı fikirleriyle bu zorlukları aşıyor.

Kimi zaman kurt gibi cin fikirli, kimi zaman şahin gibi ileri görüşlü çoğunlukla kaplan kadar cesur, baykuş kadar bilge olabilen girişimciler bu serüveni başarıyla bitirmeye hak kazanıyorlar.

Fakat hiçbir zaman gönüllerindeki bu ateş, bu tutku sönmediği için girişimciler için bu yol git git bitmez. İşte bu nedenle, bir ülkenin en büyük zenginliği içindeki girişimcilik ateşi hiç sönmeyen girişimcileridir. Ben inanıyorum ki; onların cin fikirlilikleri yepyeni iş fikirlerini doğuracak, cesaretleri; azimle zorlukların üstesinden gelmesini sağlayacak, ileri görüşlülükleri; sürdürebilir ve ölçeklenebilir iş modelleri yaratmalarına imkan verecek, Bilgelikleri de ülkemizin kalkınmasının ve zenginleşmesinin yolunun girişimcilik olduğunu bize tekrar tekrar Gösterecek.”

BU YIL FOTOĞRAF ÇEKİLMEYE GELMEDİLER

Girişimcilik bilincinin her yıl giderek arttığını belirten TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise, “Bu yıl katılımcılar bizimle selfie çekmek için gelmemişler. Girişimcilik için güzel, yaratıcı fikirlerle geldiler. Bizde onlara şunu ya da bunu yap demek yerine doğru networkle buluşturduk” dedi.

Adaylara tecrübelerini aktaran Ali Sabancı girişimciliğin sorununun sermaye olmadığını söyledi. Pek çok fikrin sermaye arayışına girdiği zaman yok olup gittiğini vurgulayan Ali Sabancı, “İlk ihtiyacın sermaye olarak görülmemesi gerekiyor. Fikir, bu noktada tıkanıp kalıyor. Evet, para çok önemli fakat artık dünyamızda para fikirden çok daha kolay bulunabilir. Önemli olan doğru fikri en iyi şekilde uygulayacak ekibi kurup işe koyulmak” dedi.

G3 Forum ile girişimcilik ekosistemi geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Ali Sabancı şöyle devam etti: “Doğru ekosistemi oluşturabilirsek, bir girişimci adayı, cin gibi bir fikir bulduğunda, bu fikirle ne yapması gerektiğini bilecek. İlk adımı ne olacak, hukuksal açıdan neler yapması lazım, sermayeyi nasıl bulacak, bunun için nerelere gitmeli, fikrini nasıl uygulamaya geçirmeli, bunun aşamaları, üretim/hizmette kaliteyi nasıl koruyacak, pazarlamayı nasıl yapacak.?

Gibi atması gereken tüm adımları bilecek, neyi nasıl yapacağı belli olacak, elinde genel çerçeveleriyle bir şablon olacak. Bu ekosistemi gerçekleştirebildiğimizde, hayat girişimciler için çok kolay olacak. Sivil toplum, kamu ve özel sektör olarak girişimcilik ekosistemi için el ele çalışmaya devam edelim. İnanın Bunun Türkiye’ye sağlayacağı fayda çok büyük olacaktır.”

Geçmişte iş fikrinin girişimciliğin ilk adımı olduğunu, fakat artık finansman kaynaklarına erişim, fiziki çalışma ortamı, network ve pazarda tutunmak için gerekli bilgiye sahip olmanın da en az iş fikri kadar önemli olduğunu söyleyen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, girişimcilerimizin sadece finansal desteğe değil 360 derece bir anlayışla dört koldan desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti. Mendi sözlerine şöyle devam etti.

“Biz de TEB olarak, kendimizi Türkiye’de Girişim Ekosistemi’nin merkezinde konumlandırdık ve başlattığımız Türkiye’nin en kapsamlı Girişim Bankacılığı ile girişimcilere, TEB Özel Bankacılık ile de Melek Yatırımcılara odaklanmaya başladık. TEB Özel olarak TEB Girişim Bankacılığı ile sinerji halinde çalışıyoruz. Bünyesinde girişimci ekosistemine özel sinerji oluşturan tek bankayız."

Türkiye’de ‘Melek Yatırım’ konseptini alternatif bir yatırım fırsatı olarak müşterilerine sunan ilk banka olduklarını belirten Mendi, “’İyi fikre yatırım iyi fikir’ sözünden hareketle kurduğumuz TEB Özel Melek Yatırım Platformu ile bir yandan gelecek vadeden projelere sermaye bularak girişimcileri ekonomiye kazandırmayı hedeflerken, bir yandan da varlıklarını geleneksel finansal araçlar dışındaki alanlarda değerlendirmek isteyen müşterilerimize de farklı alanlarda yatırım yapma fırsatı sunuyoruz” dedi.

G3 Forum’un Açılışında Bir Konuşma Yapan  Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, Şunları Söyledi:

“Girişimcilik ve inovasyonda gerçekleşen her yüzde 1'lik artış, ekonomide yüzde 0,8'lik büyüme sağlıyor. Türkiye'nin Geleceği Ve Ekonomik Gücünün Sınırları, Yükselen Girişimci Ruha Bağlıdır.

Günümüzde gençlerin önündeki en büyük engellerden biri olan işsizlik sorununun aşılmasında da, mobil iletişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte hızlı bir büyüme sergileyen girişimcilik, önemli bir kariyer fırsatı oluşturuyor. Mobil telefonlardaki büyüme, mobil uygulamalara ilgiyi de artırıyor ve dünya çapındaki gençlere yeni iş fırsatları sunan bir “uygulama ekonomisi” oluşuyor. Girişimcilik ekosistemi içinde, bilgi teknolojilerinin etkisinin artmasına bağlı olarak, dijital girişimcilik kavramı da hızla yükseliyor. Bilgi teknolojileri alanında yaşanan devrim, bir yandan, tarımdan sağlığa, pek çok sektörün dönüşümüne neden olurken, bir yandan da mikro işlerden uygulama geliştirmeye, yeni sektörler yaratıyor. Vodafone Türkiye olarak, 2023 hedefini 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek olarak belirleyen Türkiye’nin bu hedefine ulaşabilmesinde girişimcilik ekosisteminin de önemli katkısı olacağına inanıyoruz.

Bu doğrultuda, dijital dönüşüm vizyonumuzla uyumlu olarak, ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin gelişimine ve küresel ölçekte rekabet edebilirliğine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye’deki genç beyinlerin sahip olduğu dijital fikirleri duymak, toplamak ve desteklemek amacıyla, Türkiye Vodafone Vakfı (TVV), Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels’ın (BUBA) katkılarıyla, Vodafone Fikir Çarkı Girişimcilik Programı’nı oluşturduk. Vodafone Fikir Çarkı Girişimcilik Programı ile dijital projeler için eğitim, iletişim altyapısı ve teknik danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra yılda toplam 5 milyon TL’lik maddi destek de sağlayacağız. Vodafone Türkiye olarak, genç beyinlerin girişimcilik yolculuğunun her aşamasında desteklenmesi gerektiğine inanıyor ve özellikle dijital girişimcilik konusunda desteğimizin tam olduğunun altını çizmek istiyoruz.”

BAKAN YILMAZ’A ÖDÜL

Forumda ayrıca Türkiye ekonomisi ve girişimcilik konulu panel gerçekleştirildi. Panelde KalkınmaBakanı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gazeteci Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde, Türkiye Ekonomisi 2023 vizyonu çerçevesinde girişimciliğin öngörülen rolünü tartıştı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 2007 yılında kurdukları Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarının meyvelerini almaya başladıklarını belirterek “Cumhuriyet tarihinde ilk defa geçen ay itibariyle kadın girişimci sayısı 100 bini aştı. 2014 ilk 9 ayda yeni girişimci olan 60 bin kişinin 22 bini kadınlardan oluştu. Anadolu’nun her yerinde yeni genç ve kadın girişimcilerin ortaya çıktığını görmekten ve buna bir nebze de olsa katkımız olmasından gurur duyuyorum” dedi.

Türkiye dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsa, daha fazla genç ve kadın girişimciye ihtiyaç olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı “bizim petrolümüz yok, doğal gazımız yok, ama müthiş bir girişimci ruhumuz var. İşte bu ruhu güçlendirmeliyiz” diye konuştu.

Panel sonrası foruma ve girişimciliğe verdiği destekten ötürü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a, G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz tarafından ödül takdim edildi.

ACUN ILICALI GİRİŞİMCİLİĞİ ANLATTI

Forumun dikkat çekici bölümlerinden biri de televizyoncu Acun Ilıcalı’nın, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk’un sorularını yanıtladığı bölüm oldu. Acun Ilıcalı’nın iş hayatındaki tecrübelerini genç girişimcilerle paylaştığı bölüm, renkli anlara sahne oldu.


Rakamlarla G3 Forum

· Katılımcı sayısı 615

· Cinsiyet 345 erkek, 270 kadın

· Foruma daha önce katılanlar 119, ilk defa katılan 496

· 244 girişimci, 260 girişimci adayı, 111 profesyonel çalışan

· 30 yaş altı 346 kişi, 30-69 yaş arası 269 kişi

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2014 - okkesb@gmail.com, 

Diğer Haberler

  • QUA, METAVERSE DÜNYASINA DA GÜZELLİK KATACAK
  • DİLHAN ERYURT GOOGLE’DA DOODLE OLDU.!
  • MUŞ ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNDEN TASARRUF
  • RoboAKUT BOĞAZİÇİ ÜNİ. WORLD.3
  • SOSYOLOJİDE YANSITMA; PSİKOLOJİDE SAVUNMA.!
  • ASELSAN’A ABD ŞANTAJI
  • NÜKLEER AKKUYU GBT'Sİ
  • DİJİTALDE GÜVENLİ REKLAM PLATFORMU KURULDU
  • 2018’İN DİJİTAL TRENDLERİ
  • KOCAELİ, TÜRKİYE’NİN ANA BELLEĞİ OLACAK
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP