DEPREM ŞEHİDİ AHMET HAKAN ŞENTÜRK ANILDI

İLMED- Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Derneği Üyesi, Hatay-Antakya Deprem Şehidi Ahmet Hakan Şentürk; Ortaokul, Lise ve Üniversite sınıf arkadaşları ve ailesiyle birlikte İstanbul, Cihangir Firuzağa’da anıldı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

DEPREM ŞEHİDİ AHMET HAKAN ŞENTÜRK ANILDI

İLMED- Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Derneği Üyesi, Hatay-Antakya Deprem Şehidi Ahmet Hakan Şentürk; Ortaokul, Lise ve Üniversite sınıf arkadaşları ve ailesiyle birlikte İstanbul, Cihangir Firuzağa’da anıldı.

Eşi, Eski Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk ve ailesinin hüzünlü anlatımları ile Deprem bölgesinde yaşadıkları olumsuzlukları, olanaksızlıkları, çaresizlikleri, yetkililerin duyarsızlıklarını birinci ağızdan öğrendik.

Beyoğlu, Cihangir, Firuzağa Camiinde kılınan öğle namazı sonrasında kuran tilaveti ve yapılan dualardan sonra Eşi ve Ailesi tarafından rahmetli Hakan Şentürk anısına verilen öğle yemeği verildi. 

Çevrede bulunan kafe, pastane ve yeme içme yerlerinde bir araya gelen Hakan Şentürk’ün arkadaşları anı sohbetlerini gerçekleştirdikten sonra İris Şentürk Antakya’ya yolcu edildi.

@irissenturk, @huseyinirmak, @ilkeraltun, @vahitmahmatlı, @arifesen, @metinkoc, @huseyinvarol, @sukranesen, @yeldabalamir, @metekorkmaz, @eminemunyar, @bulentaydin, @emelvildanduzenli, @fenisekalafatoglu, @ceddihanozdemir, @okkesbolukbasi,

#ÖkkeşBölükbaşı #medyagunebakis.com, #ToplumsalMuhalefet,

 

BÜYÜK AŞKIM HAKAN’I KAYBETTİM

Yakın çevremden 43 kişiyi ve büyük aşkım Hakan’ı kaybettim.

Eski Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk: Deprem anında ve sonrasında yaşadıklarını Radyo Sputnik’e anlattı. ‘Tam 43 kişi kaybettim. Yakın çevremden 43 kişi kaybettim, 9’u çocuk’ diyen İris Şentürk, ‘Önce büyük aşkım Hakan’ı kaybettim’ ifadelerini kullandı.


Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremlerin ardından Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8’lik depremlerle büyük yıkımın yaşandığı Antakya’da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Evlerini kaybeden binlerce vatandaş da farklı illerdeki akrabalarının yanına giderek yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.


İris Şentürk: Önce büyük aşkım Hakan’ı kaybettim.                      Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından bölgede yaşayan depremzedeler birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. Radyo Sputnik’te yayınlanan Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk olan Eski Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk de deprem sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. İris Şentürk, tam 43 yakınını kaybettiğini söyledi.

Deprem anında kanser hastası olan eşiyle evini terk etmeye çalıştığını, ancak eşinin göçük altında kalarak hayatını kaybettiğini anlatan Şentürk, ‘Önce büyük aşkım Hakan’ı kaybettim. Hakan beni uyandırdı, kanserdi yeni ameliyat olmuştu, çabuk ol Hakan dedim. Evden çıktık, Hakan iki adım arkamda kaldı. Döndüm baktım evim tamamen yıkılmış. Hakan’a seslendim, maalesef ilk andan itibaren ses alamadım.’ dedi.

‘Kepçenin önüne atlayarak, kocamın cesedini verin diye yalvararak çıkardık’

Eşinin cenazesini 4 gün sonra enkazdan çıkarabildiklerini ifade eden Eski Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Evler yerle bir, koca betonları ellerimizde kaldırma şansımız yok. Kocamı 4 gün sonra kepçenin önüne atlayarak, kocamın cesedini verin diye yalvararak çıkardık. Kepçeci mecbur kaldı ve cenazesini çıkardık. Sonra başka bir kâbus başladı çünkü mezarlığa gideceksiniz araç yok, taşıyacak bir şey yok. Bir el arabası bulduk, 2 kilometre götürdük, bu sefer binlerce cenaze için kırtasiye işlemleri başladı, binlerce cenaze gelmişti. Ben 4. günde buldum kocamı, 4 gün hiç kimse yoktu. Telefon trafiği de sorunluydu hiç kimseye ulaşamadık.’        

 

‘MAALESEF İNSANLAR BAĞIRA BAĞIRA ÖLDÜLER’

Depremde üst katında oturan ablasını da kaybettiğini aktaran Şentürk, “Ablamın sesini duydum. Tam 30 saat uğraştık enkazdan çıkarmak için. Çıkardık ama hastanede kaybettik. Birinci derece akrabalarımla birlikte 43 yakınımı kaybettim. Başta kocam, kardeşlerim, yeğenlerim, yeğenlerimin çocukları olmak üzere. Çok çaresiz zamanlar yaşadık.” ifadesini kullandı.

Şentürk, deprem sonrası yaşanan çaresizliği de anlatırken de şu ifadeleri kullandı:

‘İnanılmaz bir çaresizlik, sokaklara tuvaletlerinizi yapıyorsunuz, su yok yemek yok hiçbir şey yok. Gönüllüler geldiler, yardım edin diye bağırıyorsunuz ses geliyor mu diyorlar. Cenazem var diyorsunuz gidiyorlar, canlı yoksa durmuyorlar ama canlıyı da çıkaramıyorlar çünkü ekipman yok. 200 küsur saat sonra bile insanları canlı çıkardılar. Arama kurtarma çalışmaları organize olsaydı birçok can kurtarılabilecek gibiydi. Maalesef insanlar bağıra bağıra öldüler. Tam 43 kişi kaybettim. Yakın çevremden 43 kişi kaybettim, 9’u çocuk. Hüznüm çok büyük, öfkem de çok büyük. Çok öfkeliyim. 15 gün oldu bir tane çadır bulamadım, tuvalet bulamadım, hepsi var deniliyor bunlar nerelere gitti. Antakyalılar çok sevilir, barışçıldır, sevgi doludur, insanlar Antakyalıları sever, herkes yardım göndermeye çalıştı AFAD el koydu. Ailelere gönderilen, şahsa gönderilen yardımlara bile el koydu. İnanılmaz bir öfkem var. Ankara’da kızımın arkadaşımın evinde kalıyorum. 8 kişi bilmediğimiz bir şehirde bilmediğimiz bir evde kalıyoruz. Antakya’ya döneceğiz.’                                                                                     İris Şentürk,

 


CESUR BAŞKAN SELE DİRENDİ

Sel felaketinin yaşandığı Antakya'nın bayan Belediye Başkanı İris Şentürk, insanüstü bir çabayla 48 saat boyunca afetle mücadele etti
Hatay'da yaşanan sel felaketi sırasında, oradan oraya koşturan, çevresine talimatlar veren, vatandaşlara dertlerini soran ve problemleri halletmek için çırpınan bir kadın vardı. Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk, 48 saat boyunca doğaya karşı verilen mücadeleden en az hasarla çıkabilmek için çalıştı. Kimi zaman ayağında botları, sırtında yağmurluğuyla bir sokak başında, kimi zaman bir iş makinesinin yanında sel baskınıyla mücadele etti. Vatandaşlara yardım edebilmek için insanüstü bir gayret gösterdi.

BOTU GİYDİ, ÇAMURA GİRDİ
Sel baskını alarmının verilmesinin hemen ardından kolları sıvadı. Hemen kriz masası kurdu. Belediyenin tüm iş makinelerini faaliyete geçirdi. Bu sayede sel basan bölgelerde mahsur kalan vatandaşlar birer birer kurtarıldı. Vatandaşlar sürekli hoparlörlerle baskına karşı uyarıldı. Ancak ilerleyen saatlerde selin bilançosu ve olumsuzluklar ortaya çıkmaya başlıyordu.

İris Şentürk, ayağına botlarını geçirerek, selden zarar gören bölgeleri bir bir gezip, durum tespiti yaptı. Maddi zarar çok büyüktü. Tüm bunlara karşın asla yılgınlığa düşmedi. Zor zamanlarda lider insanlar da görülen bir soğukkanlılıkla hiç telaşa kapılmadan bütün çalışmaları yönlendirdi ve yönetti. Kimi zaman su basan bir evde yapılan çalışmalara katıldı, kimi zaman da makamından Ankara'daki yetkililerle temas kurarak çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

SELDE MAHSUR KALDI
Sel felaketi boyunca hiç uyumadan görev yapan başkan, müthiş bir özveri örneği sergiledi. Öyle ki önceki sabah Asi Nehri kenarındaki Ada Çarşısı'nda belediyeye ait bir pikapla gezerken, aracın içine su dolması sonucu mahsur kaldı. İçi su dolu araçtan polis panzerleri ve itfaiye ekibinin yardımıyla kurtulabildi. Ama hiç yılmadı. O felaket anında verdiği özverili mücadele ile her türlü tekdiri hak etti.

Türkiye'de bir ilde ilk kadın belediye başkanı olan İris Şentürk, kadınların zor anlarda da önemli görevlerde önemli işler başarabileceğini gösterdi.

CHP'DEN İSTİFA ETMİŞTİ
Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk (37), İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu, Gazetecilik Bölümü mezunu. Aynı okuldan mezun olan Hakan Şentürk ile evli ve 2 çocuk annesi İris Şentürk okulunu bitirdikten sonra memleketi Hatay'a yerleşti.

Eşi Hatay'da yerel bir gazete sahibi olan İris Şentürk, 10 yıl CHP ve SHP'nin il yönetiminde yer aldı. 18 Nisan 1999 seçimlerinde CHP'den Belediye Başkanı adayı oldu. Ve büyük bir farkla Belediye Başkanı seçilerek, Türkiye'de ilk kez, il bazında kadın belediye başkanı oldu. Halkın büyük desteğini alan İris Şentürk, geçtiğimiz ay partisi CHP'den görüş ayrılıkları nedeniyle istifa etti. Genç başkan, Hataylılar'ın tüm dertlerine yetişmeye çalışırken, vatandaşlar da Şentürk'ten çok memnun olduklarını söyledi.

Temel Eren

#ÖkkeşBölükbaşı #medyagunebakis.com, #ToplumsalMuhalefet,

Diğer Haberler

  • KEMERALTI'NIN SOSYAL YAŞANTISI
  • YAŞLI HAKLARI MÜCADELESİ İVME KAZANIYOR
  • *SIRA EMEKLİYE GELİNCE KAYNAK YOKMUŞ.!*
  • KADIN DOSTU MARKALAR FARKINDALIK ÖDÜLLERİ
  • SOHBET BAHANE, KAHVE ŞAHANE.!
  • EMEKLİLER GÜNÜ ve EMEKLİLER HAFTASI
  • DEPREM ŞEHİDİ AHMET HAKAN ŞENTÜRK ANILDI
  • İÇLİ KÖFTECİLİK ALİ BABA’DAN MİRAS
  • HELALLEŞME
  • İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP