HENK VAN HOLLAND ve BENİM DÜNYAM KİTABI.!

TÜRKİYE’DE YENİ BİR İLK GERÇEKLEŞTİ.! Görme Engelli Şairin İki Alfabede, İki Dilde Şiir Kitabı Ergi Yayınevi Tarafından Yayımlandı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TÜRKİYE’DE YENİ BİR İLK GERÇEKLEŞTİ.!

Görme Engelli Şairin İki Alfabede, İki Dilde Şiir Kitabı Ergi Yayınevi Tarafından Yayımlandı.

 

Görme Engelli Henk Van Holland’ın *BENİM DÜNYAM* adındaki ilk şiir kitabı bir ilke konu oldu. Ergi Yayınevi, kitabı hem Flemenkçe hem Türkçe ve hem Latin Alfabesi hem de görme engellilerin kullandığı kabartma Braille Alfabesi ile bastı.

Bu kitap genel anlamda engellilerin, özel olarak da görme engellilerin; sanat ve edebiyat yetenekleri konusunda toplumun diğer üyelerinden farklı olmadıklarını, onlara fırsat tanındığında bu yeteneklerinin kolaylıkla ortaya çıkarabileceklerini yansıtıyor.

 

*Benim Dünyam* Şiir Kitabın tanıtım toplantısı; Ergi Yayınevi Sahibi Saime Oğuzhan tarafından, Halaskargazi cad. No: 96 Şişli, İstanbul’da bulunan Lasagrada Hotelde,

30 Mayıs 2022 Pazartesi günü, saat 17.00-19.00 da yapıldı.

Saime Oğuzhan, Görülmeyen Gazete ve Yayın Yönetmeni, gazetekentim@gmail.com


HENK VAN HOLLAND ve BENİM DÜNYAM KİTABI.!

Saime Oğuzhan düzenlediği tanıtım toplantısında yaptığı sunum konuşmasında;

Türk ve Hollandalı şiir severleri buluşturan bu etkinliğimizde, bizleri yalnız bırakmayan dostlarımızı aramızda görmekten mutluyum.

Henk Van Holland’ın BENİM DÜNYAM kitabının tanıtımına katıldığınız için hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum.

BİR ŞAİR DER Kİ; ŞİİR EVRENSELDİR.

Bu nedenle pasaportu yoktur, şiirin. Yani her yere, ülkeden ülkeye, insandan insana elini kolunu sallaya sallaya dolanarak olması gereken yere ulaşır.

Genel anlamda engellilerin, özel olarak da görme engellilerin; sanat ve edebiyat yetenekleri konusunda toplumun diğer üyelerinden farklı olmadıklarını, onlara fırsat tanındığında bu yeteneklerinin kolaylıkla ortaya çıkarabileceklerini yansıtan çalışmalarımıza bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz.

"GÖNÜL GÖZÜYLE ŞİİRLER ANTOLOJİSİ"

Henk Van Holland’ı, 4 Ocak 2022’de Görülmeyen Gazete’nin 15.yıl anısına düzenlediğimiz "Dünya Braille Yazı Günü Şiir Yarışması" na gönderdiği “Benim Canım Braille Kitabım" adlı şiiriyle tanıdım. Seçici kurulun da beğenisini alan bu şiir, "Gönül Gözüyle Şiirler Antolojisi" ne girmeye hak kazandı. Bu süreçte şiir yarışmasına katılan kimi yarışmacı ve yakınlarıyla iletişim içinde bulunup onları birebir tanıma fırsatım oldu. Kadriye Holland'ı da bu vesileyle tanıyarak sevgili eşi Henk Van Holland'ın şiir yazma tutkusunu, içtenliğini ve dost canlılığı hakkında bilgi edindim.

Sevgili Kadriye ile telefonda başlayan arkadaşlığımız daha da ilerleyerek dostluğa evirildi. Kadriye, Henk’in çok sayıda şiiri olduğunu, bir şiir kitabı çıkarmak istediğini, bu konuda da benden yardımcı olmamı dile getirdiğinde, doğrusunu isterseniz, en az onun kadar heyecanlandım, sevinç duydum. Çünkü düzenlediğimiz şiir yarışmasındaki amacımız; “görme engellilerin sanat ve edebiyat alanlarındaki yeteneklerinin görünürlüğünün sağlanmasına ışık tutmaktı.”

 

HENK’İN EŞİ KADRİYE’YE OLAN AŞKI

ŞİİR’e YANSIDI ve KİTAP OLDU

Henk'in güzel yürekli eşi ve sırdaşı benim de can dostum dediğim Kadriye’den şiirleri bana göndermesini istedim. Şiirler bana ulaştığında, hissettim ki Henk eşine olan aşkını ve ailesine olan bağlılığını yüreğinden hiç eksiltmeden şiirlerle dile getirmiş.!

Henk Hollanda doğumlu, evlendikten sonra aşkı Kadriye ile Türkiye’ye yerleşti. “Benim Dünyam” adını verdiği şiir kitabında,  Kadriye ile kurduğu yuvasında çocukları ve torunlarıyla büyüttüğü ailesini, güzelliklerle dolu dünyasını bizlere şiir tadında sunuyor.

"Her Başarılı Erkeğin Arkasında Onu Destekleyen Bir Kadın Vardır" sözü boşuna söylenmemiş olsa gerek. Henk ile Kadriye'nin aşkı ve yardımlaşması bunun en somut örneğidir. Bu nedenle sevgili Henk’i ve Kadriye’yi yürekten tebrik ediyorum.

Ergi Yayınevi “Benim Dünyam” şiir kitabını yayımlayarak okuru, gönül gözündeki bu güzel yolculuğa tanıklık etmeye davet etti.

Henk Van Holland'ın “Benim Dünyam” adlı şiir kitabının Hollanda – Türkiye ve tüm dünya üzerindeki halklara barış, dostluk, sevgi getirmesini diliyorum… Dedi.

Türkiye’de bir ilk olan, Henk Van Holland'ın Flemenkçe, Türkçe ve Latin-Braille Alfabesi ile yayınlanan “Benim Dünyam” şiir kitabı tanıtım etkinliğine; 

Şişli Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya,

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Sevgi Yücel,

Altınokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Ziya Özdem,

Osmanbey Tekstilci İş İnsanları Derneği Başkanı Eda Arpacı,

İstanbul Turizm Platformu Başkanı Çetin Gürcün,

İBB Danışmanı Yasin Karahan,

PERPA A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin,

Besiktas belediyesi meclis üyesi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü bedensel engelliler genel menejeri Erdem Göksel,

Sanatta Engel Yol Vakfı Başkanı Yasemin Zambak,

İBB Engelliler Müdürlüğünün yanı sıra sivil toplum kuruluşları,

Siyasi parti temsilcileri ve Yazılı, Görsel ve İşitsel basın mensupları katıldılar.

 

@ #ÖkkeşBölükbaşı © #MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Mayıs.2022- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • KÖY ENSTİTÜLERİ UNUTULAMAZ, UNUTULMADI.!
  • İSTANBUL’UN YILDIZLARI TRAFİKTE MUTLULUK DAĞITIYOR
  • GELENEKSEL PERPA ŞİİR GÜNLERİ
  • DÜNYA ANADİL GÜNÜ & BİLİNMEYEN DİL KOMEDİSİ
  • GÖNLÜMDE AÇAN AKÇİĞDEM
  • SERKAN BAYER RESİM SEVERLERLE BULUŞUYOR.!
  • 100.YIL PLATFORMU *CUMHURİYET VE KADIN* ETKİNLİĞİ
  • 100.YIL PLATFORMU ÖĞRETMEN KONFERANSI
  • DOKUN ve BAK
  • DARÜŞŞAFAKA ÖĞRENCİLERİ “J.U.C. AWARDS” dan 13 ÖDÜL ALDI
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP