FATİH'TE KÜLTÜR, SANATA GEÇİT YOK

Genco Erkal’ın Çorlulu Ali Paşa Hanındaki Dostlar Tiyatrosu'nun Seyirci Platformunu Parçaladılar.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

FATİH'TE KÜLTÜR, SANATA GEÇİT YOK


Genco Erkal’ın Çorlulu Ali Paşa Hanı’ndaki "Dostlar Tiyatrosu'nun" Seyirci Platformunu Parçaladılar.

Bir zamanlar (15-20 yıl önce) Beyoğlu’ndan daha çok Kültür sanat evine sahip olan Fatih ilçesi artık kültürsüzlüğün, Sanatsızlığın merkezi oldu.

Fatih'te Kültür ve Sanat faaliyetlerine geçit yok. 

Osmanlı döneminden beri hattat ve Ebru çalışmalarının merkezi olan Fatih, Direkler arası ile  meşhurdu. Cumhuriyet yıllarında sinema, tiyatro, gazino, sanat merkezi sayısı ile İstanbulun sanat-kültür merkezi konumundaydı.

Günümüzde sinemalar, Tiyatrolar, Gazinolar televizyona mağlup oldu.

Bir taraftan hayat pahalılığı, Diğer taraftan Fatih ilçemizin plansız projesiz kaçak yapılaşmalar nedeniyle yerleşik halkın yaşam fırsatı bulamadığı, bekâr odaları, iş hanları, atölyeler, küçük fabrikalar ve bunların oluşturduğu çevre kirliliği her gecen yıl ilçenin nüfusu azalıyor.

200 bine yakın nüfusu olan Eminönü bölgesi artık 15-20 bin olarak görülüyor.  Son yıllarda 650 bin olan Fatih nüfusu şimdilerde 400 binin altına inmiş durumda.  

Başkan Mustafa Demir Önceden Fatihte otelleşmeye izin vermeyeceğiz demesine rağmen, 2014 Yerel seçimlerinden sonra ilçenin %33 ünün konaklama alanı otel olarak planlandığını açıkladı.

Bir bu kadar kaçak otelleşme ve butik otelin hayata geçtiğine şahit oluyoruz, Geçmişte ilçemizde %20 oranındaki mevcut otelleri katarsak önümüzdeki yerel seçimlerinde fatihte yüz bin seçmen kalmayacağını sanıyoruz.

İstanbul’un geçmişte Osmanlının merkezi olan Tarihi suriçi Fatih ilçemiz adım adım insansızlaştırılıyor, Kültürsüzleştiriliyor, 

Genco Erkal’ın Çorlulu Ali Paşa Hanı’ndaki "Dostlar tiyatrosu'nun" seyirci platformunu parçaladılar.

Genco Erkal’ın açık hava tiyatrosuna dönüştürdüğü, İstanbul Eminönü’ndeki Çorlulu Ali Paşa Hanı’ndaki tiyatrosu kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi.

Erkal, 2013’ün mayıs ayından bu yana Nazım Hikmet’ten uyarlanan “Yaşamaya Dair-Bursa Cezaevi’nden Mektuplar” oyununu sahnelediği tiyatroda, seyircilerin oturduğu platformun tamamen parçalanmış olduğunu söyledi. Ünlü tiyatro sanatçısı, suç duyurusunda bulunduğunu, yeni sezondaki oyunların bir süre erteleneceğini belirtti.

Ramazan Bayramı sırasında tahrip edildiği belirtilen tiyatro, Anıtlar Kurulu’ndan izinli ve Fatih Belediyesi’nden de ruhsatlıydı. Tiyatroda seyircilerin oturduğu tahta platformun bir testereyle kesilmiş ve tamamen kullanılamaz hale getirilmiş olduğu öğrenildi. Ortaya çıkan enkaz ise hanın bahçesine yığılmıştı.

Doğal dekoruyla dikkat çeken dededen kalma mekânla ilgili daha önce kardeşi Ferit Erkal ve handa bakır döküm dükkânı bulunan Osman adlı kişiyle sorun yaşadığını belirten Genco Erkal, tahribatın mekânın tiyatro olarak kullanılmasını istemeyen kişilerce yapılmış olabileceğini söyledi.

Genco Erkal, daha önce kardeşi Ferit Erkal’a ve Osman adlı kişiye, bir saldırı olması durumunda kanuni yollara başvuracağını belirten bir ihtarname çektiğini de söyledi.

Ferit Erkal’ın ticari sebeplerden dolayı tiyatroyu istemediğini, tiyatronun ruhsatının iptali için başvuruda bulunmayı düşündüğünü, ama bundan daha sonra vazgeçtiğini ifade etti; ancak şüphelendiği kişiler olmasına karşın yapanların kimliğinin tam olarak bilinemediğini söyledi.

Genco Erkal, Dostlar Tiyatrosu’nun yıllarca sahne aldığı İstiklal Caddesi üzerindeki Muammer Karaca Tiyatrosu’nun kapatılmasından sonra, Eminönü’ndeki Çorlulu Ali Paşa Hanı’nın avlusunu tiyatro mekânına dönüştürmüştü. Han 18. yüzyılda Sadrazam Çorlulu Ali Paşa tarafından yaptırılmış ve Erkal ailesine dededen miras kalmıştı. Erkal, mekânda yapılan tadilattan sonra Mayıs 2013’te oyunlarını burada sahnelemeye başlamıştı. www.fatihhaber.com, -12.08.2014

Tags; genco, erkal, dostlar, tiyatrosunun, yillarca, sahne, aldigi,  istiklalcaddesi,  uzerindekimuammer,  karaca,  tiyatrosunun, kapatilmasindan,  sonra, eminonundeki,  corlulu, alipasa, haninin,

 

Abdullah Gözaydın, İstanbul-Ağustos.2014, agozaydin@hotmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,              

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Abdullah Gözaydın, İstanbul-Ağustos.2014, agozaydin@hotmail.com,

 

Diğer Haberler

  • KÖY ENSTİTÜLERİ UNUTULAMAZ, UNUTULMADI.!
  • İSTANBUL’UN YILDIZLARI TRAFİKTE MUTLULUK DAĞITIYOR
  • GELENEKSEL PERPA ŞİİR GÜNLERİ
  • DÜNYA ANADİL GÜNÜ & BİLİNMEYEN DİL KOMEDİSİ
  • GÖNLÜMDE AÇAN AKÇİĞDEM
  • SERKAN BAYER RESİM SEVERLERLE BULUŞUYOR.!
  • 100.YIL PLATFORMU *CUMHURİYET VE KADIN* ETKİNLİĞİ
  • 100.YIL PLATFORMU ÖĞRETMEN KONFERANSI
  • DOKUN ve BAK
  • DARÜŞŞAFAKA ÖĞRENCİLERİ “J.U.C. AWARDS” dan 13 ÖDÜL ALDI
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP