TRABZONDA AKEPE-BARTHO İŞBİRLİĞİ

RUM PONTUS BAYRAMINI AKP - BARTHO VE İŞBİRLİKÇİLERİ BİRLİKTE KOTARDI

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

 

TRABZONDA AKEPE-BARTHO İŞBİRLİĞİ

Trabzon Belediye Başkanlığı’nın,

Trabzon Limanının,

Trabzon Spor Kulübü’nün,

Trabzon Ticaret Odası Başkanlığı’nın ve Benzer yerlerin iktidar tarafından ne pahasına olursa olsun ele geçirilmek istendiğinin sebebini anladınız mı.? Kaleyi İçeriden Fethet, Kuşat, Ele geçir ki, Sen Bir Şey Yaptığında İçeridekiler Seslerini Çıkaramasınlar..!

Did you not understand..! Yees. Okeey..

 

RUM PONTUS BAYRAMINI AKP - BARTHO VE İŞBİRLİKÇİLERİ BİRLİKTE KOTARDI

“Ecdadın kemikleri sızlar” itirazlarına kulak tıkandı ayinde kasaya girecek dövizlerin hesabı yapıldı.!

 

Ayinle Gövde Gösterisi

AKePe’nin kilise açılımı, Trabzon’u da böldü. Kentte milliyetçiler, vatanseverler “Ecdadın kemikleri sızlar” diyerek direndi ancak iktidar desteğini arkasına alanlar, gelecek dövizi düşünenler kazandı.

 

Bu Tarih, Tesadüf Değil

15 Ağustos; Pontus’un Yıkıldığı, Fatih’in Trabzon’u Fethettiği (1461) Gün...

Bugünü ayin için zorlayan Rum Pontusçular böylece isteklerine ulaşmış oldu.

2 gün önce biri MHP’li siyasetçi diğeri gazeteci 2 kişi ayine tepki gösterdiği için polis tarafından sorgulanmıştı.

Sümela'da Ayin Açılımı!

Trabzon’da Sümela Manastırı’nda büyük tepkilere rağmen bugün ayin düzenlendi.

2 bin 500 Rum’un katıldığı ayini, Fener Rum Kilisesi Papazı Bartholomeos yönetti.

http://altayli.eu5.org/news.php?readmore=48

 

 

 

Peki bütün Bunlara Trabzonluların bir tepkisi var mı.? 

Var.!

Merkezi İstanbul’da bulunan Trabzon Fikir Kulübünden Destek mesajı geldi.

Ancak istanbul'da Bulunan Diğer Trabzon Sivil Toplum Kuruluşlarının Sesi Çıkmıyor. Cemiyetler, Vakıflar, Dernekler, Kocaman Federasyonlar..!

Olumlu Ya da Olumsuz. TısssYok. TıkYok. Neden.? 

 

 

BASIN AÇIKLAMASI

Eskiden Olduğu Gibi: Hep Lider, Hep Modern, Hep Dünya Şehri

4000 yıllık bir dünya kenti Trabzon, son yıllarda kaybettiklerini geri kazanma yolunda çok çaba sarf ediyor. Ülkemizin geçirdiği değişim ve dönüşümden şehrimizin payına düşmesi gereken kalkınmışlık ve refah düzeyindeki artış olmalı diye düşünen Trabzon Fikir Kulübü bu yolda atılmış veya atılacak tüm adımları desteklemektedir.

Trabzon Fikir Kulübü olarak şehrimize kurulan ilk özel üniversite olan Avrasya Üniversitesi, 2011 yılında düzenlenecek Avrupa Gençlik Oyunları gibi şehrin kalkınmasına ve dünya ile bütünleşmesine katkı sağlayacak projelere de aynı nedenlerle destek verdik.

Kadim bir medeniyetler şehri olan Trabzon’un tarihte olduğu gibi farklı medeniyet ve kültürlere hoşgörü ile baktığının yerinde anlaşılması için Kültür Bakanlığı’nın izni ile her yıl 15 Ağustos’ta Sümela Manastırı’nın ibadete açılması önerisini de bu nedenle destekliyoruz.

Bölgenin lider şehri olması kadar hem kültürel ve tarihi geçmişi hem de inançları gereği farklı dinlerin mensuplarına saygı göstermiş, onlarla iç içe yaşamayı başarabilmiş bir dünya şehri olan Trabzon’un, gelen misafirlerini en iyi şekilde ağırlayacağına olan inancımız tamdır.

Şehirde yaşayan Trabzonluların bu konuda cılız da olsa çıkan aykırı seslere itibar etmiyor olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Trabzon’da yaşayan kanaat önderleri başta olmak üzere tüm sorumlu kurum ve kuruluşların bu tarihsel ve insani sorumluluğun kendilerine yükledikleri görevi bildiklerinden ve gereğini yapacaklarından eminiz.

Kararın alınmasında emeği geçenleri tebrik ediyor, misafirlerimize “Hoş geldiniz” diyoruz.

Bu vesile ile tüm dünyada yaşayan Trabzonlulara bir kez daha sesleniyoruz:

Eskiden Olduğu Gibi: Hep Lider, Hep Modern, Hep Dünya Şehri...

Trabzon Fikir Kulübü  

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

 

 

Sümela Manastırı ayinine ilk tepki...

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, 15 Ağustos günü Sümela Manastırı'nda yapılacak ayin öncesi açıklamalarda bulundu.

İl Başkanı Nihat Birinci ve partililerle birlikte Sümela Manastırı'nda bir basın toplantısı düzenleyen milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, 15 Ağustos gününün Pontus Devleti’nin yıkılış tarihi olduğuna dikkat çekerek, aynı günde ayin izninin verilmesinin çok manidar olduğunu söyledi.

Turizme hiç bir zaman karşı çıkmadıklarını ancak yapılacak olan ayine karşı olduklarını belirten milletvekili Latif Yunusoğlu, "Sümela Manastırı asırlar önce inşa edilmiş bir manastır.

Manastırlar din adamı yetiştiren eğitim kurumlarıdır. Hristiyanlık dünyasında hiç bir zaman bir ibadethane ayin mekânı olmamıştır.

15 Ağustos 1461’deTürk hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Han'ın Trabzon'un fethiyle Potnus devletine son verilmiş, Trabzon şehri Osmanlı devletinin bir parçası olmuştur.

Asırlar geçen bu zaman içinde dini hassasiyetler öne çıkartılarak veya bir takım çevreci pozisyona sokularak ortodoks dünyasının din adamları bilhassa Yunanistan'dan, Rusya'dan Gürcistan'dan buraya daha önceden gelerek bir takım siyasi emellerine altyapı oluşturmak isteyen bazı çevreler burayı bir ibadethane bir ayin yeri haline getirmek istemiş.

Biz hiçbir zaman turizme karşı çıkmadık. Biz yerli, yabancı her zaman turistlerin buraya gelip ziyaret etmesinde her hangi bir sakınca görmüyoruz" dedi.

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

 

 

 

MHP'den Sümela ayinine tepki.!

12 Ağustos 2010 – 22.42

Yunusoğlu, Sümela Manastırı'nda Pazar günü yapılacak ayine karşı kanunsuz bir şey yapmayacaklarını ancak tepki göstereceklerini söyledi...

 

Yunusoğlu, yaptığı açıklamada, Pontus devletinin yıkılış tarihi ve Trabzon’un fethinin yıldönümünde ayinin yapılmasını manidar bulduğunu belirterek, “Ayin süresince teşkilatımız ve ben kanunsuz bir şey yapmayacaktır. Ama yetkilileri provokasyonlara karşı uyarıyorum” dedi. Bu arada sosyal paylaşım sitesi Facebook’da ayine karşı kurulan bir sayfaya görüş yazan iki kişinin Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alındı.

ÇOK MANİDAR BİR TARİHTE AYİN
Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki Altındere Milli Parkı sınırları içinde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos Pazar günü bakanlık izniyle yapılacak ayinle ilgili tartışmalar sürüyor. MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, İl Başkanı Nihat Birinci ve yönetim kurulu üyeleri, bugün Sümela Manıstırı’nın alt bölümünde bir basın açıklaması yaptı ardından iftar yemeği yedi.
Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, burada yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
15 Ağustos günü Pontus devletinin yıkılış tarihi ve Trabzon’un fethinin yıldönümüdür. Dolayısıyla bu tarihin seçilmesi çok manidardır. O bakımdan bu ayini kınıyorum ve yapılmasını da protesto ediyorum. Üç beş kuruş gelir gelecek diye böyle bir ayine izin verilmesini kabul edemiyorum. Meclis'te de bunu söyledik. Daha sonraki talepler de belki de Trabzon’un başka mekânlarında, hatta müze diye adlandırılan camilerinde de ibadet yapmak için gelecektir. Bu teslimiyetçi politikalarla bu taleplere de bakanlarımızın izin verebileceklerini bile düşünmüyorum. Bu açıklamaları yaparken tamamen demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Ayin süresince ben ve teşkilatım kanunsuz bir şey yapmayacaktır. Tüm yetkilileri de burada bir takım insanların yapabileceği provokasyonlara karşı dikkatli olmaya çağırıyorum ve uyarmak istiyorum.”
İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Bu arada sosyal paylaşım sitesi Facebook'da ayine karşı açılan bir sayfaya görüş yazdığı öğrenilen MHP Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Kaplan ve yerel bir gazetede muhabir olarak çalışan Mustafa Sungur’un Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından ifadelerinin alındı. Milletvekili Yunusoğlu, yapılan bu uygulamayı da eleştirdi. MHP yöneticileri basın açıklamasının ardından Sumela Manastırı’nın alt bölümündeki restoranda verilen iftar yemeğiyle oruçlarını açtı.

SÜMELA’DA Pazar günü yapılacak olan ayin öncesi dün akşam Sümela’da basın toplantısı düzenleyen MHP Teşkilatı, kenti zor durumda bırakacak hiçbir provokasyona izin verilmeyeceğini açıkladı. Milletvekili S. Latif Yunusoğlu, emniyetin gerekli tedbirleri almasını isteyerek, “MHP hukuk içinde tavır almıştır. Teşkilatlar provokasyona karşı uyarılmıştır. Hiçbir arkadaşımız hiçbir eyleme kalkışmayacaktır” dedi.
Trabzon Doğru Değerlendirecek
KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Sümela’da yapılacak ayinle ilgili Trabzon’un konukseverliğini göstereceğini söyledi. Trabzon’da haftasonu herhangi bir olumsuzluk beklemediğini kaydeden Özen, “Trabzon bunu iyi ve doğru değerlendirecektir” dedi.
Rahiplere İftar Verilecek
TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, ayine katılacak din adamlarının pazar günü akşamı Maçka’da ramazan sofrasında ağırlanacağını söyledi. Hacısalihoğlu, “Bu bağlamda yaptığımız çalışmalar son aşamya geldi. Türk misafirperverliğini Trabzon gösterecek” diye konuştu.
Turizmse İşte Fırsat
TESOB Başkanı Metin Kara, 15 Ağustos’ta sağduyu çağrısı yaptı. Kara, Türk halkının inançlara saygılı olduğunu ve bunu geçmiş medeniyetlerinde en güzel şekilde yerine getirdiğini belirterek, kışkırtıcılıktan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Kara, “Geleceğimiz turizmde ise işte fırsat” dedi.
İnternette Tepkiye Gözaltı
SÜMELA ayinini internet ortamında eleştiren ve tepki gösteren biri parti yöneticisi diğeri gazeteci iki kişi polis tarafından gözlem altına alındı. MHP İl yöneticisi Özgür T. ile yerel bir gazetenin muhabiri Mustafa S. emniyette ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi izni ile bu yıl ilk kez Sümela Müzesi’nde yapılacak olan ayin için Trabzon’da yürütülen çalışmalar son aşamaya gelirken sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de konuya ilişkin mesajlar yayınlıyor.
TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile Sümela Müzesi’ndeki ayine katılmak için komşu ülkelerden gelen konukların Türk misafirperverliği ile ağırlanacağını belirtti. TTSO’nun önderliğinde gerçekleştirilecek organiasyonla bu hafta sonu dinler arası hoşgörüye sahne olacak olan Trabzon’da konuk din adamları ramazan sofrasında ağırlanacak.
DİNLER ARASI HOŞGÖRÜYE EV SAHİPLİĞİ YAPILACAK
Başkan Hacısalihoğlu Hıristiyan alemi ile Müslüman alemini hoşgörü ayı olan ramazanda bir araya getirerek, dostluk, iyi niyet ve hoşgörü anlayışını yerleştirmek üzere iftar yemeğinde bir araya getirileceğini söyledi. Hacısalihoğlu, böylece, Türkiye’nin yapmaya çalıştığı medeniyetler ittifakına destek verilmeye çalışılacağını belirtti. Trabzon Müftüsü ile Fener Rum Patriği’nin bir araya getirilmek suretiyle hoşgörünün en üst düzeye getirileceği bir ortam yaratılacağını ifade ederek ayinin, ramazan ayına denk geldiğini hatırlatan Hacısalihoğlu, "Trabzon dinler arası hoşgörüye ev sahipliği yapacak. Ayine katılan konuk din adamlarını tüm dünyada Müslümanların kutladığı ramazan sofrasında ağırlayacağız."dedi.
Hacısalihoğlu, Trabzon’un komşu ülkeler ile iyi ilişkiler kurduğunu, ekonomik, kültürel ve sosyal diyaloglarının yakın zaman çok hızlı geliştiğini vurguladı.. Hacısalihoğlu bu ilişkilere din diyalogunun da eklemlendiğini belirterek, " Bundan yirmi yıl önce komşu ülkeler ile birbirimize yabancı idik. Aramızda bir tek sınırlar ortak değerimizdi. Ama bugün, ekonomide, ticarette, kültürel ve sosyal birçok alanda ilişkilerimiz gelişti. Birbirimizle çok yönlü ilişkilerimiz oluştu." diye konuştu. Komşu ülkeler ile yeni nesil arasında evliliklerin de arttığını bir anlamda hısımlıkların toplumlar arasında kurulduğunu aktaran Başkan Hacısalihoğlu, "Artık komşu ülkeler olarak bizlerin ortak torunları var" dedi. Bu gelişmelerin, toplumları bir araya getirdiğini, birbirine yakınlaştırdığını ve karşılıklı empatiyi artırdığını ifade ederek, " Hepimizin yakın dan takip ettiği gibi Sümela Müzesi’nde yılda bir kez izinli ayın yapılmasına karşılık, Atina’da bir cami yapılması hükümetler arasında kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda, bu yıl Sümela’da yapılacak ayin için komşu ülkelerden ilimize gelecek olan yabancı heyetlerin Türk misafirperverliği içinde ağırlanmasına özen gösteriyoruz. Tüm dünya genelinde Müslümanların kutladığı kutsal ramazan ayındayız. Trabzon’a ayin için gelecek konuklarımızla ramazan sofrasında bir arada olacağız "şeklinde konuştu.
Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılan Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı toplumlarda dinlerin özgürce yaşandığını ve bu başarının bütün dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde de din özgürlüğü en üst düzeyde yaşanmaktadır. Ve bütün dünyaya da örnek gösterilmektedir" dedi.

ÖZEN: TRABZON İYİ BİR EVSAHİBİDİR
KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Sümela Manastırı’nda yapılacak ayin ile ilgili olarak, "Trabzon konukseverliğini iyi bir şekilde gösterecektir" dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü İbrahim Özen, 15 Ağustos Pazar günü Trabzon’un Maçka İlçesi Sümela Manastırı’nda yapılacak ayini insanların kişisel hak ve özgürlükleriyle ilişkilendirerek, "Tüm Dünya’da herkesin kişisel hak ve özgürlükleri var. Başka ülkelerde camilerimizde inancımızı yerine getirme adına, ibadetlerimizi yapabiliyorsak, inanç turizmi açısından Trabzon’a da yarar sağlayacak bu tür girişim bence serbest olması gerekiyor" dedi. Hafta sonu Sümela’da yapılacak ayin günü Trabzon’da herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması gerektiğini ifade eden Özen, "Bence bir olumsuzluk olmaması gerekiyor. Trabzon ve Trabzonlular iyi bir ev sahibidirler, o açıdan Trabzon bunu iyi değerlendirmeli, Trabzon konukseverliğini iyi bir şekilde göstereceğine inanıyorum" diye konuştu.
KARA’DAN SAĞDUYU ÇAĞRISI
Trabzon Esnaf Odaları Birliği (TESOB) Bakanı Metin Kara da ayin öncesi sağduyu çağrısı yaptı. Uzun zamandır kamuoyunu da meşgul eden konuya ilişkin açıklama yapan TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon halkının inançlara saygılı olduğunu ve bu özelliğini geçmiş medeniyetlerde de en güzel şekilde yerine getirdiğini belirterek Sümela’da ki ayine art niyetli ve kışkırtıcı bir yaklaşımla yanaşmamak gerektiğini söyledi. .
BİNLERCE TURİST GELECEK
Ekonomik krizin pençesinde zor günler geçiren esnafında bu tür organizasyonlarda nefes alma imkâna kavuşabileceğini belirten Kara, on bine yakın turist 14–15 Ağustos tarihleri arasında Trabzon’da olacak. Bu insanlar burada konaklayacak, burada yiyip-içecek. Hem turizme hem de esnafa katkıları olacak. İşin bu yönünü de kenara atamayız" diye konuştu.
GELECEK TURİZMDE İSE
Sümela Manastırında yapılacak ayine katılmak için gelecek turistlerin sayısının belki de on binin üzerine çıkabileceğine işaret eden TESOB Başkanı Metin Kara. "Trabzon’daki tüm turistik otellerin dolduğu belirtilirken özellikle Yunanistan, Rusya ve Gürcistan’dan gelecek turistleri, Türkiye’ye getiren şirketlerin iki komşu il Rize ve Giresun’da bile yer bulma sıkıntısı çekmeye başladıkları bildirildi. Bunlar turizm adına oldukça önemli konular. Zira eğer bölgenin kurtuluşu turizmde deniyorsa bu fırsatlar çok iyi değerlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.
MHP YAKIN TAKİPTE
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, ize 15 Ağustos’taki ayini takip edeceklerini belirterek, "Ayini yakından takip edeceğiz. Ancak kanunlar dışında demokratik olmayan tepkilere karşıyım" dedi. Yunusoğlu, Sümela’da Pazar günü gerçekleşecek olan ayin öncesi MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci ve partililerle birlikte il binasında basın toplantısı düzenledi. Yunusoğlu, ayinin inanç turizmi kisvesi altında Pontusçuluk oyunu olduğunu ifade ederek, "Aynı zihniyet 1996 yılında Venizelos gemisiyle gelerek çevreci maskesi altında Pontusçuluk propagandası yapacaktı. Ancak Trabzon halkı gerçeği gördü ve onlara izin vermedi. Çevreci diye kendini tanıtan din adamlarına müsaade etmedi. Geçen yıl aynı zihniyet Sümela’da ayin yapmak istedi. Ancak kanunlar buna izin vermediği için bürokratlarımız da görevini yaptı. Bu insanlar samimi değil. Pontusçuluk faaliyetine zemin hazırlamak için buralara geliyorlar. 15 Ağustos tarihini de bilerek kasıtlı istemişlerdir. Çünkü 15 Ağustos 1461’de Trabzon Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiş ve Pontus çökertilmiştir" dedi.

Yunusoğlu, ayine neden karşı olduklarını 3 başlık altında toplayarak, "Birincisi bu ayin kanunlarımıza aykırıdır. Biz dini inanca saygılıyız ama Sümela bir ibadethane değildir. İlk yapıldığı yıllardan itibaren bir eğitim merkezi olarak kullanılmıştır. Şimdi de bir ören yeridir. İkincisi bu ayin ibadet için değil Pontusçuluk içindir. Üçüncüsü neden 15 Ağustos? Bu tarihin seçilmesi başlı başına bir hatadır. Sırf oteller dolacak para kazanacağız diye inançlarımızdan taviz mi vereceğiz? Bu abesle iştigaldir. Kanunlarımızı mı çiğneyeceğiz? Pontusçuluk yapanlara göz mü yumacağız? Şimdiki adıyla Ayasofya Müzesi resmi kayıtlara göre hala bir camidir. Atanmış imamı ve hatibi vardır. Ama Trabzon’da yaşayan Müslümanlar bu camide namaz kılma imkanına sahip değildir" diye konuştu.

Ayine karşı tepkileri de değerlendiren Yunusoğlu, "Bu ayine karşı kanunlar çerçevesinde yapılan bütün demokratik tepkiler doğrudur. Destekliyoruz. Ancak kanunlar dışında demokratik olmayan bütün tepkilere karşıyım. Biz de 15 Ağustos’ta gelen Ortodoksların ne yapacaklarını yakından gözlemleyeceğiz. Ayini yakından takip edeceğiz. Bu basın açıklamamız da ayine karşı demokratik bir tepkidir" dedi.

Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta yapılacak olan Ortodoks ayiniyle ilgili internet ortamında eleştiri ve tepki gösteren 2 kişi Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından sorguya alındı.
Trabzon’un Maçka İlçesi’nde bulunan Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta yapılacak olan Ortodoks ayiniyle ilgili paylaşım sitesi olan Facebook’taki sayfasında eleştiri yazılarına yer veren MHP Trabzon Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Taflan ile Türksesi Gazetesi Muhabiri Mustafa Sungur Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından sorguya alındı.
Taflan ve Sungur ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Konuyla ilgili soruya cevap veren MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, "Ayine karşı gösterilen bu tür demokratik tepkiler sonucu ilgili kişilerin sorguya alınması kabul edilir bir durum değil. Doğru değil ve antidemokratik bir uygulamadır. Bu mudur demokrasi.?" şeklinde tepki gösterdi.

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

 

 

 

Sümela ayini öncesi ırkçılık yükseltiliyor
Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos'ta yapılacak olan Meryem Ana Yortusu Ayini öncesi Trabzon'da gerilim arttı. Eski Özel İdare Amiri, ayine izin verildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu, İP ayinin iptali için mahkemeye başvurdu, gazeteler de manşetleriyle Hristiyanları hedef gösteriyor.

TRABZON- Hristiyan Ortadoks halkın binlerce yıldır yaptığı Meryem Ana Yortusu Ayini'ni engellemek için ırkçılar harekete geçti.
Her yıl 15 Ağustos'ta Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Sümela Manastırında, Meryem Ana'nın doğum yortusu yapılıyor. Ayin için dünyanın dört bir yanından Ortadokslar Sümela'ya geliyor.
Hükümet, sınırlı sayıda ziyaretçinin katılımıyla yılda bir kez olmak üzere ayinin yapılmasına izin vermişti. Bu yıl da Ortadoks cemaati, Trabzon Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuru yaparak, ayin için izni aldı.
Trabzon'daki ayine, Yunanistan, Rusya ve Gürcistan'dan 2 bin 500 civarında Ortodoks'un gelmesi bekleniyor. Sümela'da, 15 Ağustos'ta yapılacak ayin Yunanistan devlet televizyonundan naklen yayınlanacak. Yunanistan ve Rusya'dan bazı milletvekilleri de ayinde hazır bulunacak.

YENİÇAĞ HEDEF GÖSTERDİ
Meryem Ana Yortusu Ayini'ne izin verilmesinin ardından kentte ırkçılar hareket geçti. Yeni Çağ isimli gazete, 28 Mayıs 2010 tarihli sayısında, "İntikam gibi ayin" manşetiyle Hristiyanları hedef gösterdi. Gazete ayinin 15 Ağustos'ta yapılmasının bilinçli bir tercih olduğunu iddia ederek, "Sümela Manastırı'nda ayin yapılacak tarih çok ilginç, 15 Ağustos. 15 Ağustos 1461 Trabzon'un fethi. Ayin için bu tarihi seçenler, adeta Bizans'ın yeniden ihyasını ilan etmek tavrı içinde" dedi.

İZİNLER YARGIYA TAŞINDI
Trabzon Valiliği'nde görevden alınan Özel İdare Amiri Hasan Kanber ise Trabzon Valisi, Kültür Bakanı ve Müzeler Genel Müdür Vekili hakkında Trabzon Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Gerekçe; "ayine izin vermektir."
Kanber, ayrıca ayinin yapılacağı gün, Sümela ören bölgesinde "Fatih, Fetih ve Trabzon Valisi Cemal Azmi Bey" başlıklı panel düzenleyecek. İttihat ve Terakki'nin önde gelen isimlerinden olan Trabzon Valisi Cemal Azmi, Ermeni ve Rum katliamında oynadığı rolle biliniyor. Cemal Azmi, 1915 tehciri sırasında işlediği suçlardan dolayı 1919'daki Divan-ı Harp davasında yargılanıp idam cezasına çarptırılmıştı. Daha sonra Berlin'de öldürüldü.
İşçi Partisi de ayinin iptali için Trabzon İdari Mahkemesi'nde dava açtı.
GEÇEN YIL ENGELLENMİŞTİ
Geçen yılki ayinde de gerginlik yaşanmıştı. Ayin için gelen Ortadokslara Müzeler Müdürü tarafından izin verilmemişti.
Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, ayine yasal olmadığı iddiasıyla müdahale etmiş, bunun üzerine grup arasında kısa süreli arbede yaşanmıştı. Manastır girişinde yaktıkları mumları duvar diplerini koymak isteyenlere görevliler izin vermezken, bırakılan mumlar, su dökülerek söndürülmüştü.
Alıntı: Etkin Haber Ajansı / 03 Ağustos 2010 Salı, 11.47

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

 

 

 

Vali Kızılcık, Sümela Manastırı’nda Yapılan Ayini Değerlendirdi

16 Ağustos 2010 – 13.18

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, dün Maçka ilçesi Sümela Manastırı’nda gerçekleşen ayinde hiçbir tatsızlığın ve olayın yaşanmamasında en büyük payın Trabzon halkının hoşgörüsü ve misafirperverliği olduğunu söyledi.

Sümela Manastırı’nda dün yapılan ayini değerlendiren Dr. Recep Kızılcık, “Dün bizi için çok önemli bir gündü. Halklar arasında hoşgörünün ve kardeşliğin oluşmasında Ortodokslar için kutsal kabul edilen bir gündü. Hükümetimizin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ mızın verdiği izin çerçevesince bu ayinin bu etkinliğin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için hem Yunanlı hem Rus taraflarla 1,5 aydır yaptığımız koordineli çalışmalar sonucunda huzur içinde bu etkinliği gerçekleştirmiş olduk” dedi.
Ayinin hazırlıklarına 1,5 ay önce başlandığını hatırlatan Vali Kızılcık “Organizasyonda hem Yunan hem de Rus tarafının temsilcileri vardı. Rusya Federasyonu Duması Milletvekili İvan Savvidis daha bu işleri çok koordine ediyordu. 1,5 ay önce bizleri ziyaret etti. (Bu anlamda neler yapılabilir) diye görüştük. Dini etkinliği koyulan kurallar çerçevesince ve bu kurallar uyulduğu ölçüde huzur ve güvenlik içinde gerçekleştirebileceğimizi belirttik. Yine Bartoloemos’un temsilcisi ve Yunanistan’dan gelen Draman Patriği de bizi ziyaret etmişti.

Kurallarımızı ortaya koyduk, neticede ayinin yapıldığı yer sınırlı olduğu için 550 kişinin buraya sığabileceğini belirttik. Aşağıda kurulacak televizyonlarla da canlı olarak ayini takip etmelerin istedik. Güvenlik içinde hiçbir kaosa neden olmadan vilayet tarafından hazırlanan ziyaretçi kartlarını kendilerine takdim ettik. Kartsız hiçbir kimseyi ayinin yapılacağını alana almadık. Huzur ve güven içinde etkinliği gerçekleştirdik” diye konuştu.


Vali Kızılcık, tüm bu hazırlıkların yanı sıra Trabzon kamuoyunun da büyük desteğini gördüklerini kaydederek şunları söyledi:
“Biz olayı 15 ağustos olarak değerlendirmemeliyiz. 15 Ağustos’a hem idari olarak hazırlıklar hem gelenlerin hazırlıkları dışında Trabzon kamuoyunun duyarlığının da alkışlamak gerekir. 10 gün boyunca sivil toplum kuruluşları olumlu mesajlar verdiler. Türk ve Karadeniz insanının misafirperverliğine vurgu yaptılar. Gelenlerin can ve mal güvenliklerinin kutsal olduğu geleneği de belirtilerek dostluk mesajları verildi. Bakan Faruk Nafiz Özak’ın ve siyasi parti temsilcilerinin verdiği mesaj çok önemliydi.

14 Ağustos akşamı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bir iftar yemeği verildi ve yemeğe Bartolomeos da katıldı. Biz tüm dünyaya şu mesajı vermeye çalıştık. ‘Biz tüm inançlara, tüm renklere hoşgörü ile bakıyoruz, saygı ile yaklaşıyoruz. Bunun sonucunda doğacak olan ve nitekim doğmuş olan sevgi ortamıyla da dünyada barışın sevginin hüküm sürmesini temenni ediyoruz. Bu sayede Trabzonumuzda, böyle bir ortamın ülkemizde böyle bir ortamın hatta tüm dünyada böyle bir ortamın sevgi ortamının oluşmasına katkı sağlandığını söyleyebiliriz.”

"TRABZON'DA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI"
Ayine yapılan itirazlar ve tepkileri de değerlendiren Vali Kızılcık
“Türkiye demokratik bir ülke, düşünce özgürlüğünün olduğu fikir özgürlüğünün ve bunları açıklama ve yayma özgürlüğünün olduğu bir ülkedir. Bu ayinin yapılmasına katılmayan çok azda olsa kişiler vardı. Ben onlara da buradan teşekkür ediyorum. Bu fikirlerini şiddete başvurmadan ifade ettiler. Ben dün sadece Trabzon, Karadeniz için değil hem ülke ve dünya için son derece önemli bir adımın atıldığına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Vali Recep Kızılcık, ayinde hiçbir olumsuzluğun yaşanmamasında en büyük payın Trabzon halkına ait olduğunun altını çizerek
“Biz artık kendimize güvenmeliyiz. 15 Ağustos tarihinde etkinlik gerçekleşti ve hiçbir problem yaşanmadı. Bunda en büyük pay Trabzon halkının hoşgörülü olması ve misafirperverliğidir. Ülkenin tüm kurumları dim dik ayaktadır. Sümela Manastırı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprakları içindedir. Bazıları farklı düşüncelerle gelebilirler. Biz niyet okuyuculuğu yapmamalıyız. Eğer yapaksak huzuru barışı yakalayamayız. Birileri geldiğinde nasıl turistik faaliyet yürütürüz, bize nasıl katkı sağlarlar ona bakmalıyız. Bizim burada verdiğimiz mesaj çok önemli. Etkinlikten dolayı dünyada prestijimizin arttığına inanıyorum. Başbakanımız da zaten dün konuyla ilgili yaptığı konuşmada Yunanistan Başbakanı’na seslenerek bundan sonra Yunanistan’daki Müslüman ve Türkler için bir adım önde olarak taleplerde bulunacağını ve güçlü devlete yaraşır şekilde davranacağını belirtiler. Bu tür sorunların çözümünde kendimize güvenimiz çok önemli. Psikolojik olarak bir adımın önde olmak çok önemlidir. Türkiye, Avrupa Birliği’ne tam üye çabası içindedir. Bizim bu sürecimizde Türkiye’de din özgürlüğünün olması ve tüm dünyaya bunun gösterilmesi son derece önemli” şeklinde konuştu.

Vali Kızılcık'a Ayin Teşekkürü

17 Ağustos 2010 / 16:04

Trabzon’un Maçka ilçesi Sümela Manastırı’nda geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen ayinin ardından Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Vasileios Bornovas, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret ederek teşekkür etti.

Trabzon Valilik makamında gerçekleştirilen ziyaret sırasında açıklama yapan Vali Dr. Recep Kızılcık, kendilerine ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek "Özellikle bu etkinlik boyuncu manastıra gelen insanların kurallara uymaları dolayısıyla memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Umut ediyorum ki bu etkinlik uluslararası hoşgörünün ve barışın gelişmesinde katkı sağlamasını umut ediyorum" şeklinde konuştu.

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

 

 

Trabzon Bu Kez Sevgi Ve Barış Mesajlarıyla Dünya Gündeminde..

17 Ağustos 2010 / 16.25

İşte Bize Yakışanda Bu

TRABZON Sümela’da gerçekleştirilen Ortodoks ayini gerek yurt çapında gerekse dünya basınında geniş yankı uyandırdı
Sümela Manastırı'nda birçok ülkeden Hıristiyanların katılımıyla gerçekleştirilen "tarihi" ayin, tüm dünyada yankı buldu.
Manastırın ayin sırasındaki etkileyici fotoğraflarının kullanıldığı haberlerde Türkiye'nin 88 yıllık yasağını kaldırdığına vurgu yapıldı. "Duygusal ayin", "Görkemli ve siyasetten hassas manastır" gibi ifadelere yer veren yabancı medya, ayinde "düşük profil" gösteren Türk hükümetinin "dini hoşgörü sicilini iyileştirmeyi amaçladığı" yorumlarını yaptı.
WSJ: "HÜKÜMET HOŞGÖRÜ SİCİLİNİ İYİLEŞTİRMEYİ AMAÇLIYOR"
ABD'nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal da, Türk hükümetinin, "görkemli ve siyasetten hassas" olarak nitelediği, Sümela Manastırı'nda ayine izin vererek "ülkenin dini hoşgörü sicilini iyileştirmek ve turizm artırmayı amaçladığını" yazdı. Gazete,
"duygusal" dediği ayinin, Türk hükümetinin izin verdiği iki "özel kilise açılışı" ndan ilki olduğunu, ikincisinin ise, 19 Eylül'de Akdamar'da gerçekleşeceğini kaydetti.
Sümela'daki ayini yöneten
"Ekümenik Patriğin Türk hükümetine teşekkür ettiğini ancak Türk hükümetinin düşük bir görünüm çizerek Maçka belediye başkanı tarafından temsil edildiğini" diye yazan gazete, "Türkiye'deki siyasi atmosfer, İslami eğilimli hükümetin bir yıl öncesi kadar iki kilisenin açılışını kabul etmesinden bu yana değiştiği" ni. Kürtlere yönelik "demokratik açılışı" nın pek yürümediği, Türkiye-Ermenistan görüşmelerinin dondurulduğu yorumunu yaptı.
FT: "HÜKÜMET, KOMŞU ÜLKELERLE İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRMEK İSTİYOR"
İngiliz Financial Times gazetesi ise, "Türkiye'nin manastırda ayine izin vermek için yasağı kaldırdı" başlıklı haberinde 88 yıllık yasağa son verildiğini vurgularken ayini izlemek üzere birçok ülkeden Hıristiyanların geldiğini kaydetti.
Bir ayine izin verilmesi için geçen yıl yapılan girişimlerin, başarısızlığa uğramanın olumsuz yansımalarının, Türk hükümetini, kısıtlamalarını gevşemeye ikna ettiği yorumunu yapan gazete, Türk hükümetinin bu kararıyla hem komşu ülkelerle ilişkileri iyileştirmek hem de AB üyeliği sürecini güçlendirmeyi amaçlandığı görüşünü de dile getirdi.
LA VANGUARDİA: "AŞIRI MİLLİYETÇİLERİN MUHALEFETİNE RAĞMEN AYİN OLAYSIZ GEÇTİ."
İspanya'nın büyük gazetelerinden La Vanguardia da, "Türk Sümela Manastırı'ndaki Ayin Olaysız Geçti" başlığını kullandığı haberinde Türk makamlarının verdiği özel izin ile ayini yöneten Patrik Bartolomeus'un dinler arası anlayış için çağrısında bulunduğunu belirterek "Aşırı milliyetçi Türklerin muhalefetine karşın ayin olaysız geçti" diye yazdı.

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

 

 

 

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP