MİT YENİDEN YAPILANDRILIYOR

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Yeni Logolarının İstihbarat Dilindeki Anlamları.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

MİT YENİDEN YAPILANDRILIYOR

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Yeni Logolarının İstihbarat Dilindeki Anlamları.?

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), bünyesindeki 6 başkanlık için bağımsız logolar hazırladı. Habertürk Murat Gürgen'in haberine göre özel tasarlanan logoların her biri teşkilatın faaliyet alanına göre semboller taşıyor. İstihbarat bünyesinde logo hazırlanan birimler şöyle: Stratejik Analiz Başkanlığı, İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı, Dış Operasyonlar Başkanlığı, Güvenlik İstihbaratı Başkanlığı, Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı ve Sinyal İstihbaratı Başkanlığı.

Söz konusu 6 başkanlığın önümüzdeki yıllarda ABD'deki gibi ayrı teşkilatlara dönüşebilecekleri ve böylece istihbarat sisteminin fonksiyonlarını daha yetkin ve etkin şekilde yerine getirebilecekleri belirtiliyor. Logo çalışmasının, bu birimlerin kurumsal kimlik kazanmalarının ilk adımı olduğu kaydedildi.

MİT'e 6 YENİ BAŞKANLIK

ABD'de farklı alanlarda 16 istihbarat örgütü görev yapıyor ve her biri ayrı kurumsal kimliğe sahip.

MİT teşkilat şemasında, 2009 ve 2012 yıllarında değişikliğe gidilmişti. 2009'da Operasyon Başkanlığı ile Psikolojik İstihbarat Başkanlığı kaldırılmış, teknik dinlemeleri yapan Bilgi Sistemleri Başkanlığı da istihbarat birimi bünyesinden çıkarılarak teknik birime kaydırılmıştı. İstihbarata Karşı Koyma birimi ise "Başkanlık" düzeyine yükseltilmişti.

DEDİ..! FAKAT MUHALEFET;

PEKİ, KİM BAKAR.? DİYE SORAMADI.!

 

2012'DE YETKİ DEVRİ YAŞANMIŞTI

2012 yılında da Genelkurmay Elektronik Bilgi Sistemleri Komutanlığı'nın imkânları MİT'e devredilince, MİT bünyesinde Sinyal İstihbaratı Başkanlığı kurulmuştu. Dış Operasyonlar Başkanlığı da 2012 yılındaki yeniden yapılanma sırasında "Daire Başkanlığı" düzeyinden "Başkanlık" düzeyine yükseltilmişti.

Logo çalışmasına paralel olarak gerçekleştirilen yeniden yapılanma faaliyetinde Stratejik İstihbarat Başkanlığı'nın ismi "Stratejik Analiz Başkanlığı" olarak değiştirildi.

ABD İSTİHBARAT YAPILANMASI
ABD'nin uyguladığı "Intelligence Community" (Istihbarat Toplumu) modelinde, tek bir istihbarat servisi yerine farklı alanlarda uzmanlaşmış 16 ayrı teşkilat yer alıyor.

Bu teşkilatlar işbirliği içerisinde hareket ediyor.
En tanınmışı olan CIA, diğerlerinden farklı olarak doğrudan Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'ne (DNI) bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Diğer 15 teşkilattan 8'i savunma bakanlığına, 7'si diğer sivil politika bakanlıklarına bağlı olarak görev yapıyor.
Örneğin FBI ile DEA adalet bakanlığına, NSA ise savunma bakanlığına bağlı olarak çalışıyor.

İSTİHBARAT DİLİYLE LOGOLARIN ANLAMI
DÜNYAYI ÇEVRELEYEN HALKALAR
Stratejik Analiz Başkanlığı'nın logosunda dünyayı çevreleyen halkalar yer alıyor. Bu halkalarla dünyadaki gelişmelerin analizinin yapıldığı vurgulanıyor.

YUNUSLARLA MESAJ
İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı'nın logosundaki yunuslar, yabancı istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerinin gözü kapalı ortaya çıkarılacağını anlatıyor. Yunus balıkları, sahip oldukları radar benzeri algılayıcılarla su altında gözü kapalı olsa dahi yön bulabiliyor.

KARTAL BAŞI
Dış Operasyonlar Başkanlığı'nın logosundaki kartal başı, komşulardan yönelebilecek tehditlerin gözetim altında olduğunu ifade ediyor.

DÜNYA KANATLARININ ALTINDA
Güvenlik İstihbaratı Başkanlığı'nın logosunda yerküre üzerinde Türkiye'yi simgeleyen figürler ve dünyayı kanatları altına alan bir kartal yer alıyor.

DAHA KESKİN GÖRÜYOR
Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı'nın logosundaki kartal figürü dünyanın tüm istihbarat ağlarının kontrol altında olduğunu simgeliyor. Kartal gözünde, insan gözünün dört katı fazla sayıda sinir yer alıyor ve böylece daha keskin görüyor.

HER TÜRLÜ SİNYAL TAKİP ALTINDA
Sinyal İstihbaratı Başkanlığı'nın logosunda dünyadan yayılan sinyaller figürü bulunuyor. Sinyal İstihbaratı Başkanlığı, her türlü sinyali algılayıp takip edebiliyor.

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz.2014 - okkesb@gmail.com

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP