ÜRETİCİYİ KAZIKLADILAR, KANDIRDILAR.!

Doğu Karadeniz’de Fındık Ve Çayın Geleceği Tehlikede.!” Doğu Karadeniz'in Toprağı Asitli.! Kimyasal Gübre Kullanımı Yanı Sıra Aşırı Yağış Nedeniyle Her Yıl Daha Da Asitleşiyor. Toprak Sürekli Olarak Kalsiyum Bakımından Fakirleşiyor.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ÜRETİCİYİ KAZIKLADILAR, KANDIRDILAR.!

Doğu Karadeniz’de Fındık Ve Çayın Geleceği Tehlikede.!” Doğu Karadeniz'in Toprağı Asitli.! Kimyasal Gübre Kullanımı Yanı Sıra Aşırı Yağış Nedeniyle Her Yıl Daha Da Asitleşiyor. Toprak Sürekli Olarak Kalsiyum Bakımından Fakirleşiyor.!



Vatandaşlar Açtıkları Çuvalda Gübre Yerine Mermer Tozu Olduğunu Gördüler

Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu, Rize İl Temsilciliği aracılığıyla tonu 6 bin 900 TL’den satılmak üzere 5 tır dolusu gübreyi Rize’nin Ardeşen ilçesine gönderdi.

Ucuza gübre almak için Ardeşen ilçesi girişinde toplanan vatandaşalar araçları ile uzun kuyruklar oluşturdu. Gübre alan Rizeli bir kadın üretici, gübre olan çuvallardan birini açtırdı.

Vatandaşlar açılan çuvalda gübre yerine mermer tozu olduğunu fark etti. Bu durum vatandaşın büyük tepkisine neden oldu.
Yaşanan olay üzerine TAHAP Rize İl Yönetimi tarafından yapılan açıklamada hiçbir üreticinin mağdur edilmeyeceğinin altı çizdiler.

Burada hata tedarikçi firmanındır. Dağıtım federasyon başkanımız tarafından durdurulmuştur. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Bu hafta sonu gübrenin dağıtımını gerçekleştireceğiz.

Bu dağıtım sırasında hiçbir kar amacı gütmeyeceğiz ve aynı fiyattan vereceğiz. Ankara'ya gidiyoruz. Gübreyi yerinde test ettikten sonra bu hafta sonu tekrardan gübre satışını gerçekleştireceğiz.

Vatandaşımızın mağduriyetini gidermek için TAHAP İl Yönetimi olarak çalışıyoruz. Dediler.

Rizeliler “Hile var” diye isyan etmişti, ama…
Rize Ardeşen'de 5 TIR yanaştı. Vatandaş ucuza gübre diye uzun kuyruklar oluştu. Bir kadın üretici çuvalı açınca ortalık karıştı. Üretici isyan etti. TIR'ları gönderen TAHAP özür diledi. Ancak Prof. Dr. Osman Bektaş, "Tam 2022 model bir Karadeniz fıkrası" diyerek işin aslını anlattı.

Dün Rize Ardeşen'e TIR’lar yanaştı. Ucuza gübre satılacağı kulaktan kulağa yayıldı. Kısa sürede kuyruklar oluştu. Uzadıkça uzadı. 
TIR’lar Türkiye Tarım  Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) tarafından gönderilmiş ve ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşayan çiftçiye destek hedeflenmişti. Normalin üçte 1 fiyatınaydı.
Herkes ihtiyacı kadar almaya başladı. İlk saatlerde sorun yoktu. Sonra kadın çiftçilerden biri çuvalı açınca işin rengi değişti. Çuvaldaki mermer tozuydu. Tepkiler Karadeniz'de dalga dalga yayıldı.
Sonunda TAHAP Rize İl Yönetimi özür diledi. Açıklamada,  “Hata tedarikçi firmanındır. Dağıtım durdurulmuştur. Gübreyi yerinde test ettikten sonra bu hafta sonu tekrardan gübre satışını gerçekleştireceğiz” denildi. Ortalık nispeten yatıştı ama ortada bir gariplik vardı.

“ÇÖZÜM MERMER TOZUNDA”
Konu, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin efsane hocalarından emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş tarafından yakından takip ediliyordu. Prof. Dr. Bektaş bu konuda birkaç makale de kaleme almıştı. 
Bektaş, önce sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: 
“Zavallı Rizeli.! Kimyasal gübrenin  toprağı aşırı asitleştirdiği, çay kalitesinin düştüğü, yaprakta artan alüminyumun bitkiyi ve insanı zehirlediği, köksüz çay bahçelerinin heyelana neden olduğunu, çözümün kandırıldığını sandığı mermer tozunda (kalsiyum) olduğunun farkında değil. Doğu Karadeniz’de fındık ve çayın geleceği tehlikede!”
“BÖLGE TARIMI TEHLİKEDE” 
Daha sonra konuşan Prof. Dr. Osman Bektaş, söze, “2022 model bir Karadeniz fıkrasıyla karşı karşıyayız” diyerek başladı ve konuyu şöyle açıklığa kavuşturdu: 
Rizeliler ‘kandırıldık, burada hile var’ diyor ama TAHAP doğruyu yapıyor. 
Atatürk Üniversitesi'nden bir ekibin uluslararası 2015'te IJESKA adlı bilimsel dergide yayınlanmış, “Mermer Atıklarının Asidik Toprakların Nötralizasyonu ve Fındık Tarımı Üzerine Etkileri” başlıklı bir çalışması var. 
Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin 2015-2019 yılları arasında yaptığı 4600 toprak analiz sonuçları var. 
Bütün bu çalışmalar bölge tarımının geleceğinin tehlikede olduğunu gösteriyor.


KİMYASAL GÜBREYLE REKABETÇİ ÜRETİM MÜMKÜN DEĞİL

Doğu Karadeniz'in toprağı asitli… Kimyasal gübre kullanımı yanı sıra aşırı yağış nedeniyle her yıl daha da asitleşiyor. Toprak sürekli olarak kalsiyum bakımından fakirleşiyor..
Fındık ve çay, yüzde 90 kalsiyum eksikliği gösteren, asitli toprakta temel bitki besin elementlerini yeterince alamayınca – rekolte-yıllık ürün-yıllık ürün düşüyor. 
Kimyasal gübre kullanımına dayalı, sürdürülebilir, verimli ve kaliteli, rekabetçi fındık ve çay üretimi mümkün değildir. 
Kalsiyum bakımından fakir alüminyum bakımından zengin Karadeniz topraklarında alüminyum zehirlenmesi nedeniyle bitkiler derinlere doğru yeterince kök salamamaktadırlar. 
Tarım için uygun olmayan aşırı asitli topraklar doğal, ekonomik ve kolay sağlanabilen kireçleme ile daha alkali hale getirilerek besin değeri yüksek bol ürünlü topraklara dönüştürülebilir. İşte bu mermer tozuyla sağlanabilir.

TAHAP SESSİZ
Prof. Dr. Osman Bektaş’a göre “Doğruyu yaptı” dediği ancak neden özür diledikleri anlaşılamayan Türkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu yetkilileri sessizliğini korudu.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Nisan.2022-okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

 

@ #ÖkkeşBölükbaşı © @ #MedyaGünebakış


Diğer Haberler

  • PASTIRMALI KAŞARLI PİDE KAÇ LİRA.?
  • *GİDERLERSE GİTSİNLER.!* DEDİNİZ, GİTTİLER.!
  • MUĞLA NÜKLEER TIP MERKEZİ AÇILDI
  • IŞIK BİNYILI DERNEĞİ SU-GIDA-ENERJİ PANELİ
  • TARIM TÜRKİYE’SİNDEN AÇLIĞA.!
  • İTALYAN, *DEFNE SAHRA HASTANESİ* AÇILDI
  • HOLLANDA’DA TARIM.!
  • ÜRETİCİYİ KAZIKLADILAR, KANDIRDILAR.!
  • ONAY ALAN COVİD AŞILARI VE ÖZELLİKLERİ:
  • TÜRKİYE'NİN BUĞDAY KARNESİ.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP