IŞİD’LİLERİ SINIRDAN GEÇİREN TÜRK

IŞİD’lileri Sınırdan Geçiren Türk, Anlatıyor

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

IŞİD’LİLERİ SINIRDAN GEÇİREN TÜRK

IŞİD’lileri Sınırdan Geçiren Türk, Anlatıyor

Tanıştığımız insan taciri, kendisi ve diğer meslektaşlarının (!) Türkiye’den Suriye’deki kanlı savaşa kaç tane yabancı cihatçıyı kaçırdığını bildiğini söyledi.

Telefon numarasını iş kartı gibi kullanıyor: boyutu küçükte olsa bir çeşit reklam! Numarayı yayınlamak kimliğini ifşa edeceğinden, basına konuşuyor olmasından dolayı haklı olarak teröristerin gazabından korkmakta.

SON İKİ YILDAN BİNDEN FAZLA KİŞİYE SINIRI GEÇİRDİ

Kendisi son iki yılda binden fazla yabancı savaşçı sınırı geçerken bu telefon numarasının kullanıldığını söyledi. Sınırı geçenlerin çoğunluğu IŞİD'e katılarak IŞİD'in dünyayı tehdit etmesine yardımcı oldular. Sınır şehirlerinden birinde buluştuğumuz lokantada ayak ayak üstüne atarken, artık bütün müşterilerinin IŞİD olduğunu söyledi.

Yirmili yaşlarında Yusuf lakabı ile haberi yapmamıza izin veren insan taciri, 2012 yılının kışında mesleğe (!) başladığını söyledi. O zaman Suriye'li asilerin çok az uluslar arası destek alabileceği belli olduğundan, yerli direnişçiler yabancılara kucak açtı. Sınıra yakın havaalanı olan şehirlere sakallı ve yabancı aksanlı insanlar dolmaya başladı ve otel ve kahvelerde çaylarını yudumluyorlardı. Bu sırada Yusuf "müstakbel mücahitlerden" yoğun talep almaya başladı; tek istekleri sınırı geçebilmekti. Kendisine Facebook’tan ulaşılıyordu ve hatırladığı şuydu: "Bütün dünyadan geliyorlardı!"

Önceleri sadece Arap yoğunluklu iken, çatışma uzayıp görüntü din savaşı algısı ile harmanlanınca yabancılar akın etmeye başladı.

ÇİN VE ARJANTİN’DEN GELENLERE BİLE HİZMET VERDİ

Çeçen, Arnavut, İngiliz ve Fransız savaşçılar vardı. Bazısı eşleri ile gelmişti.

En sonunda Yusuf, Çin ve Arjantin'den gelenlere bile hizmet verdi. Hatta bir avuç Amerikalı’ya sınırı geçirdiğini ve onları çok iyi hatırladığını söylüyor.

Yusuf bu işi hem para kazanmak, hem de gelenlerin amacını desteklediği için yaptığını söylüyor. Türkiye'de yabancıları karşıladığı bazı hava alanlarını sayıyor: İstanbul, Gaziantep, Hatay, Antalya. Herhangi bir şoförün yaptığı gibi hava alanının gelen bölümünde elinde müstakbel mücahidin ismi olan bir kâğıt ile bekliyor. "Çoğu zaman beni neşeyle karşılarlar. Ben onlara, onlar bana kardeş gibi sarılır" dedi Yusuf.

Arap olmayan birçok savaşçı Arapça bilmediği için akıllı telefonundaki Google Çeviri programı ile anlaşıyorlar. Bazıları tamamen kayboluyorlar: Hava alanında karşıladığı biri, Yusuf'un onu kaçıracağından şüphe edip kaçmış. Yusuf sadece İngilizce konuşan bir başka Amerikalı'nın izine bir başka sınır köyünde boş boş panik içinde gezinirken rastlıyor.

TÜRK YETKİLİLER SINIRI GEÇEN YABANCI SAVAŞÇILARIN PASAPORTLARINA MÜHÜR DAHİ VURUYOR

Yusuf, bütün bu operasyonu yöneten "Emir"inin adını vermeye çekiniyor. Yusuf, emirin IŞİD ile çalıştığını söylüyor ve potansiyel acemi erlere bir kaç dilde yayın yapan Facebook ve Twitter gibi sosyal medyadan ulaştıklarını söylüyor. Emir'in güvenini kazanan acemi er adayları ise Yusuf ve arkadaşlarına iletiliyor.

Yabancılar Türkiye'deki sınır şehirlerine ulaşınca, çete mensubu ile buluşup sınıra doğru hareket ediyorlar. Oradan dağlık yollardan Suriye'ye giriş yapılıyor. Daha eski zamanlarda yabancı sayısı azalma gösterirken, farklı yabancı grupları birleştirip birlikte sınırı geçtiklerini belirtti. Yusuf sınırı geçmek için uzun zaman müşteri beklediklerini hatırlıyor ilk zamanlar.

900 kilometrelik sınırda insan kaçakçılığı yapmak, Yusuf, meslektaşları ve diğer insan tacirleri için büyüyen bir iş koluydu. Genellikle çok kolaydı. Türk yetkililer, yabancıların sınırı geçmelerine engel olmuyordu çoğu zaman, hatta hoş karşılanıyordu; muhtemelen yabancılarında asilere katılmasının savaşı çabuk bitireceğinden hoş görülüyordu. Bazen sınır yetkilileri geçecek yabancıların yasal geçişlerine müsaade edip pasaportlarına resmi mühür bile bastıkları olurdu. Yusuf gelen mücahit adayları akşam yemeğini İstanbul'da, kahvaltısını sınır şehrinde ve öğle yemeğini Suriye'de yaptıklarını söyledi.

KUZEY SURİYE’DEKİ ASİLERE GİDEN SİLAHLAR İNSANI YARDIMLA BİRLİKTE TÜRKİYE SINIRINDAN GEÇİYOR

Türkiye bu sürede Suriye'li muhalifleri desteklerken, sınır geçişleri için göreceli olarak kolaylık ve dinlenme yeri, yaralıların tedavisi ve mühimmat sağlama konusunda katkı sağlıyor. Kuzey Suriye'de asilerin kullandığı silahların çoğu, ki Suudi Arap ve Katar gibi ülkeler sağlamıştır, insani yardımla birlikte Türkiye sınırından geçmektedir.

Türkiye, hükümetinin tahmini ile bir milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Sınırlardaki görülen laçkalığın bir sebebi de Suriyeli biçare sığınmacılara kapıları açmaktır.

Ancak aynı hükümet yabancı savaşçı sorununa sırtını çevirmiştir ve bu sayede Suriye savaşında yer alan aşırı İslamcıların ana adresi ve geçiş yolu olmuştur. Son zamanlarda sık sık yapılan bir tahmine göre 12 binden fazla insan bu yollu kullanmıştır ancak gerçek sayıyı bilmek imkânsızdır. En başında Türkiye, Suriye rejimini yabancı savaşçılarla erkenden yıkma umudu ile Suriye muhalefeti ile aynı kumarı oynadı.

Onun yerine savaş bir sarmala girdi ve yabancı savaşçılar asiler içinde tutundu ve muhalefetin radikalleşmesine sebep oldular. Tercihleri olan IŞİD, önce diğer muhalifleri bölgeden atıp Suriye'den Irak'a sıçradılar. Her ne kadar ılımlı muhalifler uyarsa da, Türkiye ve diğer müttefikleri yabancıların getirdiği radikalleşme tehdidini kavrayamadı.

Şimdi, Irak'ta ABD hava taarruzları başlamışken ve diplomat ve ailelerinden oluşan 49 Türk vatandaşı IŞİD'in Musul taaruzunda kaçırılınca, Türkiye'nin politikası çatlama sinyalleri vermeye başladı. Geçen hafta IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen on dokuz kişi Gaziantep'te tutuklanınca, sınırın Suriye tarafında bu durum gözden kaçmadı. Sınırın Türkiye tarafında sınır güvenliğinin arttırılması ayrıca dikkat çekmiştir. Geçen hafta ABD Savunma Müsteşarı Chuck Hagel IŞİD ile mücadelede Türkiye için "Kesinlikle Öncelikli" müttefik tanımlaması yaptı.

IŞİD’E MİLİTAN KAÇIRAN İNSAN TACİRLERİNE TÜRK POLİSİ BİLGİ TAŞIDI

İnsan tacirleri ve bazı Suriye'liler sınır geçişlerinde güvenlik önlemlerinin arttığını söylerken, yabancıların bazı sınır şehirlerinde göreceli olarak kolay geçiş yaptıklarını eklediler. IŞİD kontrolündeki Suriye bölgesine insan kaçıran bir insan taciri, bu yaz Türk polisi tarafından uyarıldığını ancak çalışmaya devam ettiğini söyledi. Düzenli olarak yabancıları sınırdan geçirdiğini söylerken, en son geçtiğimiz hafta sınırı geçtiklerini ekledi. Bu insan taciri şöyle dedi:" Sürekli buradan geçiş yapıyoruz. Yabancıları burada ayırt etmek çok kolay ama polis bu konu ile ilgilenmiyor".

Adını ve bulunduğu şehrin yazılmasını istemeyen başka bir insan taciri Suriye'lilere kolaylık sağlamak için yapılan düzenlemeleri, yabancılar tarafından kötüye kullanıldığını söylüyor. Savaşta pek çok Suriye vatandaşı pasaportunu kaybetti. Yani sınırdaki yetkililer haftada bir pasaportu olmayan Suriyeliler için sınır kapılarını açmakta ve tabii ki yabancılarda kalabalığa karışmakta. Sözünü şöyle bitirdi: "Hemen sınır kapısının arkasındaki kahvede oturduklarını görebilirsiniz, tabii ki kalabalığı bekliyorlar".

Bir diğer insan taciri ise yeni gelen yabancıları görünce dolmuşçu gibi "tele, tele" diye çığırtkanlık yapmaya başlıyor. Tel derken sınır demek istediği aşikarken, yerel insan kaçakçılığının da canlı olduğunu ve devam ettiğini gösteriyor.

Kaçakçıların popüler mekanı olan Kilis'in Suriye tarafındaki sınırda çalışan bir Suriyeli son zamanlarda muhaliflerin elinde tuttuğu bölgelere sorunu kendi elleri ile taşıdıklarını söyledi. Son iki ayda sınırı geçmeye çalışan on beş yabancı yakaladıklarını belirtti. En son geçen hafta bir Çeçen'in yakalandığını, sorgusunda ise Çeçenlerin ülkedeki durumunu bilmediğini iddia ettiğini söyledi.

BU SAVAŞTA EN ÇOK TÜRKİYE ZARAR GÖRÜR

En iyimser niyetle bakılınca dahi, Türkiye'nin yabancı akışını durdurması çok zordur. Sınır güvenlik güçleri tarafından korunması için uzun ve zor olsa da, birçok sınır şehrinin sınırın öte tarafında işbirlikçileri, yani sınırı iki taraflı geçiş için eskiye dayanan işbirlikleri var. Kaçakçılık rotaları savaştan öncede mevcuttu ve işler halde idi. Ancak iki yıldan fazladır yoğun ve düzenli kullanımdan sonra, yabancılar için kaçak rotalar çok iyi planlanmış.

IŞİD'e karşı Obama idaresinin oluşturduğu koalisyondaki ülkeler dâhil, bu savaşta en çok Türkiye zarar görecek durumdadır. IŞİD'in sınırın belli bölgelerini elinde bulundurması, IŞİD'e karşı girişilecek bir operasyon ile tetiklenebilir konumda. Washington Enstitüsü’nün Türkiye Araştırma Programı müdürü Soner Çağatay Musul konsolosluğundaki baskında esir verdiği personel düşünüldüğünde, IŞİD'e karşı başarılı sonuçlar elde edecek koalisyonun Türkiye açısından acı sonuçları olacağını değerlendirdi.

Çağatay şöyle konuştu: "Türkiye sınırını tamamen kapatmak istese bile, bunu yapabileceğinden emin değilim. Ve şimdi bir de IŞİD'e karşı yapılacak operasyonun Türkiye'yi hedef ülke yapacağı korkusu başladı. Sanırım uzunca bir süre Türkiye IŞİD'i idare ettiğini, edebildiğini düşündü. Musul'daki konsolosluk saldırısı ile acı acı çalan bir saatin uyandırma sesine uyanması gibi duruma ayıldı."

EL NUSRA İÇİN SAVAŞACAK

İnsan kaçakçılığı yapan Yusuf, IŞİD bir yıl kadar önce diğer muhalif gruplar ile dâhili bir savaş başlatınca mesleğini bırakmış. Ancak hala faal olarak yabancıların sınırı geçmesine yardımcı olmaktadır. Kendisi ile konuştuğumuz gün, ertesi gün Suriye'ye geçecek bir Arap'a ev sahipliği yapıyordu.

Bu Arap bizimle konuşmayı reddetti ancak Yusuf, El Kaide'nin bir kolu olan El Nusra için savaşacağını söyledi.

Yusuf şunu da ekledi : "Sınır geçişleri zorlaşsa dahi emin olun ki yabancılar sınırı hala geçmekte. Şu anda IŞİD'e karşıyım ancak binden fazla yabancı savaşçısını Suriye'ye soktuğum için pişman değilim. Kesinlikle değilim çünkü nihayetinde onlar da cihatçı oldu.!"

Kaynak: (BuzzFeedNews / Mike Giglio )

http://www.buzzfeed.com/mikegiglio/meet-the-smuggler-who-has-brought-more-than-1000-foreign-fig#3evixm1

Çeviri: Alpay Tekin - Odatv.com

TAHA HABER

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Eylül.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Eylül.2014 - okkesb@gmail.com,Metni

Diğer Haberler

  • BOEİNG WHİSTLEBLOWER JOHN BARNETT
  • DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NDE KADINLARA
  • WUHAN TIANHE AIRPORT TAXI GUIDES
  • ORTADOĞU’DA VEKÂLET SAVAŞLARI.!
  • *IŞIK BİNYILI* *THE LİGHT MİLLENNİUM* TÜYAP KİTAP FUARINDA
  • BEREN KAYALI & GENÇ GİRİŞİMCİ & TÜRK MUCİT
  • KARSU DÖNMEZ MEMLEKETİNİ UNUTMADI
  • TURKEY LETTER GIVEN TO BIDEN FROM 27 US SENATORS
  • RUSYA BİZE NE YAPTI, NE YAPMADI.?
  • JAMES WEBB SPACE TELESCOPE GODDARD SPACE FLIGHT CENTER
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP